Семінарія
Іван 13


Іван 13

“Любіть один одного”

Зображення
Jesus washing Peter’s feet. Outtakes show similar scenes.

Після Пасхальної вечері Ісус обмив ноги Своїм учням. Він вчив їх служити і любити один одного. Цей урок може заохотити вас шукати щастя через служіння й любов до інших, як це робив Ісус.

Заохочувати давати різні відповіді на запитання. Уникайте тенденції приймати лише одну відповідь на запитання, продовжуючи урок. Пропонуйте іншим студентам дати свою відповідь або прокоментувати попередню відповідь. Шукайте скерування Святого Духа, коли пропонуєте студентам взяти участь в обговореннях.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам знайти можливість служити іншим або виявляти любов, подібну до Христової, до них.

Можливі навчальні завдання

Намагатися бути схожим на Ісуса

Заспівайте або прочитайте слова пісні “На Господа схожим бути” (Збірник дитячих пісень,сс. 40). Коли ви співаєте, читаєте чи дивитесь, думайте про причини, чому ви хочете бути схожими на Ісуса.

Music Video: I’m Trying to Be Like Jesus – Emily Brown

Варто запропонувати студентам поділитися думками чи почуттями, які вони відчували під час співу, читання слів пісні чи перегляду відео. Поставте наступні запитання, використовуючи перше запитання насамперед для того, щоб заохотити до самоаналізу, ніж до дискусії.

  • У який спосіб ви намагаєтеся бути схожими на Ісуса?

  • Які відмінності ви помітили в житті людей, коли вони намагалися бути схожими на Ісуса? А у вашому власному житті?

Беручи участь у цьому уроці, зверніть увагу на спонукання від Святого Духа, які можуть надихнути вас краще наслідувати приклад і вчення Спасителя.

“Я вам приклада дав”

Варто показати зображення з початку цього уроку, щоб допомогти студентам уявити, що відбувається в цій розповіді з Писань.

Наприкінці життя Спаситель зібрав Своїх апостолів для останньої Пасхальної вечері. Події цього вечора часто називають Останньою вечерею.

Прочитайте Іван 13:1–11 і знайдіть, що Ісус зробив після того, як Він і Його Апостоли закінчили Пасхальну вечерю.

На інших уроках цього тижня буде можливість розглянути інші події, які відбулися під час Пасхальної вечері.

Було б корисно знати, що за часів Нового Завіту у людей зазвичай були дуже брудні ноги через те, що вони носили сандалі та ходили переважно ґрунтовими дорогами. Мити ноги іншим—це зазвичай було справою слуг найнижчого рівня.

  • Що ви дізнаєтеся про характер Ісуса з Його вчинку обмивання ніг апостолам?

  • Що б ви могли відчути або як би ви зреагували, якби Ісус запропонував вам таке смиренне служіння?

Обмивши ноги Своїм апостолам, Спаситель не лише здійснив прекрасне служіння, але й запровадив священний обряд (див. Брюс Р. Мак-Конкі, Doctrinal New Testament Commentary [1965], 1:708–709). Обряд був відновлений у нашому розподілі через Пророка Джозефа Сміта (див. Учення і Завіти 88:74–75, 137–41 ; Святі, 1:166). Оскільки це священний обряд, про який рідко говорять пророки та апостоли, вчителі не повинні обговорювати, як цей обряд виконується в наші дні. Вчителі та студенти не повинні брати участь у будь-яких заходах, пов’язаних з миттям ніг один одному. Натомість наголошуйте на великому прикладі любові Спасителя у служінні Його учням у такий спосіб.

Прочитайте Іван 13:12–17 і знайдіть уроки, які можна винести зі слів Спасителя.

  • Чого вас навчають учення Спасителя у цих віршах?

  • Коли ви відчували щастя, наслідуючи приклад служіння Ісуса?

“Любіть один одного!”

Обмивши ноги Своїм апостолам, Спаситель знайшов час, щоб навчати їх. Прочитайте Іван 13:34–35 , щоб відкрити для себе важливе вчення, якому Він навчав.

Допоможіть студентам визначити істину, подібну до такої: щоб бути справжніми учнями Ісуса Христа, ми повинні любити один одного так, як Він любить нас.

Деяким студентам може бути важко любити того, хто заподіяв їм біль. Шукайте скерування від Святого Духа, щоб дізнатися, які зміни, можливо, потрібно зробити, щоб допомогти студентам відчути любов Ісуса Христа до них і до інших.

  • Які думки, почуття чи запитання у вас виникають, коли ви читаєте та розмірковуєте над цими віршами?

Можна запропонувати студентам виконати наступне завдання в парах чи невеликих групах. Студенти можуть додати свої приклади до списку на дошці.

Подумайте над історіями з Писань, у яких Спаситель виявляв любов до інших.

  • Як Ісус Христос по-різному виявляв любов до різних людей?

Знайдіть час, щоб подумати й написати про те, коли чи як ви відчуваєте любов Ісуса до вас. Спокійно попросіть Небесного Батька допомогти вам розпізнати ці часи.

  • Як розпізнавання та відчуття любові Спасителя до вас впливає на ваше бажання виявляти любов до інших?

Деяким студентам може бути важко уявити, як Спаситель виявляє особисту любов до них. Варто поділитися прикладами того, як Він виявляє любов, наприклад, пропонуючи прощення, допомагаючи їм побачити свою цінність або зрозуміти, що Він знає, через що їм доводиться проходити. Можна розповісти про особистий досвід, щоб допомогти студентам побачити, що Він продовжує виявляти ту саму люблячу доброту по відношенню до нас, яку Він виявляв в історіях із Писань.

Майте на увазі, що на наступному уроці “Оцініть підсумки навчання” ми перевіримо цей план. Якщо тут внесено зміни, обов’язково відповідно змініть урок “Оцініть підсумки навчання”.

Складіть план того, як ви можете наслідувати приклад Спасителя, щоб любити інших і служити їм, а також коли б ви хотіли це робити. Під час складання плану корисно буде поміркувати над такими ідеями.

  • Зробіть щось сьогодні для члена сім’ї, друга чи когось із громади.

  • Зробіть щось, щоб виявити любов і доброту до когось, хто відрізняється від вас, або навіть до того, з ким ви не зовсім добре ладили в минулому.

  • Визначте когось, хто вас надихає, щоб виявити до нього більшу любов або повагу.

  • Подумайте, як ви можете залучити любов Спасителя до своїх зусиль.

Коментарі та довідковий матеріал

Іван 13:26 . Що таке кусок?

“Кусок”, описаний у Іван 13:26 , був невеликим шматком хліба, який учасники вечері вмочували в миску, щоб їсти бульйон і м’ясо. Оскільки вмочити кусок і подати його гостю було жестом доброти та поваги з боку господаря, Спаситель цим вчинком надав Юді пропозицію дружби, можливо, останню можливість для нього відмовитися від запланованої зради.

Як ми можемо допомогти іншим відчути любов Ісуса Христа через своє служіння їм?

Президент Генрі Б. Айрінг розповів наступну історію:

Зображення
Official Portrait of President Henry B. Eyring taken March 2018.

Мені доручили відвідувати причасні збори центру догляду за літніми людьми. Мене попросили рознести причастя. Замість того, щоб думати про процес або точність у рознесенні мною причастя, натомість я дивився в обличчя кожної літньої людини. Я помітив, що багато хто з них плакав. Одна пані схопила мене за рукав, подивилася на мене і голосно сказала: “О, дякую, дякую”.

Господь благословив моє служіння, виконане у Його ім’я. Того дня я молився про таке чудо, а не про те, щоб добре виконати свою частину служіння. Я молився, щоб люди відчули любов Господа через моє служіння, виконуване з любов’ю. Я дізнався, що це є найважливішим у служінні іншим в Його ім’я і благословенні їх.

(Генрі Б. Айрінг, “Благословляти у Його ім’я”, Ліягона, травень 2021, сс. 68–69)

Додаткові навчальні завдання

Альтернативний спосіб початку уроку

Відобразіть на дошці наступну схему:

Зображення
A line with arrows marked with the words “How Happy am I?”

Прочитайте вголос наступні запитання та запропонуйте студентам обміркувати свої відповіді (поясніть, що їм не потрібно відповідати вголос):

Де б ви розмістили себе в цьому ряді?

Чи хотіли б ви бути щасливішими, ніж є зараз?

Кому б ви хотіли допомогти стати більш щасливим?

Коли студенти вивчатимуть Іван 13 , запропонуйте їм знайти принципи, які допоможуть їм зрозуміти, що вони можуть зробити, щоб бути щасливішими.

Як ви можете продемонструвати, що ви християнин?

На початку розділу “Любіть один одного” наступне завдання може допомогти студентам повторно долучитися до уроку:

Запитайте студентів, чи їх коли-небудь звинувачували в тому, що вони не є християнами або справжніми учнями Ісуса Христа через те, що вони є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Якщо хтось відповість, що з ним таке траплялось, запитайте, як вони відреагували на цю ситуацію. Запропонуйте членам класу обговорити наступні запитання:

Як би ви могли відповісти, якщо хтось сказав вам, що ви не християнин?

У які способи можна продемонструвати, що ви є послідовником Ісуса Христа?

Іван 13:35 . “По тому пізнають усі, що ви учні Мої”

Варто буде підкреслити істину з Іван 13:34 , яка полягає в тому, що якщо ми любимо один одного, як Ісус Христос любить нас, інші дізнаються, що ми Його учні.

Для ілюстрації цієї істини поділіться історією, яку розповів старійшина Пол Е. Коллікер, коли служив сімдесятником:

Зображення
Final official portrait of Elder Paul E. Koelliker of the First Quorum of the Seventy, 2005. Granted emeritus status at the October 2013 general conference.

Два молоді місіонери постукали у двері, сподіваючись знайти людину, яка згодиться послухати їхнє послання. Двері відкрилися і доволі кремезний чоловік привітав їх не дуже дружелюбним голосом: “Здається я вже казав вам більше не стукати у мої двері. Я попереджав вас раніше, що якщо ви колись повернетеся, на вас чекатимуть неприємності. А зараз забирайтеся геть”. Він швидко зачинив двері.

Коли старійшини йшли звідти, старший, більш досвідчений місіонер поклав руку на плече свого юного напарника, щоб втішити і підбадьорити його. Вони не знали, що той чоловік спостерігав за ними у вікно, щоб пересвідчитися, що вони зрозуміли сказане ним. Він безперечно очікував побачити, як вони сміються і глузують з його суворої відповіді на їхню спробу його відвідати. Однак, коли він побачив, як ці двоє місіонерів з добротою ставляться одне до одного, його серце миттєво відтануло. Він знов відкрив двері і попросив місіонерів повернутися і поділитися з ним своїм посланням.

… Цей принцип—виявляти любов одне до одного і розвивати нашу спроможність бути зосередженими на Христі у наших думках, словах та діях—є основоположним для того, щоб стати учнями Христа.

(Пол Е. Коллікер, “Він дійсно любить нас”, Ensign або Ліягона, травень 2012, с. 17)

Запропонуйте студентам подумати, чому ця взаємодія між місіонерами так вплинула на чоловіка.

Роздрукувати