Семінарія
Матвій 5:48


Матвій 5:48

“Отож, будьте досконалі”

Зображення
Head and shoulder image of Jesus Christ. Christ is depicted with one arm raised as He participates in the creation of the earth. Galaxies and stars are depicted in the background.

Навчивши людей про Заповіді блаженства й вищий закон, Спаситель дав заповідь щодо характеру Його Небесного Батька. Мета цього уроку—допомогти вам зрозуміти заповідь Спасителя: “Будьте досконалі, як досконалий Отець [наш] Небесний!” (Матвій 5:48).

З молитвою звертайтесь до Господа по допомогу, коли навчаєте. Навчання євангелії—робота Господня, і Він хоче, щоб ви досягли успіху у цьому завданні. Щодня звертаючись до Нього, ви відчуєте і розпізнаєте Його допомогу (див. Учення і Завіти 100:5–8).

Підготовка студентів: Перед цим уроком запропонуйте студентам, якщо це можливо, принести у клас свої фотографії з часів, коли вони були маленькими дітьми. Це можна зробити ефективніше за допомогою батьків принаймні за тиждень до уроку.

Можливі навчальні завдання

Наскільки ви змінилися?

Ви можете використати деякі з наведених нижче або подібних їм запитань, аби допомогти студентам усвідомити, як вони виросли й змінилися з того часу, коли були маленькими.

Знайдіть свою фотографію в молодшому віці або подумайте, якою/яким ви були, коли були маленькою дитиною.

  • Як ви виросли чи змінилися фізично й духовно з тих пір?

  • Чому, на вашу думку, зміни є природною та важливою частиною плану нашого Небесного Батька?

  • Як ви виросли за минулі кілька років, щоб стати більш схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа? Якщо ви відчуваєте, що ваше духовне зростання було недостатнім, що саме вас стримувало та що ви можете зробити, аби змінити ситуацію на краще?

Прочитайте Матвій 5:48 і знайдіть, чим Спаситель завершив свої вчення з розділу 5 . Зверніть увагу, що грецьке слово, яке перекладається як досконалий у цьому вірші, може також перекладатися як “довершений, закінчений, повністю розвинений” ( Матвій 5:48 ).

Із вчень Спасителя у Матвій 5:48 ми дізнаємось, що Ісус Христос заповідав нам бути досконалими, як Небесний Батько.

  • Над яким із вчень Спасителя у Матвій 5 ви тепер відчуваєте натхнення попрацювати, аби стати більше схожими на Небесного Батька? Як саме?

Дайте студентам кілька хвилинам, щоб переглянути вчення з Матвій 5 , а також примітки, які вони зробили в своїх Писаннях або щоденниках для навчання.

  • Як ви ставитесь до заповіді Спасителя бути досконалими?

  • Як неправильне розуміння цієї заповіді може негативно вплинути на наші стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом?

Розуміння того, що означає бути “досконалим”

Розділіть студентів на невеличкі групи для вивчення наведених нижче висловлювань Президента Рассела М. Нельсона, старійшини Джеффрі Р. Холланда й старійшини Герріта У. Гонга. Ви можете надрукувати кілька примірників їхніх висловлювань і розмістити їх по кімнаті або показати в якийсь інший спосіб.

Прочитайте наведені далі висловлювання Президента Рассела М. Нельсона, старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і старійшини Герріта У. Гонга, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і шукаючи у них допомогу або втіху на нашому шляху до досконалості, яка властива Небесному Батьку.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

У Maтвій 5:48 слово досконалий перекладається з грецького слова teleios, що означає “завершений” … Неозначена форма цього дієслова—teleiono, що означає “досягти далекого кінця, бути повністю розвиненими, завершити або закінчити”. Будь ласка, зверніть увагу, що це слово не означає “бути вільним від помилок”, воно означає “досягнення далекої мети”. …

Нам не слід засмучуватися через те, що наші щирі намагання стати досконалими зараз здаються такими [непосильними] й нескінченними. Вдосконалення—це процес, що триває. Він може сягнути повноти лише після Воскресіння і лише завдяки Господу. Воно чекає на всіх, хто любить Його і виконує Його заповіді.

(Russell M. Nelson, “Perfection Pending”, Ensign, Nov. 1995, 86, 88)

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Брати і сестри, кожен з нас прагне жити так, як жив Христос, кращим чином, ніж у нас часто виходить у житті. … Якщо ми заповзяті, тоді, десь у вічності, наше очищення буде завершеним і повним, що в Новому Завіті і мається на увазі під досконалістю.

Я свідчу про цю величну долю, яку уможливила для нас Спокута Господа Ісуса Христа, Який Сам просувався “від благодаті до благодаті” [ Учення і Завіти 93:13 ], поки не отримав у Своєму безсмерті досконалу повноту целестіальної слави.

(Джеффрі Р. Холланд, “Отож, будьте досконалі—зрештою”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 42).

Зображення
Official Portrait of Gerrit W. Gong. Photographed in 2018.

Слово досконалість … іноді неправильно розуміють в тому сенсі, що воно нібито означає “ніколи не помилятися”. Мабуть, ви або хтось із ваших знайомих наполегливо намагаєтесь бути ідеальними в такий спосіб. Оскільки така досконалість завжди здається недосяжною, навіть незважаючи на свої максимальні зусилля ми відчуваємо тривогу, розчарування чи виснаження. Ми безуспішно намагаємось контролювати обставини й людей, які нас оточують. Ми переживаємо через свої слабості й помилки. Насправді, що сильніше ми намагаємось, то далі відчуваємо себе від досконалості, якої так прагнемо. …

Неправильне розуміння того, що означає бути досконалим, може обернутися на перфекціонізм—ставлення чи поведінку, де прагнення бути доброю людиною перетворене на нереалістичне сподівання бути досконалим просто зараз. Перфекціонізм іноді виникає з відчуття, що лише досконалі люди заслуговують на те, щоб їх любити, або що ми не заслуговуємо на те, щоб бути щасливими, поки не досягнемо досконалості.

(Герріт У. Гонг, “Ставати досконалими в Христі”, Ліягона, лип. 2014, сс. 14–15, 17)

Пам’ятайте, що всіх наших зусиль виконувати заповіді й каятися ніколи не було б достатньо, якби не очищення гріхів і воскресіння після смерті, яке ми отримали від Спасителя Ісуса Христа через Його Спокуту. (Див. 2 Нефій 25:23 ; Алма 34:9–10).

Якщо студентам потрібно більше допомоги, щоб зрозуміти заповідь бути досконалими або концепцію перфекціонізму, можна показати їм відео “Perfectionism: Will I Ever Be Good Enough?” (Перфекціонізм: чи стану я будь-коли досконалою людиною?) з розділу “Додаткові навчальні завдання”.

Запропонуйте студентам розповісти класу, що вони обговорювали в групах.

Щоб студенти глибше розуміли роль Спасителя в допомозі нам стати досконалими, ви можете прочитати й обговорити Мороній 10:32 .

Можливі питання для обговорення

Можна вибрати одне або більше з наведених далі запитань для обговорення студентами. Або ж можна показати ці чи подібні запитання й запропонувати студентам відповісти на два або більше з них у своїх щоденниках для навчання. Згодом студенти можуть обговорити з класом, що саме вони написали.

  • Чого навчають нас слова цих пророків про значення заповіді “отож, будьте досконалі”?

  • Що, як кажуть пророки, ці слова не означають?

  • Якою є роль Спасителя в тому, щоб допомогти нам стати досконалими?

  • Що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа, що дає вам надію, що одного дня ви зможете стати досконалими, як Вони?

  • Яких зусиль ви наразі докладаєте в духовному, фізичному, соціальному чи інтелектуальному плані, аби стати більш схожими на Небесного Батька та Ісуса Христа?

Ви можете свідчити про Спасителя, Його вчення в Матвій 5 та Його роль у допомозі нам стати досконалими, як Небесний Батько.

Коментарі та довідковий матеріал

Як мені стати досконалою людиною?

Старійшина Скотт Д. Уайтінг, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Scott D Whiting. Photographed in March 2017.

Заповідь бути схожими на Нього не призначена, щоб викликати у вас почуття вини, недостойності чи того, що вас не люблять. Увесь наш земний досвід складається з розвитку, спроб, падіння й успіхів. …

Ви досить добрі, вас люблять, але це не означає, що ви вже досконалі. Є робота, яка має бути виконана як у цьому житті, так і у прийдешньому. Лише з Його божественною допомогою ми всі можемо зростати, щоб стати схожими на Нього.

У ці часи, коли “все [здається] у сумʼятті; і … страх [є очевидним серед] всіх людей” ( Учення і Завіти 88:91), єдиним антидотом, єдиними ліками стає прагнення бути схожим на Спасителя, Викупителя всього людства, Світла світу і шукати Того, Хто проголосив: “Я дорога” ( Іван 14:6).

Я знаю, що завдяки Його божественній допомозі та силі, можливо ставати схожими на Нього, крок за кроком. Якби це було не так, Він би не дав нам цієї заповіді (див. 1 Нефій 3:7).

(Скотт Д. Уайтінг, “Як стати схожими на Нього”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, с. 14)

Додаткові навчальні завдання

Інший спосіб розпочати цей урок: робіть те, що здається неможливим

Допоможіть студентам зрозуміти, що завдяки правильному баченню, інструкціям і підтримці можна зробити те, що здавалося неможливим. Потренуйтеся на етапі підготовки до уроку, перш ніж використовувати цю вправу в класі.

Трюк із проходженням крізь папір: дайте учням великий аркуш паперу й ножиці. Доручіть їм вирізати в папері такий великий отвір, щоб вони могли пройти крізь нього. Дозволивши їм спробувати (і зазнати невдачі), дайте їм такі вказівки й новий аркуш паперу:

Крок 1. Складіть аркуш уздовж навпіл.

Крок 2. Повернувши згин до себе, зробіть вісім надрізів через рівномірні інтервали в напрямку протилежного боку паперу, при цьому припиняйте різати приблизно на 1 см від протилежного краю, щоб не прорізати папір наскрізь.

Крок 3. Поверніть папір згином від себе. Зробіть сім прорізів між попередніми надрізами, знову зупиняючись приблизно на 1 см від згину, щоб не прорізати папір наскрізь.

Крок 4. Поверніться до згину. Вісім вирізів, які ви зробили на краю зі згином, утворюють дев’ять петель. Зробіть надріз уздовж згину в кожній петлі, за винятком першої та останньої.

Крок 5. Обережно розгорніть папір, щоб не порвати його. Тепер він має утворити велику петлю, через яку можна пройти.

Розуміння перфекціонізму

Якщо це доречно й на уроці у вас є час, ви можете показати відео “Perfectionism: Will I Ever Be Good Enough?” (Перфекціонізм: чи стану я будь-коли досконалою людиною?) (4:33). Воно є на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Спаситель навчав нефійців про перфекціонізм

Порівняйте, чого Спаситель навчав до Свого Воскресіння про те, як стати досконалими (див. Матвій 5:48), із тим, чого Він навчав нефійців після Свого Воскресіння (див. 3 Нефій 12:48). Запропонуйте студентам додати перехресні посилання на ці вірші в своїх Писаннях. За потреби, вкажіть, що Спаситель включив Себе в опис досконалості для нефійців. Обговоріть, чого це нас вчить.

Завдання “Проповідь на Горі” в щоденнику для навчання

Якщо студентам на уроці Матвій 5:1–12 було запропоновано розпочати записувати в щоденниках для навчання вступну частину твердження, попросіть їх додати до цього запису свої думки й враження від сьогоднішнього уроку.

Роздрукувати