Семінарія
Алма 5:33–62: “Добрий пастир кличе вас”


“Алма 5:33–62: “Добрий пастир кличе вас”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Алма 5:33–62”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Алма 5:33–62

“Добрий пастир кличе вас”

Зображення
Христос як пастир

Спонукаючи членів Церкви в Зарагемлі глибоко замислитися над їхньою відданістю Небесному Батьку та Ісусу Христу (див. Алма 5:1–32), Алма запросив їх прийти до Христа, використовуючи ніжні образи, як-от його “руки милості простерті” (Алма 5:33), “покайтеся, і Я прийму вас” (Алма 5:33) і “добрий пастир кличе вас” (Алма 5:38). Цей урок може допомогти вам у ваших зусиллях прийти до Ісуса Христа та отримати благословення, які Він вам пропонує.

Зосередьтеся на ролях Христа. Допоможіть студентам пізнати й полюбити Спасителя, усвідомивши, як Він виконує Свої ролі як їхнього Спасителя та Викупителя. Заохочуйте їх розмірковувати про те, як Ісус Христос продемонстрував Свою любов і турботу про них особисто.

Підготовка студентів: попросіть студентів вивчити Алма 5:33–34 і прийти на урок підготовленими, щоб поділитися тим, що вони дізналися про Спасителя з цих віршів.

Можливі навчальні завдання

Покайтеся, і я прийму вас

Можна показати пару фотографій, які можуть зацікавити студентів, і запропонувати класу обговорити, чому вказане далі висловлювання може бути істинним.

Стара приказка говорить:“Краще один раз побачити, ніж сто разів почути”.

Тепер покажіть зазначені далі зображення та запропонуйте студентам поділитися тим, що вони передають.

Зображення
Христос із розпростертими руками
Зображення
Христос із розпростертими руками

Можливо, ви пам’ятаєте, що Алма 5 містить настанови Алми членам Церкви в Зарагемлі, деякі з яких загордилися та впали в гріх (див. Алма 4:8–12). Поставивши цим людям ряд запитань, щоб допомогти їм оцінити свій духовний розвиток, Алма розповів важливі істини про Спасителя.

Прочитайте Алма 5:33–34 і знайдіть, що Алма хотів, щоб його народ зрозумів про Ісуса Христа.

Це може стати чудовою можливістю запропонувати студентам поділитися, чого вони навчилися під час своєї підготовки.

  • Які слова або фрази з цих віршів мали для вас найбільше значення? Чому?

  • Яку схожість ви побачили між цими віршами та зображеннями Спасителя, на які ви дивилися?

  • Як розуміння принципів, викладених у цих віршах, може змінити те, як хтось ставиться до Ісуса Христа?

Якщо студенти можуть отримати користь, докладніше вивчаючи запрошення Спасителя прийти до Нього, ви можете запропонувати їм вивчити деякі або всі вказані далі уривки з Писань, можливо, разом із напарником або в невеликій групі: Матвій 11:28–30; 2 Нефій 26:33; 3 Нефій 9:14 і Етер 12:27. Студенти також можуть додати ці уривки як перехресні посилання на Алма 5:33–34 у своїх примірниках Писань. Коли студенти закінчать вивчати ці додаткові уривки, запросіть бажаючих поділитися додатковими ідеями, які вони знайшли про Ісуса Христа з цих віршів.

Подумайте про свої нинішні бажання прийняти запрошення Ісуса Христа покаятися й прийти до Нього та про те, чи маєте ви перешкоди, які заважають вам бути Його послідовником. Продовжуючи вивчення, знайдіть вчення, які допомогли б вам подолати ці перешкоди та слідувати за Ісусом Христом.

Прислухатися до голосу Доброго Пастиря

Після того як Алма навчав про запрошення Спасителя покаятися й прийти до Нього, Алма поділився додатковими вченнями про Ісуса Христа, щоб переконати свій народ слідувати за Спасителем.

Прочитайте Алма 5:37–39 і знайдіть послання Алми своєму народу.

Попросіть студентів обговорити вказані далі запитання з кимось у парі.

  • Як ви вважаєте, що, на думку Алми, його народ мав знати про Ісуса Христа (Доброго пастиря) й відчувати до Нього, з огляду на цю аналогію?

  • Як ви вважаєте, що, на думку Алми, його народ мав знати про себе (овець) і відчувати до себе, з огляду на цю аналогію?

Одна з істин, яку ми можемо дізнатися з цих віршів, полягає в тому, що ми маємо прислухатися до голосу Доброго Пастиря, щоб бути Його вівцями.

Президент Рассел М. Нельсон поділився таким визначенням слова прислухатися:

“Воно означає “слухати з наміром послухатися”. Прислухатися означає “слухайте Його” — слухати, що каже Спаситель, а потім з увагою ставитися до Його поради” (Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ліягона, трав. 2020, с. 89).

  • Що з того, що ви знаєте про Спасителя, спонукає вас прислухатися до Нього й бути зарахованим до Його овець?

Старійшина Гарі Е. Стівенсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про деякі благословення, які Спаситель пропонує нам, коли ми дозволяємо Йому бути нашим Добрим Пастирем. Прочитайте наступне висловлювання або подивіться відео “Серця, скріплені у єдності”, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 13:56 до 14:51.

“Якщо ми подивимося крізь призму євангелії, то зрозуміємо, що ми також знаходимося під дбайливим доглядом співчутливого Доглядальника, Який виявляє доброту і турботливу увагу. Добрий Пастир знає кожного з нас за іменем і має в нас особистий інтерес. Господь Ісус Христос Сам сказав: “Я — Пастир Добрий, і знаю Своїх, … і власне життя Я за вівці [с]кладу” [Іван 10:14, 15].

… Я відчуваю глибокий спокій від усвідомлення того, що “Господь — то мій Пастир” [Псалми 23:1] і що Він знає кожного з нас і ми знаходимося під Його дбайливим доглядом. Коли нам зустрінуться в житті вітри і зливи, хвороби і травми, Господь — наш Пастир — живитиме нас з любов’ю і добротою. Він зцілить наші серця і відновить наші душі” (Гарі Е. Стівенсон, “Серця, скріплені у єдності”, Ліягона, трав. 2021, с. 23).

  • Що є особливо важливим для вас у тому, чому ми хотіли б слідувати за Добрим Пастирем, Ісусом Христом?

Способи, у які ви можете прислухатися до голосу Доброго Пастиря

Алма запропонував кілька способів, за допомогою яких жителі Зарагемлі могли б прислухатися до голосу Доброго Пастиря. Прочитайте Алма 5:40–41, 50–51, 57 і знайдіть, що порадив Алма.

Коли студенти відповідатимуть на вказані далі запитання, ви можете записати їхні відповіді на дошці або попросити студентів підійти й написати свої відповіді.

  • Що ви дізналися з цих віршів про способи, у які ви можете прислухатися до голосу Доброго Пастиря?

  • У які способи ми можемо “відійти геть від злочестивих” і “не торкатися їхніх нечистих речей”? (вірш 57).

Ви можете запросити кількох студентів поділитися своїм досвідом, коли вони вирішили прислухатися до голосу Доброго Пастиря, і які благословення вони помітили, роблячи це. Ви можете поділитися досвідом також і з власного життя.

  • Декілька причин, чому я хочу слідувати за Ісусом Христом:

  • Один із способів, у які я слухаю Його голос, — це

Роздрукувати