Семінарія
Опанування доктрини: Якова 1:5–6


Опанування доктрини: Якова 1:5–6

“[Просіть] від Бога”

Зображення
The Prophet Joseph Smith, Jr. in the Sacred Grove (in Manchester, New York) when he received the First Vision. Joseph is depicted kneeling before God the Father and Jesus Christ. Both God the Father and Christ are portrayed wearing white robes. The Father is presenting Christ to Joseph. There are trees in the background. (Joseph Smith - History 1:15-20)

На попередньому уроці, “Якова 1”, ви дізналися, що Бог благословляє нас мудрістю, якщо ми просимо Його з вірою. Цей урок може допомогти вам запам’ятати посилання на доктринальний уривок для опановування та ключову фразу з Писань для Якова 1:5–6, пояснити суть учення та застосувати принципи набуття духовного знання в реальних життєвих ситуаціях.

Звернутися до Бога за відповідями. Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Духовні запитання заслуговують на духовні відповіді від Бога” (“Джозеф Сміт”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 28). Навчайте студентів звертатися до Бога за мудрістю, коли в них виникають запитання.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати Джозеф Сміт—Історія 1:10–14 у пошуках того, як Джозеф Сміт застосовував принципи набуття духовного знання у своєму житті.

Можливі навчальні завдання

Цей урок для вивчення доктринального уривку для опанування призначений для проведення після уроку “Якова 1”, який є контекстним уроком для доктринального уривка для опанування Якова 1:5–6 . Якщо цей урок із вивчення доктринального уривка для опанування потрібно перенести на інший тиждень, обов’язково проведіть також і відповідний йому контекстний урок протягом того самого тижня.

Запам’ятайте й поясніть

Допоможіть студентам запам’ятати й пояснити посилання та ключову фразу з Писань для Якова 1:5–6 . Далі вказані пропозиції для досягнення цієї мети.

Уявіть, що ваш друг намагається прийняти важливе рішення у своєму житті. Ви знаєте, що цей друг не виріс із вірою в те, що ми можемо безпосередньо звертатися до Бога в молитві.

Згадайте, що на попередньому уроці ви вивчали таку істину з Якова 1:5–6 : Бог благословить нас мудрістю, якщо ми попросимо Його з вірою.

  • Як на основі Якова 1:5–6 ви можете пояснити, які стосунки по відношенню до Нього Небесний Батько запрошує нас розвинути? (Можливо, буде корисно додати приклади запитань, які хтось може ставити, або мудрості, яку може шукати у Бога в молитві, а також особистий досвід або приклади з Писань).

Давши студентам час обміркувати, як би вони відповіли на попереднє запитання, подумайте про те, щоб запропонувати їм поділитися своїми відповідями з партнером, щоб у всіх була можливість висловити свої відповіді вголос. Вислухайте відповіді студентів і, за необхідності, перегляньте будь-який матеріал із попереднього уроку, щоб допомогти студентам краще зрозуміти цей уривок.

Можна показати зображення, розміщене на початку уроку, поки студенти виконують наступне завдання.

Уміння знайти й пояснити цей доктринальний уривок для опанування може допомогти вам, коли ви ділитиметеся євангелією з іншими протягом усього свого життя. Щоб допомогти вам запам’ятати цей уривок, подивіться на зображення Першого видіння Джозефа Сміта на початку уроку, повторюючи вказану далі ключову фразу з Писань і посилання стільки разів, скільки зможете за одну хвилину: “Якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога” ( Якова 1:5–6).

Щоб допомогти студентам краще запам’ятати ключову фразу з Писань і посилання на неї, подумайте про те, щоб кілька разів протягом уроку робити паузи, щоб показати зображення Першого видіння, і запропонувати студентам повторити ключову фразу й посилання з Писань ще раз.

Застосуйте на практиці

Зображення
Young Joseph Smith sits in a chair reading the bible.

Можна показати це зображення або подібне зображення Джозефа Сміта під час наступної частини уроку.

Джозеф Сміт—один із багатьох біблійних прикладів людей, які отримали благословення, дотримуючись принципів набуття духовного знання. Для подальшого практичного застосування ви маєте вивчити один приклад того, як він застосовував ці принципи у своєму житті. Перш ніж почати, виділіть час, щоб коротко повторити ці принципи в абзацах 5–12 розділу “Набуття духовного знання” посібника Опанування доктрини. Базовий документ (2022).

Подумайте про те, щоб розділити учнів на три групи, кожна з яких має зосередитися на різних принципах набуття духовного знання протягом решти уроку. За необхідності запропонуйте кожній групі повторити абзаци, що стосуються їхнього принципу, з посібника Опанування доктрини. Базовий документ.

  • Подумайте про те, що ви вже знаєте про досвід Джозефа Сміта. Які Джозеф мав запитання? (Див. Джозеф Сміт—Історія 1:8–10).

  • Чому для нас так важливо шукати відповіді в Бога на наші власні запитання так, як це робив Джозеф Сміт?

Подумайте про будь-які питання, які ви маєте, або про те, якої мудрості шукаєте. Виконуючи наступне завдання, подумайте про те, як приклад Джозефа щодо застосування принципів набуття духовного знання може допомогти вам у ситуаціях, що вимагають мудрості від Бога.

Як альтернативний варіант, цю практичну вправу можна адаптувати до запитання, яке студенти мають, або до тієї мудрості, якої вони шукають.

Запропонуйте кожній групі разом вивчити вказані далі вірші. Дайте їм достатньо часу, щоб розповісти про те, що вони дізналися у своїй групі, зокрема про те, що вони дізналися під час виконання завдань із підготовки студентів. Потім запропонуйте кожній групі розповісти класу про те, як саме, за їхнім розумінням, Джозеф застосовував принцип, на якому вони зосередилися.

Уважно прочитайте Джозеф Сміт—Історія 1:8, 11–17 і подумайте про те, щоб позначити кожну фразу, яка показує, як Джозеф слідував принципам набуття духовного знання в підлітковому віці. Хоча ви, можливо, уже знайомі з його історією, шукайте в цих віршах подробиці, які розкривають бажання, ставлення й віру Джозефа докладніше, ніж ви, можливо, помічали раніше.

  • Які ви знайшли приклади того, як Джозеф діяв із вірою, дотримувався вічної перспективи й використовував божественно призначені джерела?

Зазначені далі запитання призначені для того, щоб допомогти студентам обговорити, як Джозеф застосовував принципи набуття духовного знання, дізнатися, як ці принципи можуть принести користь їхньому життю, і звернутися до Бога, щоб дізнатися істину. Виберіть запитання, які є найдоречнішими для студентів.

Прагнути подальшого розуміння з божественно призначених джерел

  • Як ви думаєте, чому Джозефу Сміту було важливо шукати відповіді на свої запитання безпосередньо в Бога?

  • Що, на думку Джозефа, станеться, якщо він не звернеться до Бога за відповідями? (Див. Джозеф Сміт—Історія 1:13).

  • Як ще ви можете шукати відповіді в Бога, крім молитов?

Розглядати поняття й питання з огляду на вічну перспективу

  • Як ви думаєте, що Джозеф знав про Бога, що додало йому впевненості в тому, щоб безпосередньо звертатися до Нього за відповідями?

  • Коли відповіді на ваші запитання приходять не відразу, як це допомагає зрозуміти спосіб, у який Небесний Батько відкриває істину Своїм дітям?

  • Чому Сатана хотів перешкодити Джозефу—і вам—молитися Богу про відповіді?

Діяти з вірою

  • Як Джозеф Сміт продемонстрував використання істини просити “із вірою, без жадного сумніву” ( Якова 1:6), навіть коли Сатана намагався перешкодити йому молитися? (Див. Джозеф Сміт—Історія 1:15–16).

  • Як приклад Джозефа може допомогти вам у вирішенні ваших власних питань і проблем? Подумайте про те, щоб скласти конкретний план того, як ви будете діяти з вірою.

Свідчіть про нашого люблячого Небесного Батька, Який готовий благословити нас мудрістю, якщо ми попросимо Його з вірою. Ви можете поділитися власним досвідом, який демонструє Його любляче скерування після того, як ви звернулися до Нього з вірою.

Перевірка опанування доктрини

Під час наступного уроку виділіть не більше трьох–п’яти хвилин на перегляд посилання й ключової фрази з Якова 1:5–6 . Один із способів зробити це—показати ту саму картинку, що використовувалася на цьому уроці, коли студенти запам’ятовували ключову фразу з Писань. Перевірте, чи студенти все ще пам’ятають цю фразу. Дайте їм час повторити її та, за необхідності, повторити спробу.

Інший спосіб—на початку наступних кількох уроків показати зображення Першого видіння й запропонувати студентам повторити цю ключову фразу з Писань два або три рази.

Додаткове навчальне завдання

Допоможіть тим, хто краще сприймає візуальний матеріал, навчатися з використанням відео “Відновлення”

Замість того, щоб пропонувати студентам прочитати Джозеф Сміт—Історія 1:8, 11–17 у їхніх групах, розгляньте можливість показу відео “Відновлення” (з часового коду 2:53 до 15:28), доступного на сайті ChurchofJesusChrist.org. Ставте відео на паузу кілька разів у відповідних місцях, щоб студенти могли записати, як саме Джозеф Сміт демонстрував принцип набуття духовного знання, який їм було задано опрацювати. Після перегляду цього відео попросіть студентів поділитися зі своїми групами тим, що вони знайшли. Потім попросіть кожну групу поділитися з класом тим, що вони дізналися.

//media.ldscdn.org/webvtt/feature-films/the-restoration/2008-06-01-the-restoration-ceb.vtt

Роздрукувати