Семінарія
Алма 7:11–13: “І Він піде, зносячи муки, і страждання, і спокуси всякого роду”


“Алма 7:11–13: “Він піде, зносячи муки, і страждання, і спокуси всякого роду”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини: Алма 7:11–13”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини: Алма 7:11–13

“І Він піде, зносячи муки, і страждання, і спокуси всякого роду”

Зображення
Спаситель страждає в Гефсиманії

Вивчаючи Алма 7:1–13, ви дізнаєтеся про страждання Спасителя під час здійснення Спокути, аби “Він міг знати, будучи у плоті, як допомогти Своєму народові в його недугах” (Алма 7:12). Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Писань для Алма 7:11–13, пояснити вчення та застосувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Допомагайте учням брати на себе відповідальність за своє навчання. Вивчення євангелії, що веде до навернення, вимагає від учнів вияву віри й великих зусиль. Допоможіть студентам зрозуміти, що їхній досвід у семінарії багато в чому залежить від них самих. Заохочуйте студентів брати на себе відповідальність за власне навчання, надайте їм можливості для цього та висловіть впевненість, що вони досягнуть успіху.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам з молитвою обміркувати, що вони можуть зробити, аби отримати допомогу й силу, яку Ісус Христос дає через Його Спокуту.

Можливі навчальні завдання

Цей урок із вивчення доктринального уривка для опанування потрібно проводити після уроку з вивчення “Алма 7:1–13”, який є контекстним уроком для вивчення доктринального уривка для опанування Алма 7:11–13. Якщо цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також відповідний контекстний урок упродовж того самого тижня.

Запам’ятайте й поясніть

Ключова фраза з Писань Алма 7:11–13: “І Він піде, зносячи муки, і страждання, і спокуси всякого роду”. Позначте цю фразу у вашому примірнику Писань, якщо ви ще цього не зробили.

Щоб допомогти студентам запам’ятати посилання та ключову фразу з Писань, запропонуйте їм повторювати її з партнером, доки обоє з них не зможуть легко повторити її напам’ять.

Потім можна використати наведений далі матеріал, щоб дати студентам можливість пояснити вчення, що міститься в цьому уривку.

На попередньому уроці ви дізналися з Алма 7:11–13, що Ісус Христос страждав, аби спасти нас від гріха й смерті та щоб допомогти нам у труднощах земного життя.

Припустімо, друг написав вам повідомлення про щось важке, що він переживає. І ви вважаєте, що вашому другу буде корисно дізнатися послання з Алма 7:11–13, але непокоїтеся, що він не прочитає цю інформацію, якщо ви надішлете йому тільки посилання на Писання.

  • Як коротко передати змістАлма 7:11–13, щоб це могло допомогти вашому другові подолати його труднощі?

Ви можете дати студентам час записати їхні відповіді на попереднє запитання. Коли вони закінчать, запропонуйте кільком поділитися тим, що вони написали. Студенти також можуть поділитися своїми відповідями з партнером або в невеликих групах.

Застосування на практиці

Запитайте студентів, чи вони можуть, згадати три принципи набуття духовного знання. Якщо вони не в змозі цього зробити, попросіть їх виконувати настанови з наступного абзаца.

Знайдіть принципи набуття духовного знання в розділі “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ (2022). Запишіть ці принципи як заголовки у свій щоденник для навчання, залишаючи місце між кожним з них, щоб мати змогу відповісти на запитання про них пізніше на уроці.

Подумайте, як принципи набуття духовного знання й вчення, викладене в Алма 7:11–13, можуть допомогти в наведеній далі навчальній ситуації.

Розмістіть наведену далі навчальну ситуацію у доступному місці, щоб студенти могли посилатися на неї протягом решти уроку. У разі необхідності адаптуйте навчальну ситуацію, застосувавши випадки, які є найактуальнішими для ваших студентів.

Відтоді, як батьки Петра розлучилися кілька років тому, він відчував, що його життя стає дедалі важчим. У нього з’явилися проблеми в школі, і здається, що дехто з друзів не спілкується з ним, як раніше. Петро також майже перестав відвідувати церкву, читати Писання та молитися Богу. Одного разу Петро розповів одному зі своїх друзів про свої труднощі. Він сказав: “Я хочу покращити свою ситуацію, але я не знаю, до кого звернутися. Я почуваюся дуже самотнім, і здається, що я ніби застряг у своїй ситуації”.

Уявіть, що ви — друг, з яким розмовляв Петро, і що він також попросив у вас поради про те, як подолати свою важку ситуацію. Скористайтеся вченнями з Алма 7:11–13 і принципами набуття духовного знання, щоб допомогти Петру впоратися з його випробуванням.

Існує багато способів, у які студенти могли б виконати це завдання з практичного застосування. Один із способів — вивчити Алма 7:11–13 і абзаци 5–8, 11–12 у розділі “Набуття духовного знання” посібника “Опанування доктрини. Базовий документ”, шукаючи вчення, які можуть бути корисними для Петра. Потім студенти можуть поділитися своїми міркуваннями з класом, з партнерами або в невеликих групах.

Під час обговорення можуть стати в нагоді запропоновані далі запитання й ресурси. Використовувати всі ці ресурси та запитання не обов’язково; це приклади того, що студенти можуть розглянути під час роботи над цією навчальною ситуацією.

Діяти з вірою

Прочитайте абзаци 5–7 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ. За бажанням ви можете позначити корисну інформацію.

  • Чого ви могли б навчити Петра про Ісуса Христа і Його Спокуту, щоб допомогти йому діяти з вірою?

  • Що може зробити Петро, щоб отримати допомогу, яку може дати Ісус Христос?

Розглядати поняття і запитання з огляду на вічну перспективу

Прочитайте абзац 8 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику “Опанування доктрини. Базовий документ”. За бажанням ви можете позначити корисну інформацію

  • Як, на вашу думку, Небесний Батько хотів би, щоб Петро сприймав свою ситуацію?

  • Чому, на вашу думку, Петру буде корисно поглянути на свою ситуацію з огляду на вічну перспективу?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • До яких божественно призначених джерел ви могли б спрямувати Петра, щоб надати необхідну йому допомогу?

Одним із важливих божественно призначених джерел, яке може допомогти в цій ситуації, є Алма 7:11–13. Перечитайте ці вірші і знайдіть вчення, які можуть бути корисними для Петра.

  • Що б ви хотіли, щоб Петро зрозумів і відчув, прочитавши ці вірші?

  • Чи можете ви згадати будь-які інші уривки з Писань, в яких міститься те, що, як вважає Небесний Батько, Петру слід було б знати?

Коли студенти закінчать виконувати завдання, запропонуйте їм подумати про їхні власні ситуації, у яких вони потребують допомоги Спасителя. Ви можете попросити їх подумати про те, як принципи набуття духовного знання й вчення, викладені в Алма 7:11–13, можуть допомогти їм отримати доступ до допомоги Спасителя в їхньому житті. Ці думки студенти можуть записати в свої щоденники для навчання.

Перевірка опанування доктрини

Запропоноване далі завдання з повторення слід виконати на уроці, проведеному невдовзі після цього уроку.

Ви можете запропонувати студентам повторити посилання та ключову фразу з Писань “Алма 7:11–13: “І Він піде, зносячи муки, і страждання, і спокуси всякого роду” з партнером, доки вони обоє не зможуть легко повторити все з пам’яті.

Роздрукувати