Семінарія
Іван 7


Іван 7

Чиніть волю Бога, щоб пізнати Його вчення

Зображення
Jesus Christ is teaching in the temple and being approached by the chief priests, elders and scribes who ask Him the source of his authority. Christ questions them whether the baptism of John the Baptist was of heaven or of man. Outtakes include closeups of people in the crowd and of Caiaphas.

Під час свята Кучки у Єрусалимі Ісус пояснив, що кожен може впевнитися в тому, що вчення, якого Він навчав, було від Небесного Батька. Цей урок допоможе вам дізнатися, що ви можете зробити, щоб пізнати істинність учень Небесного Батька та Ісуса Христа.

Залучення студентів. Шукайте способів заохотити всіх студентів до участі в навчальному процесі. Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що наша мета—допомогти студентам “ставати духовно самостійними …, коли ми допомагаємо їм навчатися через дію” (“Seek Learning by Faith” [Church Educational System address, Feb. 3, 2006], byu.edu).

Підготовка студентів: Попросіть студентів подумати про те, хто або що найбільше вплинуло на формування їхнього теперішнього розуміння та вірування в Ісуса Христа та Його вчення. Запропонуйте їм записати свої думки на аркуші паперу та принести цей аркуш у клас.

Можливі навчальні завдання

Різні вірування в Ісуса Христа

  • Які існують вірування людей щодо того, хто такий Ісус Христос?

  • Чому для вас важливо знати істину про Ісуса Христа незалежно від того, що думають інші?

Якщо студенти завершили виконання завдання для підготовки, ви можете попросити їх розказати, що вони написали.

Знайдіть час, щоб подумати про те, що вплинуло на ваші вірування в Ісуса Христа. Визначте, які джерела ви зазвичай використовуєте для пошуку істини, і подумайте, як вони впливають на ваші переконання. Навчаючись сьогодні, шукайте, що ви можете зробити, аби дізнатись істину про Ісуса Христа та Його вчення.

Оскільки в Єрусалимі було багато бажаючих вбити Ісуса, Він потай пішов на свято Кучки (див. Іван 7:1, 10). Поки юдеї шукали Ісуса і протягом усього свята люди ділилися один з одним різними думками про те, ким був Ісус.

Покажіть або скопіюйте на дошку таблицю. Ви можете розділити вірші й питання між студентами, щоб не витрачати занадто багато часу на цю частину уроку.

Іван 7:12, 40–41

Які різні думки мали люди про те, ким був Ісус?

Іван 7:31

Чому деякі люди вірили в Ісуса?

Іван 7:41–42, 52

Чому люди обговорювали, звідки Ісус був родом?

Іван 7:45–46

Що особливого в Ісусі помітили солдати, яким було наказано арештувати Його?

Іван 7:47

Як фарисеї описували тих, хто вірив в Ісуса?

  • Які причини наводили люди, щоб вірити або не вірити в Ісуса Христа?

  • Які думки мають люди про Ісуса Христа і Його вчення сьогодні?

  • Як ми можемо дізнатися істину про Ісуса Христа та про те, чого Він навчає?

Знання істини про Ісуса Христа та Його вчення

Під час свята Кучки Ісус пішов у храм навчати. Він пояснював людям, що вчення, якого Він навчав, і Він Сам походять від Небесного Батька (див. Іван 7:14, 16–18, 28–29)

Прочитайте Іван 7:17 і знайдіть, що, за словами Ісуса, люди могли зробити, щоб дізнатися, що вчення Ісуса є істинним і що Він був посланий Небесним Батьком.

Запропонуйте студентам розповісти, про які принципи вони можуть дізнатися з цього вірша. Запишіть на дошці висловлювання студентів.

Один із принципів, про який ми можемо дізнатися з цього вірша, звучить так: якщо ми виконуємо волю Небесного Батька, ми можемо знати, що Його вчення є істинним.

Виконувати волю Небесного Батька означає жити так, як Він хоче, щоб ми жили. Спаситель Ісус Христос завжди жив та навчав за волею Небесного Батька.

  • Які ви можете навести приклади, коли Ісус виконував волю Батька?

  • Що може бути складного в тому, щоб жити за принципом, в істинності якого ми ще не впевнені?

Президент Бонні Л. Оскарсон, колишній генеральний президент Товариства молодих жінок, дала таку пораду щодо того, як дізнатися істину:

Зображення
Official portrait of Bonnie Lee Green Oscarson, Young Women general president, 2013. Sustained at the April 2013 general conference.

Іноді ми намагаємося зробити навпаки. Наприклад, ми можемо прийняти такий підхід: я буду з радістю жити за законом десятини, але спершу я маю знати, що він є істинним. Можливо, ми навіть молимося, щоб отримати свідчення про закон десятини і сподіваємося, що Господь благословить нас таким свідченням, перш ніж ми заповнимо бланк для сплати десятини. Та це просто не відбувається таким чином. Господь очікує, що ми проявлятимемо віру. Ми повинні послідовно платити повну і чесну десятину для того, щоб отримати свідчення про десятину. Така ж модель застосовується до всіх принципів євангелії, будь-то закон цнотливості, принцип скромності, Слово мудрості або закон посту.

(Бонні Л. Оскарсон, “Станьте наверненими”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 77)

  • Чому, на вашу думку, Ісус Христос хоче, щоб ми знали, що Його вчення від Небесного Батька та що воно є істинним?

  • Як знання того, що вчення Ісуса Христа є істинним, також допоможе нам пізнати Його?

Допоможіть студентам краще зрозуміти принцип, який викладено в Іван 7:17 . Одним із способів зробити це може бути обмін досвідом людей, які отримали свідчення про істину, діючи відповідно до нього.

Для вивчення принципу, викладеного в Іван 7:17 , в кінці цього уроку в розділі “Додаткове завдання” наведені деякі відео з прикладами. Ви також можете попросити студентів обмінятися їхнім досвідом або виконати наступне завдання.

Оберіть одне зі вчень Господа, свідчення про яке ви хотіли б зміцнити. Щоб отримати деяке уявлення про Його вчення, ви можете почитати виступи, адресовані молоді на нещодавній Генеральній конференції. Для отримання додаткової інформації див. брошуру Заради зміцнення молоді (2011) чи журнал Заради зміцнення молоді . Запросіть Духа, щоб він допоміг вам обрати одне з вчень Господа, на якому ви могли б зосередитися й яке найбільше благословить вас у цей період вашого життя.

Запишіть вчення, яке ви обрали, у верхній частині чистого аркуша у своєму щоденнику для навчання або на окремому чистому аркуші. Тепер подумайте про простий схематичний малюнок або предмет, який ви могли б намалювати, щоб представити це вчення, та намалюйте його в центрі вашого аркуша.

Наприклад, для зміцнення вашого свідчення про Книгу Мормона можна обрати Слово Боже. Ви можете намалювати простий схематичний малюнок Книги Мормона.

Щоб допомогти вам зрозуміти, що потрібно зробити, щоб отримати свідчення про обране вами вчення, подумайте про різні дії, які Небесний Батько хотів би, щоб ви зробили відповідно до цього вчення. Напишіть принаймні три дії навколо свого малюнка.

Поміркуйте про те, як міцне свідчення про це вчення може вплинути на ваші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом.

  • Які перешкоди можуть завадити вам жити за цим вченням? Як ви подолаєте ці перешкоди?

  • Що важливо розуміти про час і зусилля, які можуть знадобитися, щоб дізнатися, що це вчення від Бога?

Можна запропонувати студентам поділитися в невеличких групах своїми записами та малюнками, а також на якому вченні вони зосередилися.

Ви можете поділитися своїми планами з кимось із членів сім‘ї, хто міг би допомогти вам жити за цим вченням і зрозуміти, що воно від Бога.

Коментарі та довідковий матеріал

Іван 7:2 . Що таке свято Кучки?

Свято Суккот (також Кучки або Кущі) починали і закінчували святкувати в Суботній день, тому це свято тривало вісім днів. Частиною цього свята було будування тимчасових куренів з гілок дерев. Люди перебували в цих куренях під час свята, що нагадувало їм про те, що Бог благословляв Свій народ протягом 40 років, поки вони жили в Синайській пустелі.

Іван 7:17 . У чому цінність пошуку істини через послушність?

Спаситель сказав Своїм учням, що ті, хто продовжує жити за Його вченням, дізнаються істину, і ця істина дасть їм свободу (див. Іван 8:31–32).Президент Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, чому ми хочемо докласти зусиль, щоб отримати особисте свідчення про істину.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Деякі можуть сказати, що ці кроки занадто важкі, або що вони не варті витрачених зусиль. Але я кажу, що це особисте свідчення щодо євангелії і Церкви є тим найважливішим, що ви можете досягти в цьому житті. Це не тільки благословить і направлятиме вас протягом цього життя, але також матиме безпосередній вплив на ваше життя протягом усієї вічності.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Отримання свідчення щодо світла й істинності”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 22)

Іван 7:39 . Чому Іван сказав, що “Духу ще не було”?

Іван посилався “тільки на відсутність дару Святого Духа, оскільки сила Святого Духа проявлялась під час служіння Івана Христителя та Ісуса, інакше ніхто не отримав би свідчення про істини, яким вони навчали людей [ Матвій 16:16–17 ; див. також 1 Коринтянам 12:3 ]” (Путівник по Писаннях, “ Святий Дух ”).

Додаткове навчальне завдання

Відео з прикладами послуху, що веде до свідчення

У наступних відео показані приклади того, як люди живуть за євангелією і отримують свідчення через свій вірний послух. Можна показати одне чи обидва відео, щоб заохотити студентів діяти з вірою та прагнути отримати власні свідчення про вчення Небесного Батька.

Відео 1: Президент Бонні Л. Оскарсон, колишній генеральний президент Товариства молодих жінок, розповіла про життя підлітків у 1960-х роках. Її послушність Слову мудрості дозволила Святому Духу запевнити її в істинності цього євангельського принципу. (Див. Бонні Л. Оскарсон, “Станьте наверненими”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, с. 77.)

Відео 2: Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства розповів, як Небесний Батько допоміг йому зрозуміти істину про вічні сім‘ї, коли він робив все можливе, щоб уникнути суперечок і принести мир у свій дім. (Генрі Б. Айрінг, “Живе свідчення”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, сс. 126–127).

Роздрукувати