Семінарія
Римлянам 8:1–17


Римлянам 8:1–17

“Співспадкоємці Христові” 

Зображення
A Hispanic man gives the Savior, Jesus Christ, a hug. Christ is wearing a white robe.

У той час, коли членам Церкви в Римі бракувало єдності і вони були розділені щодо кількох важливих питань, Павло писав їм про те, як вони можуть слідувати за Духом, щоб отримати доступ до Спокути Ісуса Христа подолати свою занепалу природу. Павло обіцяв, що якщо вони зроблять це, то стануть співспадкоємцями Ісуса Христа у всьому, що має Небесний Батько. Навчаючись, намагайтеся зміцнити своє бажання слідувати за Духом і отримувати все, що має Небесний Батько. 

Гендерна мова в Писанні. У Писаннях іноді використовуються такі слова, як “чоловіки” чи “сини”, коли йдеться про благословення, які пропонує Бог (наприклад, див. Римлянам 8:14). Переконайтеся, що студенти розуміють, що вічні обіцяння нашого Небесного Батька отримати все, що Він має, стосуються як чоловіків, так і жінок (див. Учення й Завіти 25:1).

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати Учення й Завіти 76:50–70 і підготуватися, щоб розповісти, чому вони хотіли б отримати благословення, описані в цих віршах.

Можливі навчальні завдання

Що ти бажаєш успадкувати?

Перш ніж ставити наведені нижче запитання, подумайте про те, щоб показати чи розповісти про деякі важливі речі, риси чи дари, які ви успадкували від своїх предків.

  • Якби ви могли вибрати людину, від якої могли б щось успадкувати, то хто б це був? Чому?

  • Що б ви хотіли успадкувати від цієї людини?

Апостол Павло писав до святих у Римі про спадок, який Небесний Батько пропонує кожному зі Своїх дітей.Прочитайте Римлянам 8:16–17, 32 і позначте, що Небесний Батько пропонує нам. Можливо, буде корисно знати, що спадкоємцем є “особа, яка має право успадкувати фізичні чи духовні дари” (Путівник по Писаннях, “ Спадкоємець ”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  • Які слова або фрази ви позначили?

  • Що, на вашу думку, означає бути співспадкоємцями з Ісусом Христом?

Одна з істин, яку допомагають нам зрозуміти ці вірші: Небесний Батько бажає благословити нас усім, що в Нього є (див. також Учення й Завіти 76:55 ; 84:38).

Говорячи про спадок, яким Небесний Батько бажає нас благословити, президент Дітер Ф. Ухтдорф, на той час член Першого Президентства, навчав:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Мені навіть важко уявити все, що включає в себе це обіцяння. Але я точно знаю, що воно є величним, божественним, вічним і гідним усіх наших життєвих зусиль.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Чотири звання”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 60)

Знайдіть хвилинку, щоб подумати, що означає успадкувати все, що є в Небесного Батька, а також про те, які запитання щодо цієї істини у вас можуть виникнути. Поміркуйте, які характеристики, властивості й інші благословення ви хотіли б успадкувати від Небесного Батька. Продовжуючи навчатися сьогодні, шукайте істини, які можуть допомогти вам краще зрозуміти спадок, яким Небесний Батько бажає вас благословити, і що ви можете зробити, щоб отримати його.

Дізнайтеся більше про спадок Небесного Батька

Покажіть на дошці наступну таблицю. Поміркуйте, чи було б корисно попросити студентів вивчити наведені нижче вірші самостійно, у малих групах чи усім класом.

Створіть у своїх щоденниках для навчання наведену нижче таблицю:

Благословення, які Небесний Батько хоче, щоб ми мали

Що ми можемо зробити, щоб отримати цей спадок

У нашому розподілі Господь відкрив більше про спадок, який Небесний Батько бажає нам дати. Як частину одкровення, даного пророку Джозефу Сміту й записаного в те, що нині зветься Учення й Завіти 76 , Господь описав тих, хто колись успадкує целестіальне царство.

Дослідіть Учення й Завіти 76:50–70 разом з іншими вченнями Павла в Римлянам 8:1, 5–9, 13–14 , зокрема переклад Джозефа Сміта для Римлянам 8:8–9 , який можна знайти в “Перекладі Джозефа Сміта: додаток”. Під час навчання внесіть у свою таблицю обіцяння, про які ви читали, і те, що говориться у віршах, що ви можете зробити, аби мати право на виконання цих обіцянь. Пам’ятайте, що хоча в деяких із цих віршів використовуються такі слова, як “сини” та “мужі”, Божі обіцяння однаково стосуються всіх дітей Небесного Батька (див. Учення й Завіти 25:1). Може також бути корисно знати, що слово “плотський”, згадане в Римлянам 8 , стосується того, хто зосереджується на мирських або тимчасових речах. Це також може стосуватися потреб плоті (див. Путівник по Писаннях, “ Плотське ,” scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Коли студенти закінчать навчання, ви можете запросити бажаючих додати деякі свої ідеї до таблиці на дошці. Використовуйте запитання, подібні до наведених нижче, щоб вести змістовне обговорення про те, що вивчають студенти.

  • Які з віршів, що ви вивчали, були для вас найбільш значущими? Чому?

  • Чим ці вірші допомогли вам краще зрозуміти спадок, який Бог бажає вам дати? Що ви можете зробити, щоб отримати цей спадок?

У таблиці, яку ви склали у своєму щоденнику для навчання, перегляньте те, що ви написали, включаючи благословення, які Небесний Батько хоче, щоб ви успадкували.

  • Що ці обіцяні благословення допомагають вам зрозуміти про Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Яку роль відіграє Спаситель, допомагаючи нам отримати цей спадок? (Див. Учення й Завіти 76:69).

Яким чином це може вплинути на ваше життя?

Подумайте про те, як розуміння спадку, що Небесний Батько бажає вам дати, може вплинути на ваше життя та вибір, який ви робите.

Покажіть сценарії та інструкції після них. Замість того, щоб студенти писали записку людині за сценарієм, який вони вибрали, клас можна розділити на малі групи і кожній дати один із сценаріїв. Потім студенти можуть використати запитання після сценаріїв, щоб обговорити, як допомогти людям, згаданим у цих сценаріях.

Тепер подумайте, як істини, які ви сьогодні вивчали, можуть вплинути на підлітків у таких сценаріях:

  1. Естель пережила багато труднощів у своєму житті й відчуває збентеження. У неї виникає питання, чи варто продовжувати відвідувати церкву та дотримуватися заповідей?

  2. Кельвін любить неймовірні технології, які може запропонувати світ. Більшу частину часу він проводить за відеоіграми, використанням соціальних мереж або переглядом відео.

  3. Ліз часто бореться з почуттям заниженої власної гідності і у неї виникає запитання, чи потрібна вона комусь взагалі?

Виберіть один із попередніх сценаріїв (або придумайте інший). Напишіть коротку записку людині за сценарієм, який ви вибрали, поділіться істинами та уривками з Писань, які ви вивчали на цьому уроці та які допоможуть людині розібратися в її ситуації. Наведені нижче запитання можуть бути у пригоді, коли ви пишете свою записку:

  • Що для вас означає те, що ми можемо отримати все, що мають Небесний Батько та Ісус Христос?

  • Як розуміння цього спадку може допомогти людині у сценарії, який ви обрали?

  • Що зробили Небесний Батько та Ісус Христос, щоб ми могли отримати ці благословення?

  • Які кілька простих речей може почати робити людина з вашого сценарію, що допоможуть у її ситуації?

Запропонуйте кільком бажаючим студентам поділитися своїми поясненнями з класом. Подякуйте студентам за їхні зусилля та свідчіть про любов Небесного Батька до них і Його бажання дати їм ці благословення. Заохочуйте їх щодня слідувати за Духом у своєму прагненні отримати ці благословення.

Коментарі та довідковий матеріал

Як пам’ять про цей спадок може допомогти нам?

Президент Елейн Ш. Дальтон, колишня генеральна президентка Товариства молодих жінок, поділилася історією про короля, яка ілюструє цей урок:

Зображення
Final official portrait of Sister Elaine S. Dalton, Young Women general presidency, 2008. Released as second counselor and sustained as first counselor at the April 2007 general conference. Sustained as president at the April 2008 general conference. Released as president at the April 2013 general conference.

Король мав непохитне знання про те, ким він є. В юності його викрали негідники, які повалили з трону його батька, короля. Ці чоловіки знали: якщо їм вдасться зламати його морально, він не успадкує трон. Упродовж шести місяців вони намагалися схилити його, щоб він піддався впливу всього, що є низьким у житті, але він так і не піддавався тому тиску. Його викрадачів це дивувало, і вони, зробивши все, що тільки могли придумати, спитали його, чому він має таку велику моральну силу. Його відповідь була простою. Він сказав: “Я не можу робити те, про що ви просите, бо я був народжений стати королем” [див. Вон Дж. Фезерстоун, “Син короля”, New Era, лист. 1975, 35].

Як і королівський син, кожен з вас має успадковане царське первородство. Кожна з вас має божественний спадок.

(Елейн Ш. Дальтон, “Пам’ятайте, хто ви є!”, Ensign або Ліягона, трав. 2010, с. 121)

Які зусилля потрібні, щоб постійно слідувати за Духом і отримувати все, що має Небесний Батько?

Служачи сімдесятником, старійшина Брюс К. Хейфен пояснював:

Зображення
Final official portrait of Elder Bruce C. Hafen of the First Quorum of the Seventy, 2007. Called as president of the St. George Utah Temple beginning in November 2010. GIven emeritus status at the October 2010 general conference.

Якщо ми бажаємо “усього, що має Отець” [ Учення й Завіти 84:38 ], Бог просить усе, що ми маємо. Щоб отримати такий вишуканий скарб, яким би то не було способом, ми повинні віддати так, як Христос віддав —кожну краплю, яку Він мав: “наскільки винятковими, ти й не знаєш, так, як важко їх зносити, ти й не знаєш” [ Учення й Завіти 19:15 ]. Павло казав: “якщо ми страждаємо разом із ним”, ми “співспадкоємці Христові” [ Римлянам 8:17 ; курсив додано]. Усе Його серце, усі наші серця.

(Брюс С. Хейфен, “Спокута: все заради всього”, Ensign або Ліягона трав. 2004, с. 98)

Чому Павло навчав, що ми повинні стати синами Бога, коли всі ми Його діти?

Хоча кожна людина буквально є духовною дитиною небесних батьків, вчення Павла про “Духа усиновлення” та про те, щоб ставати “синами [й доньками] Бога” (див. Римлянам 8:14–15) допомагають нам зрозуміти, що ми можемо бути духовно відроджені або усиновлені як сини та дочки Христа в євангельському завіті (див. Путівник по Писаннях, “ Завіт ,” scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

Народ царя Веніямина пережив цей тип духовного переродження, що змусило Веніямина зауважити: “І тепер, завдяки завіту, який ви уклали, ви будете називатися дітьми Христа, його синами та його дочками; бо ось, сьогодні він вас духовно породив” ( Мосія 5:7). Стати синами та дочками Ісуса Христа через духовне переродження є важливим для того, щоб отримати все, що має Небесний Батько (див. Мосія 27:25–26).

Додаткові навчальні завдання

Використання девізів кворуму Ааронового священства та молодих жінок

Запропонуйте студентам дослідити Девіз кворуму Ааронового священства й Девіз Товариства молодих жінок (ChurchofJesusChrist.org) та визначити істини, що схожі або пов’язані з тим, чого навчається в Римлянам 8:1–17 .

Серед істин, які можуть знайти студенти є такі: ми маємо божественну природу й долю; як учні Ісуса Христа, ми прагнемо стати схожими на Нього; й учні Христа кожного дня прагнуть ставати все більш схожими на Нього.

Запропонуйте студентам розповісти про те, які є подібності між цими девізами та Посланням до Римлян 8:1–17 щодо важливості цих істин у євангелії Ісуса Христа. Запропонуйте студентам поділитися своїми свідченнями про те, як ці істини надихають їх слідувати за Спасителем більш ретельно.

Роздрукувати