Семінарія
Галатам 1


Галатам 1

“Я не прийняв … її від людини, але відкриттям Ісуса Христа”

Зображення
Жінка страждає, відчуваючи стрес і тривогу

Чи відчували ви коли-небудь збентеження через різні погляди і теорії, що існують у світі? Святі в Галатії зустрілися зі схожими труднощами, коли їм було представлено вчення, яке відволікало їх від істинної євангелії Христа. Цей урок може допомогти вам навчитися, як уникати обману та плутанини, прислухаючись до слів Ісуса Христа, даних як стародавнім, так і сучасним пророкам.

Встановлення відповідності. Якщо почати урок із пов’язаними з ним запитанням, ситуацією або проблемою, це може допомогти студентам знаходити в Писаннях євангельські принципи й учення, які скеровуватимуть та направлятимуть їх.

Підготовка студентів: Попросіть студентів підготуватися, щоб навести приклади ідей або вчень, які Сатана використовує, щоб спробувати обманути їх або відвести від істинної євангелії Ісуса Христа.

Можливі навчальні завдання

Зіткнення з хибними ідеями

Покажіть наведені нижче навчальні ситуації або запропонуйте студентам придумати власні приклади ситуацій, коли світські ідеї можуть обманювати людей. Запропонуйте студентам у парах або невеликих групах обговорити ці ситуації та пов’язані з ними запитання, перш ніж обговорювати їх у класі.

Подумайте, як би ви відреагували в таких ситуаціях:

а. Ви бачите популярне відео або публікацію, якими багато ваших друзів поділилися у соціальних мережах. Там є ідеї, які суперечать тому, чого вас навчали вдома і в Церкві.

б. У школі кілька друзів, які є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, висловлюють думки, що суперечать вченням Церкви.

  • Як часто у вас трапляються такі ситуації?

  • Що, на вашу думку, слід робити в таких ситуаціях? Чому?

Святі у Галатії також стикалися з ученнями тих, хто намагався “перевернути Христову Євангелію” (Галатам 1:7). Наприклад, деякі єврейські християни перекрутили євангельські вчення й породили сумніви щодо вчення Павла про те, що спасіння приходить лише через Ісуса Христа.

Павло застерігає галатських святих від хибних ідей

Павло написав послання, щоб побороти хибні вчення, які поширювалися серед галатських святих.

Прочитайте Галатам 1:6–9. Подивіться, що Павло сказав про тих, хто проповідував “євангелію” всупереч тому, що проповідував він як апостол Ісуса Христа.

  • Що вам здалося значущим у цих віршах? Чому?

Павло попередив галатських святих, що слід відкинути тих, хто “не те благовістить” (Галатам 1:9), окрім євангелії Ісуса Христа.

Запропонуйте студентам згадати свою підготовку до уроку, коли вони відповідатимуть на наведені далі запитання.

  • Які приклади хибних ідей у наші дні можуть відвести людей від істинної євангелії Ісуса Христа?

  • Які істинні принципи світ неправильно розуміє або перекручує?

  • Якими можуть бути наслідки, якщо ми будемо дослухатися чи дотримуватися цих інших ідей або вчень? Коли ви бачили деякі з цих наслідків?

Якщо можливо, перегляньте відео “Divinely Appointed Sources” (Божественно призначені джерела) з часовим кодом 3:14–4:43, щоб побачити деякі приклади наслідків. Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

За істиною ми можемо звертатися до пророків і апостолів

У своєму посланні Павло нагадав галатським святим про основні євангельські істини та джерело його повноважень і вчень.

Прочитайте Галатам 1:1–5, 10–12 і знайдіть те, чим поділився Павло, що могло б допомогти святим не бути обдуреними хибними вченнями.

  • Про які євангельські істини Павло нагадав галатам?

  • Як, на вашу думку, зосередження уваги на істинах про Небесного Батька та Ісуса Христа у віршах 3–5 може допомогти нам уникнути обману?

  • Чого Павло навчав галатів у віршах 1, 11–12 стосовно того, чому вони мають вірити його вченням?

Павло нагадав галатам, що він був апостолом, якого покликано “не … від чоловіка, але від Ісуса Христа” (Галатам 1:1), і що він отримав євангелію “відкриттям Ісуса Христа” (Галатам 1:12). Одна з істин, яку ми можемо дізнатися зі слів Павла, полягає в тому, що Ісус Христос відкриває правдиве вчення Своїм пророкам і апостолам.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про важливість слів давніх і сучасних пророків:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ніла Л. Андерсена, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, серпень 2010 р.

“Жезл із заліза є словом Божим. Мені подобається думати про це так: Слово Боже містить три дуже сильні складові, які переплітаються і підтримують одна одну, утворюючи непорушний жезл. Ці три складові містять, по-перше, Писання, або слова давніх пророків. …

Другою складовою слова Бога є особисте одкровення й натхнення, яке приходить до нас через Святого Духа. …

Третя складова — важливе доповнення, що переплітається з двома іншими[,] … представляє слова сучасних пророків”.

(Neil L. Andersen, “Hold Fast to the Words of the Prophets” [Brigham Young University devotional, Mar. 4, 2007], speeches.byu.edu)

  • Чого ми навчаємося завдяки Божим зусиллям надати нам ці джерела?

  • Як, прислухаючись до слів Христа з уст давніх і сучасних пророків, ви зможете уникнути обману?

  • Як особисте одкровення може допомогти вам уникнути обману?

Якщо можливо, перегляньте відео “Divinely Appointed Sources” (Божественно призначені джерела) з часовим кодом від 4:44 до 9:11, щоб побачити, як слова давніх і сучасних пророків, а також особисті одкровення допомогли кільком молодим людям знайти істину та уникнути обману.

  • Що вас вразило в тому, як Господь допоміг цим людям реагувати на їхні важкі ситуації?

  • Які думки чи почуття виникли у вас під час перегляду відео, що стосуються ваших життєвих обставин?

Якщо є час, можна виконати завдання “Божественно призначені джерела” у розділі “Додаткові навчальні завдання”.

Ваша особиста ситуація

Подумайте про те, що ви дізналися та відчули сьогодні. Шукайте допомоги у Небесного Батька через Святого Духа й визначте, у чому саме ви можете тепер бути вразливими для обману. Які хибні вчення чи світські ідеї можуть зашкодити вашому свідченню про Ісуса Христа? Ви читаєте, дивитесь чи слухаєте щось, що може вас обманювати?

  • Що з того, що ви дізналися на цьому уроці, було для вас найбільш корисним? Чому?

  • Що ви бажаєте змінити у своєму житті, щоб захиститися від обману?

  • Як ви можете ретельніше прислухатися до слів Ісуса Христа, проголошених давніми і сучасними пророками? Що це змінить для вас?

Дайте студентам достатньо часу, щоб обміркувати запитання й записати відповіді. Запропонуйте кільком бажаючим студентам поділитися написаним. Заохочуйте їх прагнути особистого одкровення, щоб знати, що вони можуть робити, аби особисто уникнути обману.

Коментарі та довідковий матеріал

Чи навчав Павло, що ми не повинні слухати послання небесних ангелів?

Учення Павла в Галатам 1:8–10 іноді пояснюються неправильно, щоб заперечити видіння ангелів, які проповідують відновлену євангелію. Однак Павло не навчав, що слід відкинути всіх ангелів, бо Писання показують, що ангели справді прийдуть в останні дні, щоб знову проповідувати євангелію (див. Об’явлення 14:6). Навпаки, Павло навчав, що якщо хтось — навіть ангел — повинен прийти, щоб відвернути людей від правдивої євангелії, тоді його слід прогнати (див. також Алма 30:53).

Чому я маю використовувати призначені Богом джерела для пошуку істини?

Перегляньте відео “Знаходити істину” (4:48), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. У цьому відео президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, використовує аналогію, щоб пояснити, наскільки важливо шукати істину, звертаючись до божественних джерел, і не довіряти мудрості людей.

Як застереження Павла стосуються нашого часу?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, застерігав:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 р.

“Ми живемо в часи значного збільшення обсягу й поширення інформації. Але не вся ця інформація істинна. Нам потрібно бути обачними у своєму пошуку істини та виборі джерел для цього пошуку. Нам не слід вважати, що видатне або владне становище у світі є належними джерелами істини. Нам слід бути обережними щодо того, чи довіряти інформації або порадам від зірок естради, видатних спортсменів або з анонімних джерел в Інтернеті. Компетентність в одній сфері не слід сприймати за компетентне знання істини в інших галузях”.

(Даллін Х. Оукс, “Істина та план”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 25)

Додаткові навчальні завдання

Галатам 3:28. Стати “єдиними у Христі”

Для деяких класів може бути більш доречним зосередитися на Галатам 3:28 та істині про те, що всі ми єдині в Христі, незалежно від нашого походження. Якщо ви будете вивчати цю істину, попросіть студентів подумати, як люди поділяються на групи. Прикладами можуть бути раси, релігії, стать або сексуальна орієнтація. Поясніть, що святі в Галатії розділилися на групи залежно від того, євреї вони чи іновірці.

Запропонуйте студентам опрацювати Галатам 3:26–29, щоб подивитися, чого навчав Павло про те, що означає стати єдиними у Христі. Запропонуйте їм поділитися тим, що вони дізналися, і як це могло б допомогти членам Церкви в наші дні бути більш згуртованими. Запропонуйте їм прочитати Іван 17:20–23 і відповісти на такі запитання: “Що зробив Спаситель і що Він продовжує робити, щоб об’єднати нас в одне ціле? Чого навчає нас про Нього те, що Він бажає, щоб ми були єдиними одне з одним, з Ним і з Батьком? Як ми можемо бути більш єдиними з іншими і з Богом?”

Божественно призначені джерела

Після того як студенти визначать істину у Галатам 1:11–12 і обговорять деякі інші ідеї, які можуть обманути або відхилити їх від істинної євангелії Ісуса Христа, запропонуйте їм знайти призначені Богом джерела, щоб дізнатися про істини, які протистоять оманливим ідеям у світі. Наприклад, студенти можуть визначити, що світ може характеризувати шлюб інакше, ніж його визначив Господь (як шлюб між чоловіком і жінкою). Їм можна запропонувати опрацювати документ “Сім’я: Проголошення світові”, щоб знайти в ньому істини й не бути обдуреними хибними ідеями.

Роздрукувати