Семінарія
Матвій 21:12–16


Матвій 21:12–16

Ісус очищує храм

Зображення
Jesus turning over a table of a money changer in the temple. Outtakes include images of Christ alone and with the crowd of merchants and buyers fleeing, people buying goods, and people looking.

Перебуваючи в Єрусалимі протягом останнього тижня Свого життя, Ісус вдруге очистив храм і зцілив тих, хто прийшов до Нього. Цей урок допоможе вам відчути більше бажання ставитися до храму як до священного місця, де ви можете відчути любов Спасителя і зміцнити віру в Нього.

Допомагати студентам виконувати їхню роль. Під час підготовки до кожного уроку, зосередьтеся на ролі ваших студентів у їхньому навчанні. Замість того, щоб просто запитати “Що я буду робити сьогодні на уроці?” або “Чого я навчатиму своїх студентів?”, ви також можете поставити собі запитання на кшталт “Що студенти можуть зробити, щоб наблизитися до Спасителя?” і “Що будуть робити студенти на сьогоднішньому уроці, щоб запросити Святого Духа навчати їх?”

Підготовка студентів: Попросіть студентів поміркувати про свій останній візит до храму. Якщо вони ніколи не були в храмі, запропонуйте їм поміркувати, що, на їхню думку, являє собою візит до храму.

Можливі навчальні завдання

Ісус очищує храм

Під час духовного вечора варто заспівати пісню про храм, зокрема, “Люблю на храм дивитись” (Збірник дитячих пісень, с. 99). Можна показати зображення храму, який знаходиться у вашій місцевості, та запропонувати студентам поділитися своїми відчуттями щодо храму. Зображення храму можна знайти на temples.ChurchofJesusChrist.org.

Ісус пішов до Єрусалима, щоб відсвяткувати Пасху, і відвідав храм. Віруючі, які прибували до Єрусалима, повинні були обміняти свої гроші на ті, які можна було використовувати в храмі, щоб придбати тварин для жертвоприношень, що здійснювали від їхнього імені священики. Незважаючи на те, що ця справа була необхідна й служила добрій меті, займатися нею в храмі було неповажно й непристойно. Ісус відреагував на те, що Він побачив у храмі під час двох різних подій: одного разу на початку Свого служіння (див. Іван 2:13–16) та іншого разу в останній тиждень Свого життя (див. Матвій 21:12–13).

Прочитайте один або обидва з наступних уривків із Писань і знайдіть, як Спаситель відреагував на те, що Він побачив у храмі.

Зображення
Cordoba Argentina Temple celestial room
  • Що ви дізналися, прочитавши ці дві розповіді про те, як Спаситель ставиться до храму?

  • Як ви думаєте, чому Спаситель так відреагував на те, що відбувалося в храмі?

  • Про які істини ви дізналися зі слів і дій Спасителя в храмі?

Запропонуйте студентам написати на дошці одну знайдену істину. Можливо, вони визначили істину, подібну до наступної: Храм—це дім Божий і священне місце.

Президент Рассел М. Нельсон навчав про священну природу дому Господа:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Храм—це дім Господа. Основою кожного храмового обряду та завіту—серця плану спасіння—є Спокута Ісуса Христа. Кожне завдання, кожен урок, все, що ми робимо в Церкві, вказують на Господа і Його святий дім. …

Наш Викупитель вимагає, щоб Його храми були захищені від осквернення. Ніщо нечисте не може увійти в Його святий дім. Але кожен, хто добре підготувався, щиро вітається.

(Рассел М. Нельсон, “Особиста підготовка до отримання храмових благословень”, Ліягона, лип. 2001, сс. 32–33)

  • Як твердження Президента Нельсона допомагає нам краще зрозуміти ставлення Спасителя до храму?

  • Як ви думаєте, чому Господь вимагає, щоб ми з гідністю входили у Його храм?

Розкажіть про особистий досвід щодо священної природи храму. Запропонуйте кільком студентам розповісти про власний досвід. Нагадайте студентам, що не слід розповідати про надто священний або особистий досвід.

Розгляньте наведене далі висловлювання старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і поміркуйте, що б Господь хотів, щоб ви зробили.

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Храми—найсвятіші з усіх місць поклоніння. Храм—це буквально дім Господа, священне місце, особливо відведене для поклоніння Богу та для отримання Його цінних та великих обітниць і нагадування про них.

… Головне, на чому зосереджене храмове поклоніння, це на участі в обрядах і на вивченні завітів, на тому, щоб отримувати, пам’ятати та поновлювати їх. Ми мислимо, діємо та одягаємося у храмі по-іншому, ніж в інших місцях, в яких ми буваємо.

Головна ціль храму—допомогти нам відволіктися від речей світу та зосередитися на благословеннях вічності.

(Девід А. Беднар, “Цінні та великі обітниці”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 92)

Варто запропонувати студентам поміркувати над своїми відповідями на наступне запитання і навіть записати якісь свої думки у щоденниках.

  • Що, на вашу думку, Господь хоче, щоб ви знали, відчували або робили завдяки тому, що ви дізналися на цьому уроці про священну природу храму?

Ісус зцілює сліпих і кривих

Прочитайте Матвій 21:14 і спробуйте знайти, що Спаситель зробив у храмі після його очищення вдруге. Слово “криві” стосується людей, які були каліками або мали певну форму інвалідності при ходьбі.

Зверніть увагу на те, як Спаситель фізично зцілив кількох Своїх вірних послідовників біля храму.

  • Які ще види зцілення ми могли б відчути, виявляючи віру в Нього і виконуючи храмову роботу?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, яке зцілення ми можемо отримати, беручи участь у храмовій та сімейно-історичній роботі.

Зображення
Official portrait of Elder Dale G. Renlund of the Quorum of the Twelve Apostles, January 2016.

Беручи сьогодні участь в сімейно-історичній і храмовій роботі, ми також пред’являємо права на благословення “зцілення”, обіцяні пророками та апостолами. Від цих дивовижних благословень також захоплює подих через їхній масштаб, конкретність та наслідки у смертному житті.

(Дейл Г. Ренлунд, “Сімейно-історична і храмова робота: запечатування і зцілення”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 47)

Можливо, варто розповісти про особистий досвід, пов’язаний з пошуком зцілення у храмі.

  • Як, на вашу думку, храмове поклоніння може допомогти нам зцілити наші духовні та емоційні рани?

Коментарі та довідковий матеріал

Maтвій 21:13. Чому Ісус сказав, що люди зробили з храму “печеру розбійників”?

Фраза “печера розбійників” говорить про те, що грошоміни та купці були більше зацікавлені в тому, щоб отримати фінансовий прибуток, ніж поклонятися Богу та допомагати іншим поклонятися.

Чи розгнівався Ісус, коли очищав храм?

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) навчав про те, як Спаситель очищає храм.

Зображення
Frontal half-length portrait of President Gordon B. Hinckley. President Hinckley’s hands are resting on the back of a chair. The image is the official Church portrait of President Hinckley as of 1995. This was President Hinckley’s last official portrait. President Hinckley died 27 January 2008.

Гнів може бути виправданим за деяких обставин. Писання розповідають нам, що Ісус вигнав грошомінів із храму, кажучи: “Дім Мій буде домом молитви, а ви робите з нього печеру розбійників” ( Матвій 21:13). Але навіть це було сказано більше як докір, ніж як спалах неконтрольованого гніву.

(Гордон Б. Хінклі, “Повільні на гнів”, Ensign або Ліягона, лист. 2007, с. 66)

Додаткові навчальні завдання

Віртуальна екскурсія по храму

Зцілення через виконання храмової та сімейно-історичної роботи

Можна запропонувати студентам розповісти про власний досвід пошуку імен членів сім’ї та віднесення цих імен до храму.

Можливо, варто роздати уривки зі статті сестри Рейни І. Абурто з генерального президентства Товариства допомоги “Чудеса зцілення через храмові обряди” (Ліягона, вер. 2020, сс. 43–47).

Очищення наших власних храмів

Апостол Павло порівнює наші фізичні тіла з “храмом Духа Святого” (див. 1 Коринтянам 6:19). Студенти можуть поміркувати, як вони можуть очистити власні храми, тобто свої тіла, з тим самим благоговінням і невідкладністю, які мав Ісус, коли очищав храм в Єрусалимі. Студенти можуть переглянути брошуру Заради зміцнення молоді та подумати, що їм може бути потрібно викинути зі свого життя, щоб бути більш святими й насолоджуватися постійним супроводом Святого Духа. Крім того, студентам можна запропонувати встановити духовну ціль в межах Програми для дітей і молоді, яка допоможе їм “прославляти Бога в тілі [своєму]” ( 1 Коринтянам 6:20).

Temples.ChurchofJesusChrist.org

Запропонуйте студентам відвідати цей вебсайт, щоб знайти відповіді на свої запитання про храм. Це завдання можна використати наприкінці уроку. Також студентів можна запросити самостійно відвідати цей вебсайт. Не забудьте записати посилання на дошці.

Роздрукувати