2022
Манна
Квітень 2022


“Манна”, Заради зміцнення молоді, квіт. 2022.

Явища з Писань

“За Мною йдіть”

Вихід 16

Манна

Коли щось маленьке нагадує нам про деякі з найбільших Господніх чудес.

Зображення
манна

Що це?

Як вона виглядала? Вона була маленька, округла, тоненька, як сніжинка, і біла (див. Вихід 16:14, 31).

Якою вона була на смак? “Як тісто в меду” (Вихід 16:31) або як “смак олійного коржа” (Числа 11:8).

Як вона з’являлася? Вона випадала з росою щоранку, окрім Суботнього дня. У день перед Суботою люди збирали її достатньо на два дні. В інші дні будь-які надлишки псувалися. (Див. Вихід 16:14–30).

Що люди з нею робили? Вони “мололи жорнами або товкли в ступі, і варили в горшку та й робили з неї калачі” (Числа 11:8). Іноді вони її варили (див. Вихід 16:23).

Факти з Писань

  • Maнна у перекладі з єврейської означає “Що це?” Ізраїльтяни ніколи нічого подібного не бачили.

  • Господь сказав ізраїльтянам покласти трохи манни у посудину і взяти її з собою. Це допомогло їм пам’ятати про те, що Він для них зробив (див. Вихід 16:33–34; Євреям 9:4).

  • Ізраїльтяни якось поскаржилися на те, що їли лише манну. Вони сумували за їжею Єгипту—хоча й були там рабами (див. Числа 11:1–6).

  • Мойсей навчав людей, що їхнє страждання мало допомогти їм довіряти Господу. Він навчав, що Господь дав їм манну, “щоб дати тобі знати, що не хлібом самим живе людина, але всім тим, що виходить із уст Господніх, живе людина” (Повторення 8:3).

  • Після того, як ізраїльтяни прибули до обіцяної землі, манна більше не з’являлася (див. Ісус Навин 5:12).

  • Спаситель якось дивовижним чином нагодував п’ять тисяч і потім говорив про манну. Далі Він сказав: “Я хліб живий, що з неба зійшов: коли хто споживатиме хліб цей, той повік буде жити. А хліб, що дам Я, то є тіло Моє, яке Я за життя світові дам” (Іван 6:51).

Зображення
Ісус Христос

Роздрукувати