Семінарія
Опанування доктрини: 1 Коринтянам 15:20–22


Опанування доктрини: 1 Коринтянам 15:20–22

“В Христі всі оживуть”

Зображення
One oil painting of Mary seeing the resurrected Christ. The tomb is in the background, Mary is seen dressed in brown, her back to the viewer. Christ is seen with marks on his hands, dressed in a white robe.

На попередньому уроці ви дізналися, що через Воскресіння Спасителя всі діти Небесного Батька воскреснуть (див. 1 Коринтянам 15:20–22). Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опанування та ключову фразу з Писань для 1 Коринтянам 15:20–22, пояснити суть доктрини про Воскресіння та застосувати принципи набуття духовного знання в реальній життєвій ситуації.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам подумати про випадки, коли у когось померла близька людина. Попросіть їх прийти підготовленими, щоб обговорити непрості переживання людей в цих ситуаціях і те, як віра в Ісуса Христа може допомогти тим, хто має такі випробування.

Можливі навчальні завдання

Цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування необхідно провести після уроку з вивчення 1 Коринтянам 15:13–28, який є контекстним уроком для вивчення доктринального уривка для опанування 1 Коринтянам 15:20–22 . Якщо цей урок з вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстний урок протягом того ж самого тижня.

Запам’ятайте і поясніть

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) сказав, що “з усіх подій людської історії жодна не є настільки важливою, як Воскресіння Сина Божого” (“The Empty Tomb Bore Testimony”, Ensign, May 1988, 65).

Опираючись на істини з 1 Коринтянам 15:20–22 , наприклад, що завдяки Воскресінню Ісуса Христа всі воскреснуть, поясніть, чому Воскресіння Спасителя є найважливішою подією в історії людства. Укажіть, чому це є важливим для вас особисто.

Запросіть кількох студентів поділитися своїми поясненнями з класом. Перш ніж продовжити урок визначте, чи потрібне студентам додаткове пояснення доктрини про Воскресіння.

Допоможіть студентам запам’ятати посилання й ключову фразу з Писань для 1 Коринтянам 15:20–22 . Наведені далі кроки—це один із способів досягти цього.

Запропонуйте студентам зберегти аркуш паперу, який вони використають для цього завдання, щоб скористатися ним на наступному уроці.

  1. У верхній частині аркуша паперу напишіть посилання та ключову фразу з Писань 1 Коринтянам 15:20–22: “Як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть”.

  2. Загніть верхню частину аркуша донизу, щоб не можна було бачити, що ви написали. Потім напишіть з цього посилання та ключової фрази з Писань якомога більше того, що можете пригадати.

  3. Відігніть верхню частину, щоб перевірити точність згаданого й виправити помилки.

  4. Повторюйте цей процес, доки не зможете абсолютно точно написати посилання та ключову фразу з Писань по пам’яті.

Застосування на практиці

Через падіння Адама і Єви кожна дитина Небесного Батька, проживши своє життя на землі, помре (див. 1 Коринтянам 15:21–22). Коли ми переживаємо смерть когось із близьких нам людей, ми, звісно, відчуваємо горе. Хоча цей досвід у кожного різний, розуміння та застосування істин євангелії Ісуса Христа може допомогти пережити це горе.

Наведена нижче ситуація є прикладом, який можна використати для застосування на практиці. В якості альтернативи можна використати інші ситуації, наприклад: особистий досвід, досвід студентів, набутий ними під час підготовки до уроку, або досвід, яким поділилася сестра Рейна І. Абурто, з генерального президентства Товариства допомоги, у своєму виступі під назвою “Могила не має перемоги”; див. часовий код від 4:22 до 4:49. Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Старійшина С. Марк Палмер, сімдесятник, описав переживання своїх батьків після смерті їхньої дочки, що сталася до того, як вони дізналися про євангелію Ісуса Христа.

Див. відео “Сум наш обернеться в радість”, доступне на ChurchofJesusChrist.org з часовим кодом від 3:27 до 4:26, або прочитайте цитату нижче.

Зображення
Former Official portrait of Elder S. Mark Palmer. Replaced March 2017.

“Мої батько і мати вирощували овець на фермі в Новій Зеландії. Їм подобалося їхнє життя. Вони, молода подружня пара, були благословенні трьома донечками. Наймолодшу звали Енн. Одного разу, коли вони всі разом були на свята на озері, 17-місячна Енн кудись відійшла. Через кілька хвилин розпачливого пошуку її знайшли бездиханною у воді.

Цей кошмар викликав невимовний сум. Роками пізніше батько написав, що якась частина радості назавжди зникла з їхнього життя. Це також викликало велике бажання знайти відповіді на найважливіші життєві питання: що станеться з нашою дорогоцінною Енн? Чи ми колись побачимо її знову? Як нашій сімʼї знову стати щасливою?”

(С. Марк Палмер, “Сум наш обернеться в радість”, Ліягона, трав. 2021, сс. 88–89)

  • Коли ви або хтось із ваших знайомих після втрати близької людини відчували те ж саме, що й батьки старійшини Палмера?

  • Як відсутність знання про план спасіння Небесного Батька може зробити ці ситуації ще більш складними?

Принципи набуття духовного знання можуть допомогти нам з вірою витерпіти у тяжких ситуаціях, схожих на ту, в якій опинилася сім’я Палмерів.Уявіть, що ви товаришуєте з однією зі старших сестер Енн, у якої тепер є запитання і яка страждає після втрати Енн. Ви відчуваєте потребу написати їй листа, щоб підтримати її. Або напишіть листа й передайте його комусь із ваших знайомих, кому це буде корисно.

Перш ніж дати студентам час для самостійного написання листів, радимо розділити їх на пари або невеликі групи та запропонувати їм обговорити наведені нижче запитання, які стосуються принципів набуття духовного знання. Студентів можна об’єднати в групи по троє і кожній особі в групі можна призначити один з принципів набуття духовного знання, щоб вона його вивчила, а потім навчала інших членів групи.

Запропонуйте їм під час виконання наступного навчального завдання скористатися думками, які виникли у них під час підготовки до заняття.

Щоб підготуватися до написання листа, перегляньте абзаци 5–8, 11 розділу “Набуття духовного знання” в посібнику Опанування доктрини. Базовий документ (2022). Знайдіть і позначте слова, фрази, уривки з Писань або істини, які, на вашу думку, були б корисними для людини, якій ви пишете.

  • Як намагання бачити людину, якій ви пишете, так, як її бачить Небесний Батько, могло б вплинути на текст вашого листа?

Напишіть листа сестрі Енн або комусь іншому, на ваш вибір. Додайте думки з трьох принципів набуття духовного знання.

Під час написання обміркуйте кілька наведених далі ідей.

Розташуйте вказані далі ідеї так, щоб студенти бачили їх під час написання.

Діяти з вірою

  • Як можна діяти з вірою в Ісуса Христа в їхній ситуації?

  • Як дії з вірою в Христа можуть допомогти нам пережити втрату?

  • Розкажіть про випадок, коли ви або хтось із ваших знайомих діяли з вірою в Ісуса Христа і це допомогло пройти через подібне випробування.

Розглядати поняття й питання з точки зору вічної перспективи

  • Які істини, що стосуються Небесного Батька та Його плану, можуть утішати в цій важкій ситуації людину, якій ви пишете? Чому?

  • Як вічна перспектива може допомогти їй зрозуміти, як реагувати в її ситуації?

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Які фрази з 1 Коринтянам 15:20–22 допомогли б їй? Чому?

  • Які ще призначені Богом джерела допомогли б їй розвинути віру в Ісуса Христа?

Ви можете завершити свого листа власним свідченням.

Попросіть кількох бажаючих студентів прочитати їхні листи класу. Заохотьте їх використовувати принципи набуття духовного знання, щоб керуватися ними під час викликів чи проблем у їхньому власному житті.

Перевірка опанування доктрини

На початку або в кінці наступного уроку витратьте не більше 3–5 хвилин на перегляд посилання і ключової фрази з Писань для цього доктринального уривка для опанування. Запропонуйте студентам знайти складений аркуш паперу, який вони використовували для вивчення напам’ять 1 Коринтянам 15:20–22 . Запропонуйте студентам спробувати написати посилання та фразу по пам’яті на аркушах, згорнутих так, що не можна побачити написане ними раніше. Якщо вони не можуть зробити це самостійно, попросіть їх розгорнути аркуш і, якщо потрібно, проглянути написане на ньому. Вони можуть продовжувати писати й складати аркуш, поки не зможуть записати посилання та фразу по пам’яті.

Додаткове навчальне завдання

Роздрукувати