Семінарія
Римлянам 8:18–39 


Римлянам 8:18–39 

“Любов Божа, яка в Христі Ісусі” 

Зображення
woman sitting alone

Чи піддавалися ви коли-небудь спокусі задуматися про те, чи дійсно Бог піклується про вас? Лист Павла до святих у Римі, дехто з яких зазнали жахливих випробувань, містить втішне послання для тих, хто страждає. Цей урок може допомогти вам відчути надію та розраду через любов Небесного Батька та Ісуса Христа, коли ви стикаєтеся з випробуваннями та невизначеністю. 

Вивчення євангелії—це діяльність, зосереджена на домівці. Шукайте можливостей заохотити студентів ділитися тим, про що вони дізнаються в семінарії, зі своїми сім’ями, а також тим, чого вони навчаються вдома, зі своїми однокласниками.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам зробити щось для члена сім’ї, що демонструє їхню любов через дії, а не слова, і підготуватися, щоб поділитися тим, чого вони навчилися з цього досвіду.

Можливі навчальні завдання

Що б ви прописали?

Подумайте, що може запропонувати лікар, щоб допомогти при таких станах:

Запропонуйте студентам подумати й озвучити, що вони могли б порадити, якби були лікарями. Бажаючих можна запросити стати перед класом та дати по аркушу паперу з назвою якоїсь загальновідомої хвороби, список яких подано нижче. Кожен міг би описати свою хворобу та отримати коротку пораду, як її лікувати.

  • Шлунковий грип

  • Зламаний палець на нозі

  • Мігрень

  • Простуда

Дайте відповіді на такі запитання:

  • Яку конкретну пораду можна дати для кожного з цих станів?

  • Які загальні поради можуть допомогти в лікуванні всіх цих станів?

Звісно, не всі випробування мають фізичний характер. Багато людей страждають через психічні, емоційні та духовні проблеми. Наш Спаситель знає, як допомогти й дати сил кожному з нас, незалежно від того, з чим ми боремося. Хоча випробування в кожної людини унікальні, Бог навчив нас вічних істин, які можуть допомогти й втішити у будь-якій складній ситуації.У своєму щоденнику для навчання складіть короткий список випробувань, у яких ви або ваші близькі хотіли б допомогти.

Ви можете роздати аркуші паперу та запропонувати кожному студенту анонімно записати одне випробування, яке переживає він або його/її близька людина. Повідомте студентів, що те, що вони напишуть, може бути анонімно зачитане для класу. Зберіть аркуші, прочитайте їх подумки й напишіть на дошці кілька різних випробувань, які є найбільш доцільними, особливо ті, які згадали більше ніж один студент. Нехай студенти звертаються до цього списку, відповідаючи на наведене далі запитання та у відповідний час протягом уроку.

  • Що вам уже відомо про Небесного Батька, Ісуса Христа й план спасіння, який допомагає вам у цих випробуваннях? Яким чином це знання вам допомогло?

Хоча ваше свідчення не применшує реальності, болю чи труднощів випробувань, які переживаєте ви та ваші близькі, воно може дати надію, втіху та вічну перспективу під час цих випробувань.

Можна показати надані далі посилання на Писання.

Усього лише через кілька років після того, як Павло надіслав своє послання до римлян, святі в Римі перенесли жахливі переслідування. Прочитайте Римлянам 8:18, 24–25, 28, 31–39 і позначте кожну фразу, яка, на вашу думку, може допомогти чи втішити когось, незалежно від їхніх конкретних труднощів.

Запропонуйте студентам виконати наступне завдання у своїх щоденниках для навчання.

  • Запишіть фразу з цих віршів, яка справила на вас враження. Чому ви вибрали цю фразу?

На цьому етапі попросіть кількох студентів поділитися записаною ними фразою. Коли вони це робитимуть, можна вказувати на конкретні випробування зі списку на дошці та попросити їх пояснити, як істини, що містяться у вибраній ними фразі, можуть допомогти та втішити когось у цій конкретній ситуації.

  • Запишіть, як знання істин, викладених у цій фразі, може допомогти вам і вашим близьким у деяких ваших особливих труднощах.

  • Ви можете вивчити вибрану фразу на пам’ять. Ви також можете створити щоденне нагадування про цю фразу на електронному пристрої або записати її та розмістити там, де ви бачитимете її щодня протягом наступних кількох днів.

Наступний розділ уроку зосереджується на одній фразі, яку можна знайти в Римлянам 8:39 . Зосередьтеся на одній або кількох різних фразах чи істинах на ваш розсуд, викладених у Римлянам 8, якщо вони більше підходять студентам.

Любов Небесного Батька та Ісуса Христа

Перш ніж розповісти наступну істину, попросіть студентів, які підготувалися, розповісти, що вони зробили, щоб показати комусь свою любов.

Одна з фраз, яку ви могли позначити в цих віршах, навчає істини про те, що “[ніщо не може] відлучити нас від Божої любові” ( Римлянам 8:39).

Небесний Батько та Ісус Христос хочуть, щоб ви знали, що Вони люблять вас. Вони виявляють цю любов і вчинками, і словами.

  • Відповідно до Римлянам 8:32 , що зробив Небесний Батько, щоб показати, що Він любить вас?

Прочитайте доктринальний уривок для опанування в Іван 3:16 та зверніть увагу на причину, яку назвав Спаситель, чому Небесний Батько відправив Свого Сина на землю. Можливо, ви захочете додати звичайне або перехресне посилання до цього уривка до Римлянам 8:32 .

Щоб допомогти студентам відчути, як Святий Дух свідчить про Божу любов, можна запропонувати їм заспівати чи послухати пісню Початкового товариства “Живіть, як Син” (Збірник дитячих пісень, сс. 20–21).

Готовність Спасителя спокутувати наші гріхи також є доказом Його любові до нас (див. Римлянам 8:34–35 ; Учення й Завіти 34:1–3).

  • Коли ви відчували любов Небесного Батька та Ісуса Христа у своєму житті? Як Їхня любов допомогла вам у труднощах?

Подумайте про те, щоб поділитися особистим прикладом того, як розуміння Божої любові допомогло в часи лиха.

У своєму щоденнику для навчання запишіть те, що ви сьогодні дізналися про Небесного Батька та Ісуса Христа і що ви хотіли б пам’ятати. Ви також можете розглянути можливість зробити нотатку й передати її члену сім’ї чи другу, якому може бути корисно те, що ви дізналися або відчули сьогодні.

Коментарі та довідковий матеріал

Що означає те, що страждання, які ми переживаємо на землі, “нічого не варті супроти тієї слави, що має з’явитися в нас”? ( Римлянам 8:18)

Сестра Лінда Ш. Рівз, колишня друга радниця в генеральному президентстві Товариства допомоги, навчала:

Зображення
Official portrait of Linda S. Reeves, sustained at the April 2012 general conference as second counselor in the Relief Society general presidency, October 2012. Released April 2017 General Conference.

Я не знаю, чому в нас так багато випробувань, але особисто я, сестри, відчуваю, що нагорода є такою величною, такою вічною й споконвічною, такою приємною й незбагненною, що в той день, коли ми її отримаємо, у нас може виникнути бажання сказати нашому милостивому, люблячому Батькові: “І це все, що вимагалося?!” Я вірю, що якщо ми щодня зможемо пам’ятати й усвідомлювати глибину любові, яку наш Небесний Батько й наш Спаситель виявляють до нас, ми бажатимемо зробити все, що Вони просять, щоб знову повернутися в Їхню присутність. … Чи матиме значення те, що нам довелося вистраждати тут, якщо в кінці ці випробування будуть саме тим, що зробить нас підготовленими до вічного життя й піднесення в царстві Бога з Ними?

(Лінда Ш. Рівз, “Гідні обіцяних нам благословень”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 11)

Як наші випробування можуть “співді[яти] [нам] на благо”? ( Римлянам 8:28)

Старійшина Джеймс Б. Мартіно, сімдесятник, сказав:

Зображення
Official Portrait of Elder James B. Martino. Photographed March 2017.

Наш Небесний Батько, Який має цілковиту й досконалу любов до нас, надає нам можливість мати досвід, який дозволить нам розвивати риси характеру та якості, яких ми потребуємо, щоб поступово ставати все більше подібними до Христа. Наші випробування приходять у багатьох різних формах, але кожне з них дозволить нам стати більше схожими на Спасителя, коли ми вчимося розпізнавати те хороше, що несе в собі кожний життєвий досвід. Зрозумівши це вчення, ми здобуваємо більшу впевненість у любові нашого Батька. У цьому житті ми можемо так і не дізнатися, чому ми стикаємося з певними речами, але ми можемо відчути впевненість, що цей досвід допоможе нам стати кращими.

(Джеймс Б. Мартіно, “Усе допомагає на добре”, Ensign або Ліягона, трав. 2010, с. 101)

Що означає, що ніщо не може “відділити нас від любові Бога”? ( Римлянам 8:39)

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) сказав:

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

Ваш Небесний Батько любить вас—кожного з вас. Та любов ніколи не змінюється. На неї не впливає ваша зовнішність, ваше майно або кількість грошей, яку ви маєте на банківському рахунку. Її не змінюють ваші таланти чи здібності. Просто вона є. Вона відкрита для вас, коли вам сумно чи радісно, коли ви відчуваєте розпач або безнадію. Божа любов відкрита для вас незалежно від того заслуговуєте на неї, на вашу думку, чи ні. Вона просто завжди є.

(Томас С. Монсон, “Ми ніколи не самотні”, Ensign або Ліягона, лист. 2013, сс. 123–124)

Оскільки Бог такий люблячий, чи врятує Він усіх, незалежно від їхнього вибору?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав наступного про любов Бога:

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

У Писаннях любов [Божа] скоріше описується як “велика й прекрасна любов”, “досконала любов”, “викупна любов” і “споконвічна любов”. Ці вислови кращі, тому що слово безумовна може передавати помилкове враження про божественну любов, наприклад, що Бог толерантний і вибачає все, що ми робимо, бо Його любов безумовна; або що Бог не ставить нам ніяких вимог, бо Його любов безумовна, або що всіх буде врятовано у небесне царство Бога, бо Його любов є безумовною. Божа любов безкінечна й буде тривати вічно, однак що вона означає для кожного з нас, залежить від того, як ми відповідаємо на Його любов.

(Д. Тодд Крістофферсон, “В любові Моїй перебуватимете”, Ensign або Ліягона, лист. 2016, с. 48)

Додаткові навчальні завдання

Книга Мормона підтверджує й роз’яснює істини, яких навчається в Біблії

На попередньому уроці студентам, можливо, запропонували використовувати Книгу Мормона, щоб допомогти їм краще зрозуміти писання Павла чи інші біблійні уривки.

Запропонуйте студентам практикувати цю навичку, шукаючи уривки у Книзі Мормона, що підтверджують і роз’яснюють істини, які вони визначили в Римлянам 8 . Уривки можуть бути такими: 1 Нефій 1:1 ; Алма 31:31 ; Алма 36:3 .

Божа любов і благословення, які Він пропонує нам

Подумайте про те, щоб запропонувати невелику винагороду кожному в класі, хто бажає виконати просте завдання. Якщо хтось з студентів вирішить не виконувати завдання, запитайте студентів, чи буде несправедливо або свідчитиме про те, що того студента не люблять так само, якщо він/вона не отримає такої ж винагороди, як ті, що виконали завдання.

Скористайтеся твердженням старійшини Крістофферсона, що знаходиться у розділі “Коментарі та довідковий матеріал”, і продемонструйте історію старійшини Ренлунда, розказану у відео “Обурююча несправедливість” з часовим кодом від 1:16 до 2:28, яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, щоб допомогти студентам побачити, що наш вибір сприяє отриманню благословень.

Роздрукувати