Семінарія
1 Коринтянам 15:29


1 Коринтянам 15:29

“То нащо вони ради мертвих і христяться?”

Зображення
Baptismal font in the Ogden Utah Temple.

Багато святих у Коринті брали участь у хрищеннях за своїх померлих предків, але деякі ще не вірили у воскресіння мертвих. Павло допоміг їм побачити, що ми виконуємо обряди за померлих з вірою в те, що Христос воскресить нас усіх, щоб нам знову жити у воскресінні. Мета цього уроку—допомогти вам розвинути бажання та спланувати, як активніше брати участь у сімейно-історичній та храмовій роботі.

Надання можливостей для застосування. Мета навчання євангелії полягає в тому, щоб допомогти студентам думати про євангелію Ісуса Христа і відчути бажання жити за нею, а потім діяти відповідно до своїх бажань. Давайте студентам на уроці можливості планувати, як застосовувати у своєму житті істини, про які вони дізнаються. Якщо студенти планують, як застосувати те, про що дізналися, то вони збільшують свою здатність жити за істинами, які вивчалися на уроці.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам прийти підготовленими, щоб показати своє родинне дерево або розповісти історію про предка, який не мав євангелії чи доступу до обрядів спасіння та піднесення.

Можливі навчальні завдання

Важливість свідків

Наведене далі завдання має бути легким і веселим способом допомогти студентам обміркувати зв’язок між воскресінням і роботою, що виконується в храмі за померлих. Якщо потрібно, адаптуйте перші два набори парних ілюстрацій, щоб вони відповідали культурі рідної країни студентів та були привабливими для них.

Розгляньте такі три пари ілюстрацій. Поміркуйте над тим, що є спільного між двома ілюстраціями в кожній парі.

Перша пара

Зображення
The Orchestra at Temple Square, May 2007. They are participating in the performance of the oratorio “Elijah” that took place in the Tabernacle on Temple Square.

Хор скинії, концерт “Ілля”, травень 2007 р.

Зображення
Portland, OR Six Stakes Dance Festival

Друга пара

Зображення
Vegetables, tomatoes, broccoli an carrots
Зображення
Young men running.

Третя пара

Зображення
Jesus Christ’s empty tomb - set at Goshen, Utah
Зображення
Daytime photo of the Guadalajara Mexico Temple.
  • Як би ви пояснили комусь зв’язок між порожньою гробницею Спасителя й сучасними храмами?

Коли апостол Павло дізнався, що деякі люди в Коринті вчать, що воскресіння немає, він зазначив, що святі вже роблять щось, що свідчить про реальність воскресіння.

Прочитайте 1 Коринтянам 15:29 , шукаючи практику, на яку посилається Павло.

  • Як би ви переказали власними словами те, про що каже Павло у вірші 29 ?

  • Чому хрищення за померлих є свідченням про Спасителя, Його Спокуту та Воскресіння?

Якщо студентам потрібна допомога для відповіді на попереднє запитання, дайте їм інформацію з розділу “Коментарі та довідкова інформація”, що в кінці цього уроку.

Хрищення за померлих

Одна істина, яку ми можемо дізнатися з 1 Коринтянам 15:29 , полягає в тому, що ті, хто помер без хрищення, усе ж можуть пройти цей необхідний обряд через роботу, яка виконується у храмах.

Запропонуйте студентам, які виконали завдання для підготовки, розповісти про своїх близьких, які померли без хрищення. Попросіть студентів подумати про те, як на цих людей вплинули або могли б вплинути хрищення за померлих.

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) навчав, як участь у храмовій роботі може з’єднати нас з Ісусом Христом:

Зображення
Frontal half-length portrait of President Gordon B. Hinckley. President Hinckley’s hands are resting on the back of a chair. The image is the official Church portrait of President Hinckley as of 1995. This was President Hinckley’s last official portrait. President Hinckley died 27 January 2008.

“Я вважаю, що праця за померлих більше схожа на замісну жертву Самого Спасителя, ніж будь-яка інша відома мені робота. Вона здійснюється з любов’ю, без сподівань на нагороду, оплату чи щось подібне. Який чудовий принцип” [fireside in Birmingham, England, 29 Aug. 1995].

(Gordon B. Hinckley, Excerpts from Recent Addresses of President Gordon B. Hinckley, Ensign, Jan. 1998, 73)

  • Як участь у хрищенні та іншій храмовій роботі за померлих допомагає нам стати більш схожими на Спасителя?

Поглиблюйте своє розуміння

Уявіть, що одного разу в школі ви з друзями обговорюєте свої плани на вихідні. Один друг каже, що з радістю піде в суботу до храму, щоб разом з іншою молоддю свого приходу допомогти виконувати хрищення за померлих. Їхня подруга, Кая, із розгубленим виглядом запитує: “Хрищення за померлих? Що це таке?”

  • Наскільки впевнено ви б відповіли на це запитання, щоб Кая могла зрозуміти?

Приділіть деякий час, щоб глибше зрозуміти обряд хрищення за померлих, вибравши один або кілька з названих далі матеріалів для вивчення або знайшовши інші матеріали. Під час вивчення цих матеріалів пошукайте, чим би ви могли поділитися з кимось, хто, як і Кая, хоче краще зрозуміти цю практику.

Визначте потреби студентів. Замість того, щоб називати студентам зазначені далі матеріали для вивчення, може бути корисно дозволити їм самостійно пошукати і знайти матеріали, які можуть допомогти їм потренуватися в пошуку надійних джерел інформації.

Студентам також може допомогти вивчення додаткових матеріалів у розділі “Коментарі та довідкова інформація”, що в кінці цього уроку.

Крім того, щоб попросити студентів розповісти, про що вони дізналися під час вивчення цих матеріалів, радимо дати їм можливість попрактикуватися, пояснюючи доктрину хрищення за померлих комусь, хто, як Кая, нічого не знає про цей обряд. Це можна зробити через рольову гру, або ви можете запропонувати студентам написати свої пояснення та поділитися написаним. Запропонуйте студентам працювати в парах або невеликих групах, щоб дати багатьом можливість пояснювати, ділитися та свідчити. У їхніх поясненнях можуть бути використані такі моменти:

  • Обряд хрищення за померлих показує, як наш Небесний Батько та Його Син, Ісус Христос, ставляться до кожного з нас.

  • Ваш власний досвід участі в цьому обряді.

Дійте за тим, що ви засвоїли

Подумайте про свій особистий досвід сімейно-історичної та храмової роботи. Поміркуйте, що зробило цей досвід значущим і з якими перешкодами ви зіткнулися. Потім створіть простий персоналізований план застосування того, чого ви навчилися і що відчули сьогодні. Наприклад, ви можете включити до вашого плану відвідування храму, отримання храмової рекомендації, використання FamilySearch для пошуку імен ваших предків, які мають отримати обряд хрищення; це також можуть бути дії, завдяки яким ви зможете збагатити свій досвід відвідування храму; або ви можете придумати якусь свою натхненну ідею. Дійте за підказками Святого Духа, щоб скласти план, який підійде саме вам. Запишіть свій план у ваш щоденник для навчання.

Коментарі та довідковий матеріал

Як хрищення за померлих пов’язане з Ісусом Христом і Його воскресінням?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

“Наше прагнення викупляти померлих, а також час та кошти, які ми витрачаємо на цю роботу, є, окрім усього іншого, виявом нашого свідчення про Ісуса Христа. Цим ми переконливо заявляємо про Його божественну особистість та місію. Це свідчить, по-перше, про Воскресіння Христа; [і] по-друге, про всеосяжність Його Спокути. …

Ми христимося заради мертвих, бо знаємо, що вони воскреснуть”.

(Д. Тодд Крістофферсон, Викуплення померлих та свідчення про Ісуса, Ліягона, січ. 2000, с. 10)

Чи виконували члени Христової Церкви у часи Нового Завіту хрищення за померлих?

Вікарні хрищення здійснювалися лише після воскресіння Ісуса. Єдиний біблійний уривок, у якому згадується про хрищення за померлих,—це 1 Коринтянам 15:29 , хоч інші стародавні тексти засвідчують, що хрищення за померлих практикувалося першими християнами.

“Ісус Христос навчав, що хрищення необхідне, щоб отримати вічне життя (див. Івана 3:5). Сам Павло був охрищений і навчав, що завдяки цьому важливому обряду ми можемо “ходити в обновленні життя” ( Римлянам 6:4 ; див. також Дії 9:18). Проте мільйони дітей Небесного Батька померли, не отримавши знання про Ісуса Христа і не отримавши необхідного обряду хрищення. Згадування Павлом хрищення за померлих свідчить про те, що перші члени Церкви знали про Божий план викуплення померлих (див. також Іван 5:25, 28 ; 1 Петра 3:18–19 ; 4:6)” (New Testament Student Manual [2014], 385).

Коли члени Христової Церкви в останні дні почали виконувати хрищення за померлих?

Де мені більше дізнатися про хрищення за померлих?

Додаткове навчальне завдання

Участь у храмовій та сімейно-історичній роботі

Щоб надихнути студентів брати участь у храмовій та сімейно-історичній роботі, запропонуйте їм опрацювати виступ “І серця дітей повернуться” (Ensign або Ліягона, лист. 2011, сс. 24–27) старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Які запрошення старійшина Беднар дає молоді? Чому він дає такі запрошення? Які благословення приходять за участь в храмовій та сімейно-історичній роботі?

Роздрукувати