Семінарія
Ефесянам 2–5


Ефесянам 2–5

Пошук вічних істин

Зображення
Young woman sitting in home reading open scriptures that have been underlined. (horiz)

Наскільки ви впевнені у своїй здатності знаходити істину в Писаннях? Пророки вчать істин, які йдуть від Небесного Батька для нашого блага. Наприклад, Павло навчав святих в Ефесі істин про те, як подолати світ і стати більш схожими на Ісуса Христа. Цей урок має за мету допомогти вам навчитися знаходити істини з Писань, які допоможуть вам у вашому житті і наблизять вас до Спасителя.

Тренування навичок вивчення Писань. Студентам може бути корисно практикувати навички вивчення Писань, зокрема застосовувати Писання у своєму житті, користуватися допомогою у вивченні, визначати теми та зразки, розуміти символи, знаходити матеріали з генеральних конференцій, робити примітки у Писаннях чи переліки, підсумовувати прочитане, знаходити та використовувати перехресні посилання, давати визначення складним словам тощо.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам дослідити Писання від цього моменту і до наступного уроку, шукаючи істини, яких навчають Писання. Запропонуйте їм обдумати різні способи, якими вони можуть визначати ці істини.

Можливі навчальні завдання

Знаходження цінного

Прочитайте історію і подумайте про будь-які духовні уроки, які ви отримали з неї.

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

Часто ми схожі на молодого бізнесмена з Бостона, котрий у 1849-му, як свідчить розповідь, підхопив Каліфорнійську золоту лихоманку. Він продав усе своє майно, щоб податися на пошуки долі до Каліфорнійських річок, де за чутками були такі великі самородки золота, що людині самотужки їх важко нести.

День за нескінченним днем юнак занурював свій піддон у річку і виймав його пустим. Його єдиною нагородою була зростаюча гора каміння. Зневірений і розорений, він був готовий кинути все, доки одного дня до нього не підійшов старий досвідчений золотошукач і сказав йому: “Чималу гору каміння ти тут назбирав, хлопче”.

Молодий чоловік відповів: “Тут немає золота. Я повертаюся додому”.

Підійшовши до гори каміння, старий золотошукач сказав: “Є тут золото. Просто ти не знаєш, де його знайти”. Він підняв два камені і вдарив один об одного. Один камінь тріснув, відкривши всередині кілька золотих вкраплень, які засяяли на сонці.

Поглянувши на випуклість шкіряної сумки, яка обв’язувала стан золотошукача, хлопець сказав: “Я шукаю самородки такого розміру, як у вашій сумці, не якісь там крихітні шматочки”.

Старий золотошукач простягнув сумку до юнака і той зазирнув, сподіваючись побачити кілька великих самородків. Він був приголомшений, побачивши, що її наповнювали тисячі дрібних шматочків золота.

Старий золотошукач сказав: “Синку, мені здається ти так захопився пошуками великих самородків, що втрачаєш можливість наповнити свою сумку дорогоцінними шматочками золота. Терпляче збираючи ці крихти, я здобув велике багатство”.

(M. Рассел Баллард, “Знаходити радість у милосердному служінні”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 46)

  • Як ця історія може бути пов’язана з пошуком істин у Писаннях?

Прочитайте наступні твердження й оцініть від одного до п’яти, наскільки вони вірні для вас (один = ніколи не вірне; п’ять = завжди вірне)__ Я впевнений/а у своїй здатності знаходити вічні істини в Писаннях за допомогою Святого Духа.

__ Знаходження істин у Писаннях є благословенням у моєму житті і допомагає мені відчувати себе ближче до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Можна запросити студентів, які виконали завдання з підготовки, розповісти про свій досвід.

Знаходити істини в Писаннях

Деякі істини в Писаннях знайти важче, ніж інші. Шукайте допомоги Небесного Батька через Святого Духа, щоб Він допоміг вам визначити істини в посланні Павла святим в Ефесі. Святий Дух допоможе вам, засвідчуючи вам ці істини (див. Мороній 10:5 ; Іван 16:13).

Цей розділ має на меті бути прикладом, щоб допомогти студентам зрозуміти, як визначати істини у віршах з Писань. Можна використати приклад інших істин з Ефесянам 2–5 , якщо вони будуть найбільш корисними для студентів.

Запросіть студентів розповісти про те, як вони розпізнають істини в Писаннях.

У той час як Павло був увʼязненим під домашнім арештом в Римі, він написав ефесянам, щоб підбадьорити їх і порадити їм, як продовжувати наближатися до Ісуса Христа та подолати духовні атаки диявола. Попрактикуйтеся розпізнавати істини в порадах Павла святим.

Нижче наведено один із способів пошуку вічних істин під час вивчення Писань. Прочитайте Ефесянам 2:4–10 і виконайте наступні дії:

Можна записати наведені далі кроки на дошці, щоб студенти могли посилатися на них під час уроку.

  1. Знайдіть слова, фрази або вірші, які здаються особливо важливими. Можна позначити їх у своєму примірнику Писань.

  2. Підсумуйте основну ідею цих слів, фраз або віршів. (Наприклад, чи можете ви узагальнити те, що Павло сказав про благодать у вірші 8 ?)

  3. Сформулюйте те, що ви дізналися, як твердження істини, яке ви можете застосувати у своєму житті.

  • Яку істину ви знайшли? Як ви визначили цю істину?

Попросіть кількох студентів поділитися знайденим. Похваліть їх за їхні зусилля. Ось деякі можливі істини, зокрема такі: Бог милостивий і любить нас (див. Ефесянам 2:4); коли ми виявляємо віру в Ісуса Христа, ми спасенні Його благодаттю (див. Ефесянам 2:5, 8); лише наших справ недостатньо, щоб спасти нас (див. Ефесянам 2:8–9). Коли студенти ділитимуться інформацією, можна поставити додаткові запитання, на кшталт таких:

  • Як ця істина може допомогти вам відчути любов Небесного Батька та Ісуса Христа до вас або допомогти вам стати більш схожими на Них?

  • Як ви застосовували або як ви могли б застосувати цю істину у своєму житті?

Практикуйтеся у розпізнаванні істин

Для визначення істин, можливо, було б корисно дозволити студентам попрацювати індивідуально. Потім вони можуть знайти іншого студента в класі, який вивчав той самий уривок, і порівняти знайдені істини одну з одною.

Виконайте кроки, згадані вище. Виберіть одну або дві з наведених груп віршів і знайдіть у них вічні істини.

  • Eфесянам 3:13–19

  • Ефесянам 4:20–32 , включно з перекладом Джозефа Сміта (Можливо, буде корисно знати, що “старий чоловік” в цих віршах символізує колишні гріховні шляхи, а “новий чоловік” символізує праведне життя через Ісуса Христа).

Виберіть одну зі знайдених вами істин і обдумайте, як вона може допомогти вам відчути любов Небесного Батька та Ісуса Христа до вас або допомогти вам бути більш схожими на Них.

Використовуючи доступні вам засоби (папір, кольорові олівці, цифрові засоби та інше), створіть плакат, який можна було б надрукувати у журналі Заради зміцнення молоді. У своєму плакаті розмістить таке:

  • Принцип, який ви визначили, і вірш або вірші з Писань, в яких ви його знайшли

  • Просту картинку або малюнок, які допоможуть читачам зрозуміти істину або проілюструють, як хтось може використовувати цю істину у своєму житті

Можна показати кілька прикладів плакатів з сайту ChurchofJesusChrist.org. Вам може допомогти наступне посилання: https://www.churchofjesuschrist.org/media/collection/inspirational-picture-quotes-images?lang=eng.

Або перегляньте останній номер журналу Заради зміцнення молоді, щоб подивитися чи є там плакат.

Запропонуйте студентам показати свій плакат і описати його. Можна поставити додаткові запитання, на кшталт таких: “Як ви знайшли цю істину?” “Як це допомагає вам відчувати любов Небесного Батька та Ісуса Христа до вас?” “Як Господь благословив вас, коли ви намагалися жити за цією істиною?”

Поміркуйте над знайденими істинами

Подумайте про свій досвід пошуку вічних істин у Писаннях.

  • У чому, на вашу думку, ви домоглися успіху?

  • Що було важким?

  • Як пошук істин допоміг вам побачити любов Небесного Батька до вас?

  • Як ви могли б використати те, що дізналися сьогодні, у вашому особистому або сімейному вивченні Писання?

Коментарі та довідковий матеріал

Ефесянам 2:4–9 . Що таке благодать і що вона робить для мене?

Під час служіння у Першому Президентстві, президент Дітер Ф. Ухтдорф визначив, що благодать Божа це—“божественна допомога й обдарування силою, завдяки якій ми перетворюємося зі слабких і обмежених істот, якими ми є зараз, на піднесених істот “істин[и] і світл[а], доки [ми] не прослав[имо]ся в істині і не пізна[ємо] все” [ Учення і Завіти 93:28 ]” (“Дар благодаті”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 107). Для отримання додаткової інформації про благодать ознайомтеся з повним текстом виступу, доступним на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Для отримання додаткових ідей про благодать Спасителя прочитайте Мосія 2:20–24 і Филип’янам 2:12–13 .

Ефесянам 4:22 . Що означає “відкинути … старого чоловіка”?

Павло навчав, що, коли ми вирішуємо прийняти обряд хрищення, ми укладаємо завіт облишити свої старі шляхи (або “відкинути … старого чоловіка” [ Ефесянам 4:22 ]) і почати нове життя як послідовники Ісуса Христа (див. Римлянам 6:1–6 ; Учення і Завіти 20:37). Це означає залишити позаду наші гріхи і все, що могло б перешкодити нам наблизитися до Небесного Батька. Ми не можемо запустити цей процес самостійно. Він відбувається тільки завдяки Ісусу Христу, Його Спокуті й освячуючому впливу Святого Духа.

Додаткові навчальні завдання

Більш глибоке розуміння істини

Після того, як студенти визначать істину з Послання до ефесян, їм можна запропонувати глибше розібратися в цій істині. Вони можуть скористатися Писаннями, Путівником по Писаннях, додатком “Євангельська бібліотека” або іншими ресурсами, доступними для пошуку за ключовими словами. Потім можна запропонувати їм розповісти те, що вони дізналися про істини і про їх можливе застосування в своєму житті.

Книга Мормона розповідає про благодать Ісуса Христа

Якщо це допоможе студентам обговорити благодать Ісуса Христа, замість того, щоб шукати принципи в Писаннях, запропонуйте їм прочитати Ефесянам 2:1–12 , і порівняти, яким було б їхнє життя без благодаті Ісуса Христа (див. вірші 1–3) з тим, яким воно є з Його благодаттю (див. вірші 4–8). Потім вони могли б розглянути уривки з Книги Мормона, в яких йдеться про благодать Спасителя (див. 2 Нефій 10:24–25 ; Яків 4:6–7 ; Геламан 12:24 ; Етер 12:27 ; Мороній 10:32–33), визначити свої власні потреби в благодаті Спасителя і створити план того, як вони можуть частіше звертатися до Його благодаті.

Роздрукувати