Семінарія
Римлянам 12–15 


Римлянам 12–15 

Єдність через Ісуса Христа

Зображення
Young men and young women walk through Crystal Gardens at Navy Pier in Chicago. There are palm trees and other plants in the background.

Чи було вам коли-небудь важко відчувати єдність з іншими членами Церкви? Святі в Римі, що жили за часів Павла, були різного походження та належали до різних культур. Часом у них бували суперечки та напружені стосунки одне з одним. У відповідь Павло заохочував їх “думати між собою однаково” (Римлянам 12:16). Цей урок може допомогти вам знайти шляхи досягнення більшої єдності з членами Церкви Спасителя. 

Визначення принципів. Коли студенти навчаться визначати євангельські принципи в Писаннях, вони зможуть краще ознайомитися з істинами, які приведуть їх до Спасителя. Визначення євангельських принципів вимагає вдумливих зусиль і практики. Коли студенти визначать ці принципи, чітко й просто перекажіть ці істини, щоб допомогти запам’ятати їх у майбутньому.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати Учення й Завіти 38:27 і подумати, чому Господь хоче, щоб члени Його Церкви були об’єднані.

Можливі навчальні завдання

Усі ми можемо бути об’єднані

Поділіться наведеним нижче сценарієм із класом або наведіть іншу історію або приклад, що ілюструють подібне випробування.

Міка і його родина охристилися три роки тому. Сім’ї Міки знадобився деякий час, щоб пристосуватися до нового способу життя в якості членів Церкви, але вони відчули сильну соціальну підтримку й прийняття від членів своєї філії. Нещодавно батько Міки погодився на нову роботу, і його сім’я переїхала в інший район. Міка відвідував церковні й молодіжні заходи у своєму новому приході протягом кількох тижнів, але йому виявилось важко відчути себе там прийнятим. Молодь здається хорошою, але більшість із них є членами Церкви вже довгий час, і у Міки виникає питання, чи не засуджуватимуть вони його за недоліки і недосвідченість щодо Церкви.

  • Яку б пораду ви дали Мікі, щоб допомогти в цій ситуації?

  • Яку б пораду ви дали молоді в новому приході Мікі?

Павло написав своє послання до римлян у той час, коли члени Церкви з різних релігійних і культурних верств почали поклонятися разом. Були часи, коли ці святі не погоджувалися одне з одним або несправедливо засуджували інших членів Церкви, чий вибір відрізнявся від їхнього. Один з уроків, який ми можемо винести з вчення Павла в Римлянам 12–15, полягає в тому, що, хоча всі ми маємо відмінності, члени Церкви можуть прагнути єдності через вчення Ісуса Христа.

  • Що може ускладнити пошук відчуття єдності з іншими членами Церкви?

Запропонуйте студентам подумати про їхню підготовку до уроку, перш ніж ставити наступне запитання. Якщо вони прочитають вголос Учення й Завіти 38:27, це також може допомогти.

  • Чому, на вашу думку, для Господа важливо, щоб члени Його Церкви були об’єднаними?

Подумайте, наскільки ви відчуваєте єдність з людьми у вашому приході чи філії, з однокласниками по семінарії чи іншими членами Церкви. Під час цього уроку подумайте, як ви можете стати більш об’єднаними з іншими членами Церкви Спасителя.

Вчення Павла про єдність

Покажіть наведені нижче групи віршів для вивчення студентами. Можливо, буде корисно призначити кожну групу віршів невеликій групі студентів.

Щоб допомогти студентам глибше засвоїти те, що вони вивчають, запропонуйте їм вибрати один вірш або фразу та створити наочну презентацію того, чого навчає цей вірш. Наприклад, студенти могли б намалювати малюнок або зробити колаж, який ілюстрував би вірш.

Римлянам 12:10–15

Римлянам 12:16–21

Римлянам 14:10–13, 19

Римлянам 15:1–7

Попросіть студентів розповісти про те, що вони дізнались зі свого навчання. Якщо студенти створили наочну презентацію, запросіть їх показати її іншим. Використовуйте запитання, які наведені нижче, щоб провести змістовну дискусію про єдність.

  • Що ви засвоїли з вивчених віршів, що могло б допомогти вам стати більш єдиними з іншими?

  • Як намагання стати більш єдиними з іншими може допомогти нам стати більш схожими на Ісуса Христа?

  • Який досвід із вашого життя чи життя інших людей показав вам важливість єдності з іншими членами Церкви?

Застосування вивченого

Подумайте про те, що ви дізналися та відчули під час дослідження питання єдності сьогодні. Знайдіть хвилинку, щоб скласти план того, як ви впровадите ці вчення у своє життя. Запишіть ціль про те, як ви будете прагнути єдності в одній або кількох із наведених нижче ситуацій:

  • З членами вашого класу Товариства молодих жінок або кворуму священства

  • З членами вашого класу семінарії

  • З іншими членами вашого приходу або філії

Також може бути корисно записати будь-які перешкоди, з якими ви стикаєтесь у досягненні своєї цілі. Як ви можете подолати ці перешкоди? Як Господь може допомогти?

Запросіть кількох бажаючих поділитися своїми планами з класом. Пошукайте способи похвалити їх за ідеї та заохочуйте студентів виконувати свої плани. Свідчіть про істини, які обговорювалися сьогодні.

Коментарі та довідковий матеріал

Чого ми можемо навчитися з труднощів, з якими стикалася Церква в Римі за часів Павла?

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

Зображення
Official portrait of Elder Quentin L. Cook. Called to the Quorum of the Twelve Apostles on 6 October 2007.

Культура нашої Церкви походить з євангелії Ісуса Христа. Яка глибина міститься в Посланні апостола Павла до римлян. …

Павло закликає юдеїв та іновірців виконувати заповіді та любити одне одного, а також підтверджує, що праведність веде до спасіння.

Культура євангелії Ісуса Христа не є культурою іновірців чи юдеїв. Вона не визначається кольором шкіри чи місцем проживання людини. І хоча ми захоплюємося своєрідністю культур, нам слід відмовитися від того у цих культурах, що суперечить євангелії Ісуса Христа.

(Квентін Л. Кук, “Серця, скріплені у праведності та єдності”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, сс. 20–21)

Що може статися, якщо ми докладемо зусиль, щоб бути єдиними з членами Церкви Спасителя?

Старійшина Хорхе Т. Бесерра, сімдесятник, навчав:

Зображення
Elder Jorge T. Becerra, First Quorum of the Seventy official portrait.

У кожному приході й в кожній філії нам потрібний кожен—і ті, хто може бути сильним, і ті, кому це важко вдається. Усі є необхідними для вкрай важливого зміцнення всього “тіла Христового”. Я часто запитую себе, кого нам не вистачає в наших різних громадах, хто міг би зміцнювати нас і робити одним цілим.

(Хорхе Т. Бесерра, “Бідні маленькі”, Ліягона, трав. 2021, с. 40)

Сестра Шерон Юбенк, з генерального президентства Товариства допомоги, поділилася такою історією:

Зображення
Official Portrait of Sister Sharon Eubank. Photographed in 2017.

У 1842 році святі важко працювали, щоб побудувати храм у Наву. Після заснування в березні Товариства допомоги Пророк Джозеф часто відвідував їхні збори, щоб підготувати їх до священних, обʼєднуючих завітів, які вони невдовзі укладуть у храмі.

9 червня Пророк “сказав, що збирається проповідувати про милості[.] Уявіть, що Ісус Христос і святі ангели з якогось незначного приводу відвернуться від нас—що тоді буде з нами? Ми повинні бути милостивими одне з одним і пробачати незначне”. Президент Сміт продовжив: “Мені сумно, що немає більшого відчуття єдності; якщо один член Церкви страждає—усі мають відчувати це; через єдність у почуттях ми отримуємо силу від Бога” [“Minutes and Discourse, 9 June 1842,” 61, Joseph Smith Papers].

Це коротке речення вразило мене, мов блискавка. Через єдність у почуттях ми отримуємо силу від Бога. Цей світ не такий, яким би я хотіла, щоб він був. Є багато такого, на що я хочу вплинути й зробити кращим. І, чесно кажучи, є так багато протидії тому, на що я сподіваюся, й іноді я відчуваю себе безсилою. Останнім часом я ставлю собі такі запитання для роздумів: Як мені краще розуміти людей навколо себе? Як мені досягнути тієї “єдності в почуттях”, якщо ми всі такі різні? Яку силу від Бога я можу отримати, якщо хоч трішечки більше буду обʼєднана з іншими?

(Шерон Юбенк, “Через єдність у почуттях ми отримуємо силу від Бога”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, с. 55)

Додаткові навчальні завдання

Бог очікує, що ми присвятимо Йому своє життя й не будемо догоджати світу

Щоб навчити цієї істини, яка міститься в Римлянам 12:1–2 , принесіть у клас дві ємності різної форми та чашку з водою. Перелийте воду з однієї ємності в іншу, показуючи, як вода приймає форму ємності.

Поясніть, що в цій демонстрації вода символізує людей, а ємності—різні світські вірування та звичаї. Запропонуйте студентам відповісти на таке запитання: “Яку небезпеку може принести постійне дотримання світських вірувань і звичаїв?”

Альтернативний початок уроку: наочний урок про мітлу

Принесіть у клас мітлу або покажіть її зображення.

Зображення
A broom in a room at Cove Fort, Utah.

Поговоріть про ефективність використання мітли для підмітання підлоги. Що станеться, якщо спробувати мести однією гілкою? Запропонуйте студентам поміркувати, що ми можемо дізнатися про єдність на прикладі з’єднаних разом гілок мітли.

Роздрукувати