Заради зміцнення молоді
Приклади дружби із Книги Мормона
Червень 2024


“Приклади дружби із Книги Мормона”, Заради зміцнення молоді, лип. 2024.

Приклади дружби із Книги Мормона

Ці чотири приклади з Книги Мормона містять кілька цікавих уроків.

Один з них може змінити життя, закінчити війни і об’єднати світ у мирі. Що мається на увазі? Дружба! Ці друзі з Книги Мормона наближалися до Ісуса Христа і одночасно зміцнювали стосунки між собою. Чого ми можемо навчитися від них?

Зображення
квітка росте вбік крізь стінку горщика

Ілюстрація Алекса Набаума

Прийняти неочікуване. Нефій та Зорам (читайте їхню історію в 1 Нефій 4)

Коли Нефій з вірою йшов здобувати пластини з латуні, він не очікував, що повернеться із Зорамом, який пізніше стане його другом на все життя (див. 2 Нефій 1:30). Оскільки вони обидва були готові діяти за підказками Духа, навіть якщо це вело їх в неочікувані місця, вони змогли підтримувати дружбу, яка благословила покоління.

  • Головна думка: у плині життя стосунки можуть виникати і минати. Якщо ми залишаємося вірними Богу, залучаємо інших і пробуємо нове, ми не можемо передбачити, коли у нас з’явиться наступний друг.

Зображення
людина йде по мосту

Налагоджувати стосунки попри відмінності. Аммон та цар Ламоній (читайте їхню історію в Aлма 18)

Ці чоловіки мали дуже різне культурне і релігійне походження. Насправді їхні народи часто між собою воювали! Але Аммон прийшов до народу Ламонія, намагаючись поділитися з ними євангелією Ісуса Христа. Вони робили те, що заохочували нас робити пророки в останніх виступах на конференції — вони докладали зусилля, щоб не звертати уваги на розбіжності і бачити одне в одному дітей Бога. Вони побачили, що вже поділяли певні вірування, і зрештою стали такими хорошими друзями, що були готові жертвувати життям один заради одного.

  • Головна думка: друзів можна знайти серед людей усіх культур і вірувань. Ми можемо вирішити ставитися одне до одного з повагою і шукати спільну основу віри, доброчесності і добра.

Зображення
дві руки підтримують сонце

Піднімати інших. Авіш і цариця (читайте їхню історію в Aлма 19)

Ми не знаємо чи стали подругами ці жінки, але вони поводилися як справжні подруги. Вони розділили дивовижний духовний досвід, і кожна благословила іншу своїм свідченням. Хоча вони належали до різних соціально-економічних кіл — одна була слугою, а інша належала до знатного роду — вони не зосереджувались на цих відмінностях. Вони допомагали людям і фізично, і духовно, і сприяли зміні усього царства.

  • Головна думка: якщо ми дивимося повз мирське, що може нас розділяти, ми разом з іншими вірними людьми можемо своїми вчинками змінити світ.

Зображення
дві хмаринки для тексту, зроблені із цеглинок, а у місці, де ці хмаринки накладаються одна на одну, цеглинки відпадають

Спілкуватись і пробачати. Пагоран і полководець Мороній (читайте їхню історію в Aлма 61)

Пагоран і полководець Мороній обидва намагалися врятувати свою країну від війни. Оскільки єдиним засобом спілкування для них були листи, які переносились на велику відстань, вони не завжди знали, що відбувалося в житті іншого чоловіка. Це викликало великі непорозуміння! Але замість того щоб плекати образу і гнів, вони, як навчав Спаситель, смиренно пробачили один одного. Зрештою вони допомогли один одному — і всій своїй країні — просунутися вперед.

  • Головна думка: ми можемо вирішувати проблеми, якщо будемо пробачати і зосереджуватись одне на одному, навіть якщо не розуміємо до кінця, чому інші люди діють певним чином.

Посилання

  1. Наприклад, див. виступ Президента Рассела М. Нельсона, “Потрібні миротворці”, квітнева генеральна конференція 2023 р. (Ліягона, трав. 2023, сс. 98–101).

Роздрукувати