Семінарія
Опанування доктрини: Ефесянам 2:19–20


Опанування доктрини: Ефесянам 2:19–20

Церква заснована на Ісусі Христі та Його апостолах і пророках

Зображення
All the members of the First Presidency and the Quorum of the Twelve Apostles are seated or standing with the Christus Statue and statues of the Original Twelve at the Visitors’ Center in Rome, Italy. Front Left to Right: Dieter F. Uchtdorf, Jeffrey R. Holland, M. Russell Ballard, Dallin H. Oaks, Russell M. Nelson, Henry B. Eyring, David A. Bednar, Quentin L. Cook, D. Todd Christofferson, Gary E. Stevenson, Ronald A. Rasband, Neil L. Andersen, Dale G. Renlund, Gerrit W. Gong, Ulisses Soares

Вивчаючи Послання до ефесян 2, ви дізналися, що Церква Ісуса Христа заснована на фундаменті апостолів та пророків, і що Ісус Христос є головним наріжним каменем. Цей урок призначений для того, щоб покращити ваше знання цього вчення за допомогою запам’ятовування посилання і ключової фрази з Писань для Ефесянам 2:19–20, пояснення доктрини і застосування доктрини й принципів набуття духовного знання в реальній життєвій ситуації.

Підготовка студентів: можна розповісти студентам практичну навчальну ситуацію з цього уроку та запропонувати їм обміркувати, як вони можуть використовувати принципи набуття духовного знання, щоб допомогти своєму другові.

Можливі навчальні завдання

Цей урок для вивчення доктринального уривку для опанування призначений для проведення після уроку “Ефесянам 2”, який є контекстним уроком для доктринального уривку для опанування Ефесянам 2:19–20 . Якщо цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть відповідний йому контекстний урок протягом того ж самого тижня.

Запам’ятайте і поясніть

Зображення
Line drawing of a meetinghouse.

Щоб допомогти Вам запам’ятати це посилання на Писання для опанування доктрини і ключову фразу з Писань, запишіть принаймні три рази у своєму щоденнику для навчання: “Ефесянам 2:19–20. Церква “збудована на основі апостолів і пророків, де головним наріжним каменем є Сам Ісус Христос”.

Ви можете написати цю фразу таким чином, щоб вона також ілюструвала цю істину. Наприклад, ви могли б намалювати прямокутник навколо фрази, який буде символізувати фундамент, і намалювати церкву зверху. Або, якщо ви намалювали приклад цього фундаменту під час попереднього уроку, ви можете написати ключову фразу на цьому малюнку або поруч з ним.

Було б ефективно показати символ Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і запитати студентів, як він співвідноситься з Ефесянам 2:19–20 . Розгляньте можливість показати відео “Відкрити небеса для отримання допомоги” з часового коду 4:09 до 5:08, де Президент Рассел М. Нельсон описує символ. Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
Global Visual Library Low-Fidelity Symbol Knockout

Надайте студентам можливість пояснити вчення, викладене в Ефесянам 2:19–20 : Церква збудована “на основі апостолів і пророків, де головним наріжним каменем є Сам Ісус Христос”. Наступне завдання є однією з ідей. Студенти можуть виконувати ці три кроки індивідуально або в парах.

А. Прочитайте Ефесянам 2:19–20 і обдумайте послання, що міститься в ньому.

Б. Подумайте про запитання, яке може виникнути у когось про пророків і апостолів, на яке можна відповісти за допомогою Ефесянам 2:19–20 . Деякі приклади можуть бути такими: “Чому у вашій церкві є пророки і апостоли?” “Чого навчають Писання про пророків і апостолів?” або “Які взаємини між Спасителем та пророками і апостолами?” Запишіть своє запитання.

В. Використовуючи Ефесянам 2:19–20 , напишіть, що б ви сказали, аби відповісти на це запитання.

Замість того, щоб пропонувати студентам написати свої відповіді на пункт В, можна попросити їх попрацювати в парах і відповісти на запитання одне одного. Послухайте їхні відповіді та оцініть, наскільки добре студенти зрозуміли матеріал. У разі потреби перегляньте разом зі студентами Ефесянам 2:19–20 та будь-які необхідні матеріали з уроку “Ефесянам 2”.

Застосування на практиці

Під час виконання наступного завдання, оцініть знання учнів про принципи набуття духовного знання і, якщо треба, допоможіть їм.

Наступне завдання може допомогти вам переглянути принципи набуття духовного знання. Поєднайте кожне твердження з відповідним принципом набуття духовного знання. Якщо потрібно, скористайтеся абзацами 5–12 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику “Опанування доктрини. Базовий документ” (2022).  

1. Щирим шукачам істини слід остерігатися ненадійних джерел інформації. 

2. Якщо ми вірні істині та світлу, які вже отримали, то будемо отримувати їх більше.

3. Поки ми маємо міцну довіру до Небесного Батька і Його плану спасіння, ми здатні бачити проблеми більш ясно. 

a. Діяти з вірою.

б. Розглядати поняття і питання з точки зору вічної перспективи.

в. Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел.

Запропонуйте кільком студентам розповісти про одну з пар, яку вони підібрали, і пояснити, чому конкретне твердження, яке вони вибрали, може допомогти їм у набутті духовного знання.

Уявіть, що ваша близька подруга Ірина має суперечливі почуття. У неї є свідчення про пророків і апостолів, але вона виступає проти нинішнього вчення Церкви. Насправді, вона серйозно налаштована проти нього. Вона просить вас допомогти зрозуміти їй, що робити. У цей момент ви не знаєте, що сказати, але вирішуєте слідувати принципам набуття духовного знання, які ви використовували в семінарії, щоб підготуватися допомогти своїй подрузі.

Скористайтеся наступною таблицею, щоб поміркувати над своїми власними думками та почуттями про пророків і апостолів і про те, як ви могли б допомогти Ірині.

Можна написати на дошці наведену далі інформацію або підготувати запитання на аркуші паперу для використання студентами.

Як я навчився/лася довіряти апостолам і пророкам і слідувати за ними?

Як я можу допомогти своїй подрузі?

Який досвід був у мене, коли я діяв/ла з вірою в Ісуса Христа, слідуючи за Його апостолами і пророками? Про який досвід корисно розповісти Ірині?

Які запитання я можу поставити Ірині, щоб допомогти їй обміркувати, чому Господь хоче, щоб вона діяла з вірою?

Що з вже відомого мені про Небесного Батька, Його план і те, як Він взаємодіє зі своїми дітьми, може допомогти Ірині у цій ситуації?

Що я можу спитати у Ірини, щоб допомогти їй подивитися на своє занепокоєння з точки зору вічної перспективи?

Які божественно призначені джерела допомогли мені повірити в апостолів і пророків? Як вони мені допомогли?

До яких божественно призначених джерел я порекомендую Ірині звернутися?

Якщо студентам потрібна допомога з формулюванням запитань, щоб допомогти Ірині подивитися на своє занепокоєння з точки зору вічної перспективи, розгляньте можливість використання таких прикладів:

  • Що ти вже знаєш про роль пророків і апостолів у плані спасіння Небесного Батька?

  • Що тебе турбує стосовно цього конкретного вчення? Які принципи євангелії Ісуса Христа можуть допомогти тобі краще зрозуміти його?

  • Як може з часом вплинути на тебе рішення слідувати за пророками і апостолами або не слідувати за ними? Як це може вплинути на твої стосунки з Небесним Батьком?

Якщо студентам потрібна допомога у тому, що порекомендувати Ірині для вивчення з божественно призначених джерел, можна запропонувати їм прочитати Учення і Завіти 21:4–6 і 1 Нефій 2:11, 16, 19 .

Запропонуйте студентам розіграти сценку, з напарником або в невеликій групі, що вони могли б сказати Ірині. Студенти також могли б намалювати комікс з мовними бульбашками.

Можна поставити додаткові запитання, наприклад: “Яким чином, на вашу думку, впевнене застосування принципів набуття духовного знання може допомогти іншим? Чому?” “Стосовно чого ви хотіли б отримати більше допомоги або більше попрактикуватися?”

Хваліть студентів, коли вони добре використовують принципи набуття духовного знання, і за те, як вони вдосконалюються.

Можна розповісти про власний досвід або свідчити, щоб заохотити студентів.

Перевірка опанування доктрини

Використовуйте завдання, подібне до наведеного далі, щоб переглянути цей доктринальний уривок для опанування на наступному уроці.

На дошці намалюйте простий контур Церковної будівлі з прямокутником під ним, щоб позначити фундамент. Усередині цього прямокутника напишіть таке: Ефесянам _:19–20, Церква збудована “на __________________ _____________ і ____________, де головним ___________ ________ є Сам Ісус Христос”. Попросіть клас вписати відсутні слова. Завершіть це завдання, запропонувавши студентам кілька разів повторити посилання і ключову фразу з Писання, кожного разу видаляючи кілька слів.

Додаткове навчальне завдання

Альтернативна навчальна ситуація

Можна використати наступну навчальну ситуацію, замість наведеної у цьому уроці.

Уявіть, що ваша близька подруга Ірина та її сім’я все ще вірять в Ісуса Христа і Біблію, але розмірковують про те, щоб залишити Церкву, тому що вони не згодні з деякими вченнями, яких в даний час навчають пророк і апостоли. Вона просить вас допомогти їй зрозуміти, що робити.

Роздрукувати