Заради зміцнення молоді
У якому місті ви живете?
Червень 2024


“У якому місті ви живете?”, Заради зміцнення молоді, черв. 2024.

За Мною йдіть

Алма 57

У якому місті ви живете?

Алма показує нам, що Господь дає нам потрібні послання у відповідності з рівнем нашого духовного розвитку.

Зображення
міський ландшафт

Ілюстрації Альберта Еспі

Понад вісім років Алма виконував дві ролі: первосвященника і головного судді. Але побачивши, як багато членів Церкви стали злочестивими, він відмовився від ролі головного судді, аби присвятити більше часу проповідуванню серед народу.

Першим містом, в якому він проповідував, було Зарагемля (див. Aлма 5). Другим містом було Гедеон (див. Aлма 7).

Його послання у цих двох містах були трохи схожими, але багато чим відрізнялися.

Народу Зарагемлі потрібно було прокинутись до усвідомлення того, як низько вони впали духовно і як сильно їм потрібно було каятись. Але люди в Гедеоні були духовно готові почути інше послання.

Ми можемо навчатися з різних послань, яких навчав Алма людей цих двох міст. Ось кілька тем, спільних для цих послань, і різні способи, якими він цих тем навчав.

Згадати

Зарагемля. Aлма заохочував людей озирнутися в часі і згадати “про неволю ваших батьків [про Божу] милість і довготерпіння до них” (Aлма 5:6). Конкретно він говорив про злочестивий вплив на них царя Ноя, про те, як це призвело до їх неволі, і як Господь дивовижним чином звільнив їх після того, як вони покаялися. Крім цього, він попросив їх згадати свої попередні духовні переживання і поміркувати про те, чи можуть вони відчувати те саме зараз (див. Aлма 5:26). Після того як вони згадали це, він попросив їх поглянути вперед і уявити, як вони будуть стояти перед судом Господа (див. Aлма 5:15–24).

Гедеон. Aлма заохочував людей дивитися у майбутнє і згадати обіцяння вічного життя тим, хто покається, христиться, укладе завіти з Богом і дотримуватиметься заповідей Бога (див. Aлма 7:16).

Покаятися

Зарагемля. Люди почули досить неприємні слова від Алми про те, що їм необхідно покаятися. Наприклад: “Горе всім вам, творці беззаконня; покайтеся, покайтеся, бо Господь Бог сказав це!” (Алма 5:32). Він довго проповідував їм про їхні конкретні гріхи та наслідки тих гріхів.

Гедеон. Вони вже не були у тому самому грішному стані, що люди з міста Зарагемля. Алма навчав їх, що їм слід каятися, аби виявити віру в Спасителя, отримати Його силу, підготуватися до Його приходу і до укладання завітів (див. Aлма 7:9–16).

Повернутися до Спасителя

Зарагемля. Алма навчав про Ісуса Христа, що Він — “добрий пастир[, який] вас кличе… Своїм власним іменем” (Aлма 5:38). Він також навчав про прихід Ісуса Христа, Який мав “забрати гріхи світу, так, гріхи кожної людини, хто твердо вірить в Його імʼя” (Aлма 5:48).

Гедеон. Алма зосередився на тому, що “є одна річ, яка є більш важливою, ніж усі інші”: Спаситель Ісус Христос і Його місія викупити людство (Aлма 7:7).

Алма навчав про багато всього, що Спаситель витерпить за нас: “муки, і страждання, і спокуси”, “хвороби”, “смерть” і “недуги” (Aлма 7:11–12). І Алма навчав, чому Спаситель мав витерпіти це: “щоб Його нутро сповнилося милості, будучи у плоті, щоб Він міг знати, будучи у плоті, як допомогти Своєму народові в його недугах” і “щоб Він міг узяти на Себе гріхи Свого народу, щоб Він міг викреслити їхні провини” (Aлма 7:12–13).

Це дорогоцінне вчення. Спаситель так багато всього витерпів, щоб Він міг мати досконале співчуття до нас і знав, як нам допомогти.

Зображення
міський ландшафт

Ми можемо мати радість

Ми можемо застосувати проповіді Алми в Зарагемлі і в Гедеоні до себе. Наприклад:

  • Нам, можливо, потрібно чути різні послання у різних обставинах нашого життя.

  • На якому відрізку нашого духовного розвитку ми б сьогодні не перебували, ми завжди можемо наближатися до Спасителя, каятись і знаходити радість.

  • Якщо ми духовно готові, то можемо отримати більше слова Божого, включно з дорогоцінними істинами, які допомагають нам наближатися до Спасителя.

В кінці Алма радів щодо кожної з цих двох груп людей. У Зарагемлі “після подолання багатьох страждань і жалю” (Aлма 7:5) він мав радість, оскільки вони покаялись. У Гедеоні він мав радість, оскільки вони вже мали велику віру у слова, яких він їх навчав про Спасителя (див. Aлма 7:17), і приділяли “надзвичайну ретельність і увагу” його словам (Aлма 7:26).

Наступного разу, коли слуги Господа збираються промовляти до вас, ви можете думати про те, яке послання вам потрібно і яке ви готові почути.

Примітка

  1. Між іншим, коли ангел вперше явився Алмі і синам Мосії, щоб змусити їх покаятись, він сказав, що їм слід пам’ятати саме це (див. Moсія 27:16).

Роздрукувати