Семінарія
Опанування доктрини: 3 Нефій 12:48: “Бу[дьте] досконалими, саме яким є Я, або Яким досконалим є ваш Батько, Який на небесах”


“Опанування доктрини: 3 Нефій 12:48: “Бу[дьте] досконалими, саме яким є Я, або Яким досконалим є ваш Батько, Який на небесах”, Книга Мормона. Посібник для вчителя (2024)

“Опанування доктрини: 3 Нефій 12:48”, Книга Мормона. Посібник для вчителя

Опанування доктрини: 3 Нефій 12:48

“Будьте досконалими, саме яким є Я, або Яким досконалим є ваш Батько, Який на небесах”

Зображення
молода жінка розмірковує

Під час вивчення 3 Нефій 12 ви дізналися про те, як стати досконалими, як Ісус Христос і Небесний Батько. Цей урок допоможе вам запам’ятати посилання та ключову фразу для 3 Нефій 12:48, пояснити вчення, викладене в цьому уривку, і застосувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Створюйте атмосферу для активного навчання. Готуючи уроки й спілкуючись зі студентами, шукайте способи залучити їх до активної участі. Наприклад, просіть студентів писати на дошці, представляти класу те, що вони вивчили, або вибирайте інші способи залучення. Це допоможе залученню студентів до навчання та їхньому наближенню до Спасителя.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам вивчити напам’ять 3 Нефій 12:48 перед тим, як прийти на урок. Ви можете попросити їх потренуватися розказати цей уривок з пам’яті іншим членам класу під час підготовки до уроку: особисто, через повідомлення або в інший спосіб.

Можливі навчальні завдання

Цей урок із вивчення доктринального уривка для опанування слід проводити після “3 Нефій 12:17–48”, який є контекстуальним уроком для вивчення доктринального уривка для опанування 3 Нефій 12:48. Якщо цей урок із вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстуальний урок протягом того самого тижня.

Поясніть і запам’ятайте

Під час попереднього уроку ви засвоїли таку істину: Ісус Христос хоче, щоб ми стали досконалими, як Він і наш Небесний Батько.

Уявіть, що у вас є друг, який вірить, що Бог лише очікує, що ми будемо добрими людьми та поважатимемо інших.

  • Як би ви пояснили йому 3 Нефій 12:48, щоб ваш друг краще зрозумів цей уривок?

Ви можете дати студентам час записати їхні відповіді на попереднє запитання. По завершенню запросіть кількох бажаючих поділитися з класом тим, що вони написали, розіграти розмову в ролях або поділитися своєю відповіддю з партнером. Слухаючи відповіді студентів, переконайтеся, що вони розуміють, що Небесний Батько та Ісус Христос очікують, що ми будемо прагнути стати такими, як Вони, що досконалість можлива лише з допомогою Спасителя й що Спокута Ісуса Христа робить досконалість можливою в майбутньому, попри наші гріхи та помилки.

Ключова фраза з Писань для 3 Нефій 12:48 звучить так: “Бу[дьте] досконалими, саме яким є Я, або Яким досконалим є ваш Батько, Який на небесах”. Використайте вказаний далі метод або інший на ваш вибір, щоб краще запам’ятати посилання й ключову фразу з Писань.

Виберіть будь-який метод, щоб допомогти студентам запам’ятати ключову фразу та посилання на цей уривок. Один із способів зробити це — виконати запропоноване нижче завдання:

Щоб виконати це завдання, надайте кожному студенту половину аркуша паперу та запропонуйте написати фрази у його кутах не по порядку. Коли студенти зроблять це, попросіть їх обмінятися аркушами з іншими студентами та повторити завдання.

У центрі аркуша напишіть “3 Нефій 12:48”. В одному куті напишіть словосполучення “Бу[дьте] досконалими”. У другому — “саме яким є Я”. У третьому — “або ваш Батько, Який на небесах”. І в останньому — “досконалим”. Спробуйте запам’ятати посилання на Писання та ключову фразу з Писань, послідовно торкаючись олівцем або пальцем кожної фрази, починаючи з посилання всередині. Можливо, корисно буде вимовляти слова вголос, торкаючись до них. Зробивши це кілька разів, спробуйте повторити посилання та всю фразу напам’ять.

Застосування на практиці

Розділіть клас на групи по троє студентів у кожній. Запропонуйте кожному студенту обрати один із принципів набуття духовного знання (див. Опанування доктрини. Базовий документ [2023], “Набуття духовного знання”, абзаци 5–12). Попросіть студентів коротко повторити цей принцип і пояснити його своїй групі.

Скористайтеся вказаною далі навчальною ситуацією, яка допоможе вам застосовувати вчення Спасителя в 3 Нефій 12:48 та принципи набуття духовного знання.

Можна змінити ім’я або ситуацію, щоб ситуація краще відповідала потребам ваших студентів.

Іван — юнак, який вірить у Бога. Однак є деякі аспекти євангелії, про які йому не подобається думати. Одним із них є настанова Спасителя стати досконалим. Він намагався змінитися та стати більше схожим на Христа, але йому це не вдається. Він відчуває, що вже зазнав невдачі, тож досконалість для нього неможлива.

Щоб урізноманітнити зазначені далі навчальні завдання, ви можете вивчити всім класом розділ “Діяти з вірою” у цьому уроці, а решту розділів — у невеликих групах або парах. Потім студенти можуть індивідуально відповісти на останнє запитання.

Розглядати поняття й запитання з погляду на вічну перспективу

Опанування доктрини. Базовий документ вчить, що, маючи справу зі складною проблемою, ми можемо “переосмислювати запитання (дивитися на запитання з іншої точки зору) і розглядати ідеї, спираючись на Господнє мірило істини, замість того, щоб приймати передумови чи припущення, які походять від світу” (с. 3). У цьому процесі можуть допомогти наведені далі запитання.

  • Як ви вважаєте, чому Господь дивиться на досконалість інакше, ніж багато хто у світі?

  • Як наші знання про план спасіння та Спокуту Ісуса Христа допомагають нам краще зрозуміти, чого навчає Спаситель у 3 Нефій 12:48?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Як ви могли б використати те, що дізналися з 3 Нефій 12:48 про те, як бути досконалими, щоб відповісти на запитання Івана?

Можете запропонувати студентам знайти уривки з Писань або висловлювання провідників Церкви, які могли б допомогти Івану краще зрозуміти вчення Спасителя в 3 Нефій 12:48. Якщо студентам потрібна допомога, можна запропонувати деякі з наведених нижче віршів.

У розділі “Додаткові навчальні завдання” також можна ознайомитися з виступами з генеральних конференцій, які можуть бути корисними.

  • Як інформація, яку ви знайшли, може допомогти Івану вирішити його проблеми?

Діяти з вірою

Прочитайте абзаци 5–7 розділу “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ і знайдіть інформацію про те, що Іван може зробити, щоб діяти з вірою.

  • Які з цих вчень, на вашу думку, могли б допомогти Івану? Чому?

  • Про що Іван міг би молитися, щоб отримати допомогу в його ситуації?

  • Що б ви запропонували зробити Івану, щоб “жи[ти] вірою”, доки він не почне краще розуміти свій потенціал стати досконалим?

    Можна запропонувати студентам дати відповіді на запропоновані далі запитання індивідуально у своїх щоденниках для навчання.

  • Як те, що ви дізналися про досконалість у 3 Нефій 12:48, може вплинути на ваші почуття та дії?

Перевірка опанування доктрини

Ви можете намалювати на дошці аркуш паперу та написати посилання на Писання 3 Нефій 12:48 у його центрі та фрази в кожному кутку, як це потрібно було робити у завдані на запам’ятовування на цьому уроці під заголовком “Поясніть і запам’ятайте”. Послідовно вказуйте на кожну з фраз, і нехай студенти разом повторюють їх. Зітріть одну фразу та повторіть вправу. Продовжуйте стирати та повторювати, доки не буде стерто всі фрази та посилання на Писання.

Роздрукувати