Семінарія
1 Солунянам 1–3


1 Солунянам 1–3

Слідуйте за Ісусом Христом через служіння в любові

Зображення
Young woman socializing with other youth

Коли чиєсь служіння нагадувало вам про Ісуса Христа? Павло і його супутники служили подібно до Христа Солунянським святим, надихаючи їх продовжувати вірно жити за євангелією, незважаючи на переслідування. Цей урок може допомогти вам благословляти інших і бути для них прикладом, намагаючись служити так, як це робив наш Спаситель Ісус Христос.

Допомагайте студентам виконувати їхню роль у навчальному процесі. Духовне навчання вимагає від студентів докладання зусиль і виявлення свободи вибору. Коли студенти активно беруть участь у завданнях, що виконуються в класі, вони відкривають свої серця впливу Святого Духа. Намагайтеся залучити всіх студентів до роботи так, щоб це відповідало їхнім потребам і можливостям.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам згадати той час, коли вони відчували любов Спасителя, бо хтось служив їм. Заохочуйте їх бути готовими розповісти про те, як служіння цієї людини викликало в них бажання слідувати за Ісусом Христом.

Можливі навчальні завдання

Приклад Ісуса Христа

Покажіть кілька зображень Ісуса Христа, який служить іншим, або запропонуйте студентам навести приклади, які вони пам’ятають із Писань. Якщо зображення розміщені на дошці, подумайте про те, щоб запропонувати студентам написати слова, які вони придумали, поруч із кожним зображенням.

Подивіться на ці зображення Ісуса Христа або подумайте про інші розповіді з Писань, де йдеться про Його взаємодії з іншими людьми. У своєму щоденнику для навчання зазначте слова й фрази, які описують те, що Спаситель робить для людей, з якими він взаємодіє.

Зображення
Jesus is sitting with a young boy on his lap. Outtakes include people inside the house at Capernaum, Philip, Jesus, John, Peter, Matthew, Jesus sitting at a table with some of the disciples shown and Mary Magdalene.
Зображення
Blind man gains sight. Outtakes include Jesus anointing his eyes, and going to the pool of Siloam.
Зображення
Jesus Christ is teaching in the temple and being approached by the chief priests, elders and scribes who ask Him the source of his authority. Christ questions them whether the baptism of John the Baptist was of heaven or of man. Outtakes include closeups of people in the crowd and of Caiaphas.
Зображення
Depiction of Jesus and the woman taken in adultery. They are both kneeling and she is holding his hand. Outtakes include angry men bringing the woman and throwing her to the ground, the woman huddled on the ground, the savior kneeling beside her, Jesus lifting her up to her feet, and the savior standing with her.
  • Якби ви були одним із тих, хто був зі Спасителем, як ви думаєте, що б ви відчули через дії Спасителя? Чому?

  • Дивлячись на складений вами список, які слова або фрази ви хотіли б використовувати під час служіння іншим людям? (Ви можете позначити або виділити слова, які є найважливішими для вас).

У Церкві ми часто називаємо подібні дії: служіння.

Можна записати слово служіння на дошці. Ви можете показати студентам наведені далі твердження.

Брат Девід Л. Бек, колишній генеральний президент Товариства молодих чоловіків, навчав:

Зображення
Final official portrait of David L. Beck, general president of the Young Men, April 2009. Released at the April 2015 general conference.

Священнослужити означає любити інших і піклуватися про них. Це означає задовольняти їхні фізичні та духовні потреби. Простіше кажучи, це означає робити те, що робив би Спаситель, якби був тут.

(Девід Л. Бек, “Ваш священний обов’язок служити”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 56)

  • На що ви звернули особливу увагу в словах брата Бека?

  • Як ви думаєте, наскільки добре ви справляєтеся зі служінням іншим з огляду на твердження брата Бека та слова, які ви позначили у своєму списку?

У вас можуть виникнути запитання або занепокоєння з приводу служіння іншим. Можна записати їх у своєму щоденнику для навчання й шукати відповіді, вивчаючи 1 Солунянам 1–3 сьогодні. Можливо, ви також захочете запросити Духа допомогти вам знайти способи благословляти інших і впливати на них, прагнучи служити так, як це робив наш Спаситель Ісус Христос. Запишіть свої думки і враження, щоб ви могли з молитвою діяти відповідно до них.

Павло служить Солунянам

Під час своєї другої місіонерської подорожі апостол Павло і його супутники домоглися успіху, проповідуючи людям у Солуні, але юдейські провідники змусили їх покинути місто (див. Дії 17:1–9). Пізніше Павло дізнався, що святі в Солуні залишалися вірними й ділилися євангельським посланням, навіть незважаючи на те, що за це зазнавали переслідувань (див. 1 Солунянам 1:6–8). З вдячністю за їхню віру й надію на Ісуса Христа, Павло написав своє перше послання до Солунян (див. 1 Солунянам 1:2–3).

Уважно прочитайте 1 Солунянам 2:7–14 ; 3:9–13 . Можливо, ви захочете позначити слова й фрази, які, на вашу думку, нагадують вам про любов і турботу, які надав би Спаситель. Ви можете додати свої думки до свого списку.

Коли студенти обговорюватимуть указані далі запитання, уважно слухайте їхні відповіді. Можливо, буде корисно перефразувати їх або поставити додаткові питання, щоб переконатися, що студенти розуміють те, що читають.

  • Як Павло та інші служили так, як це робив Спаситель?

  • Яке благословення ви отримали б протягом життя, якби служили іншим, як це робив Ісус Христос? Як це благословить життя тих, кому ви служите?

Благословення від служіння

Одна істина, яку ми можемо дізнатися про служіння з цих віршів, полягає в тому, що, служачи іншим з любов’ю, ми можемо допомогти їм стати кращими послідовниками Ісуса Христа (див. 1 Солунянам 2:10–14).

Зображення
Photograph of actor portraying Jesus Christ in the Bible Videos.

У зазначеному далі завданні використовується завдання з розділу підготовки студентів. Студенти можуть поділитися своїм досвідом з партнером або можна вибрати одного чи двох бажаючих студентів, які коротко поділяться своїм досвідом із класом. При потребі, використайте зазначені далі запитання, аби допомогти студентам оцінити свій досвід.

Подумайте про той час, коли хтось із любов’ю служив вам.

  • Яким чином ця людина наслідувала приклад Ісуса Христа, служачи вам?

  • Як зусилля цієї людини допомогли вам стати кращим послідовником Ісуса Христа?

Служіть у вірі й любові

Іноді церковні завдання дають вам формальні можливості для служіння. Частіше у вас буде можливість служити під час повсякденного спілкування з членами сім’ї, друзями та іншими людьми.

Президентка Джин Б. Бінгем, генеральна президентка Товариства допомоги, поділилася деякими ідеями про те, як служити так, як це робив Ісус Христос. Подивіться відео “Служити так, як Спаситель” з часового коду 0:45 до 1:54 або прочитайте слова президентки Бінгем. Можливо, ви захочете додати деякі з її пропозицій до свого списку служіння.

Зображення
Official Portrait of Sister Jean B. Bingham. Photographed in 2017.

Іноді ми думаємо, що повинні зробити щось велике й героїчне, щоб це вважалося служінням нашим ближнім. І все ж прості вияви служіння можуть глибоко впливати на інших, а також і на нас самих. Що робив Спаситель? Оскільки Спокута і Воскресіння—Його божественні дари, … “жодна інша людина не мала такого глибокого впливу на всіх, хто жив і буде жити на землі” [“ Живий Христос ”, ChurchofJesusChrist.org]. Але в той же час Він усміхався людям, розмовляв, ходив із ними, вислуховував їх, приділяв їм час, підбадьорював, навчав, годував і прощав. Він однаково служив сім’ї й друзям, ближнім і чужинцям, Він запрошував знайомих і близьких насолоджуватися щедрими благословеннями Його євангелії. Ті “прості” вияви служіння й любов—це для нас приклад, як служити сьогодні.

(Джин Б. Бінгем, “Служити так, як Спаситель”, Ensign, або Ліягона, трав. 2018, с. 104)

  • Чого навчають вас слова сестри Бінгем про служіння так, як це робив Ісус Христос?

  • Чому важливо пам’ятати, що служіння можна досягнути за допомогою простих дій служіння?

Студенти можуть використовувати список служінь на дошці або свої особисті списки, щоб виконати вказане далі завдання.

Перегляньте свій список того, що означає служити, і додайте будь-які додаткові думки з того, що ви вивчили сьогодні. Визначте два або три слова, які могли б допомогти вам стати більше схожими на Ісуса Христа під час вашого служіння.

У молитві зверніться по допомогу до Небесного Батька, щоб дізнатися, кому Він хотів би, щоб ви служили сьогодні і як ви можете це зробити. Можливо, ви вже отримали спонукання Духа, відповідно до яких ви можете діяти вже зараз.

Заохочуйте студентів діяти відповідно до своїх спонукань під час уроку, якщо це доречно. Вони можуть скласти текстове повідомлення, електронний лист або звичайний лист. Заохочуйте студентів поговорити з провідниками своїх приходів або філій, якщо вони ще не отримали завдання служити з напарником як брат-служитель або сестра-служителька.

Якщо вам не спадає на думку ім’я конкретної людини, подумайте про те, щоб помолитися про допомогу Небесного Батька і розпізнати можливість служити й діяти, коли вона з’явиться. Вірте, що Він направлятиме вас, коли ви прагнутимете служити так, як це робив Спаситель.

Коментарі та довідковий матеріал

Що робити, якщо я не впевнений, як служити іншим?

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Official portrait of Elder Neil L. Andersen of the Quorum of the Twelve Apostles, 2010, August.

Людина з добрим серцем може допомогти комусь замінити шину, відвести сусіда до лікаря, повечеряти з кимось, хто сумує, або усміхнутися й привітати людину, щоб покращити її день.

Втім людина, яка дотримується першої заповіді [хто любить Бога всім серцем], доповнить ці акти служіння, підбадьорюючи того, хто успішно дотримується заповідей, надавши мудру пораду, аби зміцнити віру того, хто похитнувся в ній чи потребує допомоги, аби повернутися на шлях, з якого зійшов.

(Neil L. Andersen, “A Holier Approach to Ministering” [[Brigham Young University devotional, Apr. 10, 2018], 3, speeches.byu.edu)

Єпископ В. Крістофер Уедделл, з Верховного єпископату, сказав:

Зображення
Bishop W. Christopher Waddell, second counselor in the Presiding Bishopric, official portrait 2017

Ми можемо роздумувати, як нам найкраще послужити, але відповідь на це вже є в Господа й Він через Свого Духа направлятиме наші зусилля, … коли ми стараємося ставати знаряддям у Господніх руках, щоб благословляти Його дітей. Якщо ми прагнемо скерування від Духа й довіряємо Господу, то перебуватимемо в ситуаціях та обставинах, де зможемо діяти й благословляти—іншими словами, служити.

(В. Крістофер Уедделл, “Чинити так, як Він”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 21)

Брат Девід Л. Бек, колишній генеральний президент Товариства молодих чоловіків, нагадав нам:

Зображення
Final official portrait of David L. Beck, general president of the Young Men, April 2009. Released at the April 2015 general conference.

Священнослужіння—це не лише наші справи—воно визначає, ким ми є.

Священнослужіть кожного дня. Можливості—всюди навколо вас. Шукайте їх. Просіть Господа допомогти вам їх зрозуміти. Ви дізнаєтеся, що більшість із них полягає в простих, щирих вчинках, які допомагають іншим стати послідовниками Ісуса Христа.

(Девід Л. Бек, “Ваш священний обов’язок служити”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 57)

Додаткові ідеї або приклади служіння дивіться в цих двох статтях у журналах Церкви:

  • The Purpose That Will Change Our Ministry”, Ensign, Jan. 2019, 8–11

  • Eric B. Murdock, “Ministering As the Savior Did”, New Era, Dec. 2018, 32–35

Додаткові навчальні завдання

Приклади служіння

Розгляньте можливість використання одного з указаних далі матеріалів, щоб навести додаткові приклади служіння.

Роздрукувати