Заради зміцнення молоді
Підготовка до ваших духовних битв
Серпень 2024


За Мною йдіть

Алма 44–48

Підготовка до ваших духовних битв

Як і полководець Мороній, ви можете отримати божественну допомогу і силу для випробувань вашого життя.

Зображення
Полководець Мороній із гаслом волі

Ілюстрації Роуз Деток Долл

Коли я вперше читав Книгу Мормона, мене вразили віра, вигадливість і тактики, застосовані полководцем Моронієм. Він став провідником усіх нефійських військ, коли йому було лише 25 років! Він був мудрий, сильний і всім серцем відданий свободі і благополуччю свого народу (див. Aлма 48:11–12).

Замість того, щоб приписувати усі військові перемоги собі, Мороній сказав полководцю переможеної армії:

“Господь… віддав вас у наші руки… через нашу релігію і нашу віру в Христа”. Мороній також сказав: “Бог буде підтримувати, і охороняти, і оберігати нас доти, доки ми будемо вірними Йому, і нашій вірі, і нашій релігії” (Aлма 44:3, 4).

З часом я зрозумів, що приклад Моронія може допомогти нам справлятися з випробуваннями нашого сучасного життя. У вашій юності у вас будуть деякі духовні битви. Якщо ви виявлятимете віру в Ісуса Христа, Він благословить вас Своєю силою. Він допоможе вам підготуватися до ваших битв і перемогти в них. Але щоб Він міг це зробити, вам потрібно розуміти вашу мету, стратегію успіху, і підготуватися до духовних битв, які у вас будуть, так само, як це робив Мороній у військових битвах його життя. Коли ви робитимете так, Небесний Батько та Ісус Христос підтримають і збережуть вас.

Пам’ятайте вашу мету

Мороній постійно нагадував людям, ким вони були (спадкоємцями Авраамового завіту), чиї вони були (улюбленими дітьми Бога), і причину, заради якої вони билися (сім’я, віра і свобода від утисків і рабства).

Коли деякі нефійці прагнули узурпувати владу заради власного збагачення, Мороній розірвав свій одяг і написав на шматку цього одягу: “В памʼять нашого Бога, нашої релігії, і свободи, і нашого миру, наших жінок, і наших дітей” (Aлма 46:12). Він підняв цей прапор, який він назвав “гасло волі” (Aлма 46:13), прикріпивши його на кінці палиці, і використовував його як нагадування людям, за що вони билися, і щоб об’єднати їх навколо цієї мети. Нам теж потрібні нагадування про те, яким є сенс цієї битви.

Старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), колишній член Кворуму Дванадцятьох Апостолів, зробив для мене щось подібне. У 2004 році я відвідав його у палаті лікарні незадовго до його смерті. Він був дуже добрий до всіх, хто його відвідував чи допомагав йому. Медпрацівники заходили в його кімнату і виходили в сльозах.

“Старійшино Максвелл, це дуже важко”, — сказав я.

“О, Дейле, — усміхнувся він. — Ми всі є вічними істотами, які живуть земним життям. Ми не у своєму оточенні — як риба, яку витягли з води. Лише якщо у нас є вічна перспектива, тільки тоді все це матиме якийсь сенс”.

Ніколи не забувайте про вашу божественну сутність та вічну долю. У духовних битвах життя “[ви] не має[те] боротьби проти крови та тіла, але проти… світоправителів цієї темряви [і] проти піднебесних духів злоби” (Eфесянам 6:12). Правильне розуміння плану Небесного Батька для вас заохочуватиме вас продовжувати боротьбу заради вашого вічного спасіння і за вашу свободу від духовної неволі.

Стратегії успіху

Під час багатьох битв Мороній робив стратегічні плани заради забезпечення успіху. Він ефективно використовував свої ресурси, щоб дізнаватись про дії і наміри своїх ворогів та зміцнювати і захищати міста. Він прагнув скерування від пророка, Алми, і діяв за ним у своїх підходах до битви. Мороній ніколи не задовольнявся минулими перемогами. Він постійно вдосконалював свої стратегії. Це допомогло його арміям здобувати перемогу над своїми ворогами.

Зображення
Полководець Мороній молиться, тримаючи гасло волі

Ви можете використовувати подібні підходи у духовних битвах. Сатана намагається відволікти вас від вашої мети. Якщо ви піддастеся навіть найменшій спокусі, ви будете приймати “поступово… отруту” (Aлма 47:18), що є найефективнішою стратегією сил злочестивості і може призвести до трагічних духовних наслідків. Коли ви боретеся зі спокусою, запитайте себе:

  • “Як ця дія виглядає у світлі наданого через одкровення слова Бога?”

  • “Якими є наслідки вчинення цієї дії?”

  • “Чи допоможе мені ця дія виконати мою мету перебування на землі?”

Ви можете зміцнитися проти спокус Сатани, діючи за скеруванням, отриманим від нашого пророка останніх днів. Це допоможе вам мати вічну перспективу. Стратегічне ставлення до спокуси допоможе вам робити більш правильний вибір. Заплановані заздалегідь стратегії допоможуть вам захищатися проти відволікань від вашої вічної мети.

Наприклад, технології можуть бути двосічним мечем, як корисним, так і шкідливим, в залежності від нашого використання. Такі джерела, як “Taking Charge of Technology” (“Як мудро користуватися технологіями”) та Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень, можуть допомогти вам робити мудрий вибір під час використання ваших ґаджетів. Вони нагадають вам про вашу мету, спрямують до Ісуса Христа і допоможуть вам запросити у своє життя Святого Духа. Планування того, як, коли і де використовувати технології, зміцнить вас проти відволікань Сатани.

Готуйтеся зараз

Мороній готувався до майбутніх битв, даючи людям нагрудники, щити, шоломи і товстий одяг. Він також оточив міста фортами, накидавши навколо них вали землі.

Ви готуєтеся до сучасних духовних битв, дотримуючись заповідей Бога. Ви використовуєте особисту молитву, піст і вивчення Писань. Ви дієте з вірою, відповідно до отриманих вами духовних спрямувань. Ви зміцнюєте свою сім’ю. Ви відвідуєте церкву, старанно готуєтеся до прийняття причастя і гідно його приймаєте. Розвиваючись у євангелії, ви будете укладати з Богом завіти і дотримуватися їх. Завдяки цьому у ваше життя прийде сила Ісуса Христа.

Роблячи так, ви зрозумієте, що у ваших битвах ви не самі. Спаситель стане для вас більш реальним так само, як Він був реальним для Моронія. Він був непохитний у своїй вірі в Ісуса Христа і знав, що міг покладатися на Спасителя для отримання скерування і для звільнення (див. Aлма 48:16). Ви можете робити те ж саме.

Зображення
Ісус Христос з хлібом і рибою

Спрямуйте свій погляд до Небесного Батька та Ісуса Христа

Мороній вірив, що повнота щастя його народу залежить від їхньої відданості своїй вірі в Бога та своїй релігії. Якщо ви розумієте вашу мету, стратегії успіху і готуєтесь до духовних битв, то зрозумієте, що радість приходить завдяки Небесному Батькові та Його плану, а також завдяки Ісусу Христу і Його Спокуті.

Як і Мороній, я знаю, що Небесний Батько та Ісус Христос надають найважливіше звільнення від неволі — свободу від смерті і гріха. Вони благословлять вас Своєю божественною допомогою і силою, якщо ви будете в усьому спрямовувати свій погляд на Них.

Роздрукувати