Семінарія
2 Нефій 2:1–16: “Бог дозволив людині діяти самостійно”


“2 Нефій 2:1–16: “Бог дозволив людині діяти самостійно”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“2 Нефій 2:1–16: “Бог дозволив людині діяти самостійно”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

2 Нефій 2:1–16

“Бог дозволив людині діяти самостійно”

Зображення
Легій навчає Якова

Яким би було ваше життя, якби у вас не було вибору. Свобода волі, або можливість вибирати, є одним із найвеличніших дарів Бога. Син Легія, Яків, уже в юному віці мав багато випробувань, тому Легій навчив його цінних істин про Спасителя та свободу вибору. Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти та відчути роль свободи волі в плані Небесного Батька.

Ставте запитання, які спонукають до самоаналізу. Запитання, які спонукають студентів замислитися над Писаннями, їхніми почуттями стосовно Спасителя, Його вченнями або застосуванням принципів, можуть сприяти роздумам, за допомогою яких Дух може навчати. Дайте студентам час, необхідний для ефективного обдумування та ведення записів.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам подумати й скласти список важливих рішень, які вони прийматимуть у період між теперішнім і наступним уроком. Попросіть їх прийти готовими поділитися тим, чому вибір такий важливий для нашого земного життя й для плану спасіння Небесного Батька.

Можливі навчальні завдання

Важливий вибір

Запропонуйте студентам використати свою підготовку до уроку для виконання наступного завдання в щоденниках для навчання.

Протягом наступних двох хвилин запишіть деякі важливі рішення, які ви прийняли за останні кілька днів.

  • Чому, на вашу думку, вибір такий важливий для нашого земного життя й плану спасіння Небесного Батька?

Подумайте, чого ви навчилися з прийнятих рішень, якими ви пишаєтеся, а також із тих, про які ви шкодуєте. Вивчаючи цей урок, шукайте проводу Святого Духа, щоб дізнатися, що може допомогти вам краще зрозуміти й застосовувати вашу здатність вибирати. Якщо у вас є запитання про свободу волі, моліться й шукайте відповіді під час навчання.

Основні аспекти свободи волі

Син Легія, Яків, народився в пустині після того, як його сім’я покинула Єрусалим. Незадовго до смерті Легій навчив Якова важливих істин про свободу волі.

Прочитайте 2 Нефій 2:1–4, щоб побачити, як Легій почав своє послання Якову. Може бути корисно знати, що слово “освятити” означає присвячувати або робити святим (див. “Посвячувати, Закон посвячення” у Путівнику по Писаннях [scriptures.ChurchofJesusChrist.org]).

  • Чому для людини, перед якою постало багато випробувань, необхідно зрозуміти важливість сили вибору?

  • Які істини з цих віршів є найбільш значущими для вас? Чому?

Зображення
піктограма, записуйте

Покажіть надану інформацію або подайте її як роздатковий матеріал. Ви можете призначити різним студентам або групам студентів один із трьох варіантів. Або розділити студентів на групи й запропонувати їм вивчати стільки, скільки вони можуть протягом певного часу.

Наша сила вибирати

Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024) — “2 Нефій 2:1–16”

Варіант А. Чого навчає про Бога наша сила вибирати?

Прочитайте 2 Нефій 2:14, 16 і знайдіть, чого навчав Легій про Бога й нашу свободу волі.

  • Що ви дізналися?

  • Чому так важливо розуміти, що Бог дає нам силу діяти самостійно?

  • Як ви почуваєтеся, знаючи, що Небесний Батько довіряє вам робити ваш власний вибір?

Подумайте про приклад, коли ви використовували свободу волі таким чином, яким Небесний Батько був задоволений.

  • Чому ви вважаєте, що ваш вибір приємний Богу?

Також може бути корисно подумати про будь-який зроблений вами вибір, який, можливо, не був приємний Богові, і про те, що ви з цього засвоїли.

Варіант Б. Що дав нам Бог, щоб допомогти вибирати мудро?

Прочитайте 2 Нефій 2:5, 13 і Мороній 7:16 і знайдіть наведені далі істини. Зверніть увагу, що під “законом” маються на увазі Божі заповіді.

  • Ми маємо відрізняти добро від зла, щоб повною мірою використовувати свободу волі.

  • У нас має бути закон, щоб мати свободу волі.

  • Що ви дізналися про Небесного Батька й Ісуса Христа з істини про те, що Вони дають кожному достатньо знань про добро й зло, аби ми могли вибирати, якими бути—праведними чи злочестивими?

  • Що сталося б, якби не було закону або заповідей?

Варіант В. Чому ми відчуваємо протидію нашому правильному вибору?

Прочитайте 2 Нефій 2:11, 16 і знайдіть додаткові істини, яких навчав Легій про свободу волі.

  • Що ви знайшли?

  • Чому, на вашу думку, в плані Небесного Батька протидія є необхідним аспектом свободи волі?

  • Яким чином нас спонукають робити правильний і неправильний вибір?

Щоб зрозуміти цю істину, прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Доземні діти Бога не могли б стати подібними до Нього … якби не отримали … досвіду на арені, де присутні як добро, так і зло. …

… Ми хотіли отримати можливість … порівняти добро і зло й бути досить сильними, щоб вибрати добро” (Jeffrey R. Holland, Christ and the New Covenant: The Messianic Message of the Book of Mormon [1997], 200, 204).

Подумайте про те, як ви вчитеся вибирати добро, навіть коли вас спокушає зло. Ви можете записати свої думки в щоденнику для навчання. Ви також можете подумати про те, як могли б звернутися по допомогу в прийнятті будь-яких рішень, які ви, можливо, захочете змінити.

Наша потреба в Спасителі

Ніхто, крім Спасителя, не виявив свободи волі в земному житті досконало. Ми всі грішимо, і без сторонньої допомоги ми всі “загинемо … і станемо нещасними навіки” (2 Нефій 2:5).

Скористуйтеся інформацією з розділу “Коментарі та довідковий матеріал” тут, щоб допомогти студентам краще зрозуміти, чого навчає 2 Нефій 2:6–8.

Пам’ятаючи про це, прочитайте 2 Нефій 2:6–8, щоб побачити, що Ісус Христос зробив для всіх нас.

  • Як Спаситель вирішив допомогти вам?

Один із принципів, про який свідчив Легій, полягає в тому, що Своєю Спокутою Спаситель викупляє нас від гріхів.

  • Як розуміння цього впливає на ваші почуття до Ісуса Христа?

  • Чого ви навчилися з прикладу Спасителя про вибір?

Запропонуйте студентам обміркувати наступне, не ділячись своїми відповідями вголос, оскільки вони можуть бути занадто особистими.

Подумайте про той час, коли з допомогою Ісуса Христа ви покаялися в гріху. Як на вас вплинуло каяття?

Можливо, ви захочете дати студентам можливість узагальнити інформацію й поділитися тим, що вони розуміють про свободу волі, перш ніж завершити цей урок. Наступне завдання є одним із способів для вас зробити це.

Уявіть, що місіонери у вашому районі навчають молодь, яка вперше чує про план Небесного Батька. Місіонери запрошують вас прийти на наступну зустріч із цією молоддю для навчання. Вони просять вас підготувати духовну думку з 2 Нефій 2 про важливість свободи волі в плані Небесного Батька. Створіть і надішліть короткий опис того, чого ви хотіли б навчити. Пояснення має містити:

  1. Принаймні два уривки з 2 Нефій 2:1–16, 26 з відповідними істинами і коротким поясненням того, чому вони значущі або важливі

  2. Як жертва Ісуса Христа може вплинути на наш вибір

  3. Як ці істини можуть змінити наше життя на краще

    Розділіть студентів на пари або невеликі групи й запропонуйте їм поділитися своїми короткими описами одне з одним. Якщо є час, подумайте про те, щоб розіграти записане по ролях і запросити студентів вчити одне одного.

Коли ви закінчите свої короткі описи, зверніться за керівництвом до Святого Духа, розмірковуючи про те, як ви можете запам’ятати ці істини і як це може благословити ваше життя. Наприклад, ви можете встановити заставку на свій телефон, помістити записку на дзеркало або зробити щось ще, що дасть вам змогу постійно бачити й пам’ятати ці істини.

Роздрукувати