Семінарія
Ефесянам 1


Ефесянам 1

“Усе об’єднати в Христі”

Зображення
Джозеф Сміт, мол. стоїть на колінах у Священному гаю під час Першого Видіння. Промені світла спрямовані на Джозефа.

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, яким було б ваше життя без відновленої Церкви Ісуса Христа? У своєму Посланні до ефесян Павло вчив, що відновлення євангелії Ісуса Христа відбудеться перед Другим пришестям Спасителя. Цей урок має за мету допомогти вам усвідомити доступні благословення завдяки тому, що Ісус Христос відновив Свою євангелію на землі в останні дні.

Використання слів сучасних пророків для розуміння доктрини. Запропонуйте студентам уважно розглянути слова сучасних пророків, щоб краще зрозуміти вчення з Нового Завіту і знайти способи, як застосувати це вчення у своєму житті. Вивчення вчень сучасних пророків може запросити Святого Духа, Який буде свідчити студентам про ці доктринальні істини і допоможе їм сьогодні відчути більший зв’язок з пророками.

Підготовка студентів: попросіть студентів скласти список того, як, на їхню думку, відновлення євангелії Ісуса Христа вплинуло на їхнє життя. Нехай вони принесуть свої списки до класу.

Можливі навчальні завдання

Зміцнення новонавернених

Для обговорення наступної ситуації можна розділити студентів на пари або невеликі групи.

Уявіть, що у вас є друг, який щойно приєднався до Церкви.

  • Якими можуть бути ваші думки та занепокоєння щодо нього?

  • Що ви можете зробити, щоб допомогти своєму другові зростати в пізнанні євангелії і залишатися вірним своїм завітам?

Якщо хтось із студентів у класі нещодавно був охрищений або має інший досвід, пов’язаний з цією навчальною ситуацією, можна запропонувати їм поділитися тим, що їх турбує або турбувало, і що їм допомогло.

Потім поділіться або узагальніть наступний абзац, щоб допомогти студентам зрозуміти контекст послання Павла до Ефесян.

У своєму Посланні до ефесян апостол Павло звернувся до святих, які перебували в Ефесі і його околицях. Його метою було зміцнити тих, хто вже був членами Церкви, і допомогти новонаверненим зростати у своїх духовних знаннях і залишатися вірними своїм завітам. Деякі з доктрин, яких він навчав у цьому посланні, містять інформацію про висвячення наперед (див. Ефесянам 1:4–6); запечатувальну силу Святого Духа (див. Ефесянам 1:13–14); важливість пророків та апостолів (див. Ефесянам 2:19–22); ідею єдиної істинної і об’єднаної Церкви (див. Ефесянам 4:1–7) та про різні чини, покликання і функції в організації Церкви (див. Ефесянам 4:11–14).

Ще одна доктрина, якої навчав Павло, щоб зміцнити членів Церкви свого часу, стосувалася Відновлення євангелії в останні дні.

  • Як ви думаєте, чому, знання про Відновлення євангелії в останні дні зміцнило би святих за часів Павла?

Вивчаючи протягом цього уроку те, чого Павло та інші вчили про Відновлення, подумайте, як це вчення може зміцнити вашу віру в Ісуса Христа.

Розподіл повноти часів

Розподіл—це період часу, коли Господь відкриває Свої істини, владу священства та обряди людям на землі. Протягом всієї світової історії було багато євангельських розподілів.

У Посланні до ефесян Павло пророкував про особливий розподіл. Прочитайте Ефесянам 1:10 і знайдіть особливий розподіл, про який пророкував Павло, та події, які відбуватимуться протягом цього часу.

Може бути корисно присвятити час, щоб допомогти студентам зрозуміти значення деяких ключових слів і фраз з Ефесянам 1:10. Це можна зробити, порекомендувавши їм переглянути розділ “Рядок за рядком” у вересневому номері журналу Заради зміцнення молоді за 2023 рік. Ще одним корисним ресурсом може стати завдання “Ефесянам 1:10: Бог “усе об’єдна[є] в Христі’”, що знаходиться у навчальному плані для 2–8 жовтня у посібнику За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт 2023.

Іншим варіантом може бути попросити студентів сказати, які слова або фрази з Ефесянам 1:10 їм потрібно краще зрозуміти. Ці слова можна написати на дошці. Потім студентам можна запропонувати подивитися, чи зможуть вони знайти відповіді, використовуючи такі ресурси, як виноски у Писанні або додаток “Євангельська бібліотека”.

  • Який майбутній час мав на увазі Павло в Ефесянам 1:10?

  • Що, за пророцтвом Павла, відбудеться під час “розподілу повноти часів”?

Живучи в повноті часів

У попередні розподіли Господь відкривав Своїм пророкам багато істин, Писання, завіти і повноваження. Одна з істин, яку ми дізнаємося з Ефесянам 1:10, полягає в тому, що під час розподілу повноти часів все, що було в колишніх розподілах, буде відновлено.

Можна намалювати на дошці зображення, подібне до наведеного далі.

Уявіть, що кожна річка у наведеному нижче малюнку являє собою євангельський розподіл.

Зображення
Малюнок того, як річки впадають в озеро.
  • Як можна порівняти розподіл повноти часів з водоймою, в яку впадають річки?

Старійшина Б. Х. Робертс (1857–1933), сімдесятник, свідчив про те, що відбудеться в рамках розподілу повноти часів.

Зображення
Чорно-біла історична фотографія Б. Х. Робертса.

Це розподіл повноти часів, і ми бачимо, як в нього вриваються, подібно могутнім потокам, що спрямовуються в океан, всі колишні розподіли, зв’язуючи нас з ними, зв’язуючи їх з нами; і ми бачимо, що у Бога від самого початку була тільки одна велика мета, і це було спасіння Його дітей. І тепер настав останній день, останній розподіл, коли істина, світло і праведність повинні наповнити землю.

(B. H. Roberts, in Conference Report, Oct. 1904, 73)

  • Які істини, Писання, завіти й повноваження з попередніх розподілів було відновлено або відкрито в розподілі повноти часів?

Можна запросити студентів підійти до дошки і написати на річках з малюнку істини, Писання, завіти й повноваження з попередніх розподілів, які було відновлено або відкрито в розподілі повноти часів. (Можна написати про запечатувальну силу, рятівні обряди, Книгу Мормона тощо; учні можуть намалювати додаткові річки в міру необхідності).

Проголошення про Відновлення

На історичній генеральній конференції в квітні 2020 року, присвяченій 200-річчю початку Відновлення євангелії Ісуса Христа в останні дні, Президент Рассел М. Нельсон представив документ “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події” (ChurchofJesusChrist.org). Приділіть кілька хвилин читанню цього проголошення, розмірковуючи про те, як ваше життя було освячене завдяки відновленій євангелії Ісуса Христа.

Може бути корисно підготувати друковані копії проголошення про Відновлення для студентів, які не можуть отримати до нього доступ з цифрового пристрою.

  • На які частини проголошення про Відновлення ви особливо звернули увагу?

  • Чим ви могли б поділитися з членом Церкви, який не впевнений, чи вірить він у Відновлення, або який не відчуває, що це важливо для нього?

Знайдіть хвилинку, щоб обміркувати все те, чим Ісус Христос благословив ваше життя через Свою відновлену євангелію.

Якщо студенти виконали підготовче завдання перед заняттям, запропонуйте їм звернутися до складеного ними списку і подумати, що вони могли б додати до нього після вивчення Ефесянам 1.

  • За які конкретні аспекти відновлення ви особливо вдячні? Як вони вплинули на ваше життя?

  • Що, на вашу думку, Господь хоче, щоб ви зробили, аби взяти участь в Його триваючому Відновленні, щоб допомогти іншим прийти до Нього?

Коментарі та довідковий матеріал

Чому робота з Відновлення така важлива?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав:

Зображення
Фронтальний портрет пророка Джозефа Сміта молодшого на півзросту. Голова Джозефа повернута вбік на три чверті, права рука на поясі, а ліва рука тримає аркуші паперу. Він зображений у темно-коричневому костюмі і в білій сорочці з краваткою.

“Вона залишена нам [в останні дні], щоб ми брали участь у ній і допомагали просувати вперед славу останніх днів, “урядження виповнення часів, коли Бог збере все докупи, що на небесах і що на землі, саме воєдино” [див. Ефесянам 1:10]. … [Це є] робота, про яку Бог і ангели з радістю думали цілі покоління тому; яка запалювала серце давніх патріархів і пророків; роботу, яка повинна принести знищення сил темряви, оновлення землі, славу Бога і спасіння людської сім’ї”.

(Джозеф Сміт, Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], сс. 519–520)

Що таке розподіл?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснює, що таке розподіли євангелії і в чому полягає унікальність цього останнього розподілу.

Що саме є Відновленням?

Пояснення того, що таке відновлення євангелії.

Як те, що я матиму свідчення про Відновлення, може вплинути на моє життя?

Частина 2: молодь ділиться своїми свідченнями про Відновлення і те, як воно вплинуло на їхнє життя. За основу взято виступ старійшини Крейга С. Крістенсена у жовтні 2016 р.

Молоді чоловіки і жінки розповідають про те, яким чином події, які супроводжували відновлення, мають дуже реальний вплив на їхнє повсякденне життя.

На генеральній конференції в жовтні 2019 року Президент Рассел М. Нельсон представив запитання, які ставляться на співбесіді для отримання храмової рекомендації, серед яких є таке запитання: “Чи маєте ви свідчення про Відновлення євангелії Ісуса Христа?” (Див. “Заключне слово”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 121).

Обдумайте, чому це запитання є частиною вимоги для входу в дім Господа. Як розуміння, віра і участь у триваючому Відновленні можуть вплинути на ваші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Що це означає, що Відновлення все ще триває?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, говорив, що Відновлення все ще триває.

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Іноді ми вважаємо, що Відновлення євангелії—це те, що вже завершилося, те, що в нас вже позаду: Джозеф Сміт переклав Книгу Мормона, він отримав ключі священства, Церкву було організовано. Але справа в тому, що Відновлення—це процес, який триває; і ми живемо тепер в цьому процесі. Він містить в собі усе, “що Бог відкрив, усе, що Він відкриває тепер”, і “багато великого і важливого” Він ще відкриє (Уложення Віри 1:9). Брати, вражаючі події сьогодення є частиною того задовго провіщеного періоду підготовки, яка досягне свого завершення під час славетного Другого пришестя нашого Спасителя Ісуса Христа.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “А чи не проспите ви Відновлення?”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 59)

Додаткове навчальне завдання

Що означає для вас Відновлення?

У якості альтернативного початку уроку можна попросити студентів розповісти про те, на що вони з нетерпінням чекають у майбутньому, і пояснити, чому вони на це чекають. Студентів також можна було б попросити поділитися тим, що, на їхню думку, інші можуть очікувати від майбутнього.

Потім можна поділитися наступним висловлюванням старійшини Рональда А. Разбанда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Офіційний портрет (червень 2016 р.) старійшини Рональда А. Разбанда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

За божественним задумом давні пророки Бога, під впливом Святого Духа, пророкували про Відновлення і те, що настане в наші дні—в останній розподіл і повноту часів. Саме ця робота “запалювала серце” давніх провидців [Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 518]. Протягом поколінь вони провіщали, мріяли, бачили у видіннях і пророкували про майбутнє Божого царства на землі, яке Ісая назвав “чудом й дивом” [ Ісая 29:14 ].

(Рональд А. Разбанд, “Здійснення пророцтва”, Ensign або Ліягона, трав. 2020, с. 75)

Після того, як ви прочитаєте це висловлювання, запропонуйте студентам поділитися тим, чому, на їхню думку, пророки минулого чекали наших днів з таким нетерпінням. Студентам також може бути запропоновано поділитися їхніми думками про життя в той час, коли відновлена Церква Ісуса Христа знаходиться на землі.

Запропонуйте студентам шукати істини при вивченні Ефесянам 1, які можуть допомогти їм відчути більше вдячності до Бога за Відновлення Його Церкви в останні дні.

Роздрукувати