Семінарія
Іван 9


Іван 9

Ісус зцілює сліпого

Зображення
Depiction of Jesus healing a blind man. For Mormon Channel use.

Ісус зцілив чоловіка, який був сліпим від народження. Фарисеї допитали цього чоловіка та вигнали його із синагоги через те, що той відмовився засудити Ісуса як грішника за зцілення у суботу. Спаситель відшукав цього чоловіка й той поклонився Ісусу як Сину Божому. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, як непохитна віра в те, що ви знаєте про Спасителя, навіть у складні часи, може зміцнити ваше свідчення про Нього.

Призупинення відео для обговорення. Відео можна призупиняти на ключових моментах, аби поставити запитання, розповісти контекст або ж закликати студентів поділитися думками. Готуючи навчальний матеріал з відео, заплануйте, на яких моментах ви можете зробити паузи, аби привернути увагу студентів до його змісту.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам подумати про ті випадки, коли вони залишалися вірними тому, що вони знають й у що вірять про Ісуса Христа, незважаючи на протистояння.

Можливі навчальні завдання

Залишаючись відданими Ісусу Христу

Можна відтворити у класі наступну навчальну ситуацію з трояндами або іншими предметами.

Уявіть, що вам дали коробку, в якій лежить жовта троянда.

  • Як би ви відповіли, якби ті, хто не міг бачити троянду у коробці, сказали б вам, що вона рожева?

Іноді ми можемо зіштовхуватися з людьми чи ідеями, які суперечать нашим знанням або свідченням про Ісуса Христа. Навіть якщо Дух засвідчив нам істини про Ісуса Христа, інші можуть намагатися спростувати ці істини.

Деякі студенти можуть розповісти про випадки, коли їм заперечували те, що вони знають про Ісуса Христа. Попросіть їх поділитися цим досвідом. Студенти можуть поділитися думками, які виникали у них під час виконання завдання для підготовки. Якщо необхідно, можна поділитися прикладом Джозефа Сміта у Джозеф Сміт—Історія 1:21–26 або особистим досвідом.

  • Чи стикаєтеся ви із запереченнями, намагаючись зберігати відданість тому, що ви знаєте про Ісуса Христа?

  • Якщо так, який вплив це має на ваше життя?

Можна написати наведену далі істину на дошці, щоб студенти могли її запам’ятати, вивчаючи Іван 9 .

В Іван 9 ви дізнаєтеся про сліпого чоловіка, якого Господь зцілив. Один з принципів, який ми дізнаємося з прикладу цього чоловіка полягає в тому, що зберігаючи відданість тому, що ми знаємо про Ісуса Христа, навіть коли нам заперечують, наші свідчення про Нього будуть зміцнюватися. Шукайте докази цього принципу, ознайомлюючись з історією в Іван 9 .

Прочитайте Іван 9:1–12 та довідайтесь, що сліпий чоловік дізнався про Ісуса. Можливо, ви захочете переглянути першу частинувідео “Ісус зцілює сліпого від народження”, часовий код з 0:00 до 4:01, паралельно читаючи відповідний уривок з Писань. Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Що чоловік знав про Ісуса на той момент?

Після зцілення сліпого чоловіка деякі люди сперечалися, чи був він справді народжений сліпим, тоді як декого цікавило, як саме його зцілили. Його привели до фарисеїв, які були стурбовані тим, що чудо сталося в суботу. Вони почали допитувати чоловіка. Фарисеї також запитували його батьків, проте ті відмовились відповідати фарисеям, адже боялися, що їх виженуть із синагоги в разі підтримки Ісуса. Фарисеї ще раз розпитали чоловіка про його зцілення. (Див. Іван 9:13-34).

Прочитайте вірші 11, 17, 25 та 30–33 , занотовуючи, що чоловік сказав про Ісуса. Або, можливо, ви захочете продовжити перегляд відео “Ісус зцілює сліпого від народження”, часовий код з 4:02 до 6:18.

Можна запропонувати студентам записати на дошці різноманітні твердження, які чоловік говорив про Ісуса. Студентам також може бути корисно позначити ці твердження у своїх Писаннях.

  • Який ми бачимо в історії зі сліпим чоловіком доказ принципу, що зберігаючи відданість тому, що ми знаємо про Ісуса Христа, навіть коли нам заперечують, наші свідчення про Нього будуть зміцнюватися?

  • Як саме, на вашу думку, цей чоловік набув глибшого розуміння того, ким є Ісус?

  • Чого твердження цього чоловіка навчає вас про Ісуса Христа?

Фарисеї вигнали чоловіка із синагоги через те, що він продовжував заявляти, що Ісус є від Бога (див. Іван 9:34).

Прочитайте Іван 9:35–38 та зверніть увагу на те, як Спаситель проповідував чоловіку. Можливо, ви захочете продовжити перегляд відео “Ісус зцілює сліпого від народження” (часовий код з 6:19 до 7:47).

З урахуванням потреб студентів, виберіть деякі з наведених далі запитань для обговорення. Для студентів може бути корисно спочатку відповісти на обрані запитання у своїх щоденниках, а потім обговорити їх з класом.

Можливі питання для обговорення

  • Як зміцнилося свідчення сліпого від народження чоловіка після того, як він залишився відданим тому, що знав про Спасителя?

  • Як можуть зміцнитися наші свідчення про Ісуса Христа, коли ми протидіємо запереченню або випробуванню віри?

  • Що ми дізнаємося про риси Ісуса Христа з Його спілкування зі сліпим від народження чоловіком?

  • Як Спаситель допоміг зростанню свідчення сліпого чоловіка? Як Він допомагає нам зміцнювати наші свідчення?

  • Як те, що ви дізналися про Спасителя з цієї історії, може допомогти вам, коли вам будуть заперечувати сьогодні чи в майбутньому?

Ви можете поділитися особистим досвідом, як зберегти відданість Спасителю навіть тоді, коли нам заперечують.

Коментарі та довідковий матеріал

Іван 9:1–3 . Чому учні Ісуса вважали, що сліпота чоловіка була наслідком гріха?

Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Final official portrait of Elder Boyd K. Packer, President of the Quorum of the Twelve Apostles, 2000. Passed away 3 July 2015.

Часто батьки дітей [з вадами] запитують себе: “Що ми зробили не так?” Ідея, що всі страждання якимось чином є прямим наслідком гріха, впроваджувалася ще зі стародавніх часів. Ця доктрина є хибною. Така точка зору була навіть прийнята декількома першими учнями, доки Господь не виправив їх.

“А коли Він проходив, побачив чоловіка, що сліпим був з народження.

І спитали Його учні Його, говорячи: Учителю, хто згрішив: чи він сам, чи батьки його, що сліпим він родився?

Ісус відповів: Не згрішив ані він, ні батьки його, а щоб діла Божі з’явились на ньому”. ( Іван 9:1–3).

Коли мова йде про [вади], почуттю провини тут немає місця. Деякі [вади] можуть бути результатом недбальства або насильства, деякі—залежності батьків. Проте більшості це не стосується. Страждання припадають на долю невинних.

(Boyd K. Packer, “The Moving of the Water”, Ensign, May 1991, 7–8)

Що сліпий чоловік відчув після того, як виявив свою віру у Спасителя?

Президент Говард В. Хантер (1907–1995) навчав:

Зображення
Howard W. Hunter

Зір було даровано двічі—один раз для виправлення вродженого дефекту, а другий раз для того, аби побачити Царя над царями, перш ніж Він зійде на Свій вічний трон. Ісус прискорив як фізичну, так і духовну здатність бачити. Він пролив Своє світло в темному місці, й цей чоловік, як і багато інших в ті часи, так само як і в наші дні, прийняв світло та прозрів.

(Howard W. Hunter, “The God That Doest Wonders”, Ensign, May 1989, 16–17)

Як виглядає отримання духовного зору в нашому житті?

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) навчав:

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

Ті, хто відчув дотик руки Господаря, ніяк не можуть пояснити зміну, яка відбувається в їхньому житті. Виникає бажання жити краще, служити вірно, ходити у смиренні, бути більше схожим на Спасителя. Отримавши свій духовний зір і зазирнувши в обіцяння вічності, вони повторюють слова сліпого чоловіка, якому Ісус відновив зір: “Одне тільки знаю, що я був сліпим, а тепер бачу” [ Іван 9:25 ].

(Томас С. Монсон, “Завзято займатися [доброю справою]”, Ensign або Ліягона, лист. 2004, с. 58)

Іван 9:22, 34–35 . Що означало бути вигнаним із синагоги?

“Синагоги були релігійними та соціальними центрами для багатьох юдейських громад. Синагоги забезпечували доступ до духовного навчання та поклоніння, а також гарантували навчальні та соціальні можливості. Через те, що синагоги були настільки інтегровані в юдейське суспільство, бути вигнаним із синагоги … означало більше, ніж відлучення та втрату товаришування з релігійною громадою. Це означало відлучення також і від культурних та соціальних справ. Ця погроза очевидно була достатньо серйозною, аби батьки сліпого від народження чоловіка не бажали бути надто втягнутими у розслідування цього чуда” (New Testament Student Manual [2014], 230).

Додаткові навчальні завдання

Іван 9:1–7 . Бог може використовувати наші випробування, аби показувати Свої справи та силу

Ви можете використати Іван 9:1–7 , аби навчити наступної істини: Бог може використовувати наші випробування, аби показувати Свої діла та силу. Деякі твердження у розділі “Коментарі та довідковий матеріал” можуть допомогти студентам зрозуміти цей принцип. Студенти можуть обговорити, як розповідь у цих віршах може вплинути на їхнє сприйняття власних та чужих випробувань. Студенти також можуть поділитися власним досвідом, який стосується цього принципу. Можливо, буде корисно нагадати студентам, що не слід ділитися занадто особистим чи приватним досвідом.

Подібний принцип наводиться у матеріалах За Мною йдіть (див. “Квітень 24–30. Іван 7–10: “Я—Пастир Добрий!”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023). Студенти можуть використати будь-який досвід чи знання, отримані з особистого чи сімейного дослідження.

Альтернативний варіант завершення уроку

Роздайте студентам копії наступної діаграми, аби допомогти їм застосувати принципи, викладені на цьому уроці. Скажіть студентам закрити ліве око та тримати діаграму на відстані витягнутої руки. Попросіть їх дивитись правим оком на знак плюс (+) та повільно підсувати аркуш до свого обличчя. У певний момент темне коло з правого боку має зникнути з їхнього периферійного зору. (Можливо, ви захочете пояснити, що зона, в якій крапка зникає, називається сліпою).

Зображення
A plus sign and a black dot inside a rectangle.

Зазначте, що в міру того, як студенти змінюватимуть відстань від аркушу до своїх очей, крапка знову з’явиться. Запропонуйте їм поміркувати над таким запитанням: Якби крапка на діаграмі представляла собою Спасителя, які б зміни у своєму житті ви могли зробити, аби могти бачити Спасителя чіткіше? Дайте студентам час на запис своїх подальших дій у щоденниках для навчання.

Роздрукувати