2022
Як пережити важкі часи
Серпень 2022


“Як пережити важкі часи”, Заради зміцнення молоді, серп. 2022.

“За Мною йдіть”

Йов

Як пережити важкі часи

Ми багато чого можемо навчитися у Йова стосовно того, як переносити випробування.

Зображення
біженці

Фотографія від Getty Images

“Чому погане трапляється з хорошими людьми?
Це запитання, здається, існувало завжди, і на нього важко відповідати. Коли трапляються неприємні події, може бути легко запитувати: “Чому таке мало статися?” або “Чому зараз?” Але подібні запитання не дуже допомагають. Є так багато усього, чого ми не знаємо і не розуміємо. На щастя, у нас є любов Небесного Батька і відновлена євангелія Ісуса Христа, які можуть підказати нам кращий спосіб реагувати.

Краще запитання, ніж “чому”?
Одне з найважливішого, що ми можемо навчитися робити у цьому житті—це припинити зосереджуватися на тому, чому погане відбувається, і натомість запитувати себе: “Як я буду реагувати?” Саме це зрозумів Йов зі Старого Завіту.

Випробування Йова

Зображення
Йов та його сім’я

Job and His Family (Йов та його сім’я), художник Грег К. Олсен

Йов був праведним чоловіком, який був благословенний великою сім’єю і багатством (див. Йов 1:1–3). Але його сім’я і відданість Богу були випробувані, коли у нього було забрано все.

Спочатку у Йова частину тварин було вкрадено, а іншу—вбито. Потім сильний вітер завалив його дім і вбив синів, які там знаходилися. Замість того, щоб розгніватися, Йов сказав: “Господь дав,—і Господь узяв … нехай буде благословенне Господнє ім’я” (Йов 1:21).

Більше випробувань прийшло до Йова, коли він захворів і покрився “злим гнояком від стопи ноги його аж до його черепа” (Йов 2:7). Друзі Йова сказали йому, що його страждання, ймовірно, були викликані гріхом. Вони навіть запропонували йому: “Прокляни Бога—і помреш” (Йов 2:9). (Що то за “друзі”, які могли таке запропонувати?)

Однак Йов відмовився проклинати Господа і залишався вірним. (Ось що робить справжній друг!)

Під час усього цього Йов проходив через моменти відчаю. Але коли Господь побачив відданість Йова, то благословив Йова тим, що “помножив Господь усе, що Йов мав, удвоє” (Йов 42:10).

Йов не знав усіх причин, з яких він мав страждати. Але Господь дав Йову причини мати віру і терпіння у важкі часи. Приклад Йова може допомогти нам у наших випробуваннях.

Зображення
юнак в інвалідному кріслі за верстаком

Випробування приходять до всіх, і до праведних також

Друзі Йова помилково вважали, що Бог, мабуть, карав Йова за якийсь гріх (див., наприклад, Йов 22). Істина полягала у тому, що хоча страждання може бути наслідком гріха, ми всі переносимо випробування—навіть якщо живемо праведно. Ісус Христос був єдиною досконалою особою, яка будь-коли жила, але Він страждав більше, ніж будь-яка інша людина. Писання навчають, що випробування і труднощі проливаються “на праведних і на неправедних” (Maтвій 5:45).

Навіть коли Бог мовчить, Він з нами

Страждання Йова збільшилися, коли йому здалося, що Бог полишив його. Коли мовчання Бога стало нестерпним, Йов зрештою заволав: “Я кличу до Тебе, та Ти мені відповіді не даєш” (Йов 30:20). Часом ми можемо відчувати те саме, що і Йов. Що ми робимо, коли Бог, здається, не промовляє до нас під час наших страждань?

Ми можемо наслідувати приклад Йова і так само звертатися до Бога, коли відчуваємо, що нас відкинули, коли відчуваємо гнів, образу або горе. Нам може не здаватися так у певні моменти, але Бог завжди з нами. Він може і не звільнити нас від наших випробувань, але Він зміцнить нас у часи, коли нам це потрібно. І пам’ятайте, після випробувань Йова Господь знову промовляв до нього, навчав його, виправляв його друзів і щедро благословив Йова.

Ісус Христос знає

У складні часи іноді важко уявити, що хто-небудь може зрозуміти, що ви відчуваєте. Але був Один, Хто розумів Йова, і Він є Той Самий, Хто розуміє, через що ви проходите.

Зображення
Ісус Христос

Ісус Христос “знос[ив] муки, і страждання, і спокуси всякого роду” (Aлма 7:11). Він робив це, щоб особисто відчути і знати про наші спокуси, наші труднощі, сердечний біль і наші страждання. Оскільки Він все це знає, Він знає, як допомогти нам пережити їх. (Див. Алма 7:12).

Усе буде виправлено

Небагато у кого випробування були такими ж важкими, як у Йова. Але ваші труднощі також реальні. З прикладу Йова ми можемо побачити благословення, які приходять завдяки тому, що ми залишаємося вірними, довіряємо волі Бога і вибираємо вірити, навіть якщо здається, що є багато причин не робити цього.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “У вічностях Небесний Батько та Ісус Христос усунуть всіляку несправедливість. … Вони не відкрили як чи коли. Але мені відомо, що Вони це зроблять1.

Якщо ми з вірою будемо реагувати на складні випробування, як Йов, ми будемо навчатися і зростати і будемо благословенні так, як не могли би без цих випробувань.

Тому тримайтеся, залишайтеся вірними і пам’ятайте, що Бог з вами завжди.

Роздрукувати