Семінарія
Матвій 16:18–19; Матвій 17:1–7


Матвій 16:18–19; Матвій 17:1–7

“Ключі від Царства”

Зображення
Christ surrounded by light as He is transfigured. Moses and Elias stand with Him. The three figures are standing behind a tree, and large colorful clouds are visible in the background. Peter, James and John sit on rocks in the foreground as they watch.

Коли Спаситель був зі Своїми учнями у Кесарії Пилиповій, Він пообіцяв дати Петру “ключі від Царства Небесного” (Матвій 16:19). Через шість днів Ісус повів Петра, Якова та Івана на гору, де Він “перед ними переобразився” (Матвій 17:2) у присутності Мойсея та Іллі. Пророки останніх днів навчали, що Петро, Яків та Іван отримали обіцяні ключі священства під час Переображення Ісуса. Цей урок може допомогти вам зрозуміти значення ключів священства та їхню важливість у Божому плані спасіння.

Підготовка студентів: Попросіть студентів поміркувати про ключ, яким вони користуються, і прийти підготовленими, щоб розповісти про те, для чого цей ключ, чому він важливий та що може трапитися, якби його було втрачено. Якщо студенти забажають, вони можуть принести свої ключі на урок.

Можливі навчальні завдання

“Де ж ключі?”

Старійшина Гарі Е. Стівенсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав про важливість ключів. Перегляньте відео “Де ж ключі?” з часовим кодом від 0:00 до 1:01 або прочитайте наведене далі твердження.

Зображення
Peter in the Chapel in Copenhagen
Зображення
Official portrait of Elder Gary E. Stevenson of the Quorum of the Twelve Apostles, 2015.

Коли зимове післяполудневе сонце зайшло за велику вкриту снігом гірку для катання на лижах, холодне гірське повітря почало різко щипати нам щоки та носи, наче суворий розпорядник, який наставляє нас знайти наші машини та вантажівки на паркувальному майданчику гірськолижного курорту. Там, у наших зручних машинах, обігрівачі скоро зігріють холодні пальці рук та ніг. Мерзлий сніг рипів під кожним нашим кроком, підтверджуючи, що було надзвичайно холодно.

Наша сім’я приємно і весело провела день на гірськолижних схилах, і тепер, коли він добігав кінця, ставало все холодніше. Коли ми дісталися машини, я засунув руку в кишеню куртки, щоб взяти ключі, потім в іншу кишеню, потім ще в одну. “Де ж ключі?” Всі з нетерпінням очікували на ключі! Акумулятор машини був заряджений, і всі системи, зокрема обігрівач, були готові до роботи, але без ключів замкнені двері не відкрити; без ключів двигун не заведеться і машина не поїде”.

(Гарі Е. Стівенсон, “Де ключі та влада священства?”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 29)

  • Як цей досвід демонструє важливість ключів?

Запропонуйте студентам дати свої відповіді після виконання підготовчого завдання.

Подумайте про будь-які ключі, якими ви користуєтеся у повсякденному житті. Чому вони важливі? Що було б, якби вони були втрачені?

Ключі священства

Зображення
Peter in the Chapel in Copenhagen

Це статуя апостола Петра, автором якої є Бертель Торвальдсен (1770–1844). Зверніть увагу на те, що Петро тримає у своїй руці. Ці ключі символізують силу та владу, обіцяні Петру Спасителем.

Прочитайте Матвій 16:18–19 та спробуйте знайти відповіді на наступні запитання:

  • Що Спаситель пообіцяв дати Петру?

  • Що Петро мав би силу зробити?

  • Чого ці вірші навчають вас про Спасителя і те, як Він керує Своєю Церквою?

З Матвій 16:18–19 можна визначити таку істину: Ісус Христос довіряє ключі від Свого царства пророкам та апостолам, аби ті керували Його роботою на землі. Хоча Спаситель раніше передав апостолам владу Свого священства (див. Матвій 10:1–8), “ключі від Царства Небесного” ( Матвій 16:19) є ключами Його священства.

Запропонуйте студентам розповісти, що вони знають про священство та ключі священства. Наведені далі запитання можуть у цьому допомогти.

  • Як би ви пояснили різницю між священством і ключами священства? Як, на вашу думку, Спаситель благословив або благословляє вас завдяки ключам священства?

Уважно слухайте відповіді студентів. Якщо необхідно, можна використати деяку або всю наведену далі інформацію, аби допомогти студентам чітко зрозуміти поняття священства та ключів священства, а також те, як Спаситель благословляє нас завдяки цим ключам.

Наведена далі інформація може допомогти вам поглибити своє розуміння священства та ключів священства:

Священство являє собою “повноваження і владу, які Бог дає чоловікам, щоб вони діяли в усьому, що стосується спасіння людей”.

(Путівник по Писаннях, “ Священство ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org)

Серед іншого, священство дозволяє нам отримувати благословення Спокути Ісуса Христа через такі спасительні обряди, як хрищення, конфірмація та отримання дару Святого Духа, причастя, ендаумент і запечатування у храмі.

“Ключі священства—це влада, дана, щоб керувати використанням священства на користь Божим дітям. Використання всієї влади священства у Церкві скеровується тими, хто тримає ключі священства. …

Ісус Христос тримає всі ключі священства. Під Його керівництвом ключі священства надаються чоловікам, щоб використовувати їх в конкретних покликаннях для виконання Божої роботи”.

(Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 3.4.1, 3.4.1.1).

Гора Переображення та Кертлендський храм

Через шість днів після того, як Ісус пообіцяв дати Петру ключі священства, Він запросив його, Якова та Івана приєднатися до Нього і стати свідками дивовижної події, яка пізніше стала відомою як подія на горі Переображення. Цікаво, що у 1836 році Джозеф Сміт та Олівер Каудері мали подібний досвід в Кертлендському храмі.

Ви можете використати наступне завдання, щоб допомогти студентам дізнатися більше про ці священні події. Це завдання можна виконувати самостійно, у парах або в маленьких групах.

На аркуші паперу або у своєму щоденнику для навчання намалюйте лінію, яка розділятиме сторінку навпіл. Зліва на сторінці намалюйте гору, а справа—храм. Над горою напишіть: “ Матвій 17:1–7 ”, а над храмом зробіть напис: “ Учення і Завіти 110:1–2, 11–16 ”. Прочитайте історії з Писань і перелічіть імена присутніх під час кожної події людей або ж тих, чиї голоси тоді лунали. Поруч з цими іменами запишіть одне-два речення, які будуть підсумовувати події у кожній розповіді.

Попросіть студентів, за бажанням, показати свої малюнки й поділитися висновками.

  • Про що ви дізнались після вивчення цих розповідей?

Можливо, корисно буде знати, що у Путівнику по Писаннях сказано, що, будучи “на горі, Спаситель, Мойсей та Ілля передали обіцяні ключі священства Петру, Якову та Івану. З цими ключами священства апостоли одержали владу продовжувати роботу царства після вознесіння Ісуса”. (Путівник по Писаннях, “ Переображення”, заголовок “Переображення Христа ”). Пізніше ці ключі були передані всім Дванадцяти.

Старійшина Стівенсон пояснив важливість ключів священства. Продовжуйте переглядати відео “Де ж ключі?” з часовим кодом від 1:01 до 2:51 або прочитайте наведене далі твердження:

Зображення
Peter in the Chapel in Copenhagen
Зображення
Official portrait of Elder Gary E. Stevenson of the Quorum of the Twelve Apostles, 2015.

Чим більше я замислююся над цим випадком, тим більш глибокою для мене стає ця аналогія. Я в захопленні від того, як Небесний Батько любить Своїх дітей. Я глибоко вражений відвідуванням Джозефа Сміта небесними істотами та величними видіннями вічності, які Бог показав Йому. І, зокрема, моє серце сповнено величезної вдячності за відновлення влади священства та ключів священства. Без цього відновлення ми були б неспроможні скористатися засобом, необхідним для того, щоб доставити нас під час нашої подорожі додому, до люблячих небесних батьків. Для виконання кожного зі спасительних обрядів, з яких складається наш завітний шлях назад до присутності нашого Небесного Батька, необхідно мати відповідне повноваження, яке надається через ключі священства.

(Гарі Е. Стівенсон, “Де ключі та влада священства?”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 29)

Подумайте, що ви знаєте про відновлення Спасителем ключів священства та їхній вплив на ваше життя. Прагніть отримати скерування від Святого Духа, щоб зрозуміти їхню важливість. Можуть бути корисними наступні запитання.

  • Чому ви вдячні за ключі священства Господа на землі?

  • Що б ви відповіли, якби людина, яка не знає про ключі священства, запитала вас про їх важливість?

  • Які божественні джерела можуть допомогти цій людині дізнатися більше про важливість ключів священства?

Коментарі та довідковий матеріал

Що означає слово переображення?

Путівник по Писаннях визначає переображення як “стан людей, тимчасово змінених у зовнішньому вигляді та природі—тобто, піднятих на вищий духовний рівень, щоб вони могли витримати присутність і славу небесних істот” (“ Переображення ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Де я можу більше дізнатися про Переображення Ісуса Христа?

Перегляньте розділ 23 книги Ісус Христос Джеймса Е. Талмейджа, яку можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Maтвій 16:19. Яку владу Ісус Христос пообіцяв Петру?

Президент Бойд К. Пекер (1924–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Final official portrait of Elder Boyd K. Packer, President of the Quorum of the Twelve Apostles, 2000. Passed away 3 July 2015.

“Петро мав тримати владу запечатування, те повноваження, яке несе в собі силу зв’язувати або запечатувати на землі, чи розв’язувати на землі, і так воно буде на небесах. Ці ключі належать Президентові Церкви—пророкові, провидцеві й одкровителю. Ця священна влада запечатування знаходиться зараз у Церкві. Тими, хто знає значення цього повноваження, ніщо не сприймається з більш священним трепетом. Ніщо не зберігається так ретельно. У конкретний час на землі є порівняно небагато чоловіків, яким дано владу запечатування. У кожному храмі є брати, які отримали владу запечатування. Її не можна отримати ні від кого, крім пророка, провидця й одкровителя і Президента Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів”.

(Бойд К. Пекер, “Святий храм”, Ensign або Ліягона, жовт. 2010, с. 34)

Ким був “Іліяс”, який явився Джозефу Сміту та Оліверу Каудері у Кертлендському храмі?

Небагато відомо про пророка на ім’я Іліяс, який “ввірив розподіл євангелії Авраама” Джозефу Сміту та Оліверу Каудері у Кертлендському храмі ( Учення і Завіти 110:12). Ім’я Іліяс використовувалось у Писаннях як важливий титул, який надавався особам з особливою місією.

Додаткові навчальні завдання

“Де ж ключі?”

Можна виконати наступне завдання, аби допомогти студентам краще зрозуміти, хто тримає ключі священства та як ці ключі можуть благословити їхнє життя.

Ще до початку уроку перелічіть на дошці, хто тримає ключі священства. На вирізаних з паперу ключах напишіть благословення євангелії, які вимагають ключів священства, та заховайте ці паперові ключі у класі. Студенти можуть пошукати ці заховані ключі. Коли ключі буде знайдено, за допомогою скотча прикріпіть їх до дошки поруч із вказаними особами, які тримають відповідні ключі. Обговоріть, як різні обряди та особи, які тримають ключі, можуть благословити життя студентів.

Особи, які тримають ключі священства:

  • Президенти колів та округів

  • Єпископи і президенти філій

  • Президенти храмів

  • Президенти місій

  • Президент Церкви

Благословення євангелії, які вимагають ключі священства:

  • Хрищення

  • Конфірмація і надання дару Святого Духа

  • Виконання обряду причастя

  • Надання церковних покликань і призначень

  • Патріарші благословення

  • Храмовий ендаумент

  • Храмове запечатування

Матвій 16:18–19

Наступне відео можна використати для ознайомлення з ученням про ключі священства.

У відео “Ключі священства: Відновлення ключів священства” (2:08) старійшина Л. Том Перрі (1922–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповідає про досвід, отриманий ним разом з Президентом Спенсером В. Кімболом (1895–1985).

Повноваження використовувати всі ключі священства

Запропонуйте студентам пригадати четверте питання для отримання храмової рекомендації, яке звучить наступним чином: “Чи підтримуєте ви Президента Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів як пророка, провидця та одкровителя і як єдину людину на землі, яка має повноваження використовувати всі ключі священства?” (Рассел М. Нельсон, “Заключне слово”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 121). Допоможіть студентам оцінити своє розуміння, попросивши їх записати свою думку про одну з вимог Господа для входження в Його святий дім.

Роздрукувати