Семінарія
Іван 11:1–46, частина 1


Іван 11:1–46, частина 1

Ісус воскрешає Лазаря з мертвих

Зображення
Christ at the tomb of Lazarus. He has His hand extended to the entry of the tomb as He commands Lazarus to rise from the dead. Lazarus (in burial robes) is visible standing inside the entry to the tomb. A man is moving the stone door of the tomb away from the tomb entry. Several people (men and women) are watching the miracle in amazement.

Марія та Марта попросили Ісуса прийти та допомогти їхньому хворому братові Лазареві. Ісус відклав Cвою подорож і прибув через чотири дні після смерті Лазаря. Ісус виявив співчуття і заплакав разом із сестрами. Потім Він воскресив Лазаря з мертвих. Цей урок може допомогти вам визначити істини про Ісуса Христа та принципи, які допоможуть вам пройти через життєві труднощі.

Давати студентам можливість визначати різноманітні доктринальні істини та принципи. Для того, щоб навчитися визначати вчення та принципи, які знаходяться в Писаннях, потрібна вдумлива практика. Учителі повинні старанно допомагати студентам розвивати здатність самостійно визначати вчення та принципи та описувати їх словами.

Підготовка студентів: Попросіть студентів опрацювати Iван 11 та знайти принципи, які могли б допомогти їм отримати допомогу Спасителя у своїх випробуваннях. Вони можуть зробити це самостійно або зі своєю сім’єю. Попросіть студентів прийти підготовленими та поділитися тим, про що вони дізнались.

Можливі навчальні завдання

Візьміть до уваги, що це перший із двох уроків щодо Iван 11 . Цей урок допомагає студентам визначити принципи у цьому розділі. Другий урок дає студентам можливість навчати інших одному з цих принципів. Будьте чутливі до студентів, які, можливо, стикнулися з важкими проблемами. Якщо це необхідно, відредагуйте наступну навчальну ситуацію або придумайте іншу навчальну ситуацію, яка може принести студентам більше користі.

Подумайте про когось з найближчих членів родини. Уявіть, що ця людина так сильно захворіла, що її життя знаходиться під загрозою.

  • Що б ви при цьому відчували?

  • Що б ви зробили?

  • Які питання могли б у вас виникнути?

У Іван 11 Марія, Марта та Лазар опинилися у такій ситуації. Хоча їхній досвід пов’язаний із хворобами та смертю, ми можемо застосувати принципи, про які ми дізнаємося з їхнього досвіду, в будь-яких випробуванннях, з якими ми можемо стикнутися.

Біля верхньої частини аркуша напишіть “Що необхідно знати, коли ви стикаєтесь із випробуваннями”. Під час усього уроку подумайте про випробування, з якими ви стикаєтесь або можете стикнутися. Намагайтеся визначити істини про Ісуса Христа та Його євангелію, які, за вашими відчуттями, можуть скеровувати вас і дати надію під час цих випробувань. Запишіть свої думки на вашому аркуші паперу. Уважно подумайте, як кожна з виявлених вами істин може допомогти вам відчути любов до Спасителя та від Нього.

Знаходження істин

Визначте, які із наведених далі завдань будуть найбільш корисними для студентів. Якщо студенти вже можуть легко визначити принципи самостійно, можна дозволити їм самостійно вивчати та визначати принципи без допомоги з вашого боку. Нагадайте їм про завдання для підготовки студентів та запропонуйте їм використовувати знання, отримані під час виконання цього завдання, для решти уроку.

Однією з навичок вивчення Писань, яка може бути корисною під час визначення принципів, є пауза, коли ви зупиняєтесь на важливих деталях, щоб поставити прості запитання, наприклад:

  • Що б Небесний Батько хотів, аби я засвоїв/ла з цих віршів?

  • Що я дізнаюсь про Ісуса Христа з цієї історії?

Прочитайте Іван 11:1–7 і поставте собі попередні запитання.

Попросіть студентів поділитися тим, що вони дізналися. Напишіть на дошці принципи, якими вони діляться. Якщо студентам важко визначити принципи, або якщо це додасть корисної інформації, то, можливо, варто написати наведені нижче принципи на дошці та поставити наступні запитання.

Із цих віршів ви могли визначити різні принципи. Далі наведено кілька прикладів: Для прикладу кожного принципу спробуйте позначити фрази або подробиці з прочитаних віршів, які підтверджують цей принцип.

Хоча Ісус Христос нас любить, ми будемо мати випробування.

Навіть коли ми вірно слідуємо за Ісусом Христом, ми все одно будемо мати випробування.

Коли ми стикаємося з викликами, ми можемо звертатися до Господа по допомогу, і Він відповість у Свій час та у Свій спосіб.

Варто записати ці принципи на своєму аркуші паперу.

  • Як знання цих істин допомагає вам?

Через два дні після того, як Спаситель дізнався про хворобу Лазаря, Він вирушив до дому Лазаря. Як прибув же Ісус, то знайшов, що чотири вже дні Лазар у гробі (див. Іван 11:17).

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив значення чотирьох днів.

Зображення
Head and shoulders portrait of Elder Bruce R. McConkie.

Тіло розкладалося; смерть вже давно було визнано як абсолютний факт. … Для юдеїв термін чотирьох днів мав особливе значення; вони зазвичай були переконані, що на четвертий день дух остаточно та безповоротно покинув тіло.

(Bruce R. McConkie, Doctrinal New Testament Commentary, 3 vols. [1965–1973], 1:533).

Продовжуйте практикувати визначення принципів, читаючи Іван 11:18–46 . Крім того, можете подивитися “Ісус воскресив Лазаря з мертвих”, часовий код з 2:04 до 7:43, паралельно читаючи відповідний уривок з Писань. Час від часу зупиняйтесь і ставте собі запитання, коли зустрічаєте важливі деталі, наприклад: що роблять Марія та Марта, щоб виявити свою віру в Ісуса Христа або як реагує Спаситель у кожній ситуації. Додавайте до своїх записів знайдені принципи і, можливо, варто позначити важливі подробиці та зробити інші примітки у своїх Писаннях.

  • Що б Небесний Батько хотів, аби ви засвоїли з цієї історії?

Чого ця історія навчає вас про Ісуса Христа?

Запропонуйте студентам вийти до дошки та написати принципи, які вони визначили. Вони можуть виявляти такі істини:

  • Ми можемо вирішити виявити віру в Ісуса Христа під час наших випробувань (див. Іван 11:20–27).

  • Спаситель може робити чудеса у нашому житті, коли ми діємо з вірою в Нього (див. Іван 11:20–27, 38–44).

  • Ісус Христос—це воскресіння та життя (див. Іван 11:25).

  • Чудеса Божі в нашому житті відбуваються згідно з Його волею та вибором часу (див. Іван 11:1–7, 11–17, 39–45).

  • Ми можемо наслідувати приклад Ісуса Христа, виявляючи співчуття до інших (див. Іван 11:32–36).

  • Ісус Христос має владу над життям і смертю (див. Іван 11:20–27, 39–45).

  • Ми можемо бачити Божу любов і силу, виявлені у нашій боротьбі (див. Іван 11:11–15, 40–42).

Варто поставити студентам деякі з наступних запитань, якщо вони потребують допомоги у визначенні додаткових істин.

  • Що зробили Марія та Марта, щоб виявити віру в Ісуса Христа під час свого випробування?

  • Чого навчає вас про Спасителя Його відповідь їм?

  • Які елементи цієї історії вчать вас більше довіряти Спасителю?

  • У який спосіб пауза, під час якої ви знайшли важливі деталі та ставили запитання, допомогла вам у навчанні?

Об’єднайте студентів у пари для рольової гри за наступним сценарієм.

Уявіть, що у вас була можливість поговорити з людиною, яка пройшла через складне випробування. Виберіть один із принципів, які ви визначили з Іван 11:1–46, і розкажіть, як цей принцип міг би їй допомогти. Додайте ваші думки щодо того, як цей принцип може допомогти цій людині зрозуміти Небесного Батька та Ісуса Христа, а також Їхні бажання щодо нас.

Прочитайте принципи, які ви написали на своєму аркуші “Що необхідно знати, коли ви стикаєтесь із випробуваннями”. Внизу аркуша додайте свої відповіді на наступні запитання.

  • На якому принципі наразі вам потрібно найбільше зосередитись у власному житті? Чому?

  • Що ви дізналися про Небесного Батька та Спасителя, що допомагає вам відчувати любов до Них і від Них?

Запропонуйте декільком студентам відповісти на попередні запитання. Під час обміну студентами думками, шукайте шляхи допомогти їм відчути любов Спасителя до них. Можете поділитися власними думками та свідченням про Спасителя.

  • До яких дій ви відчуваєте натхнення на основі того, що ви дізналися і відчули сьогодні? Як ви це зробите?

Заохочуйте студентів використовувати навичку визначення принципів у власному особистому вивченні Писань і слідувати враженням, які вони отримують. Свідчіть про важливість цієї навички вивчення Писань. Один із способів це зробити—поділитися особистим досвідом, коли ви під час особистого вивчення Писань шукали скерування у випробуванні.

Коментарі та довідковий матеріал

Чому я страждаю, коли намагаюся бути праведним?

Старійшина Метью С. Холланд, сімдесятник, навчав:

Зображення
Matthew S. Holland Official Portrait.

Є Той, Хто досконало розуміє, через що ви проходите, Хто “могутніший за всіх на світі” [1 Нефій 4:1] і Хто “може зробити значно більш над усе, чого [ви] просите або [про що] думаєте” [Ефесянам 3:20]. Процес буде відбуватися у Його спосіб і за Його розкладом, але Христос завжди готовий зцілити кожну частинку і кожний аспект ваших страждань.

Дозволивши Йому це зробити, ви зрозумієте, що ваші страждання не були марними. … Ви бачите, що щастя притаманне самій природі Бога, і воно є метою нашого існування на землі, але ми не можемо стати досконалими істотами, сповненими божественної радості, не отримавши досвіду, коли нас випробовують, інколи до самого нашого єства. За словами Павла, Сам Спаситель став навічно “досконалим [або довершеним] через страждання” [Євреям 2:10]. Тож остерігайтеся нашіптувань Сатани, що якби ви були досконалішою людиною, то уникнули б таких випробувань.

Ви також повинні не піддаватися подібній омані, ніби те, що вам доводиться страждати, якимось чином означає, що ви знаходитеся поза колом обраних Богом, які, здається, плавно переходять з одного благословенного стану в інший. …

Брати і сестри, страждання в праведності допомагає підготувати вас до того, щоб бути обранцями Бога, а не відокремити вас від них.

(Метью С. Холланд, “Вишуканий подарунок Сина”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, сс. 46–47)

Додаткові навчальні завдання

Альтернативний фокус уроку

Розгляньте можливість, щоб використати історію про Марію, Марту та Лазаря для ілюстрації принципу, що ми можемо довіряти Богові, знаючи, що Його чудеса в нашому житті відбуваються згідно з Його волею та вибором часу. Це можна зробити, порівнявши цю історію з історією Нефія у 3 Нефій 1:4–20 , показавши відео “Покладайся на Господа”(3:30), або прочитавши наступні слова президента Далліна Х. Оукса, з Першого Президентства.

Зображення
Matthew S. Holland Official Portrait.

Першим принципом євангелії є віра в Господа Ісуса Христа. Віра означає довіру—довіру до Божої волі, довіру до Його способу виконання завдань і довіру до Його розкладу. Ми не повинні накладати свій розклад на Його розклад. Як сказав старійшина Ніл А. Максвелл, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“Нам важливо достатньо покладатися на Бога, щоб також довіряти Його розкладу. Якщо ми щиро віримо, що на серці у Нього тільки наше благополуччя, чи не варто дозволити Його планам здійснюватися у найкращий, на Його думку, спосіб? Те саме стосується другого пришестя та всіх тих питань, коли наша віра повинна включати віру в час, який Господь має для нас особисто, а не тільки в Його загальні плани та цілі” (Even As I Am[1982], 93).

Даллін Х. Оукс, “Вибір часу”, Ensign, жовт. 2003, 12)

Альтернативний варіант початку уроку

Запропонуйте студентам визначити чудеса, які здійснив Ісус, і те, над чим Він має владу, як бачимо з цих чудес. Деякі приклади можуть включати владу над смертю (див. Лука 7:11–18), владу над психічними проблемами (див. Лука 8:27–35) і владу, щоб допомагати людям у повсякденному житті (див. Матвій17:24–27 ; Лука 5:1–6).

Попросіть студентів подумати про те, у чому їм потрібна допомога Спасителя, і знайти принципи, які можуть допомогти їм дізнатися, як отримати Його допомогу.

Роздрукувати