Заради зміцнення молоді
План милості
Серпень 2024


За Мною йдіть

Алма 39–42

План милості

План спасіння, підготовлений Небесним Батьком

Завдяки плану Небесного Батька ми можемо бачити все у перспективі, зокрема нашу потребу повернутися до Нього і до нашого Спасителя, щоб чинити все краще і бути кращими.

Зображення
план спасіння

Ілюстрації Сари Кілі

У Небесного Батька є план. Цей план часто називають планом спасіння, оскільки він створений заради нашого спасіння — тобто подолання того, що заважає нашому поверненню до Небесного Батька. Його також іноді називають планом щастя, оскільки його мета — допомогти нам стати більше схожими на нашого Небесного Батька, щоб ми могли отримати повноту радості.

Розуміння плану Небесного Батька може допомогти нам дивитися на все з перспективи вічності, що допоможе нам покаятися і робити кращий вибір. Книга Мормона дає нам хороше пояснення цієї істини в історії сина Алми, Коріантона.

Але спочатку погляньте на цей короткий опис плану Небесного Батька.

План Небесного Батька

До цього життя

Духи. Ми всі є улюбленими духовними синами і дочками Небесних Батьків. Бог знає і любить кожного з нас.

План. Hебесний Батько надав план для нашого щастя і розвитку. Цей план було представлено всім нам.

Ісус Христос. Ісус Христос займає центральне місце у плані, і Його було обрано стати нашим Спасителем з самого початку.

Свобода вибору. Ми вибрали прийняти план Небесного Батька.

Cотворіння. Під скеруванням Небесного Батька Ісус Христос створив землю, на якій ми могли би жити.

Протягом цього життя

Земне життя. Наші духи живуть зараз у фізичних тілах. У цьому житті ми отримуємо досвід, навчаємося і зростаємо.

Свобода вибору. Усі люди народилися зі світлом Христа — тобто, совістю, чи базовим розумінням того, що є правильним і неправильним. Небесний Батько також дав усім людям здатність діяти самостійно і вибирати добро або зло.

Гріх і смерть. Кожен з нас грішить, і всі ми помремо.

Ісус Христос. Оскільки Небесний Батько любить нас, Він послав Ісуса Христа, Свого Сина, щоб викупити нас від гріха і смерті. Ісус Христос постраждав за наші гріхи, помер і воскрес. Завдяки Йому ми воскреснемо. Завдяки Йому ми можемо покаятися й отримати прощення своїх гріхів.

Євангелія Ісуса Христа. Небесний Батько відкриває Свій план пророкам. Вони проповідують євангелію Ісуса Христа. Вона включає віру в Ісуса Христа, покаяння, хрищення, отримання дару Святого Духа і терпіння до кінця.

Після цього життя

Духовний світ. Після нашої смерті наші духи продовжують жити. Духовний світ містить стан раю (спокій і відпочинок для праведних) і духовну в’язницю.

Свобода вибору. Євангелію Ісуса Христа проповідують у духовному світі, щоб усі мали можливість вибрати прийняти її.

Воскресіння. Завдяки Ісусу Христу всі воскреснуть. Дух і тіло знову возз’єднаються, і кожна людина житиме вічно у досконалому, воскреслому тілі.

Суд. Усіх приведуть у присутність Бога на суд. Ісус Христос буде нашим суддею.

Царства слави. З дуже небагатьма винятками усі діти Бога успадкують царства слави. Ці три царства називаються: целестіальне, террестріальне і телестіальне. Якщо ми вірні, то зможемо повернутися жити у присутність Бога у целестіальному царстві й отримати повноту радості.

Сила, яка приходить від розуміння плану. Історія Коріантона

Пророк Алма дав нам приклад того, як краще розуміння плану спасіння допомагає нам прийняти Божий шлях до щастя, шлях покаяння (див. Aлма 39–42).

Сина Алми, Коріантона, було покликано піти з його батьком проповідувати зорамійцям. Але Коріантон не завжди поводився належним чином. Він не дуже прислухався до свого батька. Він був неслухняний. Він був гордовитий і хвалькуватий. Він піддався спокусі і вчинив серйозний сексуальний гріх.

Алма відверто сказав Коріантону про те, наскільки серйозними були його гріхи і як його поведінка нашкодила їхнім зусиллям закликати зорамійців до покаяння. Та найбільше Алма навчав свого сина про план спасіння.

У Коріантона були певні запитання стосовно євангелії, які турбували його. Те, що він неправильно розумів певні істини, призвело до того, що він почав виправдовувати себе у своїх гріхах. Алма приділив час відповіді на запитання свого сина, пояснивши план спасіння.

Коріантон запитував про:

  • Пророцтво. Чому прихід Ісуса Христа був відомий задовго до того, як відбувся? Алма сказав, що було необхідно, аби план став відомий заздалегідь, і що Бог міг послати ангелів проголошувати його у будь-який час — чи до приходу Христа, чи після. (Див. Aлма 39:15–19.)

  • Воскресіння. Коли люди воскреснуть? Що відбувається між смертю і воскресінням? Алма пояснив йому, що люди почнуть воскресати після Воскресіння Ісуса Христа. Алма також навчав, що між смертю і воскресінням духи праведних перебуватимуть у стані миру і спокою, який він назвав раєм. Духи злочестивих підуть у місце темряви і страждання. (Див. Aлма 40:1–15.)

  • Покаяння. Чому нам потрібно каятися, якщо дух і тіло кожної людини возз’єднаються під час воскресіння? Алма пояснив йому, що всі люди воскреснуть і будуть суджені відповідно до своїх діянь. Якщо вони чинили добро, бажали добра і покаялися у гріхах, вони будуть відновлені до щастя. Якщо вони чинили зло і бажали його, їх неможливо відновити до того самого стану щастя, оскільки вони не вибрали його у цьому житті. (Див. Aлма 41:1–15.)

  • Справедливість і милість. Хіба це справедливо, що Бог карає людей за їхні гріхи? Алма пояснив, що люди відокремлені від присутності Бога через фізичну смерть і свої гріхи. І вони були б відокремлені від Нього навіки без Ісуса Христа. Він здійснив воскресіння, подолавши фізичну смерть. Він також викупив нас від усіх наших гріхів. Але Його спокутна милість не може відмінити справедливість, тому милість надається лише тим, хто кається. Покаяння — це умова, яку Він встановив для того, аби ми прийняли милість, доступну нам через Його спокутну жертву. (Див. Aлма 42:1–28.)

І що ж сталося з Коріантоном?

Його знову покликали проповідувати. Здається, що він дослухався до слів свого батька про план спасіння. Він покаявся і прагнув жити праведно (див. Aлма 63:2).

А як щодо нас?

Коли нам треба покаятися (що, якщо чесно, слід робити щодня), ми можемо згадувати про план спасіння і вивчати його. Алма назвав це “план милості” (Aлма 42:15). Спокута Ісуса Христа за наші гріхи пропонує нам таку милість якщо ми каємося. Тому, мабуть, ми можемо сприймати цей план як “план покаяння”.

Наш Небесний Батько хоче, щоб ми повернулися до Нього, стали більше схожими на Нього і отримали повноту радості, яку має Він. Саме в цьому й полягає Його план. Ми вибрали прийняти цей план до того, як народилися. Ми можемо виконати цей план зараз, якщо будемо мати віру в Ісуса Христа, каятися, укладати завіти і дотримуватися їх.

Роздрукувати