Семінарія
Дії 17:16–34


Дії 17:16–34

Ми—рід Божий

Зображення

Чекаючи, поки напарники-місіонери доєднаються до нього в Атенах, апостол Павло відчував глибоку стурбованість тим, що люди в Атенах були ідолопоклонниками та не розуміли істинної природи Бога. Аби допомогти атенянам зрозуміти Бога та наблизитися до Нього, Павло навчав євангелії Ісуса Христа у синагогах та на базарах. Тоді філософи попросили Павла пояснити, чим є “ця наука нова” (Дії 17:19), запросивши його до ареопагу. Павло навчав філософів про істинну природу Бога та свідчив про їхні божественні стосунки з Ним. Цей урок може допомогти вам відчути важливість своєї сутності як Божої дитини.  

Віра у студентів. Довіряйте здатності студентів виконувати свою роль під час вивчення, навчання, застосування євангельської доктрини та євангельських принципів.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам скласти список слів та фраз, які найкраще їх описують, а також поміркувати над тим, які слова чи фрази є найважливішими для них.

Можливі навчальні завдання

Я Божеє дитя

Перед початком уроку можна заспівати зі студентами гімн “Я Божеє дитя” (Гімни, № 186).

Послухайте гімн “Я Божеє дитя” (Гімни, № 186) в додатку “Євангельська бібліотека” або ж на сайті ChurchofJesusChrist.org. Або перегляньте відео “Child of God” (Дитя Бога) (2:54), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Слухаючи гімн чи підспівуючи, міркуйте про важливість послання, яке несе цей гімн.

  • Які слова чи фрази гімну здаються вам важливими? Чому?

Старійшина Дональд Л. Холлстром, сімдесятник, закликав нас поміркувати про послання гімну “Я Божеє дитя”:

Зображення
Official Portrait of Elder Donald L. Hallstrom. Photographed March 2017.

Цей улюблений гімн є одним з тих, які у цій Церкві виконують найчастіше. Та критично важливе запитання таке: “Чи ми дійсно знаємо це?” Чи ми знаємо це нашим розумом, нашим серцем і нашою душею? Чи наше походження від небесних батьків є для нас найпершим і найточнішим визначенням особистості?

(Дональд Л. Холлстром, “Я—Божеє дитя”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 26)

Ви можете записати на дошці наведені далі запитання, взяті з цитати старійшини Холлстрома. Дайте студентам час на обдумування цих запитань. Запропонуйте бажаючим студентам розповісти, як вони прийшли до пізнання того, що вони є дітьми Бога. Будьте обережні, аби не завдати хвилювань студентам, які все ще можуть сумніватись у своїх віруваннях та стосунках з Богом.

Наступні запитання адаптовані із твердження старійшини Холлстрома, на них можна відповісти “так” чи “ні”. Даючи відповіді на ці запитання, пояснюйте, чому ви відповіли на кожне з них таким чином.

  • Чи справді ви знаєте, що ви є дитям Бога?

  • Чи знаєте ви це своїм розумом, серцем і душею?

  • Чи бачите ви себе дитям Бога, перш ніж ідентифікувати себе кимось ще?

Протягом цього уроку обдумуйте свої відповіді на попередні запитання та визначте, що ці відповіді говорять про ваші почуття до Небесного Батька. Прагніть настанов від Небесного Батька через Святого Духа, які допоможуть вам краще зрозуміти свою божественну сутність як Божої дитини та відчути глибоку любов, яку Бог має до вас.

Павло проповідує в Атенах

Апостол Павло проповідував в Атенах під час своєї другої місіонерської подорожі. Народ в Атенах мав різноманітні погляди, філософії та вірування. Павло бачив, що місто було “повне ідолів” ( Дії 17:16), тобто люди поклонялися іншим речам, а не Богу. Тому Павло щоденно проповідував про Ісуса Христа та Його Воскресіння. Тоді Павла привели на ареопаг, де його запросили проповідувати перед групою філософів (див. Дії 17:17–21).

Прочитайте Дії 17:22–23 , звертаючи увагу на те, як Павло представив своє послання. Ви також можете переглянути відео “We Are the Offspring of God” (Ми—рід Божий) (4:26) з часовим кодом від 0:00 до 1:54, яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Що може розкрити згаданий Павлом напис на жертівнику про вірування атенян в Бога?

  • Як цей напис можна порівняти з тим, чого Писання навчають про Бога?

Древні атеняни вірили у багатьох лжебогів і будували статуї та храми, аби їх вшанувати. Жертівник, побудований “Незнаному Богові” ( Дії 17:23) міг бути спробою атенян догодити незнаному богові або будь-якому богові, ім’я якого не було відомо.

Ви можете показати студентам зображення семінарського класу на ареопазі (воно наведене далі в матеріалах уроку). Руїни на фоні слугують прикладом храмів, збудованих для вшанування грецьких богів.

  • Які поширені в сучасному світі хибні уявлення про Бога та наші стосунки з Ним ви помічали?

  • Якби у вас була можливість навчити когось, кому небагато відомо про Небесного Батька, що б ви розказали про Нього цій людині?

Дайте студентам достатньо часу, щоб завершити наступне завдання індивідуально, в парах чи невеликих групах. Поки студенти вивчатимуть, ви можете написати на дошці номери віршів 24–31. Запропонуйте студентам підійти до дошки та написати біля кожного номера вірша одну чи кілька істин, які вони дізналися з кожного з них. Можна попросити студентів розповісти, які істини є найбільш важливими для них і чому.

Прочитайте Дії 17:24–31 та складіть список істин, яких апостол Павло навчав про природу Бога і ваші стосунки з Ним. Можете дати своєму списку такий заголовок: “Істинний та живий Бог і мої стосунки з Ним”. Зауважте, що до вірша 27 є переклад Джозефа Сміта (див. Дії 17:27). Після складання списку дайте відповідь на наведене далі запитання:

  • Яка істина з вашого списку є важливою для вас і чому?

Ми—рід Божий

Зображення
photo of seminary on Mars Hill

Одна з істин, які ми можемо визначити з учень Павла, полягає в наступному: ми—рід Божий (див. вірш 29).

  • У чому полягає різниця між тим, щоб бути дитиною Бога і просто одним з Його творінь?

Президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив про важливість істини, яка полягає в тому, що ми—рід Божий.

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

Основоположний факт наявності небесних батьків—це не лише моя істина чи ваша істина. Це—вічна істина. Її записано великими жирними літерами. Розуміння цієї істини—справжнє розуміння і усвідомлення—змінює життя. Вона допомагає вам зрозуміти нашу надзвичайну сутність, якої ніхто і ніколи не зможе вас позбавити. Але навіть більше цього, вона має наповнити вас надзвичайним почуттям цінності й усвідомленням вашої безмежної значущості. І, зрештою, вона дає вам божественну, шляхетну й гідну мету в житті.

(M. Russell Ballard, “Children of Heavenly Father” [Brigham Young University devotional, Mar. 3, 2020], 2, speeches.byu.edu)

  • Як знання того, що ви буквально є родом Божим, може вплинути на ваше життя та рішення, які ви приймаєте?

  • Який отриманий вами досвід допоміг вам краще розуміти свою божественну сутність як Божої дитини?

Ви можете переглянути відео “Am I a Child of God? ” (Я—Божеє дитя?) (10:24), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часовим кодом від 3:24 до 5:23, аби побачити приклад того, як розуміння своєї божественної сутності вплинуло на одну жінку.

Дайте студентам достатньо часу на обдумування та надання відповідей на наступні запитання, а потім запропонуйте бажаючим поділитися своїми відповідями з класом. Ви можете свідчити про істини, яких навчали.

  • Що з того, про що ви дізналися або що відчули сьогодні стосовно вашої божественної сутності, вам хотілося б запам’ятати?

  • Які дії вам хочеться вчинити, опираючись на отримані знання?

  • Що ви можете зробити, аби знайти відповіді на запитання, які у вас ще залишилися про ваші стосунки з Богом?

Коментарі та довідковий матеріал

Як Книга Мормона може зміцнити мої стосунки з Богом?

Президент Рассел М. Нельсон проголосив:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Коли дитя Бога прагне дізнатися більше про Нього і Його Улюбленого Сина, відбувається щось надзвичайне. Ніде ці істини не викладені більш ясно і сильно, як у Книзі Мормона.

(Рассел М. Нельсон, “Книга Мормона: яким би було ваше життя без неї?”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 61)

Чому так важливо розуміти свою істинну сутність як Божої дитини?

Старійшина Брайян К. Тейлор, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Brian K. Taylor. Photographed in March 2017.

Мойсей дізнався про свій божественний спадок, говорячи з Господом віч-на-віч. Після того як це сталося, “Сатана прийшов, спокушаючи” з непомітним, але злим наміром спотворити сутність Мойсея “і сказав: Мойсею, сину людський, поклоняйся мені. І … Мойсей подивився на Сатану і сказав: Хто ти? Бо ось, я—син Бога” [Moйсей 1:12–13; курсив додано].

Ця велика війна за божественну сутність несамовито лютує, в той час як арсенал Сатани, що збільшується, спрямований на руйнацію нашої віри в Бога і знання про наші стосунки з Ним. На щастя, ми були благословенні чітким баченням і розумінням нашої істинної сутності від початку. …

Пізнання нашого Батька змінює все, особливо наші серця, коли Його лагідний Дух підтверджує нашу істинну сутність і велику цінність в Його очах. Бог йде з нами шляхом завітів, коли ми шукаємо Його через благання в молитві, вивчення Писань і прагнення бути слухняними.

(Брайян К. Тейлор, “Я—Божеє дитя?”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс.12, 14)

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, з Першого Президентства, свідчив про нашу істинну сутність як дочок і синів Бога у відео “Our True Identity” (Наша істинна сутність) (3:38), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org.https://www.churchofjesuschrist.org/media/video/2010-04-0020-our-true-identity?lang=eng

Додаткові навчальні завдання

Шукайте Господа

Ви можете заховати щось у класній кімнаті, що студентам буде цікаво знайти, наприклад, цукерку. Запропонуйте студентам шукати захований сюрприз доти, доки його не буде знайдено. Обговоріть, які зусилля студенти витрачають на пошук предмета та чому зусилля необхідні для отримання чогось значущого. Запропонуйте студентам проаналізувати Дії 17:27 . Зазначте, що Павло свідчив атенянам, що Бог недалеко від Своїх дітей та бажає, аби вони шукали Його. Допоможіть студентам визначити принцип на кшталт: Якщо ми готові шукати Бога, то побачимо, що Він перебуває недалеко від нас. Можете поставити такі запитання.

  • Яким чином ми можемо прагнути пізнати Бога та наближатися до Нього?

  • Коли ви відчували, що Небесний Батько перебуває поруч?

Покажіть відео “Earthly Father, Heavenly Father” (Земний Батько, Небесний Батько) (3:59), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, аби допомогти студентам усвідомити та відчути, що Бог завжди перебуває поруч з ними.

Наслідувати приклад Ісуса Христа в поклонінні Батьку

Коли апостол Павло навчав про істинну природу Бога, він також наставляв атенян щодо належного поклоніння Небесному Батьку (див. Дії 17:23–30). Ісус Христос є досконалим прикладом того, як слід поклонятися Богу. Ви можете нагадати студентам про те, як Спаситель завжди визнавав та прославляв Небесного Батька й навіть підкоряв Свою волю волі Батька. Розділіть наступні уривки з Писань між студентами та запропонуйте їм визначити, що вони дізналися від Ісуса Христа про поклоніння Небесному Батьку. Запропонуйте студентам розповісти про те, що вони дізналися, а потім обговорити, як саме ми можемо поклонятися Небесному Батьку та свідчити про Нього у своєму щоденному житті.

Сила від усвідомлення того, що ми є Божими дітьми

Аби проілюструвати, яка сила може прийти в наше життя, коли ми розуміємо свою божественну сутність як дітей Божих, ви можете переглянути відео “Running toward the Light” (Бігти назустріч світлу) (17:34), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. Якщо тривалість уроку обмежена, можна переглянути відео з часовим кодом від 7:03 до 15:19.

Роздрукувати