Семінарія
Матвій 5:13–16


Матвій 5:13–16

“Ви світло для світу”

Зображення
Запалена свічка в темряві.

Хто для вас є хорошим прикладом праведного життя? Як приклад цієї людини наблизив вас до Бога? Після того, як Ісус Христос навчав про Заповіді блаженства, які допомагають зрозуміти сутність і характер Бога, Він вчив, що наш праведний приклад може благословити інших. Цей урок має допомогти вам застосувати цю істину та оцінити свої вчинки й ставлення, щоб краще відображати світло Ісуса Христа.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам поміркувати над наведеними нижче запитаннями:

  • Хто у вашому житті є прикладом втілення Христового способу життя як на словах, та і у вчинках?

  • Що вони роблять, аби відображати світло й любов Господа?

  • Як їхні дії впливають на вас та інших?

Можливі навчальні завдання

Сіль землі

Спаситель часто застосовував порівняння або метафори, щоб навчити простих ідей із глибоким значенням. Вивчаючи матеріал цього уроку, подумайте, як речі, що згадував Ісус, можуть допомогти вам зрозуміти те, чого Він навчав.

Якщо можливо, принесіть до класу сіль і різні продукти, як-от: фрукти, овочі, м’ясо або сир, порізані на маленькі шматочки. (Якщо це неможливо, замість цього спитайте студентів, чи куштували вони будь-коли щось, у чому не вистачало солі). Запропонуйте студентам скуштувати їжу із дрібкою солі та без неї.

Прочитайте Матвій 5:13, шукаючи як Ісус Христос описував Своїх учнів.

  • Окрім того, що вона використовується для посилення смаку нашої їжі, для чого ще можна використовувати сіль?

Попросіть когось із студентів прочитати вголос наступний абзац із посібника За Мною йдіть.

Сіль давно використовувалась для зберігання, покращення смаку та для очищення. Сіль також мала релігійне значення для ізраїльтян. … Коли сіль втрачає свій смак, вона втрачає свою ефективність, тобто “не придасться вона вже нінащо” (Maтвій 5:13). Таке стається, коли вона змішується з іншими речовинами або забруднюється.

  • Як ви думаєте, чого навчав Спаситель, порівнюючи Своїх учнів із сіллю?

  • Які конкретні речі можуть забруднити нас духовно?

Приділіть хвилинку й поміркуйте, як ви, як сіль землі, допомагаєте іншим проявити свої найкращі риси. Також подумайте, з якими спокусами ви стикаєтеся та як ви можете зберегти себе в чистоті. Якщо ви дозволили будь-яким домішкам проникнути у ваше життя, їх можна позбутися завдяки дару покаяння, який доступний через Ісуса Христа.

Світло для світу

Прочитайте Матвій 5:14–16, шукаючи, чого Ісус Христос очікує від нас як Своїх учнів.

У Матвій 5:14–16 ви можете знайти принцип, подібний до цього: своїм праведним прикладом ми можемо заохочувати інших прославляти Небесного Батька.

  • Що, на вашу думку, означає прославляти Небесного Батька?

Коли воскреслий Спаситель був з нефійцями, Він навчав їх про світоч, який мають тримати Його учні. Можна зробити перехресне посилання Матвій 5:14–16 з 3 Нефій 18:24–25.

Прочитайте 3 Нефій 18:24–25 і зверніть увагу, який світоч мають тримати істинні учні.

Покажіть студентам дзеркало. Якщо в кімнаті є сонячне світло, спіймайте дзеркалом промінчик так, щоб він відбивався в приміщенні. Якщо сонячного світла немає, покажіть кільком студентам їхнє відображення й запитайте, наскільки чітко вони бачать себе. Потім розфарбуйте дзеркало маркером. Спробуйте знову віддзеркалити сонячне проміння в кімнату або запитайте студентів, наскільки чітко вони бачать своє відображення тепер, коли дзеркало розфарбовано.

Запитайте учнів, що вони можуть дізнатись про відображення світла Христа з цього прикладу.

Ісус Христос є істинним Світлом для Світу, і коли ми йдемо за Ним і стаємо більш схожими на Нього, ми відображаємо світло, що Він дає нам. (Див. Іван 1:4, 9; 8:12; Учення і Завіти 50:24; 93:2).

Символи, що використовував Спаситель

Наведені запитання допоможуть вам глибше обміркувати символи, які Спаситель використав у Матвій 5:14–16.

Попросіть студентів обговорити різні метафори. Це можна зробити в різні способи: у класі, в невеликих групах або індивідуально.

Місто на пагорбі:

Зображення
Місто на пагорбі
  • Чому слідування за Ісусом Христом може бути важко приховати, саме як місто на пагорбі?

  • У давнину міста будували на вершинах пагорбів для захисту від можливих атак. Як життя за євангелією надійно захищає нас від поганого впливу?

  • Чого ця метафора вчить вас про те, якого способу життя очікує Спаситель від вас як Своїх учнів?

Свічка:

Зображення
Запалена свічка.
  • Як ви можете стати схожими на свічку в темній кімнаті й засвітити всім світло Спасителя?

  • Що може змусити декого сховати під кошиком світло, яке їм дає Бог?

  • Чого ця метафора вчить вас про те, якого способу життя очікує Спаситель від вас як Свого учня?

Прочитайте наведене далі висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа, тоді члена Першого Президентства, і зверніть увагу на те, що ви можете дізнатися про світло Ісуса Христа.

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Щоразу, коли ви повертаєте свої серця до Бога у смиренній молитві, ви відчуваєте Його світло. Щоразу, коли ви прагнете знайти Його слово і волю в Писаннях, світло яскравішає. Щоразу, коли ви помічаєте когось, хто потребує допомоги й жертвуєте власним комфортом, щоб із любов’ю допомогти, світло розширюється і зростає. Щоразу, коли ви відмовляєте спокусі й вибираєте чистоту, щоразу, коли ви прагнете отримати прощення або простити, щоразу, коли ви сміливо свідчите про істину, світло проганяє темряву й притягує інших, які також шукають світла та істини.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Носії Небесного світла”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 80)

Згадайте, що Ісус навчав нас бути “сіллю землі” й “світлом для світу” відразу після того, як навчав про Заповіді блаженства — Христові риси, які допомагають нам стати більш схожими на Христа (див. Матвій 5:3–12).

  • Як схожість на Христа в наших діях і ставленні допомагає нам заохочувати інших наближатися до Небесного Батька?

  • Що ви можете зробити, аби стати праведним прикладом Спасителя для інших?

  • Якщо ви вибрали одну із Заповідей блаженства на попередньому уроці, щоб застосовувати її в своєму житті, як ця риса допоможе вам стати сіллю землі чи світлом для світу?

Коментарі та довідковий матеріал

Як мої вчинки впливають на мій смак як солі землі?

Президент Джеймс Е. Фауст (1920–2007), з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Останній офіційний портрет президента Джеймса Е. Фауста, другого радника у Першому Президентстві, 2001 р. Помер 10 серпня 2007 року.

Духовні підживлювачі, що підтримують наше духовне здоров’я, можуть втратити свою силу й міць, якщо ми не живемо так гідно, як того вимагає необхідне нам божественне скерування. … Нам потрібно очистити розум і тіло від усіх форм залежності й забруднення. Ми б ніколи не стали їсти зіпсовану або забруднену їжу. Таким саме чином ми повинні бути обережними й не читати та не дивитися нічого, що не має доброго смаку. Велика частина духовного забруднення, яке потрапляє в наше життя, надходить через Інтернет, комп’ютерні ігри, телевізійні програми й фільми, які вкрай непристойні або наочно зображають найпримітивніші людські риси. Оскільки ми живемо в такому середовищі, то повинні збільшувати свої духовні сили.

(Джеймс Е. Фауст, “Духовні підживлювачі”, Ensign або Ліягона, лист. 2006, с. 55)

Як мені зробити своє світло яскравішим?

Президент Генрі Б. Айрінг навчав:

Зображення
Офіційний портрет президента Генрі Б. Айрінга, зроблений у березні 2018 року.

Щоразу, коли ви робите вибір намагатися жити ще більш подібно до Спасителя, ваше свідчення зміцнюватиметься. З часом ви особисто знатимете, що Він є Світлом для світу. Ви відчуєте світло, яке ставатиме все яскравішим у вашому житті. Щоб це сталося, потрібні зусилля. Але воно з’являтиметься у міру зростання вашого свідчення і прагнення його підживлювати. Ось тверде обіцяння з Учення і Завітів: “Те, що від Бога, є світлом; і той, хто сприймає світло і залишається в Богові, сприймає більше світла; і те світло яскравішає і яскравішає аж до дня досконалого” [Учення і Завіти 50:24]. Ви станете світлом для світу, коли будете ділитися своїм свідченням з іншими. Вони побачать, як сяє Світло Христа у вашому житті. Господь знайде спосіб, як зробити так, щоб це світло торкнулося серця тих, кого ви любите.

(Генрі Б. Айрінг, “Живе свідчення”, Ensign або Ліягона, трав. 2011, с. 128)

Президент Томас С. Монсон навчав:

Зображення
Офіційний портрет Президента Томаса С. Монсона, 2008 р.

Кожний з нас прийшов на землю, маючи дане нам Світло Христа. Якщо ми наслідуємо приклад Спасителя й живемо так, як Він жив і як Він навчав, те світло палатиме в нас і освітлюватиме шлях для інших.

(Томас С. Монсон, “Будьте прикладом і світлом”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 86)

Додаткове навчальне завдання

Отак ваше світло нехай світить

Запитайте студентів, як вони можуть стати світлом для інших.

Роздрукувати