Семінарія
Лука 17:11–19


Лука 17:11–19

“Твоя віра спасла тебе!”

Зображення
Two leperous men kneeling before Christ. The men are extending their arms and beseeching the Lord to heal them. Christ, with His arm raised, stands before them. A crowd of several men are approaching from behind Christ.

Подорожуючи з Галілеї до Єрусалиму, Ісус зцілив десять прокажених. Лише один із зцілених повернувся, щоб подякувати Ісусу. Цей урок може допомогти вам відчувати та висловлювати вдячність Небесному Батькові, Ісусу Христу та іншим.

Запрошення студентів уважно читати. Уважне читання може допомогти студентам розпізнавати важливі подробиці та уявляти те, що відбувається. Це сприятиме формуванню у студентів власного базового розуміння Писань, допоможе їм краще визначати принципи та пов’язувати Писання зі своїм життям.

Підготовка студентів: Попросіть студентів прийти підготовленими і поділитися нещодавнім досвідом, коли вони відчули вдячність до Небесного Батька чи Ісуса Христа. Крім того, студенти можуть створити список того, що Небесний Батько та Ісус Христос зробили для них.

Можливі навчальні завдання

Ваші нинішні почуття щодо вдячності

Для наступного завдання перед виконанням самооцінювання можна попросити студентів поділитися своїм досвідом, коли вони відчували почуття вдячності. Можливо, буде корисно виставити перед класом твердження для самооцінювання, щоб студенти могли їх проглянути й обдумати.

Використовуючи слова “зазвичай”, “іноді” або “ніколи”, оцініть себе у таких твердженнях:

  • Я відчуваю вдячність за Небесного Батька, Ісуса Христа та інших.

  • Я висловлюю почуття вдячності.

  • Висловлення вдячності має позитивний вплив на моє життя.

Продовжуючи навчання, прагніть скерування від Святого Духа, щоб зрозуміти, як вияв вдячності може благословити ваше життя.

Проказа

  • Що ви знаєте про проказу?

Уважно вислухайте відповіді студентів і додайте будь-яку з наведеної нижче інформації, щоб уточнити або доповнити те, що вони говорять.

Проказа, яка частіше зустрічалася в давнину, аніж сьогодні,—це захворювання шкіри, яке може призвести до фізичного спотворення та смерті. У біблійні часи люди з проказою були відокремлені від решти суспільства і повинні були вигукувати “Нечистий!”, щоб попередити будь-кого, хто до них наближається (див. Bible Dictionary, “ Leper ”, “ Leprosy ”).

  • Якими могли бути повсякденні почуття та переживання прокаженого у біблійні часи?

  • Які причини того, що молодь може деколи відчувати подібні почуття в наші дні?

Прочитайте Лука 17:11–14 , старанно уявляючи те, що читаєте. Уважне читання, увага до подробиць та уявлення прочитаного можуть привести до кращого результату вивчення Писань.Прочитавши вірші, спробуйте, не звертаючись до Писань, відповісти на якомога більше з наступних п’яти запитань про подробиці з євангелії Лука 17:11–14 .

Можливо, варто виставити перед класом наведені нижче запитання або надати їм наступний роздатковий матеріал. Попросіть студентів попрацювати в парах або невеликих групах і обговорити подробиці, які вони запам’ятали.

Зображення
Read carefully and visualize

Уважно прочитайте, звертаючи увагу на подробиці

  1. Як близько прокажені знаходилися від Спасителя?

  2. Що прокажені просили у Спасителя?

  3. Що Спаситель їм сказав?

  4. Скільки прокажених мали віру зробити те, що сказав Спаситель?

  5. Що прокажені робили після зцілення?

Уявляйте те, що читаєте

Уявіть себе одним із прокажених, який був очищений.

  • Що можна було б відчувати після зцілення від прокази? Як би ви себе відчували?

  • Чому, на вашу думку, в цій історії зцілення відбулося, “коли вони йшли”? ( Вірш 14).

  • Як ви думаєте, що б ви зробили, коли б зрозуміли, що Спаситель зцілив вас?

Уважно прочитайте Лука 17:15–19 , продовжуючи малювати в уяві прочитане та звертаючи увагу на важливі подробиці.

  • Які подробиці з цих віршів здаються вам найважливішими?

  • Що ви дізналися про вияв вдячності і благословення, яке вона може принести?

  • Що ми дізнаємося про Ісуса Христа з Його відповіді тому, хто повернувся?

Небесний Батько любить благословляти нас і робить це різними шляхами. Він також послав Спасителя Ісуса Христа і благословляє Своїх дітей через Спасителя. З цієї історії ми дізнаємося про одну істину: коли ми висловлюємо вдячність за благословення, які отримуємо від Небесного Батька та Ісуса Христа, ми можемо бути спасенними.

Можливо, корисно буде знати, що якщо прокажених виліковували від прокази, то за законом Мойсея, вони були зобов’язані прийти до священника, щоб той оголосив їх чистими, після чого вони могли повернутися у свої домівки та в суспільство (див. Левит 14). Ми не знаємо причин, чому кожен з інших дев’яти не повернувся, щоб подякувати. Вони виявили віру в Спасителя, були слухняні та зцілені, але Спаситель сказав тому самарянину, який повернувся і подякував, що його віра його “спасла” Лука 17:19).

  • Яка може бути різниця між бути зціленим від прокази та бути спасенним?

  • Що ви дізналися з цієї історії про те, що могло впливати на ваші стосунки зі Спасителем?

  • Як уважне читання, увага до подробиць і уява цих віршів вплинули на ваш досвід навчання?

Прочитайте наступні висловлювання пророка та подумайте, як ці вчення про вдячність стосуються того прокаженого та вашого власного життя.Президент Томас С. Монсон навчав:

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

Щира подяка допомагає нам не лише усвідомлювати свої благословення, але й відкриває небесні двері й допомагає відчувати Божу любов.

(Томас С. Монсон, “Божественний дар вдячності”, Ensign або Ліягона, лист. 2010, с. 87)

Президент Рассел М. Нельсон підкреслив цінність почуття вдячності Господу. Подивіться відео “Президент Рассел М. Нельсон про зцілюючу силу вдячності”, часовий код з 3:42 до 4:28, або прочитайте наступний текст.

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

За свої дев’ять з половиною десятиліть життя я дійшов висновку, що набагато краще рахувати благословення, ніж перераховувати проблеми. Якою б не була наша ситуація, вияв вдячності за наші благословення є швидкодіючими і довготривалими духовними ліками.

Чи врятує нас вдячність від смутку, печалі, горя й болю? Ні, але вона принесе заспокоєння. Вона розширить наше бачення самої мети і радості життя.

(“Президент Рассел М. Нельсон про зцілюючу силу вдячності”, ChurchofJesusChrist.org)

Скопіюйте у свої щоденники для навчання наведену нижче таблицю, яка допоможе розпізнати та покращити вашу вдячність Небесному Батьку та Ісусу Христу.

Благословення, які я отримав від Небесного Батька та Ісуса Христа:

Способи, у які я міг би висловити вдячність за ці благословення:

Небесний Батько та Ісус Христос благословили вас важливими та особистими способами. Уважно обміркуйте ці благословення і запишіть їх у першому стовпці. Можливо, буде корисно промовити подумки молитву з проханням до Небесного Батька, аби Він допоміг вам усвідомити багато способів, якими Він благословив вас. Потім напишіть декілька способів у другому стовпці, щоб можна було виявити вдячність за ці благословення. Наступні вірші можуть допомогти знайти ідеї: Мосія 2:20–22 ; Матвій 25:40 ; Филип’янам 1:1–3 ; 1 Хронік 16:29 .

  • Як час, виділений на обмірковування цих благословень, вплинув на вас особисто?

  • Перевірте ваш список способів висловлення вдячності, який із них ви б хотіли покращити чи почати реалізовувати? Чому? З чого можна було б почати?

Допоможіть студентам поділитися своїм досвідом сьогоднішнього навчання. Подумайте про те, щоб дати їм можливість навчати один одного, ділячись своїми списками благословень, способами висловлення вдячності та цілями для вдосконалення й застосування. Свідчіть або запросіть студента свідчити про силу вияву вдячності.

Коментарі та довідковий матеріал

Лука 17:14 . Чи має значення, що прокажений, який повернувся, був самарянином?

Самарянами були ті, хто жив у Самарії, чия “релігія була сумішшю єврейських та язичницьких вірувань і практик” (див. Путівник по Писаннях, “ Самаряни ”). Більшість євреїв на них часто дивилися звисока. Подумайте, чому Лука зауважив, що вдячний прокажений був самарянином. Як ця подробиця допомагає вам краще зрозуміти цю історію? Що ви дізнаєтеся про Спасителя завдяки їй?

Чим вдячність відрізняється від дякування?

Президент Девід О. Мак-Кей навчав про вдячність і дякування:

Зображення
Crop of portrait of President David O. McKay wearing a dark blue suit and seated in a chair with his hands are clasped.

Вдячність глибша, ніж дякування. Дякування—це початок вдячності. Вдячність—це завершення дякування. Дякування може складатися просто зі слів. Вдячність виявляється в діях.

(David O. McKay, “The Meaning of Thanksgiving”, Improvement Era, Nov. 1964, 914)

Як вдячність може вплинути на моє життя?

Наступні відео ілюструють вплив вдячності.

Додаткові навчальні завдання

Порівняйте і протиставте

Щоб допомогти студентам дізнатися більше про Ісуса Христа, запропонуйте їм розглянути чим подібні зцілення у Лука 5:12–15 і Лука 17:11–19 і чим відрізняються. Що ці різні історії підкреслюють і чого навчають про Ісуса Христа?

Вислови подяки

Варто запропонувати студентам написати листа до Небесного Батька, висловлюючи свою вдячність за благословення, які Він їм дав, особливо через Свого Сина, Ісуса Христа. Що було б найкориснішим включити до цього листа? Що написання цього листа могло б змінити? До кого ще Господь хотів би, щоб ви звернулися та висловили вдячність?

Роздрукувати