Семінарія
Матвій 26:1–25


Матвій 26:1–25

“Чи не я то, о Господи?”

Зображення
Jesus giving the sop to Judas Iscariot. Outtakes include just Jesus, all the disciples seated, Jesus passing the cup of wine, Jesus holding the bread, a servant woman bring a jar, Judas Iscariot eating the sop, Jesus taking a piece of bread wrapped in cloth, and Jesus raising a glass of wine.

Перед святкуванням Пасхи Марія помазала Спасителя найдорожчим миром, а Юда змовився з первосвященниками та книжниками, щоб убити Ісуса. Під час Пасхальної вечері Ісус оголосив, що Його зрадять. Апостоли не могли зрозуміти, хто зрадить Спасителя, запитуючи: “Господи, чи не я то, о Господи?” Цей урок може допомогти вам використовувати слова Спасителя з Писань, щоб дослідити своє життя й визначити сфери, в яких потрібно покращитися.

Підготовка з думкою про студентів. Готуючись до навчання, подумайте, яких результатів студенти мають досягти внаслідок цього уроку. Президент Томас С. Монсон (1927–2018) сказав: “Мета навчання євангелії полягає не в тому, аби спрямувати “потік інформації” в голови Божим дітям. … [Це для того, щоб допомогти їм] розвивати віру в Господа Ісуса Христа і … ставати наверненими до Його євангелії” (“Навчіться від Мене”, Ensign, бер. 2016, с. 4). Шукайте натхнення, щоб знати, як допомогти студентам посилити віру та відчути більшу любов до та від Ісуса Христа на кожному уроці.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам згадати час, коли вони застосовували у своєму житті пораду чи вчення з Писань, від церковних провідників чи Святого Духа. Як би змінилося їхнє життя, якби вони не застосували цю пораду?

Можливі навчальні завдання

Як ми ставимося до того, що цінуємо

Можна розповісти про особистий приклад у рамках наступного обговорення.

Подумайте про людину, яка має для вас особливе значення.

  • Чому ця людина така важлива для вас?

  • Як ваші дії демонструють, наскільки ця людина є важливою для вас?

У цій частині уроку ви вивчатимете, як деякі люди своїми вчинками показали наскільки вони люблять і цінують Спасителя. Під час навчання подумайте, наскільки важливим, навіть життєво важливим, є для вас Спаситель і що ви можете зробити, щоб виявити свою любов до Нього.За кілька днів до того, як Ісус зібрав Своїх апостолів на Свою останню Пасхальну вечерю, Він пішов до Віфанії, щоб побути з деякими зі Своїх послідовників (див. Матвій 26:6 ; Іван 12:1).

Прочитайте Іван 12:3–8 , щоб дізнатися, що Марія зробила для Спасителя, коли Він був у Віфанії.

  • Що показували вчинки Марії стосовно того, як вона любила й цінувала Спасителя?

  • Що ви можете дізнатися з цієї розповіді про Спасителя?

Студенти можуть дати різноманітні відповіді на попереднє запитання, зокрема такі: Його послідовники вважали Його дорогоцінним; Він розумів, що Його земне життя скоро закінчиться; Він ставився до Юди з любов’ю та добротою, хоча знав, що той Його зрадить.

  • Які думки чи почуття виникають у вас після роздумів над цими істинами про Спасителя?

У Матвій 26:3–5 ми дізнаємося, що первосвященники радилися один з одним про те, як вбити Ісуса. Прочитайте Матвій 26:14–16 і знайдіть, що сталося невдовзі після того, як Марія помазала Ісуса у Віфанії.

Можливо, буде цікаво знати, що зрада Юдою Ісуса за тридцять срібняків здійснила пророцтво пророка Захарії зі Старого Завіту (див. Захарія 11:12). Крім того, згідно з законом Мойсея, тридцять срібняків—це була ціна, яку компенсували хазяїну за смерть раба (див. Вихід 21:32).

  • Що ви дізнаєтеся, порівнюючи вчинки Марії з діями Юди?

Студенти зможуть найкращим чином відповісти на наступні запитання індивідуально у своїх щоденниках для навчання.

Приділіть хвилинку, щоб проаналізувати свій тиждень.

  • Які можливості ви мали, щоб виявити любов до Спасителя?

  • Чи бувають моменти, коли вам здається, що ви б змогли щось зробити краще?

  • Що ви могли б зробити інакше в майбутньому, щоб повніше виявити свою любов до Нього?

Розгляд того, як словаІсуса стосуються нас

Через кілька днів після того, як Марія помазала Його, Ісус зі Своїми апостолами брав участь у Пасхальній вечері, яка також відома як Остання вечеря. Прочитайте Матвій 26:20–21 і знайдіть оголошення, яке Спаситель зробив під час цієї вечері.

  • Якби ви були одним із апостолів, про що б Ви могли подумати в цей момент?

Прочитайте Матвій 26:22 , щоб дізнатися, як відповіли апостоли.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, колишній член Першого Президентства, розповів про один з уроків, який ми можемо засвоїти з відповіді апостолів.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Учні не ставили під сумнів істинність слів [Ісуса]. Вони не озирались навколо, показуючи на когось, і не запитували: “Чи то він?”

Натомість “вони засмутилися тяжко, і кожен з них став питати Його: Чи не я то, о Господи?” [ Maтвій 26:22 ; курсив додано].

Хотілося б знати, що б кожний із нас зробив. … Чи озиралися б ми навколо і промовляли в наших серцях: “Він мабуть говорить про брата Джонсона. Той завжди викликав у мене занепокоєння” або “Я радий, що тут присутній брат Браун. Йому дійсно потрібно почути це послання”? Або ж чи стали б ми, подібно до тих учнів у давнину, зазирати у своє серце і ставити це проникливе запитання: “Чи не я то, о Господи?”

У цих простих словах: “Чи не я то, о Господи?” міститься початок мудрості та шлях до особистого навернення та далекосяжної зміни.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Чи не я то, о Господи?”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 56)

Одна істина, яку ми можемо дізнатися з цього висловлювання та прикладу апостолів, полягає в тому, що якщо ми навчаємося досліджувати власне життя відповідно до слів Спасителя, це допомагає нам на шляху до особистого навернення та далекосяжної зміни.

  • Чому нам важливо запитувати себе, як слова Господа стосуються нас, а не припускати, що Його слова призначені для когось іншого?

  • У яких ситуаціях вашого життя ви б могли запитати: “Чи не я то, о Господи?”

  • Що ви знаєте про Ісуса Христа, що може спонукати вас запитати: “Чи не я то, о Господи?”

Президент Ухтдорф поділився двома прикладами джерел, які ми можемо використати, щоб допомогти собі дослідити себе духовно:

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Дозвольте мені дати підказку, яка полягає в тому, що святі Писання та виступи на генеральній конференції є ефективним дзеркалом, яким ми можемо скористатися для самооцінки.

Коли ви чуєте або читаєте слова давніх та сучасних пророків, утримайтеся від думок про те, як ці слова стосуються якоїсь іншої людини, і поставте просте запитання: “Чи не я то, о Господи?”

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Чи не я то, о Господи?”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 58)

Подумайте хвилинку про те, як часто ви намагаєтеся застосувати у своєму житті Писання або вчення з генеральної конференції. Подумайте про благословення, які ви отримали за намагання включити слова Господа у своє життя.

Можливо, варто запропонувати студентам поділитися досвідом, як вони застосували поради чи вчення з Писань або виступи з генеральних конференцій у своєму житті. Запропонуйте їм подумати про те, як би змінилося їхнє життя, якби вони не застосували цю пораду. Можливо, студенти обмірковували такий досвід у межах завдання під час підготовки студентів.

Практика застосування слів Господа у вашому житті

Вивчіть принаймні три з наступних доктринальних уривків для опанування. Під час навчання шукайте скерування Святого Духа, щоб визначити, як слова Господа в цих уривках стосуються вас. Можливо, в межах цього завдання ви також захочете вивчити промову на нещодавній генеральній конференції.

Після того, як студенти закінчать навчання, запропонуйте волонтерам розповісти про деякі зі способів застосування в їхньому житті віршів або промов, які вони вивчали. У межах дискусії можна використати наступні запитання.

  • Які вчення ви знайшли, що можна застосувати до ваших поточних життєвих обставин?

  • Які благословення, на вашу думку, ви могли б отримати, застосовуючи ці вчення у своєму житті?

Свідчіть про істини, які обговорювалися сьогодні. Запропонуйте студентам надалі шукати можливості побачити, як слова Господа стосуються їхнього життя.

Коментарі та довідковий матеріал

Чому Марія помазала Ісуса?

Старійшина Джеймс Е. Талмейдж (1862-1933), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, стверджував:

Зображення
Portrait of James E. Talmage.

Помазати голову гостя звичайною олією означало зробити йому честь; помазати йому ноги також означало виявити велику та знакову повагу; але помазати голову й ноги нардом, і в такій великій кількості, було актом надзвичайної пошани, яку рідко віддавали навіть королям. Вчинок Марії був виразом обожнювання; це був ароматний вилив серця, яке переповнювалося поклонінням і любов’ю.

(Джеймс Е. Талмейдж, Jesus the Christ[1916], с. 512)

Як ми можемо уникнути надмірної самокритичності, визнаючи необхідність самовдосконалення?

Сестра Мішель Д. Крейг, перша радниця у генеральному президентстві Товариства молодих жінок, поділилася наступною думкою:

Зображення
Sister Michelle D. Craig, first counselor, Young Women general presidency. Official Portrait as of October 2018.

Нам слід вітати почуття божественного невдоволення, які закликають нас іти вищим шляхом, і в той же час розпізнавати й уникати підробки Сатани—паралізуючого розпачу. Сатана занадто часто хоче його в нас викликати. Ми можемо вирішити піти вищим шляхом, який веде нас шукати Бога та Його миру й благодаті, або ми можемо прислухатися до Сатани, який атакує нас посланнями, що ми ніколи не будемо достатньо хорошими: достатньо багатими, достатньо розумними, достатньо красивими, і взагалі нічого у нас не буде достатньо. Наше невдоволення може стати божественним—або руйнівним.

(Мішель Д. Крейг, “Божественне невдоволення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 53)

Додаткове навчальне завдання

Коли ми бачимо проблеми, то повинні спочатку подивитися на себе, аніж судити інших

Варто принести на заняття дзеркало та шматок прозорого скла чи невеличке віконце.

Після обговорення епізоду, коли апостоли запитували “Чи не я то, о Господи?”, покажіть студентам дзеркало та шматок прозорого скла. Поставте студентам такі запитання:

  • Чому, на вашу думку, важливо запитати: “Чи не я то, о Господи?” [покажіть дзеркало] замість “Чи не він або вона то” [покажіть скло]?

  • Яких проблем можна було б уникнути у наших стосунках, якби ми дивилися на себе [покажіть дзеркало] замість того, щоб судити інших [покажіть скло]?

Роздрукувати