Семінарія
Матвій 5:17–47


Матвій 5:17–47

Вищий закон

Зображення
Jesus Christ in Sermon on the Mount

Продовжуючи Свою Проповідь на Горі, Ісус Христос навчав, як Він прийшов виповнити закон Мойсея, та проголосив вищий закон євангелії. Цей урок може допомогти вам жити за вищим законом Христа, щоб стати більш схожими на Небесного Батька.

Допомагайте студентам виконувати їхню роль у навчальному процесі. Духовне навчання вимагає від студентів докладати зусилля і виявляти свободу волі. Коли студенти активно виконують свою роль у процесі вивчення євангелії, вони відкривають свої серця Святому Духу. Намагайтеся залучити всіх студентів до роботи так, щоб це відповідало їхнім потребам і можливостям.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам помолитися, щоб Дух навчав їх у семінарії. Ви також можете запросити їх помолитися за своїх учителів та однокласників.

Можливі навчальні завдання

Ісус навчає вищому закону євангелії

Запросіть студента стати на стілець та описати, що він наразі бачить, чого не міг побачити, стоячи на землі.

  • Коли перебування на узвишші допомогло вам краще щось побачити?

  • Що ви змогли тоді побачити такого, чого раніше не бачили?

Подібно до того, як погляд з узвишшя дає нам краще бачення, Спаситель навчав Своїх учнів вищому закону, щоб покращити їхнє бачення. Це покращене бачення може допомогти нам стати більш схожими на Нього та Небесного Батька.У Матвій 5:17–20 Спаситель навчав, що Він прийшов виповнити закон Мойсея, а не скасувати якусь з вічних істин у законі. Ісус Христос відновив повноту євангелії, яку було втрачено через злочестивість і відступництво. Він виправив хибні вчення й виконав пророцтва пророків Старого Завіту. У Матвій 5:21–47 містяться вчення Спасителя про закони й традиції, що виникли в юдеїв за законом Мойсея. У цих віршах Ісус Христос пояснює справжнє значення закону Мойсея та навчає вищому шляху праведності.

Прочитайте Матвій 5:38–42 та знайдіть один приклад заповіді із закону Мойсея та вищий закон, якого Ісус навчав своїх учнів замість неї.

  • Що саме визначив Спаситель як частину закону Мойсея чи інших традицій, які встановили люди?

  • Який вищий закон дав Спаситель замість цього?

  • Як життя за цим вищим законом більше допомогло б людині стати більш схожою на Небесного Батька, ніж це робив старий закон?

Наведені нижче вправи дають студентам можливість самостійно вивчити складову вищого закону. Запропонуйте студентам з молитвою обрати завдання, яке, на їхню думку, буде для них найкориснішим. Покажіть інструкції, якщо це потрібно.

Завдання А. Як я можу контролювати свій гнів?

Поміркуйте над тим, коли востаннє ви гнівалися.

  • Чому, на вашу думку, важливо контролювати гнів?

Прочитайте Матвій 5:21–24 та знайдіть вищий закон про гнів, якого навчав Спаситель.

  • Чи є щось у цих віршах, що ви б позначили? Якщо так, чому саме?

Фраза “без причини” у вірші 22 вилучена в Перекладі Джозефа Сміта ( Матвій 5:22 ).

Старійшина Лінн Г. Роббінс, з кворуму сімдесятників, пояснив:

Зображення
Former Official Portrait of Elder Lynn G. Robbins. Photographed March 2017. Replaced October 2019 (with Telescope ID: 2298123)

Як цікаво, що фрази “без причини” немає ані в натхненному Перекладі Джозефа Сміта (див. Матвій 5:24), ані у версії 3 Нефій 12:22 . Коли Господь усуває фразу “без причини”, Він не залишає нам можливості виправдання. “Але Моє вчення в тому, щоб з цим було покінчено” [ 3 Нефій 11:30 ]. Ми можемо позбутися гніву, бо Він так нас навчав і так нам заповідав.

(Lynn G. Robbins, “Agency and Anger”, Ensign, May. 1998, 80).

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) пояснив нашу роль у контролі над гнівом.

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

Бути у гніві—це піддаватися впливу Сатани. Ніхто не може зробити нас гнівними. Це наш вибір. Якщо ми хочемо, щоб належний настрій був у нас завжди, ми повинні прийняти рішення утримуватися від гніву. Я свідчу, що це можливо.

(Томас С. Монсон, “Стримуй свої почуття, брате мій”, Ensign або Ліягона, лист. 2009, с. 68)

  • Яким чином Спаситель є прикладом життя за цим вищим законом?

Наступне запитання студентам краще обговорити в малих групах. Попросіть їх запропонувати практичні рішення, які допоможуть людині, якій важко контролювати свій характер.

  • Що ви можете зробити, щоб скористатися силою Спасителя і це допомогло вам жити за вищим законом?

Завдання Б. Чому я маю позбутися хтивих думок?

Зображення
A dandelion weed.
  • Що станеться, якщо бур’ян не видалити з городу?

  • Чим недоречні думки в нашій свідомості схожі на бур’яни в городі?

Прочитайте Матвій 5:27–28 і знайдіть гріхи, про які попереджав Спаситель.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював серйозність такого гріха, як хтивість:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Чому хтивість є таким “смертним” гріхом? Крім того, що її вплив примушує Духа покидати наші душі, я думаю, що вона є гріхом, оскільки оскверняє найвищі і найсвятіші стосунки, які Бог дає нам у смертному житті,—любов чоловіка і жінки одне до одного та бажання подружжя привести дітей в сім’ю, яка існуватиме вічно. … У любові ми інстинктивно звертаємося до Бога та інших людей. З іншого боку, хтивість є якою завгодно, але не благочестивою, і прославляє потурання власним бажанням. Любов супроводжується щедрими руками і щирим серцем; хтивість же несе лише невгамовні бажання.

(Джеффрі Р. Холланд, “Не впускати ворога душі моєї”, Ensign або Ліягона, трав. 2010, сс. 44–45)

Подібно до того, як ми можемо видалити бур’яни з городу, ми здатні позбутися нечистих думок із нашого розуму. Прочитайте Матвій 5:29–30 , а також Переклад Джозефа Сміта Матвій 5:33–34 (див. Матвій 5:30 ). Позначте те, чого навчав Спаситель.

  • Що з того, що ви прочитали, привернуло вашу увагу? Які у вас є запитання про ці вірші?

Ви можете переглянути відео “Слідкуйте за своїми вчинками” (2:36) в Євангельській бібліотеці на сайті ChurchofJesusChrist.org. Переглядаючи відео, подивіться на наслідки рішення чоловіка чи позбавитися хтивих думок, чи ні.

  • Як саме видалення гріхів із нашого життя може бути подібне до виривання ока чи відсікання руки?

  • З якими проблемами ми можемо зіткнутися, якщо не виконаємо пораду Спасителя усунути гріхи з нашого життя?

  • Що ви можете зробити, щоб скористатися силою Спасителя, аби позбутися хтивих чи інших недоречних думок?

Завдання В: Як слід поводитися з людьми, з якими я не ладжу?

Подумайте про людину, з якою ви не дуже добре ладите.

  • Як, на вашу думку, недобрі почуття до цієї людини впливають на ваші стосунки з Небесним Батьком?

Прочитайте Матвій 5:43–47 і знайдіть вищий закон, якого навчав Ісус та який міг би вам допомогти.

  • На які слова чи фрази ви звернули особливу увагу? Чому, на вашу думку, вони важливі?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф пояснив, що Ісус Христос є ідеальним прикладом цього. Ви можете переглянути відео “Милостиві отримають милість” (часовий код з 10:46 до 11:57) на сайті ChurchofJesusChrist.org або прочитати наведений далі текст.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Як завжди, Христос є нашим прикладом. Своїми вченнями та Своїм життям Він показав нам шлях. Він пробачав нечестивих, грубих і тих, хто бажав завдати Йому болю і нашкодити Йому.

Ісус сказав, що легко любити тих, хто любить нас; навіть нечестиві можуть це робити. Але Ісус Христос навчав вищому закону. Його слова відлунюють крізь століття і призначаються для нас сьогодні. Вони призначаються для всіх, хто бажає бути Його учнями. Вони призначаються для вас і для мене: “Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує” ( Матвій 5:44 ; див. також вірші 45–47).

Коли наші серця сповнено любов’ю Бога, ми стаємо “один до одного… ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа [нам] простив” ( Ефесянам 4:32).

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Милостиві отримають милість”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 76)

  • Як Спаситель ставився до тих, хто погано з Ним поводився?

  • Чи пробували ви полюбити своїх ворогів або помолитися за тих, хто був недобрий до вас?

Наступне запитання студентам краще обговорити в малих групах. Запросіть їх запропонувати практичні рішення, які допоможуть людині, якій важко полюбити своїх ворогів.

  • Що, на вашу думку, ви можете зробити, щоб скористатися силою Спасителя заради допомоги вам в тому, аби полюбити своїх ворогів?

Запропонуйте студентам розповісти класу або однокласнику, який вибрав інше завдання, чого вони навчилися.

Життя за вищим законом

Подумайте, на якій складовій вищого закону вам варто зосередитись у власному житті. Зверніться до Небесного Батька за прощенням і допомогою, коли намагаєтесь покаятися й жити за цим законом. Прагніть скерування Духа, аби зрозуміти, що саме слід вчинити. Можна поговорити з батьками, єпископом або іншим церковним провідником і попросити їх допомогти вам жити за цим законом.

Коментарі та довідковий матеріал

Матвій 5:18.

Що таке йоти й значки?

Йота—це найменша буква в єврейському алфавіті. Значок (над літерою)—цемаленька позначка, що вказує на різну вимову слів на письмі. Спаситель посилався на ці елементи письма, щоб вказати, що виконуватиме кожну частину закону Мойсея до найдрібніших деталей.

Матвій 5:22 . Що означає словоraca (рака)?

Слово raca арамейською та грецькою означає зневагу. Воно також може означати “дурень” або “людина з порожньою головою”.

Матвій 5:27–28 . Що таке перелюб?

Перелюб—це коли двоє людей мають сексуальні стосунки, але одна людина чи обидві з них одружені з кимось іншим. (Див. Путівник по Писаннях, “Перелюб”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org.)

Матвій 5:43 . Звідки пішов вислів “Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога”?

Заповідь “Люби свого ближнього” міститься у Левіт 19:18 , але жоден вірш у Старому Завіті не наказує нам ненавидіти ворога. Здається, Спаситель мав на увазі вислів, поширений за його часів.

Додаткове навчальне завдання

Завдання “Проповідь на Горі” в щоденнику для навчання

Попросіть студентів додати у своєму щоденнику початок такого твердження: “ Матвій 5–7 : Щоб стати більш схожим на Небесного Батька та Ісуса Христа, я маю …”

Роздрукувати