Семінарія
Maрк 2:1–12


Maрк 2:1–12

Ісус зцілює паралізованого чоловіка

Зображення
Ісус Христос дивиться на чоловіка, розпростертого на землі перед Ним. Цей чоловік, загорнутий у ковдру, страждає від паралічу. Через дірку в даху, сподіваючись на зцілення, друзі опустили хворого чоловіка. Зображено, як Христос простяг Свої руки до чоловіка. Кілька інших апостолів або учнів знаходяться з Христом.

Ісус продемонстрував Свою здатність зцілювати людей фізично і духовно, зціливши паралізованого чоловіка та простивши його гріхи. Цей урок може допомогти вам краще зрозуміти, що Спаситель здатен зцілювати всі недуги.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам подумати про випадок, коли знайома людина отримувала необхідне їй благословення від Бога. Як благословення цієї людини вплинуло на інших, наприклад, її друзів чи членів сім’ї? Попросіть студентів поміркувати про те, чого вони навчилися, побачивши, що саме Спаситель зробив для цієї людини.

Можливі навчальні завдання

Що б ви були готові зробити?

Ви можете додати конкретні подробиці до наступної навчальної ситуації, щоб зацікавити студентів. Ці подробиці можуть стосуватися назви хвороби, того, наскільки швидко потрібно забезпечити лікування, чи того, що необхідно для такого лікування.

Уявіть, що близька вам людина страждає від хвороби, яка загрожує життю і потребує спеціального лікування, а врятувати її здатен лише один лікар. Що б ви були готові зробити, щоб отримати допомогу? Що б ви зробили, якби розклад лікаря був заповненим, або якби він проживав в інший країні?

Люди іноді готові долати величезні відстані, щоб отримати лікування для себе або своїх близьких. Тоді як у більшості випадків фізичним хворобам можуть зарадити кваліфіковані спеціалісти, повністю зцілити духовні недуги здатен лише Ісус Христос. У своєму щоденнику для навчання перерахуйте приклади, які, на вашу думку, тут можна навести.

Вивчаючи цей урок, поміркуйте про те, що ви можете зробити, аби допомогти рідним та собі прийти до Христа і отримати допомогу, яку лише Він здатен надати.

“Розслаблений”

Одна з навичок, яка допоможе вам засвоїти більше під час вивчення історій з Писань, — це ставити себе на місце різних дійових осіб історії. Застосовуючи цей метод, часто робіть паузи, щоб уявити, що та людина відчувала або думала на різних етапах історії.

Щоб потренуватися у застосуванні цієї навички, оберіть одну з наступних осіб, на якій ви зосередите увагу, коли вивчатимете історію про вчення Ісуса в Капернаумі:

Щоб допомогти студентам навчатися, маючи різні точки зору, ви можете поділити їх на групи по троє та попросити, щоб кожен студент у групі зосередив свою увагу на різних дійових особах історії.

  • Паралізований чоловік (“розслаблений” у цьому контексті означає паралізований)

  • Один з чотирьох людей, які несли паралізованого чоловіка

  • Один з людей у будинку, який слухав Ісуса

Прочитайте Марк 2:1–3, уявляючи, що ви — та особа, на якій ви вирішили зосередити увагу.

Можна запропонувати студентам відповісти на наступні запитання у групах по троє.

  • З якими труднощами, на вашу думку, могла стикатися ця людина?

  • Що, на вашу думку, ця людина бачила, чула, відчувала та про що думала?

  • Що ця людина сподівалася отримати від проведеного з Ісусом Христом часу?

Прочитайте Марк 2:4 та знайдіть, як вчинили ті, хто ніс чоловіка, аби той зміг наблизитися до Ісуса Христа.

Запропонуйте щонайменше трьом студентам (по одному на кожну дійову особу історії) відповісти на наступні питання вголос.

  • Що, на вашу думку, людина, яку ви обрали, думала та відчувала у цей момент в історії? Чому?

  • Яких дій чи слів, на вашу думку, вона очікувала від Ісуса?

Прочитайте Марк 2:5 та дізнайтеся, що Ісус сказав чоловікові.

Запропонуйте студентам відповісти на наступне запитання у групах по троє.

  • Чому слова Спасителя у вірші 5 могли бути неочікуваними для людини, на якій ви зосередили свою увагу?

Деякі з присутніх під час тієї події людей ставили під сумнів владу Спасителя прощати гріхи. Прочитайте Марк 2:6–12 та знайдіть, що Спаситель зробив, аби показати Свою владу прощати. Фраза “Син Людський” у вірші 10 стосується того, що Ісус Христос був Сином “Людини Святості”, якою є Бог Батько (див. Мойсей 6:57).

  • Подумайте про людину, на якій ви зосередили свою увагу під час прочитання історії. Як ви уявляєте реакцію цієї людини на слова та дії Спасителя?

  • Що ви дізналися про Спасителя, зосереджуючи увагу на конкретній дійовій особі історії?

Сила Ісуса Христа зцілювати

Одна з істин, які ви могли визначити під час вивчення цієї історії, полягає в тому, що Ісус Христос має силу зцілювати нас фізично та духовно.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, тоді член Першого Президентства, свідчив про силу Спасителя зцілювати духовні хвороби.

Зображення
Офіційний портрет старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, 2006 р. Покликаний другим радником у Першому Президентстві 3 лютого 2008 р. Офіційний портрет зроблений у 2008 р., який замінив портрет 2004 р.

Інколи духовні хвороби з’являються в результаті гріха або емоційних ран. …

Навіть найглибші духовні рани — так, навіть ті, які можуть здаватися невиліковними — можуть бути зціленими.

Мої дорогі друзі, цілюща сила Ісуса Христа не зникла в наші дні.

Цілющий дотик Спасителя може змінити життя в наші дні, так само, як і коли Він жив на землі. Якщо в нас буде достатньо віри, Він може взяти наші руки, наповнити наші душі небесним світлом і зціленням, і сказати нам благословенні слова: “Уставай, візьми ложе своє — та й ходи!” [Іван 5:8].

(Дітер Ф. Ухтдорф, “Носії небесного світла”, Ensign або Ліягона, лист. 2017, с. 78)

  • Які духовні рани може зцілити Спаситель?

Ви можете написати на дошці: Лише Ісус Христос може повністю зцілити ________ та запропонувати студентам заповнити пробіл.

  • Як знання того, що Він може зцілювати духовні рани, благословляє ваше життя?

Поміркуйте над наступними питаннями, що стосуються цієї істини. Ви можете записати свої думки у щоденнику для навчання.

  • Чи є у вашому житті духовні рани, які потребують зцілення?

  • Як ви можете прагнути цілющої сили Ісуса Христа?

  • Чи знаєте ви ще когось, хто потребує цілющої сили Ісуса Христа? Що ви можете зробити, аби допомогти їм отримати її?

Свідчіть про любов, яку Ісус Христос має до кожного з нас, і про Його силу зцілити нас.

Діліться тим, чого ви навчилися

Вивчаючи інші історії з Писань цього року, ви можете використовувати цю навичку, щоб зосереджуватися на конкретних дійових особах. Може бути корисним прочитати уривок кілька разів, кожного разу розмірковуючи над тим, чого могли навчитися різні люди з історії.

Уявіть, що особа, на якій ви зосередили свою увагу під час вивчення цієї історії, хоче описати другу те, що вона побачила та відчула того дня. Виділіть час, щоб записати у своєму щоденнику для навчання, якою ви уявляєте її детальну розповідь про свій досвід. Зокрема, опишіть, що вона, на вашу думку, дізналася про Ісуса Христа та що відчула стосовно Нього.

Коментарі та довідковий матеріал

Чи може моя віра впливати на близьких мені людей?

Старійшина Чі Гонг (Сем) Вонг, сімдесятник, навчав:

Зображення
Офіційний портрет старійшини Чі Гонга (Сема) Вонга. Фотографію було зроблено у березні 2017 року.

Хочу поділитися з вами ще одним прихованим скарбом, що міститься в цій розповіді. Він у 5-му вірші: “А Ісус, віру їхню побачивши” (курсив додано). Раніше я цього не помічав — віру їхню. Наша поєднана віра також впливає на благополуччя інших.

Ким були ті люди, про яких згадує Ісус? Вони могли бути тими чотирма, які несли паралізованого чоловіка, це міг бути сам чоловік, люди, які молилися за нього, і всі ті, хто там були і слухали проповідування Ісуса й тихо раділи у своїх серцях, очікуючи на диво, яке от-от має статися. Серед них також могли бути дружина, батько чи мати, син або дочка, місіонер, президент кворуму, президентка Товариства допомоги, єпископ і далекий друг. Ми всі можемо допомагати одне одному. Ми повинні завжди завзято займатися пошуками тих, хто потребує допомоги.

(Чі Гонг [Сем] Вонг, “Спасати в єдності”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, с. 16)

Що Ісус довів книжникам, фізично зціливши чоловіка?

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснював:

Зображення
Портрет старійшини Брюса Р. Мак-Конкі від плечей.

І Ісус, і присутні тоді “законовчителі” знали, що ніхто, окрім Бога, не може прощати гріхи. Тому, щоб звернути увагу та переконливо засвідчити, що в Ньому живе сила Бога, … Ісус зробив те, що не міг зробити жоден самозванець — Він застосував Свою божественну силу для зцілення чоловіка, якому простив гріхи. На його запитання, чи потрібно більше сили для прощення гріхів, ніж для того, щоб змусити хворого встати й ходити, може бути лише одна відповідь! Це одна сила; Той, Хто може зробити одне, може зробити й інше.

(Bruce R. McConkie, Doctrinal New Testament Commentary [1973], 1:177–178)

Додаткові навчальні завдання

Приводити інших до Спасителя

Ви можете запропонувати студентам наслідувати приклад тих чотирьох людей, які мали намір донести паралізованого чоловіка до Христа. Попросіть їх подумати про конкретних близьких їм людей, яким потрібна допомога, щоб прийти до Спасителя і скласти план, як їм допомогти. Вони можуть залучити до здійснення свого плану інших людей, так само як і паралізованому чоловікові знадобилась допомога більш ніж однієї людини. Слова старійшини Вонга, які містяться у розділі уроку “Коментарі та довідковий матеріал” (або увесь його виступ), можуть допомогти студентам зрозуміти важливість об’єднання їхньої віри з вірою інших.

Допомагати іншим

Ви можете показати відео “Ноги Дейтона” (3:02), доступне на сайті ChurchofJesusChrist.org. У цьому відео показано історію 13-річного хлопця, який допоміг своєму другу з церебральним паралічем взяти участь у тріатлоні. Після перегляду відео запропонуйте студентам подумати про важливість допомоги іншим робити те, що вони не мають достатньо сил зробити самостійно. Вони можуть подумати про приклади допомоги іншим, наприклад, запрошення до церкви або до храму друзів, які не можуть туди піти самостійно.

Роздрукувати