Семінарія
Матвій 14:13–21; Іван 6:5–14


Матвій 14:13–21; Іван 6:5–14

Ісус нагодовує 5000 людей

Зображення
Jesús bendice los panes y los peces para dar de comer a las personas que se congregaron para oír Sus enseñanzas.

Після того, як Ісус Христос дізнався, що Івану Христителю відрубали голову, Він відправився зі Своїми учнями до відлюдного місця. За ними пішло багато людей. Хоча Він і страждав, Спаситель змилосердився над натовпом і навчав та нагодував цих людей—близько 5000 чоловіків, не враховуючи жінок та дітей. Цей урок може допомогти вам бути більш милосердними та безкорисливими, як Ісус Христос. Він також може допомогти вам набути більшої впевненості у тому, що завдяки Ісусу Христу вашої скромної жертви буде достатньо.

Віра у ваших студентів. Учителі мають вірити, що, завдяки належному скеруванню й підтримці, студенти можуть розуміти Писання, навчатися виявляти вчення і принципи, пояснювати євангелію іншим людям і застосовувати вчення євангелії у своєму житті.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам помолитися про когось і знайти можливість послужити комусь до початку наступного уроку. Заохотьте їх звертати увагу на свої почуття під час служіння.

Можливі навчальні завдання

Яку б пораду ви дали?

Наведені нижче навчальні ситуації відповідають двом різним принципам, яких Спаситель навчав, годуючи 5000 чоловіків. Візьміть до уваги потреби студентів та визначте, як краще вивчати один з принципів—усім класом чи індивідуально або в невеликих групах, якщо студентам буде корисно розглядати принцип, обраний на власний розсуд. Розділіть рекомендовані навчальні завдання відповідно до кожної ситуації.

Прочитайте дві наступні навчальні ситуації та виберіть ту, на якій ви хочете зосередити увагу під час вивчення цього уроку. Поміркуйте, що ви можете сказати, щоб допомогти або Андрію чи Марині.

  1. Ваш друг Андрій підтримував тісні стосунки зі своїм двоюрідним братом, який нещодавно раптово помер. Щоразу, коли ви намагаєтеся його провідати, Андрій відказує, що хоче побути на самоті. Після численних спроб навідатися до нього, він врешті впускає вас. Починаючи щиру розмову, він каже: “Цей період надзвичайно важкий для мене. Як мені його пережити?”

  2. Вашу подругу Марину нещодавно покликали президентом класу Товариства молодих жінок. У неї уже досить щільний графік, до того ж їй здається, що інші молоді жінки з її класу більш активні та краще підходять на цю роль. Марина ділиться своєю стурбованістю з вами та каже: “Я не впевнена, що зможу з цим справитися”.

Протягом уроку шукайте істини, які можуть допомогти комусь, хто почувається, як Андрій чи Марина. І що найважливіше, щиро моліться Небесному Батькові, щоб Він міг відкрити, як ці істини можуть допомогти вам і тим, кого ви любите.Розповідь про те, як Ісус нагодовує 5000 людей містить принципи, які можуть допомогти нам у подібних ситуаціях. Опрацюйте розділ, який стосується обраної вами ситуації. Після опрацювання вам потрібно буде поділитися тим, що ви дізналися.

Роздрукуйте та роздайте копії наступного роздаткового матеріалу. Якщо буде потрібно, ви можете ходити по класу і допомагати студентам у навчанні.

Зображення
Helping through difficult times handout
Зображення
Handout on our Efforts

Ситуація 1: Андрій—Що може допомогти мені пережити важкі часи? ( Матвій 14:13–23)

У Матвій 14:1–12 ми дізнаємося про те, що за наказом Ірода Івану Христителю відрубали голову. Уявіть, що міг відчувати Ісус, коли дізнався, що Його друга та двоюрідного брата було вбито.

Ознайомтесь з тим, що Спаситель зробив у Матвій 14:13–23 , шукаючи та позначаючи доказ наступного принципу: ми можемо наслідувати приклад Ісуса Христа, проявляючи милосердя та служачи іншим, навіть якщо ми переживаємо власні труднощі.Зауважте, що “пустинне місце” ( вірш 13) означає безлюдне місце, а “пожива” ( вірш 15)—їжу.

  • Що ви знаходите у цих віршах такого, що підтверджує цей принцип?

  • Що робив Ісус навіть після того, як дізнався про вбивство Івана Христителя?

  • Як приклад безкорисливого служіння Господа може допомогти тому, хто стикається з труднощами?

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, як ми можемо розвинути характер, схожий на Христовий:

Зображення
Elder David A. Bednar, Quorum of the Twelve Apostles official portrait. 2020.

Характер, наприклад, проявляється в здатності розпізнати страждання інших людей, коли ми самі страждаємо, у здатності побачити, що хтось голодний, коли ми голодні, і в здатності дотягнутися і виявити співчуття до людей, які відчувають духовну агонію, під час наших власних духовних потрясінь. Таким чином, характер проявляється, коли ми звертаємо увагу на інших, повертаємося до них і допомагаємо їм у той час як інстинктивна реакція звичайної людини в кожному з нас полягатиме в тому, щоб зануритися в себе, проявити егоїзм та перейматися лише собою. …

Дійсно, ми, смертні, можемо старатися в праведності отримати духовні дари, пов’язані зі здатністю зосереджуватися на інших і відповідно реагувати на інших людей, до яких приходять ті ж самі випробування чи виклики, що так прямо й сильно тиснуть на нас.

Сила волі чи особиста рішучість не допоможуть нам отримати таку здатність. Насправді ми потребуємо “мил[ості] і благодат[і] Святого Месії” ( 2 Нефій 2:8) та покладаємося на це.

(Девід А. Беднар, цитовано о в Sarah Jane Weaver, “Elder Bednar Addresses ‘the Character of Christ’ during 2019 Mission Leadership Seminar”, Church News, 9 липня 2019 р).

Поки ви готуєтеся поділитися вивченим, поміркуйте про досвід, який ви мали, служачи іншим.

  • Чому, на вашу думку, служіння, подібне до Христового, може допомогти нам, коли ми стикаємося з власними випробуваннями?

Ситуація 2: Марина—Чи буде моїх зусиль достатньо, аби зробити те, що Господь мене просить? ( Іван 6:5–14)

Коли Ісус та Його учні побачили, що підходить натовп, учні злякалися, що у них не вистачить їжі, щоб усіх нагодувати.

Ознайомтесь з розповіддю, як Ісус нагодував 5000 людей в Іван 6:5–14 , шукаючи та позначаючи доказ наступного принципу: коли ми пропонуємо Спасителю все, що у нас є, Він може примножити наші зусилля задля досягнення Його цілей.

  • Що ви знаходите у цих віршах такого, що підтверджує цей принцип?

  • Що, на вашу думку, відчували учні або молодий чоловік, порівнюючи необхідне з тим, що вони могли запропонувати?

Прочитайте наведене далі твердження сестри Мішель Д. Крейг, першої радниці у генеральному президентстві Товариства молодих жінок:

Зображення
Sister Michelle D. Craig, first counselor, Young Women general presidency. Official Portrait as of October 2018.

Чи відчували ви, що ваших талантів і дарів недостатньо для виконання певного завдання? Я відчувала. Але ми з вами можемо віддати те, що маємо, Христу, а Він помножить наші зусилля. Того, що ви можете запропонувати—більш ніж достатньо, навіть попри ваші людські немочі й слабкості, якщо ви покладаєтеся на благодать Бога.

(Мішель Д. Крейг, “Божественне невдоволення”, Ensign або Ліягона, лист. 2018, с. 54)

  • Як саме ми можемо “віддати те, що маємо, Христу”?

  • Що ви дізналися такого з розповіді про те, як Ісус нагодував 5000 людей , що може допомогти тому, хто хвилюється, що його зусиль буде недостатньо?

Готуючись поділитися тим, що ви дізналися, пригадайте приклади зі свого життя або життя інших, які показують, як Спаситель примножив чиїсь зусилля задля виконання Своєї роботи.Поміркуйте, як ви можете використати приклад того, як Ісус нагодував 5000 людей, щоб допомогти своєму другу подолати труднощі в обраній вами ситуації.

Ви можете показати наведені далі настанови та запропонувати студентам поділитися своїми відповідями з партнерами.

  • Поділіться тим, що ви хочете, аби вони знали про Ісуса Христа та відчували щодо Нього.

  • Поясніть, що вони можуть робити, щоб наслідувати приклад Господа та отримати доступ до Його сили.

  • Використайте принаймні одну фразу з Писань або цитату, яку ви вивчали.

  • Поділіться власним досвідом або свідченням на підтвердження того, чого ви навчаєте.

На завершення можна поділитися особистим досвідом і свідченням про спокій, який надходить завдяки служінню іншим або про здатність Спасителя примножувати наші щирі зусилля.

Коментарі та довідковий матеріал

Скількох людей нагодував Ісус?

З тексту Марк 6:44 стає зрозуміло, що фраза “тисяч із п’ять чоловіка” означає п’ять тисяч чоловіків. У Матвій 14:21 будь-які сумніви розвіюються словами “крім жінок і дітей”.

(New Testament Student Manual [2014], 115)

Іншого разу Ісус нагодував натовп із 4000 чоловіків, також не враховуючи жінок і дітей. (Див. Матвій 15:32–38 ; Марк 8:1–9).

Як допомога іншим зміцнює мене?

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, сказав:

Зображення
Official Portrait of President Henry B. Eyring taken March 2018.

Нам треба помічати випробування інших і намагатися допомагати їм. Це особливо складно робити, коли ми самі проходимо через важкі випробування. Однак ми дізнаємося, що коли ми несемо чийсь тягар, навіть трохи, наші спини зміцнюються і ми бачимо світло у темряві.

(Генрі Б. Айрінг, “Випробувані, перевірені та вдосконалені”, Ensign або Ліягона,лист. 2020, с. 98)

Чи справді Ісус може примножити мої зусилля?

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Не думайте, що у Христа не вистачає здатності допомагати вам. Його благодаті достатньо. У цьому й полягає духовний, вічний урок з прикладу годування 5000 чоловіків.

(Джеффрі Р. Холланд, Trusting Jesus [2003], с. 73)

Додаткові навчальні завдання

Намагання догодити іншим замість того, щоб робити те, що ми вважаємо правильним, може змусити нас шкодувати

Істину, вказану в цьому заголовку можна записати на дошці. Запропонуйте студентам подумати про ситуації, коли молоді люди мають обрати між бажанням догодити іншим та тим, що вони вважають правильним. Потім попросіть студентів прочитати Марк 6:17–27 , звертаючи увагу на неправильні рішення, які цар Ірод приймав, намагаючись догодити іншим. Після того, як студенти розкажуть про те, що вони дізналися, задайте їм подібні до наступних запитання, аби допомогти їм краще зрозуміти істину із заголовку.

  • Чи помічали ви, що неправильні дії під тиском однолітків змушують вас жалкувати?

  • Хто є для вас хорошим прикладом того, як слідувати за Спасителем, коли стикаєшся з негативним тиском з боку однолітків? Що ви дізналися завдяки такому прикладу?

  • Як саме ми можемо звернутися до Спасителя, коли на нас тиснуть і підштовхують зробити те, що, як ми знаємо, є неправильним?

Вдячність може допомогти нам бути більш схожими на Ісуса Христа

Приверніть увагу студентів до Іван 6:11 . Допоможіть їм зрозуміти, що Ісус спочатку подякував, а потім роздав хліби і рибу. Запропонуйте студентам записати наступне твердження поруч з віршем 11 або у своїх щоденниках для навчання:

“Вдячність—це каталізатор усіх рис, які має Христос!”

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Вдячні за будь-яких обставин”, Ensign або Ліягона,трав. 2014, с. 77)

  • Чого приклад Спасителя навчає вас про вдячність?

  • Як, на вашу думку, вдячність може вести до інших рис, які має Христос?

Розвиток милосердя та жертовності, подібних до Христових

Можна використати ці відео, щоб проілюструвати наступні істини:

Ми можемо наслідувати приклад Ісуса Христа, виявляючи співчуття та служачи іншим, навіть якщо ми переживаємо власні труднощі.

Коли ми пропонуємо Спасителю все, що у нас є, Він може примножити наші зусилля задля досягнення Його цілей.

Роздрукувати