Семінарія
Якова 2


Якова 2

“Віра, коли діл не має, мертва”

Зображення
Youth doing a service project in Australia

Чи може бути різниця між людиною, яка говорить, що вірить в Ісуса Христа, і людиною, яка виявляє віру в Ісуса Христа? Яків запропонував важливу відмінність, що справжня віра в Ісуса Христа відображається не тільки в тому, що людина думає або говорить, але й у тому, що вона робить. Цей урок дасть вам змогу визначити, як можна повніше виявляти віру в Ісуса Христа через праведні вчинки.

Допомагати студентам бути активними учасниками. Готуючись до навчання, зосередьтеся на тому, що будуть робити студенти. Заохочуйте студентів докладати зусиль, щоб вчитися на Писаннях і одне у одного. У міру того як студенти будуть робити це, їхня впевненість у своїй здатності вчитися з Писань зростатиме. Студенти також з більшою ймовірністю будуть застосовувати те, чого вони навчилися.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам подумати про когось близького їм, хто має сильну віру в Ісуса Христа. Якщо можливо, запропонуйте студентам поставити цій людині такі запитання: “Як ваша віра в Ісуса Христа впливає на ваші дії та поведінку? Що ви робите по-іншому, маючи віру в Ісуса Христа?” Запропонуйте студентам прийти підготовленими, щоб поділитися тим, про що вони дізнались.

Можливі навчальні завдання

Отримання благословень—як розпалювання вогню

Намалюйте на дошці зображення вогню.

Чи шукаєте ви благословення або відповіді на молитву від Небесного Батька? Можливо, буде корисно порівняти процес пошуку цих благословень із розпалюванням вогню, щоб отримати від нього світло й тепло.

  • Які кроки ви б зробили, щоб розвести вогонь?

  • Наскільки важлива дія із запалювання сірника?

Прочитайте зазначене далі твердження старійшини Дейла Г. Ренлунда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб дізнатися, що отримання благословень подібне до розпалювання вогню. Ви також можете подивитися відео “Багаті на благословення”, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду 1:02 до 3:27.

Зображення
Official portrait of Elder Dale G. Renlund of the Quorum of the Twelve Apostles, January 2016.

Порівняймо небесні благословення з величезною купою дров. … [Це] являє собою величезний обсяг палива, здатного давати світло й тепло протягом днів. …

Щоб вивільнити енергію зі стосу дров, слід чиркнути сірником і підпалити тріски. Тріски швидко загоряться й завдяки цьому запалають більші шматки дерева. …

Чиркання сірником і запалювання трісок—це незначні дії, завдяки яким вивільняється потенційна енергія деревини. Доки не чиркнемо сірником, нічого не відбудеться, яким би великим не був стос дров. …

Подібним чином, для отримання більшості благословень, які Бог бажає дати нам, потрібна дія з нашого боку—дія, основана на нашій вірі в Ісуса Христа. … Хоча необхідна дія завжди є незначною, якщо порівнювати з благословеннями, які ми зрештою отримуємо.

(Дейл Г. Ренлунд, “Багаті на благословення”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 70)

  • Які висновки ви почерпнули з аналогії старійшини Ренлунда?

  • Що, на вашу думку, означає “діяти на основі нашої віри в Ісуса Христа”?

Попросіть студентів поділитися відповідями на наведені нижче запитання у своїх щоденниках для навчання.

Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Яким чином ви виявляєте віру в Ісуса Христа? Які дії ви робите через цю віру?

  • Які відповіді та інші благословення ви отримали від Бога, виявляючи віру в Ісуса Христа? Чи є додаткові способи, якими, на вашу думку, Господь хотів би, щоб ви діяли з вірою? Чому?

Моліться, щоб Небесний Батько направляв вас, коли ви шукатимете відповіді на ці запитання під час навчання.

Віра в Ісуса Христа

Яків використовував іншу аналогію, щоб навчити нас, як важливо діяти з вірою в Ісуса Христа.

Прочитайте Якова 2:14–16 і спробуйте уявити, що б ви подумали, якби стали свідком такої ситуації. (Слово “нагий” у вірші 15 означає погано одягнений).

Можете запросити двох студентів вийти перед класом. Попросіть одного зі студентів виступити в ролі жебрака, а іншого студента—у ролі людини, яка могла б допомогти жебракові. Запропонуйте третьому студенту прочитати вголос Якова 2:15–16 , поки два інших студента розігрують те, що описано в цих віршах.

  • Чого ви навчилися з аналогій Якова?

Прочитайте Якова 2:17–18, 26 (див. також Якова 1:22) і знайдіть істину, яку Яків проілюстрував за допомогою цієї аналогії.

  • Як би ви підсумували те, чого навчав Яків?

Один із способів викладу істини, якої навчав Яків, полягає в тому, що істинна віра в Ісуса Христа вимагає праведних дій.

  • Як ви думаєте, чому Ісус Христос хоче, щоб ми втілювали нашу віру в дію?

Можливо, буде корисно вказати, що одне з повторюваних навчань у посланні Якова полягає в тому, що ми повинні піклуватися про бідних, хворих і нужденних (див. Якова 1:27 ; 2:1–9 ; 5:14–15). Такі дії показують віру в Ісуса Христа.

  • Як спогад про Спасителя Ісуса Христа і Його доброту може спонукати нас діяти відповідно до наших вірувань?

Приклади дії з вірою

Можливо, надихнути зможуть думки про приклади тих, хто діє відповідно до своєї віри в Ісуса Христа. Прочитайте Якова 2:21–25 і наведіть приклади тих людей, які в Старому Завіті діяли з вірою.

Якщо буде корисним, можна поставити, наприклад, такі запитання:

  • Як був названий Авраам за свої справи? (Див. Якова 2:23). Як ви думаєте, чому його вірні дії привели до цього титулу?

  • Як, на вашу думку, наші справи можуть допомогти зміцнити й удосконалити нашу віру? (див. Якова 2:22).

Це також може допомогти пояснити, що Рахав проявила свою віру, ризикуючи своїм життям, щоб захистити слуг Божих (див. Ісус Навин 2:1, 3 ; 6:17, 23, 25 ; Євреям 11:31).

Можна запропонувати студентам написати їхні відповіді на зазначені далі запитання на двох аркушах паперу. У цьому завданні студенти можуть використовувати матеріали своєї підготовки до уроку.

  • Кого ви можете згадати, зі свого життя або з Писань, хто ілюструє втілення віри в Ісуса Христа в дію? Чого вас навчає цей приклад?

  • Яким чином Ісус Христос є прикладом праведних справ? Як наші праведні справи допомагають нам ставати більше схожими на Нього?

Після того як студенти напишуть свої відповіді, запропонуйте їм скласти обидва аркуші паперу й взяти по одному в кожну руку. Потім студенти можуть пересуватися кімнатою й вибирати людину, з якою вони ділитимуться відповідями. Потім кожен студент може вибрати праву або ліву руку іншого студента, щоб почути їхні відповіді. Студенти можуть повторити цю вправу з іншими студентами.

Отримання благословень через дії, натхненні вірою

Президент Рассел М. Нельсон дав наступне складне завдання щодо нашої віри і наших дій:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Аби добре зробити щось, необхідно докласти зусилля. Те саме стосується й бажання стати істинним послідовником Ісуса Христа. Аби зміцнити віру й довіру до Нього, необхідно докладати зусилля. …

Що б ви робили, якби у вас було більше віри? Задумайтеся над цим. Напишіть про це. Після того здобудьте більше віри, виконуючи те, що вимагає більше віри.

(Рассел М. Нельсон, “Христос воскрес, і віра в Нього зрушить гори”, Ліягона, 2021, с. 103)

Поміркуйте над такими запитаннями:

  • Що б ви робили, якби у вас було більше віри?

  • Які кроки ви могли б зробити, щоб діяти відповідно до своїх вражень?

Знайдіть хвилинку, щоб почати діяти відповідно до своїх вражень. Наприклад, залежно від того, що, на вашу думку, ви повинні зробити, можна надіслати текстове повідомлення, промовити молитву, помістити нагадування в свій календар або спланувати, що ви робитимете далі.

Запитайте, чи зручно комусь із студентів ділитися тим, що вони почали робити або планують робити. Обмін ідеями може надихнути інших студентів.

Подумайте про те, щоб поділитися свідченням або особистим досвідом про те, чому віра в Ісуса Христа повинна визначати наші дії.

Коментарі та довідковий матеріал

Чи суперечило вчення Якова про віру і діла вченню Павла?

Віра без діл мертва, але як щодо діл без віри?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Істинна віра зосереджується в Господі Ісусі Христі й на Ньому, і завжди веде до праведних дій. … Сама дія ще не є вірою в Спасителя, але діяти згідно з правильними принципами є центральною складовою віри.

(Девід А. Беднар, “Просіть із вірою”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, с. 95)

Додаткові навчальні завдання

Якова 1:22 . “Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими”

Попросіть студентів шукати вчення, які допоможуть їм зрозуміти важливість дій із вірою в Ісуса Христа.

Якова 2:9 . “Коли ж дивитеся на обличчя, то чините гріх”

Цей принцип можна зазначити як приклад того, як ми можемо показати свою віру через наші справи. Навмання виберіть студента й пригостіть його чимось незначним. Скажіть класу, що ви пригостили цього студента з якоїсь довільної причини (наприклад, через колір його одягу). Поставте запитання на кшталт: “Як моє ставлення до цього студента вплинуло на відчуття решти з вас? Чому ми іноді виявляємо фаворитизм по відношенню до інших?” Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Якова 2:1–4 . Попросіть клас стежити за текстом і знайти, про що Яків попереджав святих. Що ж вони побачили? Як ми можемо уникати того, щоб одних людей підносити над іншими?

Запропонуйте студентам подумки прочитати Якова 2:8 , шукаючи те, про що Яків нагадував робити святим, що допомогло б їм позбутися фаворитизму. Попросіть студентів подумати про когось зі знайомих, хто є прикладом людини, яка однаково любляче ставиться до людей у різних обставинах. Запропонуйте студентам розповісти, про кого вони думали й чому. Як Ісус Христос показав приклад рівної любові до всіх людей? Запропонуйте студентам подумати про те, як вони могли б краще наслідувати приклад Спасителя з огляду на те, як ставитися до інших і піклуватися про них.

Якова 2:19–20 . Віра в Бога відрізняється від простого визнання Його існування

Це завдання можна дати після прочитання твердження старійшини Ренлунда або перегляду відео й подальших запитань. Як студенти можуть краще зрозуміти взаємозв’язок між вірою і справами? Запропонуйте їм прочитати Якова 2:19–20 , шукаючи приклад, який Яків наводить, щоб показати, що люди можуть бути віруючими в Бога, не маючи віри в Бога. Що ж студенти побачили? Як би вони описали різницю між тими людьми, хто має віру в Бога й тими, хто говорить, що вірує в Бога?

Роздрукувати