Бібліотека
Духовний світ


“Духовний світ”, Теми і запитання (2023)

Зображення
промені світла пронизують хмари

Посібник для вивчення євангелії

Духовний світ

Де перебувають духи між нашою смертю та воскресінням

Ви коли-небудь замислювалися над тим, що відбувається після нашої смерті? Євангелія Ісуса Христа ясно вчить, що життя на землі — це ще не все. Наші духовні тіла існували до нашого народження і продовжуватимуть жити після нашої смерті. Після смерті ми потрапляємо в духовний світ, щоб чекати свого воскресіння. Євангелії Ісуса Христа також навчають і в духовному світі. Оскільки кожна душа є дорогоцінною для Бога, Ісус Христос уможливив шлях до спасіння для тих, хто помер, не маючи можливості отримати євангелію.

Що таке духовний світ?

Духовний світ — це місце, де тимчасово живуть духи померлих, поки вони очікують на воскресіння. Духовний світ поділяється на рай і духовну в’язницю. Євангелія Ісуса Христа проповідується тим людям, які не мали можливості в земному житті прийняти її та отримати обряди спасіння і піднесення.

Огляд теми: Духовний світ

Повʼязані євангельські теми для вивчення: План спасіння, Воскресіння, Вікарні обряди за померлих, Участь у храмовій та сімейно-історичній роботі

Розділ 1

Життя після смерті є

Зображення
Дівчина кладе квіти на могилу

Через смерть друга чи близької людини ми відчуваємо біль і горе. Хоч скорбота через втрату інших є частиною нашого земного досвіду, у Писаннях сказано, що “жало смерті” було поглинуто завдяки Воскресінню Ісуса Христа з мертвих (Мосія16:8; Алма 22:14; Мормон 7:5). Через те що Ісус Христос розірвав пута смерті, ми всі будемо жити знову (див. Алма 11:42–43). Коли ми помираємо, наше фізичне тіло і наше духовне тіло розʼєднуються. Наше духовне тіло “[потім] призначається до певного місця, відповідно до [наших] справ, щоб перебувати з праведними чи з неправедними, очікуючи там на воскресіння”. (Див. Aлма 40:11–13.)

Про що варто поміркувати

  • Старійшина Везерфорд Т. Клейтон зауважив: “Світ бачить народження і смерть як початок і кінець. Але завдяки святому Божому плану ми знаємо, що народження і смерть в дійсності є лише ключовими подіями у нашій подорожі до вічного життя з нашим Небесним Батьком”. Як таке бачення може підготувати вас до смерті когось із дорогих вам людей?

  • Прочитайте 1 Коринтянам 15:51–55, 57. Згадайте час, коли помер хтось із тих, кого ви любите. Як вам допомогло знання про те, що Ісус Христос переміг смерть? Як ви можете завдяки цим знанням зміцнити інших, у кого виникають запитання про втрату і смерть?

Для навчання з іншими

  • Щоб допомогти тим, хто мало знає, що таке духовні тіла, ви можете використати рукавичку як символ фізичного тіла, а свою руку як символ духу. Всуньте руку в рукавичку і зазначте, що рукавичка “жива” лише тоді, коли в ній знаходиться рука. Потім витягніть руку назад і поясніть, що рука продовжує жити незалежно від того, що стається з рукавичкою. Після цього ви можете знову надіти рукавичку і пояснити, що після нашого воскресіння наш дух і наше тіло більше ніколи не будуть розʼєднані. (Див. Алма 11:45.)

Дізнайтеся більше

Розділ 2

Що ми знаємо про духовний світ?

Зображення
Порожня гробниця

Коли ми помираємо, наші духовні тіла потрапляють до духовного світу. Там духів праведних буде “прийнято до стану щастя, який називається раєм, станом відпочинку, станом спокою, де вони будуть відпочивати від усіх своїх бід і від усіх турбот, і смутку” (Aлма 40:12). Духи “ти[х], хто помер у своїх гріхах, не пізнавши істину, або у провині, відкинувши пророків”, потрапляють у вʼязницю (Учення і Завіти 138:32; див. також 1 Петра 3:18–20).

Про що варто поміркувати

  • Духи, які перебувають у в’язниці, можуть отримати вчення євангелії Ісуса Христа. Але стан деяких духів, які перебувають у в’язниці, іноді називається у Писаннях “пеклом”, або тимчасовим місцем, де невірні й ті, хто не сприйме євангелію, страждають до свого воскресіння (див. Учення і Завіти 76:81–85). Ті, хто вирішив не каятися у своїх гріхах і не приймати євангелію Ісуса Христа, страждатимуть за свої гріхи до того, як будуть спасенні в царстві слави у вічності (див. Учення і Завіти 19:16–18). Як цей уривок може допомогти вам краще зрозуміти досвід тих, хто перебуває в духовній в’язниці?

  • Духи, що опиняються в раю, — це духи праведних, яких “прийнято до стану щастя… стан[у] відпочинку, стан[у] спокою, де вони будуть відпочивати від усіх своїх бід і від усіх турбот, і смутку” (Aлма 40:12). Як ця істина збільшує ваше бажання дотримуватися Божих заповідей і жити праведно?

Для навчання з іншими

  • Щоб дізнатися, чого Писання навчають про духовний світ, розділіть аркуш на дві колонки і одну з них позначте “Праведні”, а іншу “Злочестиві”. Потім уважно прочитайте Алма 40:6–14 і Учення і Завіти 138:12–14, 20–22. Обговоріть, про що ви дізналися з цих уривків.

Дізнайтеся більше

  • Aлма 34:32–34

  • The Spirit World”, Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young (1997), 279–284

Розділ 3

Євангелія проповідується в духовному світі

Зображення
молода жінка

Чи задумувалися ви над тим, що відбувається з людьми, які помирають, так і не дізнавшись про євангелію Ісуса Христа або не мавши можливості отримати обряди спасіння і піднесення? Мудрий і люблячий Небесний Батько підготував шлях для всіх Своїх дітей, щоб їм повернутися і жити з Ним, якщо вони цього захочуть. Пророк Джозеф Сміт проголосив членам Церкви: “Нехай мертві виголошують гімни вічної хвали Царю Еммануїлу, Який призначив ще до заснування світу те, що дає нам змогу викупляти їх із в’язниці; бо в’язні вийдуть вільними” (Учення і Завіти 128:22).

У 1918 році Президенту Джозефу Ф. Сміту було дано побачити небесне видіння про духовний світ. Подробиці цього видіння, записані в Ученні і Завітах 138, розширюють наше розуміння того, як Ісус Христос зробив можливим для тих, хто перебуває в неволі у духовній в’язниці, дізнатися про євангелію, покаятися й отримати необхідні обряди священства.

Про що варто поміркувати

  • Прочитайте Учення і Завіти 138:16–19, 50–52. Згідно з цими віршами, яким чином увесь духовний світ схожий на в’язницю навіть для праведних духів (див. також 1 Петра 3:18–20; 4:6)? Що відчували ці люди в раю після смерті Ісуса Христа і Його появи в духовному світі?

  • Прочитайте Учення і Завіти 138:29–37, 57–59 і дізнайтеся, яким чином благословення євангелії стають доступними для людей, що померли, не отримавши євангелію в цьому житті. Що для вас означає можливість для ваших предків бути спасенними завдяки тому, що зробив Ісус Христос?

Для навчання з іншими

  • Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Кожного разу, коли ви робите щось , що допомагає будь-кому — по цей або по той бік завіси — наблизитися на крок до укладання завітів з Богом та отримання необхідних цим людям обрядів хрищення і храмових обрядів, ви допомагаєте збирати Ізраїль”. Обговоріть, як ви можете допомогти тим, хто помер, бути викупленими й отримати необхідні обряди. Запросіть членів групи, які брали участь у цій роботі, поділитися своїм досвідом.

Дізнайтеся більше

Посилання

  1. Joseph Fielding Smith, Answers to Gospel Questions (1958), 2:85.

  2. Везерфорд T. Клейтон, “Славетний план нашого Батька”, Ліягона, трав. 2017, с. 26.

  3. Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля” (всесвітній духовний вечір для молоді, 3 черв. 2018 р.), “Євангельська бібліотека”.

Роздрукувати