Семінарія
1 Коринтянам 15:13–28


1 Коринтянам 15:13–28

“Та нині Христос воскрес із мертвих”

Зображення
Painting of Jesus Christ looking up to heaven with His arms raised up. He is by the tomb where He was laid.

Уявіть на мить, що Ісус Христос не воскрес. Що це означало б для всього світу або для вас особисто? Чому воскресіння Христа таке важливе? Коли святі в Коринті піддали сумніву істинність воскресіння, Павло написав їм про те, що воскресіння Спасителя може означати для них. Цей урок може допомогти вам відчути більшу любов і вдячність до Ісуса Христа за Його перемогу над смертю.

Подумайте про потреби студентів під час навчання. Адаптація навчальних методів може допомогти студентам успішно виконувати їхню роль учнів. Наприклад, якщо студенти виглядають втомленими, можна запропонувати їм роботу в парах, що сприятиме їхньому залученню до навчання. Якщо студенти надто збуджені, запросіть їх попрацювати індивідуально, це може допомогти їм зосередитися на завданні.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам обговорити наведене нижче питання з членами сім’ї або друзями й прийти готовими поділитися можливими відповідями на запитання Який день найбільше змінив хід історії? Чому?”

Можливі навчальні завдання

День, що змінив історію

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився питанням, дослідженням якого він колись займався.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Нещодавно я запитав в інтернеті: “Який день найбільше змінив хід історії?”

Відповіді були різними, від несподіваних і дивних до глибоких і таких, що спонукали на роздуми. Деякі з них: день, коли доісторичний астероїд впав на півострів Юкатан; або коли в 1440 році Йоганн Гутенберг закінчив свій друкувальний верстат; і, звичайно ж, день в 1903 році, коли брати Райт довели світові, що людина дійсно може літати.

Якби вам поставили те саме питання, що б ви відповіли?

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Оце Чоловік!”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сc. 107–108)

  • Який день, на вашу думку, найбільше змінив хід історії? Чому?

Старійшина Ухтдорф розповів про подію, яка, на його думку, найбільше змінила хід історії.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Протягом всієї історії було багато подій, які глибоко вплинули на долю націй і людей. Але, навіть якщо їх усі поєднати, їх навіть не можна почати порівнювати з важливістю того, що сталося того першого Великоднього ранку.

Що саме робить нескінченну жертву і воскресіння Ісуса Христа найважливішою подією в історії—впливовішою за світові війни, природні катаклізми і наукові винаходи, що змінюють життя?

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Оце Чоловік!”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 108)

  • Як ви думаєте, чому Спокута і Воскресіння Спасителя є найважливішою подією в історії?

  • Чому Воскресіння Ісуса Христа важливе для вас?

Воскресіння Ісуса Христа

Павло написав коринтським святим, щоб виправити виникле хибне переконання в тому, що воскресіння не було. Вивчаючи його слова, створіть таблицю, подібну до наведеної нижче, щоб записувати подробиці та істини з Писань, а також підказки, які ви отримуєте від Святого Духа. Це може допомогти вам краще зрозуміти Писання, отримати більш потужний навчальний досвід і поглибити вашу любов до Спасителя та розуміння Його перемоги над смертю.

Можна намалювати цю таблицю на дошці та заповнювати її всім класом. Запропонуйте студентам намалювати таку таблицю також у своїх щоденниках для навчання.

Якби Ісус Христос не воскрес …

Оскільки Ісус Христос воскрес …

Ви можете запропонувати студентам попрацювати в парах або в невеликих групах, виконуючи наведені далі завдання.

Прочитайте 1 Коринтянам 15:13-19 . Додайте два або три твердження в ліву частину вашої таблиці з огляду на те, про що ви дізналися з цих віршів.

  • Що сталося б з вами та іншими людьми, якби Ісус не воскрес?

Тепер прочитайте 1 Коринтянам 15:20‒22 . Знайдіть, що станеться завдяки воскресінню Ісуса Христа. Додайте це в праву колонку вашої таблиці. Зверніть увагу, що слово “первісток” у вірші 20 стосується Ісуса Христа, Який був першою людиною, що воскресла.

  • Що, як наголошує Павло, відбудеться завдяки воскресінню Ісуса?

Цей уривок допомагає нам зрозуміти, що завдяки воскресінню Ісуса Христа усі воскреснуть. Фізична смерть настає для всіх внаслідок Падіння Адама і Єви. Ісус Христос подолав цей наслідок для всіх людей і це безкоштовний дар.

Зробіть паузу і подумайте про те, чого цей дар загального воскресіння може навчити вас про Ісуса Христа.

  • Чого вас навчає про Нього те, що Спаситель подолав фізичну смерть для всіх людей?

Знайдіть і перерахуйте у правій колонці вашої таблиці, як ви можете отримати благословення завдяки Воскресінню Спасителя. “Алілуя”—це вираз, який означає “славте ви Господа” (див. Bible Dictionary, “ Hallelujah ”).

Будьте делікатними, ставлячи наведені далі запитання. Ви можете поділитися власним досвідом, щоб заохотити студентів відповідати. Якщо вони не захочуть ділитися відповідями перед класом, вони можуть відповісти у своїх щоденниках для навчання.

Згадайте питання, поставлене раніше на уроці: “Чому воскресіння важливе для вас?”

  • Як засвоєне сьогодні вплинуло на вашу відповідь на це питання?

  • Як ви думаєте, що ви будете відчувати до Ісуса Христа, коли Він подарує нове життя вам і вашим близьким?

Що значить для нас Його воскресіння

Давні і сучасні церковні провідники свідчили про те, що перемога Спасителя над смертю означає для нас.

Прочитайте 1 Коринтянам 15:51–58 , Алма 11:42–44 і наступне висловлювання старійшини Пола В. Джонсона, сімдесятника, чия дочка померла від раку. Додайте у свою таблицю важливі деталі, які ви усвідомили. Зверніть увагу, що “нетлінний” ( 1 Коринтянам 15:52) означає такий, що продовжується вічно і такий, що не розкладається.

Зображення
Elder Paul V. Johnson of the Quorum of the Seventy takes an official portrait, 2021.

У кожного з нас є фізичні, розумові та емоційні обмеження і слабкості. Ці проблеми … в кінцевому підсумку будуть вирішені. Жодна з цих проблем не впливатиме на нас після нашого воскресіння. …

Ми знаємо, що [Христос] може зробити нас цілими, незважаючи на те, що саме в нас зламано. Ми знаємо, що Він “кожну сльозу з очей [наших] зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде” [Одкровення 21:4].

(Пол В. Джонсон, “І не буде вже смерти”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, сс. 122–123)

Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони додали у свої таблиці зі слів старійшини Джонсона.

Перегляньте свою таблицю. Обдумайте, як те, що ви записали, впливає на ваші почуття до Ісуса Христа.

  • Як використання цієї таблиці допомогло вам навчатися?

  • Як те, що ви записали, впливає на любов, яку ви відчуваєте до Небесного Батька та Ісуса Христа і від Них?

Щоб завершити своє навчання прочитайте слова гімну “Живе, живе Спокутар мій!” (Гімни, № 136), доступний на сайті ChurchofJesusChrist.org.

У нижній частині вашої таблиці запишіть, що ви дізналися або відчули сьогодні, що було найбільш значущим для вас, і чому.

Дайте студентам достатньо часу, щоб записати відповідь. Потім розгляньте можливість поділитися свідченням про Спасителя і про те, що особисто для вас означає Його влада над смертю.

Коментарі та довідковий матеріал

Як знання про силу воскресіння Христа може вплинути на мене?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, пояснював:

Зображення
Official Portrait of President Dallin H. Oaks taken March 2018.

Впевненість в тому, що воскресіння включає в себе можливість бути з нашими членами сім’ї—чоловіком, дружиною, батьками, братами і сестрами, дітьми і онуками—є потужним заохоченням для виконання нами наших сімейних обов’язків у земному житті. Воно допомагає нам жити разом в любові у цьому житті в очікуванні на радісну зустріч і близькі стосунки в наступному.

(Даллін Х. Оукс, “Воскресіння”, Ensign або Ліягона, трав. 2000, с. 16)

Як спокута і воскресіння Спасителя допомагають впоратися з втратами, які ми переживаємо в земному житті?

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

Таким чином Спаситель усе виправляє. Жодна несправедливість у земному житті не триває вічно, навіть смерть, бо Він знову відновлює життя. Жодна рана, недієздатність, зрада чи насильство не залишаться зрештою не відшкодованими завдяки Його всеосяжній справедливості й милості.

(Д. Тодд Крістофферсон, “Воскресіння Ісуса Христа”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, с. 112)

Чи всі воскреснуть в один і той же час?

“Павло пояснив, що воскресіння слідує встановленому чину або послідовності (див . 1 Коринтянам 15:23). …

Ісус Христос був першим, хто мав воскреснути. Відразу після Його воскресіння з могили повстали праведні святі (див. Матвій 27:52–53). Під час Другого пришестя воскресіння продовжиться підніманням інших праведних святих, тих, “що Христові, під час Його приходу” ( 1 Коринтянам 15:23). З одкровення останніх днів ми дізнаємося, що ці люди успадкують целестіальне царство [див. Учення і Завіти 76:50–70 ; 88:97–98 ]. Потім настане воскресіння тих, хто отримає террестіальну славу [див. Учення і Завіти 76:71–79 ; 88:99 ]. Наприкінці тисячоліття за ними піднімуться ті, хто успадкує телестіальну славу [див. Учення і Завіти 76:81–86 ; 88:100–101 ]. Нарешті, воскресіння завершиться тим, що воскреснуть … “сини загибелі”, які не отримають ніякого ступеня слави, але “повернуться на своє власне місце, щоб володіти тим, що вони бажають отримати, тому що вони не бажали володіти тим, що вони могли б отримати” [див. Учення й Завіти 76:31–39; 43-44 ; 88:28–32, 35, 101–102 ]” (New Testament Student Manual [2014], 385).

Ті духи, які повстали в доземному житті і не отримали смертного тіла, не будуть серед тих, хто воскресне (див. Учення і Завіти 76:32–39).

Додаткове навчальне завдання

1 Коринтянам 15:20–22 , завдання для вивчення

Розгляньте можливість запропонувати студентам прочитати “Рядок за рядком: 1 Коринтянам 15:20–22”, Ліягона, груд. 2012, с. 57. Студенти можуть використовувати матеріали, перераховані в цій статті, при заповненні своїх таблиць під час уроку.

Роздрукувати