Семінарія
Іван 6:22–58


Іван 6:22–58

“Я є Хлібом життя”

Зображення
Jesus Christ seated at a table. In one hand He is holding a piece of bread. With the other He is gesturing towards Himself. There is a plate of bread on the table in front of Him and a goblet.

Наступного дня після того, як Ісус чудесним чином нагодував п’ять тисяч людей, багато хто шукав Ісуса “не тому, що [вони] бачили чуда, а що [вони] їли з хлібів” і їхній голод повернувся (Іван 6:26). Ісус навчав їх: “Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він” (Іван 6:35). Цей урок може допомогти вам визначити шляхи, якими ви можете прийти до Спасителя, аби він втамував ваші духовні потреби.

Письмові вправи. Пропонуючи студентам відповідати письмово на запитання, що спонукають до роздумів, ви тим самим допомагаєте їм поглибити й прояснити свої думки. Коли студенти відповідають на запитання письмово до того, як ділитися своїми думками з класом, вони мають час для формулювання своїх ідей і отримання підказок Святого Духа.

Підготовка студентів. Попросіть студентів поміркувати про те, як Ісус Христос символічно являє собою хліб, а потім поділитися своїми думками.

Можливі навчальні завдання

“Я є Хлібом життя”

Можна принести студентам для споживання хліб (і якщо буде потрібно, альтернативний продукт для тих, які не споживають глютен). Розмістіть на дошці наведені далі запитання, щоб студенти бачили їх, входячи до класу. Запропонуйте їм пригадати думки, які виникали у них під час виконання завдання для підготовки студентів, ці ідеї можуть допомогти протягом уроку.

Зображення
Bread
  • Скільки хліба, на вашу думку, ви можете з’їсти?

  • Незалежно від того, скільки хліба ви з’їсте прямо зараз, що зрештою станеться?

Коли Спаситель нагодував більше п’яти тисяч людей, використавши лише п’ять хлібин та дві риби, декого це чудо спонукало шукати Його в надії отримати ще поживи, аніж задовольнити духовні потреби (див. Іван 6:5–14). Ісус виправив тих, хто шукав Його задля отримання ще хліба, замість пошуку Його для вічного життя. Вони ставили під сумнів його сутність та здатність дати їм вічне життя (див. Іван 6:30, 41–42).

Прочитайте Іван 6:32, 35 та дізнайтеся, як Спаситель виправив цих людей. Ви можете позначити у своїх Писаннях титули Спасителя “істинний хліб з небес” та “хліб життя”. Ви можете додати ці титули до запису в своєму щоденнику під заголовком “Титули та ролі Ісуса Христа”. (Ви могли розпочати цей запис під час уроку, присвяченому Іван 1:1–51.)

  • Чому, на вашу думку, Спаситель називав себе “істинним хлібом з небес” та “хлібом життя”?

  • Що ви дізнаєтеся від Ісуса Христа з вірша 35 ?

Іван 6:35 навчає нас, що якщо ми прийдемо до Ісуса Христа та будемо вірити у Нього, Він втамує наш духовний голод і спрагу.

Можна написати чи розмістити на дошці наведені далі запитання.

У своєму щоденнику для навчання дайте відповіді на такі запитання:

  • Чому ви потребуєте Ісуса Христа кожен день? Яким саме чином ви зараз відчуваєте духовний “голод”?

  • Що ви наразі робите, аби просити допомоги Спасителя у втамуванні цього голоду? Що добре вдається? А що не дуже?

Продовжуючи вивчення, прагніть впливу Святого Духа для допомоги та визначення шляхів, якими ви можете прийти до Спасителя, аби Він втамував ваш духовний голод.Прочитайте Іван 6:47–58 та дізнайтеся, що Спаситель просить нас робити та що обіцяє навзаєм. Подумайте, як ці прохання та обіцянки допомагають вам краще розуміти, як отримати дар Спасителя, що полягає у втамуванні вашого духовного голоду та спраги. Також можна переглянути відео “Я хліб життя” на сайті ChurchofJesusChrist.org (часовий код з 3:20 до 5:08), паралельно читаючи відповідний уривок з Писань. Ви можете створити подібну до наведеної далі таблицю для допомоги.

Зображення
Bread

Розташуйте цю таблицю на дошці та заповнюйте її усім класом. Деякі заклики Спасителя стосуються віри в Нього ( Іван 6:47), а також споживання хліба життя ( вірш 51). Деякі обіцянки включають вічне життя ( вірш 50) та перебування Його в нас ( вірш 56).

Заклики Спасителя

Обіцянки Спасителя

  • Що його заклики та обіцянки навчають вас про Нього?

Розповідь Еноша у Книзі Мормона ілюструє, як Спаситель може втамувати наш духовний голод. Ви можете запропонувати студентам прочитати Енош 1:1–8 та поділитися тим, що вони дізналися. Студенти можуть обговорити, що Енош зробив для втамування свого голоду та як Господь благословив Еноша. Студенти також можуть поміркувати, як приклад Еноша може допомогти їм отримати духовне підживлення від Хліба життя.

Куштування плоті та крові Спасителя

У багатьох людей, які чули проповідь Спасителя, виникали питання стосовно того, що значить споживати плоть Спасителя та пити Його кров (див. Іван 6:52, 60).

Прочитайте наведене далі висловлювання старійшини Д. Тодда Крістофферсона, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, щоб краще зрозуміти, що означають слова Спасителя та як ми можемо прийняти Його запрошення.

Зображення
Portrait of Elder D. Todd Christofferson. Photographed in March 2020.

Споживати Його тіло та пити Його кров—це незвичний спосіб виявлення того, наскільки повністю ми повинні зробити Спасителя частиною нашого життя—самого нашого єства—щоб ми могли бути єдиними. …

Ми приймаємо Його тіло і п’ємо Його кров, коли отримуємо від Нього силу і благословення Його Спокути.

Учення Христа показує, що ми повинні робити, щоб отримати спокутну благодать. Нам треба повірити і мати віру в Христа, покаятися й охриститися, та отримати Святого Духа, “а тоді приходить прощення ваших гріхів вогнем і Святим Духом” [ 2 Нефій 31:17 ]. …

Я говорив про те, як отримати спокутну благодать Спасителя, яка забере наші гріхи і очистить від плям, якими ті гріхи забруднили нас. Але образно кажучи, те, що ми їмо Його тіло і п’ємо Його кров, має додаткове значення, а саме—для засвоєння якостей і характеру Христа, відкидаючи тілесну людину і стаючи святими “через спокуту Христа Господа” [ Мосія 3:19 ]. …

Їсти тіло і пити кров Христа означає прагнути святості.

(Д. Тодд Крістофферсон, “Хліб живий, що з неба зійшов”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, сс. 36–38)

  • Як би ви пояснили, що означає їсти тіло та пити кров Сина Божого?

  • Коли ви або інші дослухалися до поради старійшини Крістофферсона та відчували, як Спаситель втамовує ваш духовний голод? Що ви зробили тоді такого, що на вашу думку, запросило Спасителя втамувати цей голод?

Уявіть, що ви були присутні під час проповіді Спасителя у Іван 6:22–58 . Зробіть запис у щоденнику, ніби ви були там. У вашому записі має бути наступне:

  1. Що ви дізналися про Спасителя та від Нього

  2. Будь-які враження, які ви отримали, коли Ісус Христос вдовольнив ваші духовні потреби (та будь-які інші враження, які могли мати інші)

  3. Дії, які Святий Дух надихнув вас зробити та чому

Якщо залишиться час, запропонуйте студентам поділитися своїми записами з класом або з партнером, або з невеликою групою. Можна завершити свідченням про Спасителя в якості Хліба життя та заохотити студентів також поділитися своїми свідченнями.

Коментарі та довідковий матеріал

Чому Ісус міг зосередити увагу людей на їхніх духовних потребах, а не на фізичних?

Служачи сімдесятником, старійшина Карлос Х. Амадо навчав:

Зображення
Former official portrait of Elder Carlos H. Amado of the First Quorum of the Seventy, 2008. Retouched version done in March 2009.

Як Церква ми повинні годувати голодних, полегшувати біль хворим, одягати нагих і давати притулок безпритульним. За допомогою пожертвувань від посту ми допомагаємо у вирішенні основних і невідкладних потреб членів Церкви, а програма благополуччя сприяє вирішенню їхніх довготермінових проблем. Завдяки гуманітарному служінню ми надаємо допомогу постраждалим від природних катаклізмів братам і сестрам, які не належать до нашої віри.

Не нехтуючи мирськими потребами людей, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів виконує заповідь Господа стосовно проведення найвеличнішого, найблагороднішого служіння, а саме—благословити всіх людей, донісши до них учення Христа і запросивши їх отримати всі спасительні обряди, щоб вони могли здобути “безсмертя і вічне життя” ( Мойсей 1:39).

(Карлос Х. Амадо, “Служіння—божественна риса”, Ensign або Ліягона, трав. 2008, сс. 35–36)

Іван 6:56 . Що Спаситель мав на увазі, коли навчав, що Він перебуватиме у нас?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Former official portrait of Elder Carlos H. Amado of the First Quorum of the Seventy, 2008. Retouched version done in March 2009.

Одна справа—знати, що Ісус Христос прийшов на землю, щоб померти за нас. Це є основним і основоположним у вченні про Христа. Але нам також треба бути вдячними за те, що Господь бажає за допомогою Своєї Спокути й силою Святого Духа жити в нас не лише аби направляти, але й сповнювати силою.

(Девід А. Беднар, “Спокута й подорож земним життям”, Ensign, квіт. 2012, с. 42)

Додаткові навчальні завдання

Батько бажає, щоб усі прийшли до Його Сина та були врятовані

Запропонуйте студентам вивчати Іван 6:39–40 та перехресні посилання цих віршів з Мойсей 1:39 та Іван 3:16–17 . Запропонуйте їм поміркувати, як ці вірші допомагають їм краще розуміти бажання Небесного Батька врятувати всіх Своїх дітей. Вони можуть зосередитися на тому, що ці вірші та обіцянки в них їх навчають про Небесного Батька та місію Ісуса Христа як Хліба життя.

Іван 6:24–27, 48–50 . Вибір духовного чи вічного над словесним чи мирським

Ви можете попросити студентів пошукати ці вірші та визначити причини, які спонукають нас обирати мирські або тимчасові речі, а не духовні. Вони можуть створити перехресні посилання цих віршів з такими уривками з Писань як 2 Коринтянам 4:18 , Мосія 2:41 , Учення і Завіти 25:10 тощо. Попросіть їх проаналізувати свої щоденні рішення. Запропонуйте їм поміркувати про те, що їм відомо про Спасителя та план спасіння такого, що може допомогти їм зосередитися на духовних речах. Вони можуть визначити, як саме можна надавати духовним речам вищий пріоритет, аніж зараз.

Іван 5:1–16 . “Хочеш бути здоровим?”

Якщо студентам буде корисно дізнатися, як Ісус Христос зцілив чоловіка у купальні Віфесда, можна використати цю історію замість однієї з інших уроків.

Попросіть студентів прочитати Іван 5:2–9 , звертаючи увагу на кожен випадок використання фрази “бути здоровим”. Запитайте, що, на їхню думку, ця фраза означає. Також можна переглянути відео “Ісус зцілює кульгавого чоловіка в Суботній день” (2:23), яке розміщено на сайті ChurchofJesusChrist.org. Обговоріть зі студентами, що вони можуть дізнатися про та від Спасителя завдяки Його взаємодії з цим чоловіком.

Прочитайте вірш 14 та запитайте, як це доповнює їхнє розуміння поняття “бути здоровим”. Яким чином гріх, у якому людина не розкаялася, може бути “чимось гіршим”, аніж 38 років виснажливої фізичної хвороби? Допоможіть студентам зрозуміти, що Ісус Христос, у Своїй мудрості, не завжди одразу зціляє всі фізичні недуги, так само, як і не всіх зцілив Він того дня (див. вірш 3). Проте наш люблячий Спаситель може звільнити всіх від наслідків гріха та зробить це, якщо вони покаються та виявлятимуть віру в Нього.

Роздрукувати