Семінарія
Якова 1


Якова 1

“[Просіть] від Бога”

Зображення
A young woman prays by her bedside.

Чи відчуваєте ви, що можете просити Бога про допомогу, коли у вас є запитання без відповіді або вам потрібна його мудрість для прийняття важливих рішень? Яків проголосив, що кожен, кому бракує мудрості, може “просити від Бога, що всім дає просто … і буде вона йому дана” (Якова 1:5). Цей урок має на меті зміцнити ваше свідчення про те, що Небесний Батько дасть вам мудрість у відповідь на ваші молитви.

Навчання слів Писань і слів пророків із переконаністю і цілеспрямованістю. “Ваш основний пріоритет, ваш головний і єдиний обов’язок—навчати євангелії нашого Господа Ісуса Христа в такому виді, як її було дано через одкровення в ці останні дні. Ви повинні навчати цій євангелії, а матеріалами й авторитетними джерелами у вашій роботі повинні бути Головні труди Церкви й слова тих, кого Бог покликав вести Свій народ у ці останні дні” (J. Reuben Clark Jr., The Charted Course of the Church in Education, rev. ed. [1994; address to Church Educational System religious educators, Aug. 8, 1938], 10, ChurchofJesusChrist.org).

Підготовка студентів: запропонуйте студентам прочитати Якова 1:5–6 і подумати про ті сфери свого життя, у яких вони потребують мудрості або наставництва від Бога.

Можливі навчальні завдання

Важливі відповіді

Можете показати наведені далі варіанти й запитання. Дайте студентам час подумки обміркувати свої відповіді, перш ніж рухатися далі.

Подивіться на кожне з указаних далі запитань і обміркуйте ці ситуації для кожного з них: (1) Чи отримав я відповідь від Бога? (2) Чи шукаю я відповідь від Бога, яку ще не вдалось отримати? (3) Чи не цікаво мені було б пошукати відповідь зараз?

  • Чи є Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів істинною Церквою?

  • Чи дійсно Ісус Христос мій Спаситель?

  • На чому я маю зосередитися, щоб стати кращим послідовником Ісуса Христа?

Можна попросити студентів поділитися деякими іншими важливими запитаннями, на які вони й ті, хто їх оточує, можливо, шукають відповіді.

Вивчаючи слова апостола Якова в Якова 1 , шукайте принципи, які можуть допомогти вам знайти відповіді на важливі запитання у вашому житті.

Поділіться деякими відомостями про Якова, а також контекстом його послання. Деяка з наведеної далі інформації може бути корисною. Або студентам можна запропонувати поділитися тим, що вони, можливо, знають про Якова і його послання.

Прочитайте наведену далі інформацію про Якова. Подумайте про те, на які запитання він, можливо, шукав відповіді протягом усього свого життя.

  1. Імовірно, він був єдинокровним братом Ісуса Христа (див. Путівник по Писаннях, “ Яків, брат Господа ”, ChurchofJesusChrist.org).

  2. Як і інші єдинокровні брати Господа, він, можливо, спочатку не вірив, що Ісус був Христом (див. Івана 7:3–5).

  3. Зрештою він став апостолом і, згідно з ранньохристиянськими письменниками, першим єпископом Церкви в Єрусалимі (див. Дії 12:16–17 ; 21:17–18 ; Галатам 1:18–19 ; 2:9).

Прочитайте Якова 1:1 , щоб визначити, кому писав Яків.

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив, що “Яків звернувся до … людей, яких ще належить зібрати, яким ще належить прийняти євангелію, яким ще належить увійти в паству Христа” (Doctrinal New Testament Commentary [1973], 3:243).

  • Які запитання можуть виникнути в людей, які ще не отримали євангелію?

Прочитайте Якова 1:5–6 , шукаючи істини, яких навчав Яків і які можуть допомогти нам, коли в нас виникають важливі запитання, та іншим, хто шукає євангельські істини. (Можливо, буде корисно знати, що докоряти означає чіплятися або лаяти).

  • Що ви знайшли?

Уважно вислухайте відповіді студентів. Може бути корисно запитати студентів, чому те, що вони знайшли, важливо і як вони до цього ставляться. Якщо вони не поділилися чимось подібним до наведеного нижче принципу, поставте таке запитання:

  • Що ви дізнаєтеся з цього уривка про Небесного Батька?

Можете написати відповіді студентів на дошці.

Одна істина, що міститься в цьому уривку, полягає в тому, що Бог благословить нас мудрістю, якщо ми попросимо Його з вірою.

  • Що, на вашу думку, означає “просить із вірою, без жадного сумніву”? ( Якова 1:6).

  • Як ви думаєте, чому Небесний Батько хоче, щоб ви звернулися до Нього за відповідями?

Продовжуючи своє навчання, подумайте про думки, почуття та досвід, які ви мали, коли шукали мудрості або відповіді на свої запитання від Бога.

Перш ніж приступити до наступної частини уроку, можливо, буде корисно дізнатися, що на наступному уроці “Опанування доктрини: Якова 1:5–6” студентам буде запропоновано вивчити Джозеф Сміт—Історія 1:8–17 .

Приклад Джозефа Сміта

Зображення
Joseph Smith, Jr. depicted kneeling in the Sacred Grove during the First Vision. A ray of light can be seen coming from the sky down through the trees toward Joseph.

Може бути корисно поміркувати над прикладом принципу, згідно з яким Бог благословить нас мудрістю, якщо ми попросимо Його з вірою. Пошук мудрості в Бога справив глибокий вплив на Джозефа Сміта.

Подивіться відео “Джозеф Сміт. Пророк Відновлення” з часового коду 5:07 до 8:42, доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, шукаючи, як ця істина вплинула на життя Джозефа.

  • Що вас особливо зворушило з досвіду Джозефа Сміта?

  • Як Божа відповідь, що прийшла в Першому видінні, вплинула на життя Джозефа? Як це вплинуло на світ? Як це вплинуло на вас?

Ваш досвід

Дайте студентам час виконати зазначене далі у своїх щоденниках для навчання:

Запишіть думки, почуття й переживання, які у вас були, коли ви шукали мудрості в Бога. Розгляньте можливість включення чогось із наступного:

  • Ваші думки й почуття про Божу готовність відповісти на ваші запитання (див. Якова 1:5–6).

  • Ваші думки й почуття про досвід Джозефа Сміта, коли він просив у Бога мудрості.

  • Досвід, який у вас був або є зараз, пов’язаний із пошуком мудрості в Бога та отриманням відповідей. (Цей досвід може включати пошук відповідей на запитання, поставлені на початку уроку).

  • Способи, якими ви хотіли б шукати мудрості в Бога зараз або в майбутньому.

  • Враження, які ви отримали від Святого Духа під час цього уроку, можуть вам допомогти.

Запросіть кількох студентів поділитися своїми думками. Прагніть бути відкритими й прислухатися до того, чим вони хотіли б поділитися. Подякуйте їм за відповіді. Нижче наведені деякі можливі додаткові запитання:

  • Яку зміну ці думки, почуття чи досвід зробили у вашому житті?

  • Чи може хто-небудь ще в класі поділитися подібним досвідом?

Якщо в студентів є запитання про пошук мудрості в Бога, вони можуть підняти ці запитання на наступному уроці “Опанування доктрини: Якова 1:5–6”, у якому розглядається, як принципи набуття духовного знання можуть допомогти в пошуку мудрості.

Подумайте про свої особисті звички молитися й просити мудрості та відповідей у Бога. Коли ви в останній раз просили свого Небесного Батька про мудрість або про відповіді на ваші запитання? Що ви можете зробити сьогодні, щоб питати щиріше й частіше? Запишіть у свій щоденник, що, на вашу думку, Небесний Батько хотів би, щоб ви зробили завдяки тому, що ви вивчили сьогодні.

Це може допомогти студентам дізнатися, що на наступному уроці (“Оцініть підсумки навчання 11”) у них буде можливість поміркувати над тим, що вони вирішили зробити завдяки цьому уроку Якова 1 .

Свідчіть про Божу любов до кожного студента і Його бажання благословити кожного мудрістю. Свідчіть, що їхнє життя буде благословенне, якщо вони шукатимуть мудрості в Нього.

Коментарі та довідковий матеріал

Чому так важливо дізнатися мудрості від Бога й отримати від Нього своє власне свідчення?

Президент Рассел М. Нельсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Чи дійсно Бог хоче розмовляти з вами? Так! …

Вам немає потреби гадати, що є істинним [див. Мороній 10:5]. Вам не потрібно гадати, кому можна без ризику довіритися. Через особисте одкровення ви можете отримати власне свідчення про те, що Книга Мормона є словом Бога, що Джозеф Сміт є пророком і що це Церква Господа. Незалежно від того, що можуть казати або робити інші люди, ніхто й ніколи не може забрати свідчення, яке зародилося у вашому серці й розумі про те, що є істинним. …

Всі ми послідовники Ісуса Христа. Найважливіша істина, про яку Святий Дух будь-коли свідчитиме вам, полягає в тому, що Ісус є Христос, Син Бога живого. Він живе!

(Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, сс. 95–96)

Якова 1:6 . Що означає “просить із вірою”?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, посилався на Якова 1:5–6 і пояснював:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Зверніть увагу на вимогу просити з вірою, яка, як я це розумію, указує на необхідність не тільки виражати, але й робити щось—подвійний обов’язок як благати, так і виконувати, вимога і казати, і діяти. …

Запитання Джозефа стосувалися не тільки того, що йому потрібно було знати, а й того, що він мав зробити! Він не просто питав у молитві, “Яка церква правильна?” Його запитання полягало в тому, “До якої церкви мені слід приєднатися?” Джозеф пішов до гаю, щоб питати з вірою, і він був готовий діяти.

Істинна віра зосереджується в Господі Ісусі Христі й на Ньому, і завжди веде до праведних дій. … Коли ми кажемо “амінь”, то просуваємося далі й продовжуємо священну працю моління, діючи згідно з тим, що ми сказали Небесному Батькові.

Щоб просити з вірою, необхідні чесність, зусилля, рішучість і наполегливість.

(Девід А. Беднар, “Просіть із вірою”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, сс. 94–95)

Додаткові навчальні завдання

Свідчення батьків

Щоб зміцнити свідчення студентів про молитву, подумайте про те, щоб попросити кого-небудь із їхніх батьків або церковних провідників за день або два до початку занять записати їхній досвід отримання мудрості від Бога у відповідь на молитву. Прочитайте кожну розповідь класу. У деяких випадках може бути корисно надати копію розповіді студентам, якщо це хтось з їхніх батьків або церковний провідник.

Пророча порада про пошук мудрості в Бога

Якщо студентам було б корисно вивчити додаткові пророчі настанови про пошук мудрості в Бога, запропонуйте їм витратити кілька хвилин на пошук доступних джерел. Вони можуть шукати такі терміни: “Молитва”, “Одкровення” або “Свідчення” у Путівнику по Писаннях або додатку Євангельська бібліотека. Нижче наведені деякі доктринальні уривки для опанування, які вони можуть вибрати для вивчення: Приповісті 3:5–6 ; 2 Тимофію 3:15–17 ; 2 Нефій 28:30 ; Мосія 4:9 ; Мороній 10:4–5 ; Учення і Завіти 1:37–38 ; 8:2–3 .

Протистояння спокусі

Зазначена далі ідея може бути корисною для наступного уроку:

Можете запропонувати студентам перерахувати на дошці поширені спокуси, з якими стикається молодь.

Запропонуйте студентам прочитати Якова 1:12–16 , щоб знайти істини, яких Яків навчав про спокусу. Можливо, буде корисно зазначити, що в перекладі Джозефа Сміта для Якова 1:12 змінено “витерпить пробу” на “протистояти спокусі”.

Можна поставити студентам такі запитання:

  • Чому важливо знати, що Бог ніколи не є джерелом спокуси?

  • Що допомогло вам протистояти спокусі?

  • Як ми можемо звернутися до Небесного Батька та Ісуса Христа, щоб Вони допомогли нам подолати наші спокуси?

Роздрукувати