Семінарія
Іван 21:1–17


Іван 21:1–17

“Паси вівці мої!”

Зображення
The resurrected Jesus Christ with His arms around the shoulder of the apostle Peter. Christ points to a large number of fish lying on the beach as He speaks to Peter. Two other men and a ship sit on the beach in thebackground.

Воскреслий Господь з’явився Своїм учням, коли вони рибалили в Тіверіядському морі (у Галілеї). На березі Ісус поїв з ними та закликав Петра продемонструвати свою любов до Нього, пасучи Його овець. Цей урок може допомогти вам продемонструвати свою любов до Спасителя, намагаючись служити іншим так само, як це робив Він.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам вдома з членами сім’ї чи друзями прочитати Іван 21:15–17 та обговорити, що означає пасти овець Господа.

Можливі навчальні завдання

“Чи ти любиш мене більше цих?” ( Іван 21:15)

На аркуші паперу чи у своєму щоденнику для навчання складіть список справ, які ви вчора зробили з моменту пробудження до відходу до сну.

Після чого закресліть ті пункти свого списку, які зосереджені лише на вас та ваших потребах. Обведіть ті справи, які були зосереджені на допомозі іншим. Виділіть час, щоб поміркувати про те, на що ви витрачаєте свій час та що можна змінити, аби приділяти більше часу допомозі іншим. Вивчаючи Іван 21 , думайте про те, яким чином ви можете служити іншим так, як це робив Спаситель.

У Іван 21 записано розповідь про Петра та шість інших учнів, які пішли рибалити на Тіверіядське море (у Галілеї) після Воскресіння Ісуса Христа. Прочитайте Іван 21:1–13 та зверніть увагу на те, як Спаситель служив Своїм учням.

  • Що Ісус зробив, аби показати Свою любов до учнів та турботу про них?

Прочитайте Іван 21:15–17 і зверніть увагу на те, про що Господь попросив Петра.

  • Що, на вашу думку, Ісус мав на увазі під словом цих, коли запитав у Петра: “Чи ти любиш мене більше цих?”

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, припустив, що Ісус мав на увазі човен, рибацькі сіті та 153 рибини—тобто їхній попередній спосіб життя перед покликанням до служіння (див. “Перша велика заповідь”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, с. 84).

  • Які істини ми можемо засвоїти з прохань Спасителя в Іван 21:15–17?

Студенти можуть визначити кілька істин, зокрема таку: ми можемо виявляти свою любов до Спасителя, пасучи Його овець.

  • Що, на вашу думку, Господь мав на увазі, коли попросив Петра пасти Його ягнят та овець?

Можливо, буде корисно нагадати студентам, що підставляння свого імені в Писаннях може допомогти персоналізувати їхнє вивчення Писань та знайти, що в Писаннях перекликається з їхнім життям.

Прочитайте Іван 21:15–17 знову, замінивши ім’я Симон Петро на власне.

Ви можете показати два наступні запитання та дозволити студентам мовчки поміркували над ними. Або ж можна запропонувати студентам дати відповіді на них у своїх щоденниках для навчання. Дайте студентам можливість проявити свою любов до Спасителя, запропонувавши кільком з них поділитися своїми відповідями на друге запитання.

  • Якби Ісус поставив вам ті ж самі запитання, що й Петру, що, на вашу думку, Він мав би на увазі під словом “цими” у вашому житті?

  • Які у вас є причини любити Ісуса Христа більше, ніж будь-що інше?

Пасти Господніх овець

Запропонуйте студентам розповісти, що вони обговорювали в процесі підготовки. Ви можете записати список на дошці, поки студенти обдумуватимуть різноманітні способи того, як пасти овець Спасителя.

  • Як саме можна пасти овець Господа та служити іншим?

Продовжуючи вивчення, думайте про те, кому Спаситель хоче, аби ви служили. Перегляньте відео “Паси вівці Мої” зі старійшиною Уліссесом Соаресом, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, з часового коду від 1:55 до 2:26 (яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org), або прочитайте його висловлювання нижче.

Зображення
Christ gives water to a thirsty lamb.
Зображення
Elder Ulisses Soares, Quorum of the Twelve Apostles official portrait.

Ісус виявляв терпіння і любов до всіх, хто приходив до Нього шукати зцілення від своїх фізичних, душевних або духовних хвороб, і хто відчував збентеження і пригніченість.

Щоб наслідувати приклад Спасителя, кожен з нас повинен оглянутися і надати допомогу вівцям, які опинилися в таких же скрутних обставинах; і підбадьорити їх, і заохотити продовжувати подорож до вічного життя.

Ця необхідність сьогодні така ж велика, а, може, навіть ще більша, ніж тоді, коли Спаситель ходив по цій землі.

(Уліссес Соарес, “Паси вівці мої”, Ensign або Ліягона, лист. 2005, с. 98)

Пригадайте випадки, коли хтось виявляв доброту та служив вам так, як це зробив би Спаситель, або коли ви намагалися служити комусь так, як це робив Він.

  • Як цей досвід вплинув на вас?

На цьому етапі уроку можна використати вправу під назвою “Ділитися євангелією”, яка наведена у розділі “Додаткові навчальні завдання”.

Воскреслий Господь дав додаткові настанови Своїм апостолам. Прочитайте Матвій 28:19–20 та Марк 16:15 , звертаючи увагу на те, як іще Спаситель сказав їм служити іншим.

  • Чому, на вашу думку, ділитися євангелією—важливий спосіб пасти вівці Спасителя?

  • Чи є у вас бажання ділитися євангелією з іншими?

Дехто зі студентів може боятися ділитися євангелією з іншими. Допоможіть студентам зрозуміти, що почуватися подібним чином—нормально. Проявіть чуйність, намагаючись зрозуміти, як вони почуваються. Наступне твердження старійшини Ухтдорфа також може бути корисним.

Прочитайте наведене далі твердження старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

Зображення
Official portrait of Elder Dieter F. Uchtdorf of the Quorum of the Twelve Apostles, 2006. Called as Second Counselor in the First Presidency, 3 February 2008. Made official portrait in 2008 replacing portrait taken in 2004.

Я не прошу вас стояти на розі вулиці з мегафоном і викрикувати вірші з Книги Мормона. Те, про що я прошу—завжди шукати можливість природним чином привносити свою віру в звичайні стосунки з людьми—як особисто, так і онлайн. …

Для цього існує багато звичайних і природних способів: від щоденних виявів доброти до особистих свідчень, записаних на YouTube, Facebook, Instagram або Twitter, а також це прості розмови з людьми, з якими ви зустрічаєтеся. …

У способи, які ви вважаєте природними і прийнятними, діліться з людьми тим, чому Ісус Христос і Його Церква для вас важливі.

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Miсіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 17)

  • Як ви можете у невимушений спосіб ділитися євангелією?

Ви можете запропонувати студентам відвідати сайт ChurchofJesusChrist.org/share, аби дізнатися, як можна ділитися євангелією. Окрім того, студенти можуть розповісти, як вони ділилися євангелією з іншими.

Прагніть скерування Святого Духа, міркуючи про те, яким вівцям Спасителя ви можете служити. Це можуть бути сусіди, друзі, люди, яким вас призначено служити, однокласники, знайомі з роботи чи члени сім’ї. Також подумайте про людей, з якими ви можете стикнутися, які, наприклад, сидять на самоті чи потребують допомоги.

  • Хто з дітей Небесного Батька потребує вас зараз?

  • Яким чином Спаситель може використати вас, аби допомогти задовольнити їхні потреби?

  • Як те, що ви вирішуєте служити іншим, показує вашу любов до Небесного Батька та Ісуса Христа?

  • Як те, що ви пасете Їхніх овець, допомагає вам стати більш схожими на Них?

Дайте студентам час на те, аби вони з молитвою обдумали наведені вище запитання, а потім запропонуйте бажаючим студентам поділитися своїми ідеями.

Коментарі та довідковий матеріал

Як ми можемо дійсно показати Спасителю, що любимо Його?

Пророк з Книги Мормона, цар Веніямин, навчав, що коли ми служимо іншим, ми насправді служимо Богу (див. Мосія 2:17). Президент Томас С. Монсон (1927–2018) проголосив:

Зображення
Official portrait of President Thomas S. Monson, 2008.

Насправді, ви не можете любити Господа, поки не почнете служити Йому, служачи Його народові.

(Thomas S. Monson, “Great Expectations” [Brigham Young University devotional, 11 січ. 2009 р.], с. 6, speeches.byu.edu)

Іван 21:15–17 . У чому полягає важливість повторюваної Спасителем настанови пасти Його ягнят та овець?

Президент Рассел М. Нельсон поділився цими натхненними думками з древньогрецького тексту Іван 21 :

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

“В [ Іван 21:15 ] англійське слово feed (годувати) походить від грецького терміну bosko, що означає “живити або пасти”. Англійське слово lamb (ягня) походить від зменшувальної форми терміну arnion, що означає “мале ягня”. …

В [ Іван 21:16 ] англійське слово feed (годувати) походить від іншого терміну, poimaino, що означає “пасти, стерегти або доглядати”. Англійське слово sheep (вівця) походить від терміну probaton, що означає “доросла вівця”. …

“В [ Іван 21:17 ] англійське слово feed (годувати) також походить від грецького bosko, що означає живлення. Англійське слово sheep (вівця) знову перекладено з грецького терміну probaton, що означає доросла вівця.

Ці три вірші, які здаються схожими англійською мовою, насправді містять три чіткі послання грецькою мовою:

  • Маленьким ягнятам слід живитися, щоб вирости;

  • За вівцями потрібно доглядати;

  • І овець також треба живити.

(Russell M. Nelson, “Shepherds, Lambs, and Home Teachers”, Ensign, Aug. 1994, 16)

Як я можу пасти Його овець?

Існує безліч способів простягнути руку допомоги та служити іншим з любов’ю та добротою. Наприклад, сестра Мішель Д. Крейг, перша радниця у генеральному президентстві Товариства молодих жінок, молилася, щоб дізнатися, як іще вона може допомогти Божим дітям. Раніше вона отримала підказку не дивитися у свій телефон, стоячи в черзі. Перегляньте відео “Pray for Eyes to See as He Sees” (Моліться, аби ваші очі могли бачити те, що бачить Він), яке доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org, або ж прочитайте наведену нижче розповідь.

Зображення
Sister Michelle D. Craig, first counselor, Young Women general presidency. Official Portrait as of October 2018.

Наступного ранку я опинилася у довгій черзі в магазині. Я дістала свій телефон і потім згадала про отримане відчуття. Я відклала телефон і озирнулася. У черзі попереду мене я побачила літнього чоловіка. Його візок був майже порожнім, за винятком кількох банок їжі для котів. Я почувалася трохи незручно, але сказала щось справді влучне на кшталт: “Я бачу, що у вас є кіт”. Він відповів, що наближається буря, і він не хоче залишитися без їжі для кота. Ми трішки поспілкувалися, і потім він повернувся до мене й сказав: “Ви знаєте, я нікому не говорив, але сьогодні мій день народження”. Моє серце розчулилося. Я побажала йому щасливого дня народження і подумки помолилася з вдячністю, що я не занурилася у свій телефон і не втратила нагоди дійсно побачити та поспілкуватися з людиною, якій це було потрібно.

(Мішель Д. Крейг, “Очі, щоб бачити”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, с. 16)

Додаткові навчальні завдання

Виступ на генеральній конференції

Ви можете використати уривки з виступу старійшини Джеффрі Р. Холланда “Перша велика заповідь” (Ensign або Ліягона, лист. 2012, сс. 83–85). Наприклад, запропонувавши студентам переглянути відео з часовим кодом від 6:51 до 12:24 після прочитання Іван 21:15–17 , ви можете допомогти їм усвідомити істину та важливість вияву любові до Спасителя через те, щоб пасти Його овець.

Ділитися євангелією

Можна прочитати Матвій 28:19–20 зі студентами, а потім поставити такі запитання:

  • Відповідно до написаного у вірші 20, яку обіцянку Спаситель дав Своїм апостолам?

  • Як саме Господь перебував “з вами” чи допомагав вам, коли ви намагалися ділитися євангелією?

  • Як пам’ять про цю обіцянку може мотивувати вас і надалі шукати можливостей, щоб ділитися євангелією з іншими?

Роздрукувати