Семінарія
2 Коринтянам 11–12


2 Коринтянам 11–12

Як пережити випробування з вірою в Христа

Зображення
Дівчина сидить. Жінка (ймовірно, її мати) поклала руку на плече дівчини. Дівчина має сумний вираз обличчя.

Навіть найвірніші учні Ісуса Христа проходять через труднощі у своєму житті. Павло розповів, які страждання йому довелося витерпіти і як він зміг знайти радість, проходячи через ці випробування, завдяки допомозі Спасителя. Цей урок може допомогти вам покладатися на Господа, коли ви прагнете з вірою пройти через власні випробування.

Поіменно моліться за студентів. Попросіть у Небесного Батька допомогти зрозуміти потреби окремих студентів і те, як задовольнити ці потреби. Потім прислухайтеся до підказок Духа, які можуть прийти під час уроку або під час підготовки до нього у відповідь на ці молитви.

Підготовка студентів: Попросіть студентів бути готовими розповісти, чому, на їхню думку, таке твердження не відповідає дійсності: “Якщо ми молимося з достатньою вірою в Ісуса Христа, Небесний Батько усуне будь-які випробування, які з’являються на нашому шляху”.

Можливі навчальні завдання

Життєві випробування

Якщо є можливість, принесіть на урок троянду з колючками на стеблі або покажіть зображення її.

Зображення
Колючки на стеблі троянди.
  • Як ви гадаєте, яке призначення колючок на трояндовому кущі?

Життя дарує багато чудових подій, які можна порівняти з трояндою. Проте ми також зустрічаємося з випробуваннями та викликами, які можна порівняти з колючками.

  • З якими випробуваннями та труднощами можуть зіткнутися люди в житті?

Уважно вислухайте відповіді студентів на запропоновані далі запитання. Їхні відповіді допомогли б визначити важливі для них істини, на яких слід зосереджуватися протягом уроку.

  • Які думки та запитання про Бога можуть виникати в людей, які переживають випробування? Що вони можуть думати про себе?

Сьогодні під час навчання знайдіть істини, які можуть допомогти вам з вірою переносити випробування, які Бог у Своїй любові та мудрості вирішив не усувати. Поміркуйте, чому вам потрібна Божа допомога, коли ви переживаєте їх.

Випробування Павла

Прочитайте 2 Коринтянам 11:24–28 і знайдіть, через які випробування пройшов Павло під час свого служіння.

Щоб допомогти студентам усвідомити глибину страждань, які витерпів Павло, запропонуйте їм розповісти, які з випробувань Павла, на їхню думку, було б витерпіти найважче.

  • Які ще приклади з Писань або з історії Церкви ви можете пригадати, які показують, що навіть праведники страждають від труднощів? Чому життя Спасителя є доказом цього?

  • Чому, на вашу думку, Небесний Батько дозволяє вірним учням Ісуса Христа зазнавати так багато страждань?

Хоча Бог благословив Павла чудовими одкровеннями, зокрема й видінням целестіального царства (див. 2 Коринтянам 12:1–4), однак Павло все ще мав пройти через труднощі та випробування своєї віри. Прочитайте 2 Коринтянам 12:7 і знайдіть, з чим порівняв Павло одне зі своїх тодішніх випробувань.

  • Як фраза “колючка в тілі” може бути хорошим описом деяких особистих випробувань?

Замість того, щоб просто поставити наведене далі запитання, запропонуйте студентам намалювати у щоденниках для навчання або на дошці, з чим вони могли б порівняти одне зі своїх особистих випробувань.

  • Яке порівняння ви можете використати, щоб описати конкретне випробування, яке пережили ви або ваші близькі? Чому?

Прочитайте 2 Коринтянам 12:8–10, щоб дізнатися про досвід Павла, коли він молився, аби його “колючку в тілі” було усунуто. Читаючи, пам’ятайте, що слово благодать означає божественну силу або допомогу. “Така божественна допомога і сила дається завдяки Божій милості та любові” (Путівник по Писаннях, Благодать, scriptures.ChurchofJesusChrist.org; див. також Етер 12:27).

Одна з істин, якої ми можемо навчитися з досвіду Павла, полягає в тому, що Господь не завжди буде усувати наші випробування, але ми можемо зміцнитися Його благодаттю, якщо ми з вірою терпимо їх.

  • Наскільки ця істина проявляється в житті Спасителя? (див. Лука 22:41–44).

Для наступного завдання запропонуйте студентам попрацювати у парах і попросіть кожного студента прочитати різні уривки та поділитися одне з одним тим, про що вони дізналися.

Знайдіть і прочитайте принаймні одну розповідь з Писань, у якій показано, як Господь може благословити тих, хто терпить випробування з вірою в Нього. (Нижче запропоновано уривки, які ви можете вибрати).

Учення й Завіти 121:1–8; 122:7–9. (Джозеф Сміт молився, коли страждав у тюрмі в Ліберті).

Мосія 24:8–15. (Народ Алми був у полоні в ламанійців і ними правив злочестивий священник Амулон).

  • Що ви дізналися про Господа і що Він пропонує тим, хто з вірою проходить випробування?

  • Які з Його благословень найбільше вам потрібні, коли ви проходите через свої випробування? Чому?

  • Чи знаєте ви особисто людей, які витримали випробування з вірою? Що вони робили для того, аби мати віру, коли приходиться терпіти? Як Господня благодать допомогла їм?

  • Яких дій, на вашу думку, сподівався б від вас Спаситель, щоб ви з вірою знесли свої випробування?

Перегляньте відео “Mountains to Climb” (Гори, щоб на них піднятися) (5:05), доступне на ChurchofJesusChrist.org, і дізнайтеся, що ми можемо зробити, аби з вірою переносити випробування.

  • Що ви дізналися про те, як терпіти випробування з вірою в Ісуса Христа?

На основі того, що ви сьогодні дізналися та відчули під час вивчення 2 Коринтянам 12, доповніть або перепишіть по-новому наведене далі твердження, щоб зробити його точнішим.

Ви можете написати на дошці наведене далі твердження та запропонувати студентам обговорити в невеликих групах, як вони можуть його змінити. Потім попросіть кількох студентів підійти до дошки й переписати по-новому це твердження за результатами групового обговорення. Попросіть цих студентів пояснити класу, чому їхня група внесла саме такі зміни.

“Якщо ми молимося з достатньою вірою в Ісуса Христа, Небесний Батько усуне будь-які випробування, через які ми проходимо”.

Свідчіть про любов Небесного Батька та Ісуса Христа і про благодать, яку вони пропонують, коли ми переживаємо випробування з вірою в Них. Запропонуйте студентам поділитися досвідом про те, як Бог благословив їх, а також про те, чого вони навчилися, витерпівши випробування.

Коментарі та довідковий матеріал

У чому Спаситель служить прикладом дотримання істин, викладених в цьому уроці?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, поділився такими думками стосовно Лука 22:41–44:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 р.

“Тут ми бачимо абсолютну віру й довіру Спасителя до Батька. “Не Моя, — сказав Він, — а Твоя нехай станеться воля”. Відповідь Батька полягала в тому, щоб відхилити прохання Свого Єдинонародженого Сина. Спокута мала бути здійснена Цим Агнцем без жодної вади. Але хоча прохання Сина було відхилено, Його молитву було почуто. У Писаннях сказано: “І Ангол із неба з’явився до Нього, і додавав Йому сили” (Лука 22:43).

(Dallin H. Oaks, “Faith in the Lord Jesus Christ”, Ensign, May 1994, 100)

Що пропонує нам Спаситель під час наших випробувань?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, сказав:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 р.

“Цілительна сила Господа Ісуса Христа — чи коли вона усуває тягарі, чи коли вона зміцнює нас, аби ми терпіли і жили з ними, як апостол Павло, — доступна в кожній біді в цьому смертному житті”.

(Даллін Х. Оукс, “Він зцілює обтяжених”, Ensign або Ліягона, лист. 2006 р., с. 8)

Як наші труднощі можуть допомогти нам благословити тих, хто поруч?

Сестра Рейна І. Абурто, друга радниця в генеральному президентстві Товариства допомоги, навчала:

Зображення
Офіційний портрет сестри Рейни І. Абурто. Фотографію зроблено в 2017 р.

“Ваші труднощі не визначають, хто ви є, але вони можуть удосконалити вас. Можливо, через “колючку в тілі” ви зможете мати більше співчуття до інших людей”.

(Рейна І. Абурто, “Милість Твоя спасе і захистить, Господи, будь зі мною кожну мить!”, Ensign або Ліягона, лист. 2019 р., с. 59)

Чи можуть ті, хто має священство, зцілити всіх, хто має віру в зцілення?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, пояснив:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 р.

“Хоча Спаситель міг зцілити всіх, кого Він хотів зцілити, такої можливості немає у тих, хто має повноваження Його священства. Використання на землі цього повноваження обмежено волею Того, Кому належить це священство. Отже нам сказано, що дехто, кого благословляють старійшини, не зцілюються, бо їх “призначен[о] до смерті” [Учення і Завіти 42:48]. Так само, коли апостол Павло прагнув зцілитися від “колючки в тілі”, що мучила його (2 Коринтянам 12:7), Господь не зцілив його”.

(Даллін Х. Оукс, “Він зцілює обтяжених”, Ensign або Ліягона, лист. 2006 р., с. 7)

Додаткові навчальні завдання

Випробування можуть очистити й удосконалити нас

Можна показати наведені нижче зображення або принести на урок нетесаний камінь і відполірований камінь. Запропонуйте студентам обговорити, що потрібно для того, аби камінь став відполірованим і гладеньким, і як це стосується полірування, яке потрібно нам в нашому житті. Запропонуйте студентам подумати, чому іноді Господь дозволяє нам продовжувати терпіти важкі випробування, навіть якщо ми маємо достатньо віри в Нього, щоб отримати зцілення.

Зображення
Гладенький камінь у формі серця.
Зображення
Камені лежать на білому фоні.

Віра, щоб не бути зціленими

Скористайтеся цією історією й цими додатковими запитаннями, щоб допомогти студентам зрозуміти віру в Ісуса Христа, яка необхідна для того, щоб прийняти Його волю, коли вона відрізняється від нашої.

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розказав реальну історію про вірного юнака, який страждав на рак, і урок, який він та інші засвоїли про те, щоб мати віру не бути зціленими. Цю розповідь можна прочитати в статті “Прийняти Божу волю й призначений Ним час”, Ліягона, серп. 2016, сс. 29–35.

Що для вас означає запитання: “Чи є у вас віра, щоб не бути зціленими”?

Як це запитання можна пов’язати із ситуацією, яку Павло описав у 2 Коринтянам 12:7–10?

Чи трапляються у вашому житті ситуації, коли вам потрібно виявляти віру в Ісуса Христа, навіть не отримавши благословення в той спосіб або в той час, як ви сподіваєтесь?

Що ви знаєте про Ісуса Христа, що допомагає вам довіряти Йому навіть у таких ситуаціях?

Роздрукувати