Семінарія
Матвій 22:34–40


Матвій 22:34–40

Дві великі заповіді

Зображення
Jesus is shown with a group of people speaking to a scribe about the two great commandments. Outtakes: include close ups of people in the crowd. (Scene filmed at ext. the temple court of the Women)

Прагнучи випробувати Спасителя, один з фарисеїв запитав, яка заповідь у законі найголовніша. Відповідаючи, Спаситель навчав, що перша заповідь—це любити Бога всім серцем, душею та думкою, а друга—любити ближнього свого, як самого себе. Цей урок може допомогти вам зрозуміти, як жити за цими двома великими заповідями.

Допомогати студентам відчувати істинність і важливість учення та принципів. Студенти з більшою ймовірністю застосують істини з Писань, коли відчуватимуть їхню важливість і певну необхідність, щоб включити їх у своє життя. Один із способів допомогти студентам це зробити—заохотити їх задуматися про те, наскільки істини відповідають їхньому життю, і поділитися особистим досвідом, пов’язаним з цими істинами.

Підготовка студентів: Попросіть студентів підготуватися та бути готовими розказати про знайому людину, яка виявляє щиру любов до Бога та інших.

Можливі навчальні завдання

Великі заповіді

Щоб розпочати урок, можна скористатися наступною навчальною ситуацією або запропонувати студентам розповісти про приклади знайомих людей, які живуть життям, подібним до Христового, допомагаючи їм побачити, як ці дві великі заповіді можуть допомогти нам стати схожими на Спасителя.

Уявіть, що ви говорите з другом про свої релігійні вірування. Під час обговорення важливості Божих заповідей ваш друг запитує, яких конкретних заповідей навчає ваша церква.

Приділіть хвилину і перелічте стільки Божих заповідей і норм, скільки прийде на думку.

Після того, як ви поділитеся своїм переліком Божих заповідей, ваш друг запитає, які заповіді є найважливішими.

Перегляньте ваш перелік і подумайте, як би ви могли відповісти на його запитання.

Коли Ісус проводив навчання серед людей, багато фарисеїв ставили Йому запитання, прагнучи принизити Його перед людьми. Прочитайте Матвій 22:36–40 і спробуйте знайти одне запитання, яке поставили Спасителю, і те, що Він відповів.

  • Які думки чи почуття у вас виникають щодо того, як відповів Спаситель?

Спаситель пояснив, що перша велика заповідь—це любити Бога всім своїм серцем, душею і думкою. Друга велика заповідь полягає в тому, щоб любити ближнього свого, як самого себе. Ці дві заповіді взяті з Повторення Закону 6:5 і Левит 19:18 . “Закон”, про який йдеться в Матвій 22:36 , є законом Мойсея.

Подумайте про потреби студентів і обговоріть деякі або всі наведені нижче запитання в матеріалі, який наведено далі. Подумайте, який метод допоміг би студентам відповісти на запитання. Наприклад, деякі з них можна обговорити в класі, в малих групах або окремо в щоденнику для навчання.

  • Що означає любити Бога усім серцем, душею та думкою? (Якщо ви хочете краще зрозуміти ці слова, то, можливо, варто знайти їхні визначення за допомогою Путівника по Писаннях).

  • Назвіть приклади з життя Христа, коли Він демонстрував, що саме так любить Бога.

  • Що, на вашу думку, означає любити ближнього свого, як самого себе?

  • Як дотримання цих двох великих заповідей може допомогти нам стати схожими на Ісуса Христа?

Зверніть увагу, що в Матвій 22:40 Ісус навчав, що всі заповіді Бога існують для того, щоб допомогти людям виявляти любов до Бога та до ближнього свого.

  • Як дотримання двох великих заповідей може допомогти нам виконувати решту заповідей Бога?

Президент Рассел М. Нельсон пояснив, як наша любов до Бога поєднана з нашою любов’ю до інших.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Якщо ми любимо Бога всім своїм серцем, Він повертає наше серце до благополуччя інших у прекрасному, доброчинному циклі.

(Рассел М. Нельсон, “Друга велика заповідь”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 97)

  • Чому наша любов до Бога може повернути наші серця до інших?

Використайте підказку з навчання та поради з підготовки студентів, заохочуючи їх ділитися прикладами людей, які люблять Бога та інших. Це може допомогти студентам відчути істинність і важливість цих заповідей, а також визначити способи їх застосування. Уважно слухайте їхні відповіді та подякуйте студентам за те, що вони поділилися думками.

  • Кого ви знаєте, хто є хорошим прикладом дотримання двох великих заповідей?

  • У який спосіб ця людина виявляє свою любов? Як ви можете наслідувати її приклад, виявляючи любов до інших простими повсякденними способами?

У вашому щоденнику для навчання запишіть те, що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа, що спонукає вас дотримуватися двох великих заповідей. Можливо, буде корисно подумати про конкретні випадки, коли ви відчули Їхню любов до вас.

Запропонуйте охочим студентам коротко розповісти про те, що вони записали.

Любов до Бога має бути нашим першим пріоритетом

Щодо важливості дотримуватися обох з двох великих заповідей, Президент Даллін Х. Оукс поділився застереженням:

Зображення
Official Portrait of President Dallin H. Oaks taken March 2018.

У своєму ентузіазмі у виконанні цієї другої заповіді ми не повинні забути першу заповідь—любити Бога всім своїм серцем, душею і думкою. Ми виявляємо цю любов, “дотримуючись [Його] заповідей” [ Іван 14:15 ].

(Даллін Х. Оукс, “Дві великі заповіді”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, сс. 73–74)

  • Чому порядок цих заповідей може бути важливим?

  • Які проблеми можуть виникнути, якщо ми віддамо перевагу любові до ближнього над любов’ю до Бога?

  • З якими ситуаціями чи обставинами ви можете стикнутися, у яких вам потрібно переконатися, що любов до Бога є пріоритетом?

Складіть план

Подумайте, які у вас недавно були можливості дотримуватися двох великих заповідей. За шкалою від одного до п’яти оцініть себе щодо того, наскільки добре ви виконуєте кожну з цих заповідей, коли оцінка один—це “дуже добре”, а п’ять—“погано”.

Створіть план у щоденнику для навчання, щоб повніше дотримуватися цих двох великих заповідей.

  • Перелічте конкретні дії, які ви могли б зробити, щоб краще жити за цими двома великими заповідями. Уважно прислухайтеся до натхнень від Святого Духа і виберіть те, якому будете слідувати.

  • Напишіть, як ви будете виконувати цю дію. Можна поділитися своїм планом з батьками чи надійним другом і попросити їхньої допомоги. Усвідомте, що, коли ви робите все, що можете, Бог допоможе вам (див. Учення і Завіти 123:17).

Заохочуйте студентів виконувати свої плани та повідомте їм, що на майбутньому уроці оцінювання (“Оцініть підсумки навчання 5”) у них може бути можливість виконати цей план до кінця. Висловіть впевненість щодо них і запевніть, що Господь допоможе їм у їхніх зусиллях.

Коментарі та довідковий матеріал

Як мені навчитися любити себе?

У своєму виступі “Це наш час!” Старійшина С. Гіффорд Нілсен, сімдесятник, говорить про важливість навчитися любити себе (Ліягона, травень 2021, сс. 64–67). .

Як дві великі заповіді діють разом? (Див. також 1 Івана 4:7–11, 20–21)

Старійшина Пітер М. Джонсон, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official portrait of Peter M. Johnson. Sustained April 6, 2019 as a General Authority Seventy.

Пам’ятайте, що перша і найбільша заповідь—любити Бога всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою та силою [див. Maтвій 22:37–38 ]. Усі наші вчинки мають бути мотивовані любов’ю до Нього та Його Сина. Якщо ми розвиватимемо любов до Них, дотримуючись Їхніх заповідей, наша здатність любити себе й інших людей зростатиме. Ми почнемо служити рідним, друзям та ближнім, тому що побачимо їх такими, якими бачить Спаситель—синами і дочками Бога [див. Іван 3:16 ; 1 Івана 4:19 ; Мосія 2:17 ].

(Пітер М. Джонсон, “Сила подолати супротивника”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, с. 111)

Як дотримання заповідей любити Бога та інших може вплинути на моє життя?

Президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив:

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

Послух цим двом заповідям дає можливість сильніше відчувати мир і радість. Якщо ми любимо Господа і служимо Йому, а також любимо своїх ближніх і служимо їм, то природно, що ми відчуємо більше щастя, яке ніяким кращим шляхом не приходить до нас.

(М. Рассел Баллард, “Істинна, чиста і проста євангелія Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, травень 2019, с. 29)

Чому в обох цих заповідях наголошується на любові?

Як любов Бога впливає на нас, аби ми виконували дві великі заповіді?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, засвідчив:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Перша велика заповідь всієї вічності—любити Бога всім нашим серцем, всією могутністю, думкою і силою—ось такою є перша велика заповідь. Але перша велика істина всієї вічності—що Бог любить нас всім Своїм серцем, всією могутністю, розумом і силою. Любов та—основоположний камінь вічності, і він повинен бути основоположним каменем нашого щоденного життя. Дійсно, тільки з цим палаючим у нашій душі запевненням ми можемо й далі впевнено старатися ставати кращими, прагнути прощення своїх гріхів і поширювати ту благодать на свого ближнього.

(Джеффрі Р. Холланд, “Господь узавтра чинитиме чуда поміж вами”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 127)

Додаткові навчальні завдання

Насамперед дотримання першої великої заповіді: альтернативний акцент уроку

Запропонуйте студентам визначити мирські традиції, закони чи звичаї, які можуть вплинути на те, щоб ми поставили любов до ближнього над любов’ю до Бога. Прикладами можуть бути одностатеві шлюби, інші порушення закону цнотливості та порушення Слова мудрості.

Можливо, для проведення обговорення у класі варто використати наведені нижче джерела, аби воно ґрунтувалося на тому, наскільки важливо бути впевненим, що ми дотримуємося першої заповіді і не дозволяємо мирським впливам відволікати нас від любові до Бога. Зосередьтеся на Спасителі та на тому, як Він показав нам Своїм прикладом, як насамперед любити Бога, люблячи при цьому ближніх своїх.

  • Даллін Х. Оукс, “Дві великі заповіді”, Ensign або Ліягона, лист. 2019, сс. 73–76

  • Лінн Г. Роббінс, “В якому напрямку ви дивитеся?”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, сс. 9–11

Роздрукувати