Семінарія
Лука 7:36–50


Лука 7:36–50

“Бо багато вона полюбила”

Зображення
ілюстрація жінки, що витирає ноги Ісуса

Ісус вечеряв у будинку фарисея на ім’я Симон. Жінка, яку Симон вважав “грішниц[ею]”, увійшла і “почала обливати слізьми [Спасителю] ноги”, витерла їх волоссям своїм і “ноги Йому цілувала та миром мастила” (Лука 7:37–39). У відповідь на думки Симона Спаситель розповів притчу про прощення і любов. Мета цього уроку допомогти вам виявляти віру в Ісуса Христа і каятися в своїх гріхах.

Обмірковування. Запропонуйте студентам поміркувати про те, що вони дізналися. Міркування означає глибоке обдумування чого-небудь, і його можна підсилити молитвою. Коли студенти вчаться обмірковувати, Дух часто відкриває їм істину і вчить їх, як стати більш схожими на Ісуса Христа.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам прочитати Лука 7:36–50 та прийти готовими поділитися своїми відповідями на наведені далі запитання в посібнику За Мною йдіть — для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023: “Помірку[йте] про те, чим ви схожі на жінку, описану в Лука 7:36–50. Коли ви відчували ніжність і милість подібні до тих, які Спаситель виявив тій жінці? Чого ви навчилися з її прикладу віри, любові і смирення?” (“27 лютого–5 березня. Матвій 8; Марк 2–4; Лука 7: “Твоя віра спасла тебе”).

Можливі навчальні завдання

Напрямок, в якому ми рухаємося

Покажіть наступну ілюстрацію та супровідні запитання.

Зображення
Показано два схематичні зображення людей: на одному людина йде до Христа, а на іншому — йде від Христа
  • Що ви помітили, дивлячись на людей на цій діаграмі?

  • Що може говорити про їхні стосунки зі Спасителем їхня відстань від Нього та напрямок, в якому вони дивляться?

Подумайте, де б ви могли розташувати себе на цій діаграмі та в якому напрямку дивилися б ви.Старійшина Ларрі Р. Лоуренс, служачи сімдесятником, пояснював:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Ларрі Р. Лоуренса. Фотографію було зроблено у березні 2017 року.

Небесний Батько знає наш божественний потенціал. Він щоразу радіє, коли ми робимо крок вперед. Для Нього наш напрямок набагато важливіший за нашу швидкість.

(Ларрі Р. Лоуренс, “Чого ще бракує мені?”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 35)

  • Як ви думаєте, чому наш духовний напрямок важливіший за нашу швидкість?

Господь відчуває велику радість, коли ми докладаємо зусиль, щоб покаятися (див. Лука 15:7; Учення і Завіти 18:13). Ось один зі способів описати покаяння: це відмова від гріха і звернення до Бога (див. Путівник по Писаннях, “Покаятися, Покаяння”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org). У процесі вивчення будьте уважні до підказок Духа, які можуть допомогти вам відвернутися від гріха і звернутися до Спасителя.

Ісус вечеряє у будинку фарисея на ім’я Симон

Запропонуйте студентам згадати свої відповіді на запитання, над якими їх попросили поміркувати під час підготовки до уроку.

Лука 7 містить розповідь про те, як Ісус вечеряв у будинку фарисея на ім’я Симон. Коли Ісус був з Симоном, до Нього підійшла жінка, яка мала репутацію грішниці (див. Лука 7:37, 39).

Прочитайте Лука 7:36–39, щоб дізнатися, що сталося, коли ця жінка наблизилась до Ісуса під час цього бенкету.

  • Що ви помітили стосовно Симона? А щодо цієї жінки?

Ісус зрозумів думки Симона і розповів йому притчу. Прочитайте Лука 7:40–43, щоб дізнатися, чого навчив Спаситель Симона за допомогою цієї притчі. Можливо, корисно буде знати, що один динарій — це сума грошей, яку зазвичай заробляє працівник за день (див. вірш 41).

  • Як ця притча могла підштовхнути Симона до розуміння, що він сам потребує прощення?

За часів Спасителя було прийнято, щоб господар віддавав шану своїм поважним гостям, виявляючи люб’язність, наприклад, цілував їх при зустрічі, давав їм воду, щоб омити ноги, і помазував їхні голови олією (див. James E. Talmage, Jesus the Christ[1916], 261). Як сказано в Лука 7:44–46, Спаситель вказав на те, що Симон не запропонував Ісусу цих люб’язностей, в той час як жінка доклала всіх зусиль, щоб показати свою любов до Нього і вдячність Йому.

  • Що, на вашу думку, ця жінка зрозуміла про Ісуса, чого не міг зрозуміти Симон?

  • Які ви відзначили докази того, що жінка покаялася або відвернулася від своїх гріхів і звернулася до Спасителя?

Прочитайте Лука 7:47–50, щоб знайти, чому Господь пробачив цій жінці її гріхи.

  • Які думки або почуття виникли у вас щодо Спасителя, коли ви вивчали цю розповідь?

  • Про які істини ви дізналися з цієї розповіді?

У цій розповіді студенти можуть знайти багато істин, включаючи такі: Коли нам прощаються наші гріхи, наша любов до Спасителя поглиблюється. Якщо ми виявляємо віру в Ісуса Христа й каємося в наших гріхах, ми отримаємо прощення від Нього.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, поділився вченнями, що пов’язані з історією, описаною в Лука 7. Подивіться відео “Щоб Я міг привести всіх людей до Себе” (13:39), починаючи з часового коду 4:22 до 5:03, або прочитайте наступний текст.

//media.ldscdn.org/webvtt/general-conference/april-2016-general-conference/2016-04-1070-dale-g-renlund-eng.vtt

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дейла Г. Ренлунда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, січень 2016 рік.

Чим ближче ми до Ісуса Христа в наших думках і намірах наших сердець, тим більше ми цінуємо Його безвинні страждання, тим більше ми вдячні за благодать і прощення й більше хочемо каятися та ставати подібними до Нього. Наша абсолютна дистанція до Небесного Батька та Ісуса Христа важлива, але напрямок, яким ми йдемо, ще важливіший. Бог більш задоволений грішниками, які каються і намагаються наблизитися до Нього, ніж тими, хто самовдоволений, прискіпливий, як фарисеї та книжники в давнину, і не розуміє, наскільки сильно потребує каяття.

(Дейл Г. Ренлунд, “Щоб Я міг привести всіх людей до Себе”, Ensign або Ліягона, трав. 2016, с. 40)

  • Які слова або фрази в цьому висловлюванні поглиблюють ваше розуміння того, що ви щойно розглянули в Лука 7?

  • Які події допомогли вам відчути велику любов і вдячність за Спасителя та милість, яку Він пропонує?

Складіть план

Дайте студентам час відповісти на поставлені далі запитання у своїх щоденниках для навчання.

Пам’ятайте, що покаяння — це не подія; воно призначене не тільки для тяжких гріхів. Покаяння — це процес, і ми каємося кожен раз, коли намагаємося наблизитися до Господа і відвернутися від зла.

Подивіться ще раз на зображення Спасителя та на схематичні зображення людей і подумайте про свої стосунки з Ісусом Христом й про те, в якому напрямку ви рухаєтеся. Складіть план, аби поглибити вашу любов до Спасителя завдяки щоденному покаянню. Виконайте наступне завдання на окремому аркуші паперу, щоб зберегти його конфіденційність. Ви можете простежити за цим процесом на одному з наступних уроків.

В уроці “Оцініть підсумки навчання”, який слідує за уроками по Матвій 8–13; Марк 2–5 та Лука 7, 9,11 є посилання на цей план, де студентам пропонується подумати про свої досягнення.

  • Що вам потрібно перестати робити, щоб наблизитися до Спасителя? Як ви перестанете це робити?

  • Що вам потрібно почати робити, щоб наблизитися до Спасителя? Як ви почнете це робити?

Коментарі та довідковий матеріал

На кого я більше схожий в цій розповіді: на Симона чи на жінку?

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, сказав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

До кого з цих двох людей ми найбільше подібні?

Чи ми такі, як Симон? Чи впевнені ми і задоволені своїми хорошими вчинками, покладаючись на свою праведність? Чи ми трохи нетерплячі до тих людей, які не живуть за нашими нормами? Чи ми на автопілоті виконуємо все, що необхідно, ходимо на свої збори, позіхаємо на уроці з основ євангелії і, можливо, переглядаємо повідомлення на мобільних телефонах під час причастя?

Чи ми більше подібні до жінки, яка думала, що була повністю і безнадійно пропащою через гріх?

Чи багато ми любимо?

Чи розуміємо ми свою заборгованість перед Небесним Батьком і благаємо всією своєю душею про Божу благодать?

Коли ми стаємо на коліна помолитися, то робимо це для того, аби ще раз пригадати найбільші вчинки власної праведності, чи ми це робимо для того, щоб зізнатися у помилках, благати Бога про милість і проливати сльози вдячності за дивовижний план викуплення?

Спасіння не можна купити за гроші послуху; його отримують кров’ю Сина Божого [див. Дії 20:28].

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Дар Благодаті”, Ensign або Ліягона, трав. 2015, с. 109)

Чому щоденне покаяння таке важливе?

Президент Рассел М. Нельсон пояснив:

Зображення
Офіційний портрет Президента Рассела М. Нельсона, зроблений в січні 2018 року

Ніщо так не звільняє, не облагороджує і не є таким поворотним у нашому індивідуальному розвитку, як регулярна, щоденна зосередженість на покаянні. Покаяння — це не подія, це — процес. Це ключ до щастя і відчуття спокою. У поєднанні з вірою, покаяння дає нам можливість відчути силу Спокути Ісуса Христа.

(Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ensign або Ліягона, трав. 2019, с. 67).

Додаткові навчальні завдання

Альтернативна підготовка студентів і початок уроку

Перед початком уроку запропонуйте студентам згадати найдобріший вчинок, який хтось зробив для них. Запропонуйте їм подумати про те, що вони відчували по відношенню до цієї людини і що вони зробили, щоб висловити свою подяку. Вони можуть попросити членів сім’ї або друзів також поділитися таким досвідом. На початку уроку студенти можуть поділитися цим досвідом, що допоможе їм відчути важливість істини про те, що коли нам прощаються наші гріхи, наша любов до Спасителя поглиблюється.

Уривки з Писань, які поглиблюють розуміння студентів

Щоб допомогти студентам краще зрозуміти істину про те, що коли нам прощаються наші гріхи, наша любов до Спасителя поглиблюється, можна попросити їх опрацювати всі або деякі з наступних уривків з Писань: Римлянам 2:4; Римлянам 5:8; 1 Івана 4:19; Енош 1:1–11 та Мосія 27:23–37.

Роздрукувати