Семінарія
Оцініть підсумки навчання 6


Оцініть підсумки навчання 6

Матвій 26–28; Марк 14–16; Лука 22–24; Іван 13–21

Зображення
Young men and young women attend an early morning seminary class in Argentina.

Цей урок має допомогти вам оцінити цілі, які ви встановили, та особисте зростання, якого ви досягли під час вивчення Нового Завіту.

Використання різних методів навчання. Часто вчителю вдається краще залучити студентів, якщо він використовує різноманітні методи навчання. Охоче випробовуйте нові підходи та будьте готові вносити корективи під час уроку, якщо студенти втрачають інтерес, або якщо вам здається, що виконання певного завдання не допомагає студентам досягти бажаних результатів.

Підготовка студентів: запропонуйте студентам поміркувати про свій досвід вивчення першої половини Нового Завіту та служіння Ісуса Христа. Заохотьте студентів прийти підготовленими, щоб розказати про те, що вони відчули чи навчилися з чотирьохєвангелій (Матвій, Марк, Лука та Іван) такого, що було для них значимим.

Можливі навчальні завдання

Мета цього уроку полягає в тому, щоб допомогти студентам оцінити цілі, які вони поставили, їхню здатність пояснювати вчення Нового Завіту або те, як змінюються їхнє ставлення, бажання та здатність жити за євангелією. Вивчення в класі Матвій 26–28; Марк 14–16; Лука 22–24; Іван 13–21 може бути зосереджено на істинах, відмінних від тих, що містяться в наведених далі завданнях. Якщо це так, то завдання можна було б адаптувати, щоб включити ці істини.

Любіть Бога всім своїм серцем

Якщо у студентів була можливість поміркувати про свою любов до Бога, вивчаючи Матвій 22 та Іван 14:15 , ця вправа може допомогти студентам оцінити, наскільки вони збільшили та поглибили свою любов до Бога.

Намалюйте на дошці серце. Запропонуйте бажаючим студентам розповісти про одне нове знання про Ісуса Христа чи відчуття стосовно Нього, яке посилило їхню любов до Нього. Попросіть першого студента обрати наступного студента, аби той розповів про іншу причину, чому він любить Спасителя. Продовжуйте цю вправу, в процесі виконання якої кожен студент обирає наступного студента, допоки всім студентам не буде надано можливість узяти участь в обговоренні. Запишіть відповіді студентів про їхню любов до Ісуса Христа всередині або навколо зображеного на дошці серця.

Студентам може знадобитися трохи часу, аби поміркувати над своїми відповідями на наведені далі запитання. Запропонуйте студентам записати свої відповіді, а потім попросіть бажаючих студентів поділитися ними.

  • Як те, що ви дізнаєтеся більше про любов Небесного Батька та Ісуса Христа до вас, мотивує вас намагатися любити Їх більше?

  • Як розуміння Їхньої любові до Вас допомогло вам зміцнити свою любов до інших людей?

Пригадайте, як Спаситель навчав про те, що ми виявляємо любов до Нього, виконуючи заповіді (див. Іван 14:15). Ісус Христос дав нам досконалий приклад виявлення любові до Небесного Батька через дотримання всіх заповідей (див. Іван 14:31).

Коли ви вивчали Іван 14:15 , то могли записати у своєму щоденнику для навчання про своє бажання дотримуватися заповідей, а також вказати свої мотиви чи причини це робити. Якщо ви робили записи, перегляньте їх.

Дайте студентам час поміркувати над наведеними далі запитаннями. Може бути недоцільно просити студентів ділитися деякими відповідями. Проте можна запропонувати студентам поділитися загальними ідеями стосовно цих запитань.

  • Що ви думаєте про свої нинішні мотиви та бажання виконувати заповіді, щоб показати свою любов до Небесного Батька та Ісуса Христа? Порівняйте свої нинішні бажання й мотиви з тими, які у вас були раніше цього року.

  • Як, за вашими спостереженнями, змінилася ваша любов до Небесного Батька та Ісуса Христа, поки ви вивчали Новий Завіт? Якщо ви помітили якісь зміни, що, на вашу думку, привело до цих змін?

  • Чи є якісь додаткові зміни, які вам слід було б зробити, аби показати чи посилити свою любов до Небесного Батька та Ісуса Христа?

Спокута Ісуса Христа: яким би було ваше життя без неї?

Мета цього завдання—дати студентам можливість оцінити своє розуміння Спокути Ісуса Христа та потребу в ній.

Поки студенти міркують над своїми відповідями, ви можете показати зображення, подібне до наведеного далі. Використання зображень на уроці може допомогти студентам зосередити свої думки.

Подумайте про те, що ви дізналися з Нового Завіту про спокутну жертву Ісуса Христа. Подумайте на мить про те, яке значення для вас особисто має Ісус Христос та Його спокутна жертва. Подумайте, яким би було ваше життя без Нього і Його жертви.

Зображення
Illustration of Jesus praying in the Garden of Gethsemane as he performs the Atonement.

Тепер, коли у вас уже був час на роздуми, запишіть свої думки, відповідаючи на наведені далі запитання. Додайте до своєї відповіді значимі деталі та уривки з Писань про жертву Ісуса Христа, які вплинули на вас.

  • Наскільки іншим було б ваше життя, якби Спаситель не страждав за вас у Гефсиманії та не помер за вас на хресті на Голгофі?

  • Наскільки іншим було б ваше життя, якби Ісус Христос не подолав смерть через Своє славетне Воскресіння?

  • Що б сталося з планом спасіння, даним Небесним Батьком, без спокутної жертви Ісуса Христа?

Виділивши на це достатньо часу, запропонуйте бажаючим студентам поділитися своїми відповідями на наведені вище запитання. Ви можете поділитися наведеною далі цитатою чи показати відео “Завдяки Йому” (2:33), аби допомогти студентам відчути та усвідомити свою потребу в Ісусі Христі. Це відео могло демонструватись під час уроку “Матвій 1:18–25; Лука 1:26–35”. Після перегляду відео, можна написати на дошці фразу Завдяки Йому…, після чого можна запропонувати студентам завершити фразу за допомогою відповіді, яка важлива для них. Можна поділитися зі студентами наведеними далі словами президента Балларда, аби допомогти їм усвідомити свою потребу в Спокуті Спасителя.

Президент М. Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official portrait of President M. Russell Ballard of the Quorum of the Twelve Apostles, 2004.

На щастя, Ісус Христос сміливо приніс цю жертву в стародавньому Єрусалимі. … Ісус страждав добровільно, щоб усі ми мали можливість омитися і стати чистими—через нашу віру в Нього, покаяння у гріхах, хрищення належною владою священства, отримання очищувального дару Святого Духа під час конфірмації і прийняття всіх інших важливих обрядів. Без спокути Господа жодне з цих благословень не було б досяжним для нас, і ми не змогли б стати гідними і підготовленими повернутися в присутність Бога і жити з Ним.

(M. Рассел Баллард, “Спокута й ціна однієї душі”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 85)

Діліться доброю новиною про Ісуса Христа

Наступне завдання призначене допомогти студентам переглянути та підсумувати свій досвід вивчення чотирьох євангелій.

Тепер, коли ви поміркували про важливість спокутної жертви Ісуса Христа, прочитайте наступне твердження президента Рассела М. Нельсона.

Зображення
Official portrait of President Russell M. Nelson taken January 2018

Слово євангелія означає “добра новина”. Доброю вістю є Господь Ісус Христос і Його послання про спасіння. Ісус порівнював євангелію зі Своєю місією і Своїм служінням на землі.

(Рассел M. Нельсон, “Літні місіонери і євангелія”, Ensign або Ліягона, лист. 2004, с. 81)

Можливо, у додатку Gospel Living (Жити за євангелією) можна знайти схожі приклади дописів, які можна показати студентам, щоб допомогти їм почати створювати власні.

Якими добрими новинами про Ісуса Христа та Його божественну місію ви б хотіли поділитися з іншими? Уявіть, що Церква запускає проєкт у соціальних мережах задля поширення обізнаності про життя та вчення Ісуса Христа, записані в чотирьох євангеліях. Для здійснення цього проєкту Церкві потрібні дописи в соціальних мережах.

Напишіть короткий допис, в якому роз’ясніть обрану вами добру новину про Ісуса Христа. Подумайте про те, що ви дізналися з євангелій (Матвій, Марк, Лука та Іван) такого, що мало для вас особливе значення та допомогло вам відчути себе ближче до Ісуса Христа. Наприклад, ви можете вибрати щось з того, чого навчав Ісус; диво, яке Він здійснив; притчу; історію про те, як Він взаємодіяв з іншими; Його рису характеру, яка служить нам прикладом; або ж частину Його спокутної жертви, смерть та Воскресіння. За бажанням ви можете опублікувати свою добру новину у соціальних мережах, або ж поділитися нею з іншою людиною. У вашому дописі має бути наступне:

  • Напишіть назву чи заголовок до свого допису.

  • Поясніть, чому ця добра новина про Спасителя є важливою для вас та як вона допомогла вам відчути себе ближче до Нього.

  • Наведіть конкретні уривки з євангелії (Матвій, Марк, Лука чи Іван).

  • Додайте своє свідчення та роз’ясніть, яку користь ця добра новина може принести іншим.

Можна попросити бажаючих студентів поділитися своїми дописами з класом.

Роздрукувати