Семінарія
1 Коринтянам 15:32–54


1 Коринтянам 15:32–54

Небесні, земні та телестіальні тіла

Зображення
Profile of a Young Woman in bright sunlight.

Чому варто наслідувати Ісуса Христа, навіть якщо здається, що інші знаходять щастя в гріху? Павло пояснив одну з причин, розказавши коринтянам про різні ступені слави у Воскресінні. Цей урок може допомогти вам у прагненні стати гідними целестіального воскресіння через Ісуса Христа.

Заохочуйте студентів до активної участі. Допоможіть студентам зрозуміти, що їхній внесок важливий для навчання на уроці. Спробуйте заохочувати їх коментувати, дякуючи їм, хвалячи їх або запитуючи інших студентів про те, що вони дізналися з коментарів.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам прочитати Алма 40:23 , аби побачити, що є спільного у всіх воскреслих тіл, а потім прочитати 1 Коринтянам 15:40–42 , щоб побачити відмінності між воскреслими істотами.

Можливі навчальні завдання

Майбутні благословення в Божому плані

Ви можете винагородити пригощенням усіх студентів, які випадково вдягли одяг певного кольору. Запитайте студентів, які не були в одязі цього кольору, чи хотіли б вони дізнатися про цю винагороду та як її заробити, перш ніж прийти на урок.

  • Якби ви знали, що ваш учитель збирається винагородити всіх, хто сьогодні має одяг певного кольору, чи вплинуло б це на ваш вибір одягу?

  • Ви б засмутилися, якби дізналися про це, коли було вже запізно? Чому так або чому ні?

Оскільки Небесний Батько любить нас, Він сказав нам про те, що станеться після цього життя, і через який вибір прийде щастя або жаль. Вивчаючи сьогодні Писання, шукайте істини, які можуть мотивувати вас приймати рішення, що приведуть до вічного щастя.

Намалюйте простий малюнок або схему того, що вам уже відомо про Божий план спасіння. Намалюйте, де ми були до народження, життя на землі і те, що відбувається після смерті. Під час малювання обов’язково подумайте про роль Ісуса Христа в плані нашого Батька.

Ви можете попросити принаймні двох студентів намалювати свої малюнки на дошці. Знання того, що відомо студентам на цьому етапі про життя після смерті, може дати уявлення про те, як адаптувати урок до їхніх потреб.

  • Як розуміння плану Небесного Батька і того, що станеться з нами після смерті, може вплинути на рішення, які ви приймаєте в земному житті?

  • Яким чином Ісус Христос займає центральне місце у цьому плані?

У 1 Коринтянам 15:1–29 апостол Павло виправив хибне вірування в те, що “немає ж воскресення мертвих” ( 1 Коринтянам 15:13). Потім він застеріг коринтян, щоб вони не обманювалися поведінкою людей, які кажуть: “Будем їсти та пити, бо ми взавтра вмрем” ( 1 Коринтянам 15:32), яка виражає хибне вірування в те, що після смерті немає життя, а, отже, неважливо, що ми робимо в цьому житті.

Щоб допомогти студентам уявити собі хибність цього переконання, зітріть на одному зі студентських малюнків на дошці зображення того, що відбувається після земного життя.

Інше хибне вірування полягає в тому, що, незалежно від нашого вибору, Бог дасть кожному благословення вічного життя (див. 2 Нефій 28:8 ; Алма 1:4).

Ви можете додати на малюнку іншого студента на дошці стрілку від землі прямо до целестіального царства і стерти террестріальне та телестіальне царства.

  • Як хибні вірування, що після смерті не існує життя або що Бог дасть благословення вічного життя кожному, можуть впливати на наші рішення та ставлення? Чому?

Прочитайте 1 Коринтянам 15:40–42 , шукаючи слова Павла про воскресіння в плані Небесного Батька. Корисно знати, що у Перекладі Джозефа Сміта 1 Коринтянам 15:40 також говориться про телестіальні тіла.

Якщо студенти виконали перед уроком навчальне завдання, запропонуйте їм розповісти, що буде спільного у всіх воскреслих тіл і які між ними будуть відмінності.

  • Чому важливо знати ту істину, що у плані Небесного Батька існують різні ступені слави для воскреслих тіл?

Ступені слави

Зображення
Illustration of the three degrees of glory. A sun, moon and stars are pictured. Stick figures underneath show varying degrees of shining rays.

Для наступного заняття можна показати три запитання, наведені після цитати Президента Монсона, щоб студенти могли звертатися до них під час навчання.

Виділіть на це достатньо часу, а потім запропонуйте студентам поділитися з класом своїми відповідями та будь-якими запитаннями, які могли виникнути в них під час цього уроку.

Одкровення через сучасних пророків допомагають краще зрозуміти вчення Павла. Опрацюйте Учення і Завіти 76:50–52, 62–64, 69–70, 71–76, 81–85 ; 88:21–24 і прочитайте наступну цитату Президента Томаса С. Монсона (1927–2018). Знайдіть відповіді на три запитання, що йдуть після цитати.

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

“Завдяки Христовій перемозі над смертю ми всі воскреснемо. Це є викупленням душі. Павло написав: “Є небесні тіла й тіла земні, але ж інша слава небесним, а інша земним” ( 1 Коринтянам 15:40).

Це—целестіальна слава, якої ми прагнемо. Це—перебування у присутності Бога, з Яким ми хочемо жити. Це—вічна сім’я, в якій ми хочемо бути. Ці благословення заслуговуються завдяки тому, що ми протягом всього життя стараємося, прагнемо, каємося і, зрештою, досягаємо бажаного”.

(Томас С. Монсон, “Перегони життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 93)

  • Яка роль Спасителя в нашій подорожі до целестіальної слави?

  • Що нам потрібно робити, щоб отримати целестіальну славу?

  • Чому отримання саме целестіальної слави, а не террестріальної чи телестіальної, варте зусиль?

Поміркуйте, де ви бачите себе на шляху до целестіального царства. Чи покладаєтеся ви на те, що Спаситель допоможе вам жити так, щоб ви могли отримати ці благословення?

Чи дійсно ми можемо досягти целестіальної слави?

Дехто розчаровується, коли усвідомлює, наскільки його життя на землі далеке від целестіального. Прочитайте, що старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав про наш вічний прогрес або подивіться відео “Бог серед нас” з часового коду 5:01 до 6:58, доступне на ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
Illustration of the three degrees of glory. A sun, moon and stars are pictured. Stick figures underneath show varying degrees of shining rays.
Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

“Моє серце переповнюється вдячністю за мого Небесного Батька. Я усвідомлюю, що Він не прирік Своїх дітей на те, щоб вони спотикалися в земному житті без надії на яскраве та вічне майбутнє. Він дав настанови, які відкривають шлях, що веде назад до Нього. І в центрі всього цього—Його улюблений Син, Ісус Христос, і Його жертва заради нас. …

Усі ми немовлята в порівнянні з тими істотами слави й величі, якими нас призначено стати. Жодний смертний не просувався від повзання до ходьби, а від ходьби до бігу без того, щоб часто не спотикатися, не забиватися й не мати синців. Так ми навчаємося”.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Бог серед нас”, Ліягона, трав. 2021, сс. 8–9)

  • Що саме допомагають вам зрозуміти про Небесного Батька слова старійшини Ухтдорфа?

  • Як це впливає на ваші почуття до Нього та на ваші стосунки з Ним?

Радимо запропонувати студентам поміркувати над таким запитанням:

  • На які дії вас надихає засвоєне сьогодні?

Свідчіть, що варто докласти зусиль, аби підготуватися до отримання целестіального тіла через Ісуса Христа. Запропонуйте студентам поділитися засвоєним з близькими, яким потрібні ці істини.

Коментарі та довідковий матеріал

А якщо ми прагнемо жити праведно у цьому житті, але все ще недосконалі на момент смерті?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) пояснив:

Зображення
Half-length frontal portrait of the Prophet Joseph Smith, Jr. Joseph’s head is turned to the side in a three-quarter view, right hand on hip and his left hand holds sheets of papers. He is depicted wearing a dark brown suit and a white shirt and tie.

“Коли ви піднімаєтеся драбиною, то повинні стати на першу сходинку і підніматися крок за кроком, поки не дістанетеся до верху; так само і з принципами євангелії—ви повинні почати з перших і просуватися далі, поки не пізнаєте всі принципи піднесення. Але це буде вже далеко після того, як ви пройдете крізь завісу. Не все можливо пізнати в цьому світі; навіть у загробному житті пізнавати своє спасіння й піднесення—це велика робота”.

(Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 270)

Що означає “сіється в тління, в нетління встає” ( 1 Коринтянам 15:42)?

Павло порівнював смертне тіло з недосконалим або зіпсованим насінням (див. 1 Коринтянам 15:37–38, 42). Після того як ми помремо й будемо поховані (ніби посіяні), ми одного дня встанемо з могили, як рослина, що виростає із землі. Наші воскреслі тіла більше не матимуть вад, а будуть удосконалені силою Божою.

Хто отримає целестіальну славу?

Целестіальне царство—це місце, підготовлене для тих, хто “сприйняли свідчення Ісуса” і “стали досконалими через Ісуса, посередника нового завіту, Хто виконав цю досконалу Спокуту через пролиття Своєї власної крові” ( Учення і Завіти 76:51, 69). Щоб успадкувати цей дар, ми маємо отримати обряди спасіння, дотримуватися заповідей і покаятися у своїх гріхах. Щоб знайти більш детальне пояснення того, хто успадкує целестіальну славу, див. Учення і Завіти 76:50–70 ; 76:92–96 .

Додаткове навчальне завдання

Порівняння наших смертних тіл з нашими воскреслими тілами

Запропонуйте студентам самим придумати уроки з використанням предметів, щоб допомогти комусь зрозуміти, що таке Воскресіння. Ви можете навести для прикладу порівняння гусіні з метеликом або знесення старої будівлі з будівництвом нової будівлі на її місці.

Поясніть студентам, що Павло використав приклад посіву насіння, щоб допомогти коринтянам зрозуміти, що таке Воскресіння (див. 1 Коринтянам 15:35–38). Наші смертні тіла можна порівняти з насінням. Нашу смерть і поховання можна порівняти із сіянням насіння. Наші воскреслі тіла можна порівняти з рослиною, яка виростає.

Запропонуйте студентам вивчити 1 Коринтянам 15:43–54 , позначити слова, якими Павло описав наші смертні тіла, і позначити (іншим чином) слова, якими Павло описав наші воскреслі тіла.

Запропонуйте студентам написати на дошці, яку проблему з фізичним тілом має хтось із близьких їм людей. Прикладами таких проблем можуть бути хвороба, поганий зір, хвора спина або проблеми із суглобами. Запропонуйте студентам заплющити очі й уявити своїх близьких у воскреслому тілі, зцілених силою Божою від усіх цих проблем. Зітріть з дошки кожну написану фізичну проблему і свідчіть про любов Небесного Батька та Ісуса Христа, Який зробив ці проблеми тимчасовими і Який дасть кожному з нас воскресле тіло на всю вічність.

Роздрукувати