Семінарія
Матвій 13


Матвій 13

Ісус Христос навчав за допомогою притч

Зображення
While on a ship, Jesus teaches parables to listeners on shore.

Сіячі та женці, зерна гірчиці та закваска, скарби та перли—ось деякі з символів, які Ісус Христос використовував, коли навчав за допомогою притч. “Хто має вуха, щоб слухати, нехай слухає!” (Матвій 13:9, 43),—закликає Спаситель. Цей урок надасть вам можливості вивчати притчі, розкрити їхнє духовне значення і знайти способи діяти відповідно до того, що ви дізнаєтеся.

Тлумачення та застосування притч. Під час вивчення студентами притч Ісуса пам’ятайте, що, крім розуміння їхнього значення в оригінальному контексті, необхідно шукати одкровення від Святого Духа, яке допоможе розтлумачити і застосувати притчі в нашому власному житті.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам оцінити те, як вони розуміють притчі Господа. Студенти можуть прочитати Матвій 13:44–48 і оцінити свою впевненість у тому, наскільки вони здатні отримати духовні уроки з цих коротких притч.

Можливі навчальні завдання

Пошук сенсу

Ви можете показати студентам зображення, яке містить приховані предмети. Попросіть студентів відшукати їх та обговоріть з ними, яких зусиль їм довелося докласти, щоб знайти ці предмети.

Приділіть час, щоб відшукати приховані предмети на наступному зображенні.

Зображення
A picture with hidden objects in it.
  • Які предмети вам було легко відшукати? Пошук яких з них вимагав більше зусиль?

Так само, як пошук предметів на цьому зображенні, пошук сенсу в Писаннях часто вимагає від нас навчитися того, як шукати та вивчати їх. Коли ми запрошуємо Святого Духа допомагати нам вивчати те, що ми читаємо, то можемо знайти додатковий сенс, який з першого погляду може бути прихований.

  • Коли ви знаходили в Писаннях сенс, який спочатку міг бути для вас прихований?

  • Що допомогло вам досягти успіху в пошуку духовних уроків або сенсу в Писаннях?

Це може бути хорошим моментом на уроці, щоб запропонувати студентам розповісти про свою підготовку до уроку.

На цьому уроці ви зможете попрактикуватися в пошуку глибшого сенсу в Писаннях, зокрема, в притчах Господа. Намагайтеся знаходити та використовувати нові способи, які допоможуть вам у вивченні Писань.

Ісус Христос навчав за допомогою притч

Ісус Христос часто навчав за допомогою коротеньких розповідей, відомих як притчі. У цих притчах Ісус порівнював знайомі предмети чи ситуації з духовними істинами (див. Путівник по Писаннях, “ Притча ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). Учні Ісуса одного разу спитали Його, чому Він навчав за допомогою притч (див. Матвій 13:10).

Прочитайте Матвій 13:11–13, 16 та знайдіть, що Спаситель відповів на те, чому Він навчав за допомогою притч.

  • Що ці вірші допомогли вам зрозуміти про те, чому Спаситель навчав за допомогою притч?

  • На вашу думку, чому одні люди бачать, чують і розуміють послання Господа, а інші—ні?

На наступних уроках будуть розглянуті деякі довші притчі, такі як притча про сіяча та притча про пшеницю й кукіль.

Наступний процес може допомогти вам краще зрозуміти притчі Спасителя і отримати з них важливі духовні уроки. Запишіть ці кроки в свій щоденник для навчання.

  1. Знайдіть важливі деталі.

  2. Зробіть духовні порівняння.

  3. Виявіть важливі уроки.

  4. Визначте, як застосовувати це особисто.

Практикуйте кожен з цих кроків під час вивчення короткої притчі.

Нижче наведено приклад застосування цих чотирьох кроків під час вивчення Матвій 13:44 . Ви можете використати цей або інші приклади, щоб допомогти студентам навчитися знаходити уроки в притчах таким чином, який підходить їм якнайкраще, і застосувати їх.

Знайдіть важливі деталіПопрактикуйте перший крок у цьому процесі під час читання Матвій 13:44 та пошуку важливих деталей. До цих деталей можуть входити люди, місця, предмети, дії чи події. Можливо, ви бажаєте позначити у своєму примірнику Писань те, що знайшли.

  • Які важливі деталі ви знайшли?

Ви могли помітити такі деталі, як скарб, чоловік, який його знайшов, і той факт, що він продав все, що у нього було, щоб отримати його.Зробіть духовні порівнянняДуховні порівняння можуть відбуватися природно, у міру того як ви дізнаєтеся важливі деталі, але вони також можуть вимагати великих зусиль. Не бійтеся міркувати над деталями та шукати підказки, використовуючи доступну вам допомогу у вивченні Писань.

Ви можете показати кілька звичайних предметів, які студенти могли б використовувати, щоб зробити духовні порівняння, як описано в наступному абзаці.

Щоб попрактикувати цю навичку, виділіть трохи часу, щоб порівняти деякі фізичні та духовні речі. Наприклад, ви можете порівняти ластик з вченням про покаяння.

  • Які порівняння спали вам на думку?

У притчі в Матвій 13:44 Спаситель допоміг нам встановити хоча б один зв’язок, коли сказав: “Царство Небесне подібне ще до захованого в полі скарбу” ( Матвій 13:44).

  • Які духовні порівняння ви могли б провести, використовуючи інші деталі цієї притчі?

Виявіть важливі урокиЩоб вивчити важливі уроки, може бути корисно ставити питання про деталі, які ви помітили, а також про духовні порівняння, які ви провели.

  • Оскільки ми знаємо, що “царством Божим на землі є Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів” (Путівник по Писаннях, “ Царство Боже, або Царство Небесне ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org), тоді які уроки Спаситель хотів би, щоб ми зрозуміли з Його притчі?

Один урок, який ми можемо вивчити з цієї притчі, полягає в тому, що коли ми знайшли Церкву Спасителя і усвідомили її цінність, ми повинні з радістю відмовитися від усього іншого, щоб отримати благословення стати частиною царства Божого. Ви можете записувати важливі уроки, які ви вивчили, у своїх Нотатках на сайті ChurchofJesusChrist.org або у своїх примірниках Писань.Визначте, як застосовувати це особистоВизначте, як застосовувати це особисто, запитавши себе, що вам необхідно зробити у власному житті, аби застосувати вивчені уроки.

Серед багатьох способів застосування цієї істини ми можемо розглянути зобов’язання служити з більшою відданістю в церковному покликанні або відмовитися від речей у нашому житті, які заважають нам повною мірою насолоджуватися благословеннями євангелії Ісуса Христа.

  • Як слідування цій схемі вивчення допомогло вам зрозуміти задум цієї короткої притчі?

Заохочуйте студентів докладати зусиль і не впадати у відчай, якщо їм важко дається розуміння притч.

Оберіть одне із наведених далі посилань на Писання і виконайте кожен з чотирьох кроків, описаних вище. (Після того, як ви закінчите, можна спробувати зробити це з одним або кількома іншими посиланнями).

  • Що ви дізналися під час вивчення притчі за допомогою цих чотирьох кроків?

  • Що, на вашу думку, ми можемо дізнатися про Спасителя завдяки Його вибору використовувати притчі для викладання важливих уроків?

Коментарі та довідковий матеріал

Чому Ісус Христос навчає за допомогою притч?

“Притча передає слухачеві релігійну істину в точності пропорційно його вірі та розумінню; для тих, кому потрібен час, щоб зрозуміти, і тих, хто не бажає пізнати Бога, це просто розповідь—“дивились вони—і не бачили”; а для тих, хто бажає пізнати і слідує духовним настановам, вона відкриває таємниці або секрети царства небесного. Таким чином, у притчі застосовується умова всіх істинних знань. Тільки той, хто шукає, знайде” (Bible Dictionary, “ Parables ”).

Чому важливо шукати сенс в притчах і в нашому досвіді?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Кожний з нас має шукати уроки й застереження, які є в простих подіях повсякденного життя. Коли ми прагнемо розкрити свої розум і серце, щоб отримати небесне скерування силою Святого Духа, тоді деякі з найважливіших настанов, які ми можемо отримати, і багато з найсильніших попереджень, які можуть уберегти нас, будуть приходити до нас з нашого звичайного досвіду. Вражаючі притчі можна знайти і в Писаннях, і в нашому повсякденному житті.

(Девід А. Беднар, “Будьте готові до молитви постійно”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 34)

Чого навчають нас притчі у Матвій 13 про останні дні?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) навчав, що притчі Спасителя у Матвій 13 допомагають нам зрозуміти, як збиралися люди у Церкві за часів Нового Завіту, а також в останні дні: “Я вважаю, що висловлювання Спасителя, записані в 13-му розділі Його євангелії, згідно зі Святим Матвієм … як ніщо інше, записане в Біблії, дають нам чітке розуміння найважливішого питання—збирання” (“To the Elders of the Church of the Latter Day Saints”, Latter Day Saints’ Messenger and Advocate, Dec. 1835, 2:225; орфографія, прописні літери і пунктуація оновлені).

Додаткове навчальне завдання

Використання сучасних історій або притч

Щоб допомогти студентам зрозуміти цінність пошуку важливих уроків у Писаннях і притчах, ви можете навести їм такі сучасні приклади:

У своєму виступі “Будьте готові до молитви постійно” (Ensign або Ліягона, лист. 2019, сс. 31–35) cтарійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився своїми враженнями, які він і сестра Беднар отримали під час спостереження за дикими тваринами в Африці. Ви можете показати відео “Будьте готові до молитви постійно” (15:59), яке знаходиться на сайті ChurchofJesusChrist.org, часовий код з 2:13 до 5:14.

Три притчі, яких навчав старійшина Джеймс E. Талмейдж (1862–1933), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, знаходяться у статті “Три притчі—Нерозумна бджола, Совиний експрес та Дві лампи” (Ensign або Ліягона, лют. 2003, сс. 8–13).

Роздрукувати