Семінарія
Maтвій 8; Лука 7:11–17


Maтвій 8; Лука 7:11–17

Чудотворна сила Ісуса Христа

Зображення
Молодий чоловік, загорнутий у поховальну тканину, сидить у ношах. Ісус поклав свою руку йому на плече, на задньому плані можна побачити учнів Ісуса.

Одним із способів, коли Ісус демонстрував свою силу, було чудотворне зцілення, зокрема й воскресіння сина вдови з мертвих. Цей урок має зміцнити вашу віру в силу Ісуса Христа здійснювати чудеса у наші дні й безпосередньо у вашому житті.

Використання навчального плану. Готуючись до кожного уроку та вивчаючи блок Писань, також з молитвою переглядайте навчальний план. Коли ви робитимете це, Святий Дух допомагатиме вам пристосувати урок до потреб ваших студентів. Ви можете вирішити скористатися усіма чи кількома ідеями для навчання, запропонованими для вивчення блоку Писань, або можете пристосувати їх до потреб і обставин вашого класу.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам розпитати членів своєї сім’ї чи друзів про те, які події зі свого життя і у Церкві вони вважають чудесами. Нагадайте студентам, що деякі чудеса можуть впадати в очі, а інші можуть бути ледь помітними.

Можливі навчальні завдання

Чудеса

Ви можете написати на дошці наведені далі визначення та показати зображення деяких дивовижних подій з Писань (див. супровідні зображення).

Зображення
Ісус прощає й зцілює чоловіка.
Зображення
Ісус зцілює сліпого. Доступне на Latter-day Saint Channel (Канал святих останніх днів).

Чудо — це “надзвичайна подія, вчинена силою Божою. … Щоб було явлено чудеса, необхідна віра” (Путівник по Писаннях, “Чудо”, scriptures.ChurchofJesusChrist.org).

  • Які із записаних у Писаннях чудес вам подобаються найбільше? Чому?

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа з цих чудес?

За належних обставин студентам, які не виконали підготовче завдання до уроку, можна запропонувати написати текстове повідомлення члену сім’ї або другу та запитати про те, які події ті вважають чудесами. Студенти можуть поділитися цими відповідями наприкінці уроку.

Протягом свого життя Спаситель здійснив багато чудес. Вивчаючи деякі з них на цьому уроці та протягом тижня, поміркуйте про те, як би ви відповіли на такі запитання:

  • Що ви знаєте про чудеса?

  • Які запитання ви маєте стосовно них?

  • Яке чудо або чудеса, за вашими сподіваннями, Бог здійснить у вашому житті?

Ви можете записати свої відповіді у щоденнику для навчання. Цього тижня пошукайте відповіді на свої запитання під час вивчення чудес, здійснених Ісусом Христом.

Що ми дізнаємося про Ісуса Христа завдяки чудесам?

Одна з навичок вивчення Писань, яка може допомогти вам краще пізнати Ісуса Христа, — не просто зосередитися на Його вчинках, а з молитвою поміркувати над тим, що Його вчинки говорять про Його характер. Читаючи, можна ставити запитання, подібні до наступного: “Що я дізнаюся про мотиви, пріоритети та риси характеру Спасителя з Його слів та вчинків?”

Прочитайте Лука 7:11–17 та знайдіть подробиці в історії, які навчають вас про Ісуса Христа. Наприклад, зверніть увагу на вірш 13 і те, як він допомагає вам зрозуміти, чому Він здійснив це чудо.

  • Що ви дізнаєтеся про мотиви, пріоритети та риси характеру Спасителя з того, що Він робив і казав, коли здійснював це чудо?

  • Як те, що ви дізналися, може допомогти вам зараз у вашому житті?

Ісус Христос здійснив багато чудес

Виберіть для вивчення одне або більше з наступних чудес. Продовжуйте звертати увагу на те, що ви дізнаєтеся про Спасителя з цих розповідей.

Можна показати наступні зображення та посилання на Писання. Вказуйте на конкретне зображення, вголос зачитуючи короткий опис до нього. Після цього розділіть клас на групи по троє. Призначте кожному члену групи різну розповідь для вивчення та запропонуйте студентам поділитися зі своєю групою подробицями прочитаної розповіді.

Матвій 8:1–4; Марк 1:40–42 Ісус зцілює прокаженого.Люди цуралися прокаженого через те, що проказа була болісною, інфекційною хворобою, яка іноді призводила до смерті. Більшість людей уникали наближатися до прокажених чи торкатися їх.

Зображення
Як члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ми віримо в дуже особисті стосунки зі Спасителем. Читаючи Новий Завіт і Книгу Мормона, я часто думав про те, як то було відчувати дотик Спасителя і бути зціленим завдяки Його доброчесності. На цьому зображенні проілюстровано історію з Матвій 8, що в Новому Завіті. Прокажений підійшов до Ісуса, маючи віру, що Ісус може зцілити його, якщо тільки захоче. Простими словами: “Будь чистий”, життя у розпачі сповнилося надією. Яким був той момент? Щойно очищений чоловік, дивився в очі Спасителя світу.

Матвій 8:5–8, 13 Ісус зцілює слугу сотника.Сотник був командиром близько 100 солдат у римській армії. За часів Ісуса багато юдеїв ненавиділи римських солдат через релігійні відмінності та той факт, що останні були представниками народу, який завоював їх.

Зображення
Римський воїн готується до битви.

Марк 5:1–13, 18–20 Ісус виганяє нечистих духів з чоловіка, що жив поблизу могильних печер.Чоловік жив поблизу могильних печер, він кричав та завдавав собі шкоди. Коли люди, які жили у цій місцевості, не змогли скувати його кайданами, вони залишили його в ізоляції біля могильних печер.

Зображення
Чоловік з нечистим духом

Запропонуйте студентам обговорити у групах запитання, подібні до наступних. Це допоможе їм зосередити увагу на Спасителі, а не лише на подіях, де присутні чудеса. Переконайтеся, що студенти розуміють, що здійснені Ісусом Христом чудеса демонструють любов та співчуття, що Він має до нас.

  • Що ви дізнаєтеся про мотиви, пріоритети та риси характеру Спасителя з того, що Він робив і казав, коли здійснював це чудо?

  • Як те, що ви дізналися, може допомогти вам зараз у вашому житті?

  • Що ви можете робити, коли відчуваєте потребу в допомозі Спасителя?

Чудеса в наші дні

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, чи Спаситель творить чудеса і сьогодні? Хоча багато людей і не були свідками деяких яскравих чудес, про які записано у Писаннях, наприклад: розділення вод Червоного моря або воскресіння із мертвих, важливо пам’ятати про те, що чудеса трапляються і сьогодні. Спаситель проголосив: “Я є Бог чудес; і Я покажу світові, що Я Той Самий учора, сьогодні і навіки” (2 Нефій 27:23).

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 року.

Багато чудес відбуваються кожного дня в роботі нашої Церкви і в житті наших членів Церкви. Багато з вас були свідками чудес, можливо, навіть більше, ніж ви усвідомлюєте.

(Dallin H. Oaks, “Miracles”, Ensign, June 2001, 6)

  • Які думки чи запитання у вас викликало твердження президента Оукса?

Перш ніж поставити наступні запитання, можна нагадати студентам про запропоноване завдання для підготовки або запропонувати їм перевірити відповіді членів сім’ї чи друзів, яким вони могли написати текстове повідомлення на початку уроку. Попередьте студентів, що їм не слід ділитися подробицями, які можуть бути надто особистими або священними.

  • Які чудеса Спаситель здійснив як частину Відновлення та завдяки роботі Своєї Церкви?

  • Свідками яких чудес доводилось бути вам або вашим рідним у своєму житті?

  • Що можна дізнатися про Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки цим чудесам у вашому житті?

Ви можете запропонувати студентам поміркувати про те, як їх розуміння чудес поглибилось під час цього уроку. Також запропонуйте студентам звертати увагу на те, як Господь чудесним чином впливає на їхні життя. Заохочуйте їх прагнути натхнення від Святого Духа, щоб знайти відповіді на запитання, які у них ще залишились стосовно чудес.

Коментарі та довідковий матеріал

Яке чудо є найвеличнішим?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 року.

Деякі чудеса впливають на багатьох людей. Найвеличніше з таких чудес — Спокута Ісуса Христа, яка є Його тріумфом над фізичною та духовною смертю для всього людства. Немає чуда більш масштабного та величнішого.

(Dallin H. Oaks, “Miracles”, Ensign, June 2001, 9)

Чи відбуваються в наші дні вражаючі чудеса, подібні до тих, що записані в Писаннях?

Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) поділився прикладом такого надзвичайного сучасного чуда:

Зображення
Поясний портрет Президента Гордона Б. Хінклі. Президент Хінклі сперся руками на спинці крісла. Це офіційний церковний портрет Президента Хінклі 1995 року. Це був останній офіційний портрет Президента Хінклі. Президент Хінклі помер 27 січня 2008 року.

Мене попросили відвідати в лікарні жінку, якій лікарі повідомили, що вона осліпне та втратить зір протягом тижня. Вона попросила нас благословити її, і коли ми це зробили, вона заявила, що чудесним чином зцілилась. … Я сказав їй: “Не я врятував ваш зір. Безумовно, Господь врятував ваш зір. Будьте вдячні та дякуйте Йому”.

(Teachings of Gordon B. Hinckley [1997], 343)

Чому люди не отримують кожного чуда, якого вони прагнуть з вірою в Ісуса Христа?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, сказав:

Зображення
Офіційний портрет президента Далліна Х. Оукса, зроблений у березні 2018 року.

Чудеса трапляються, але не завжди коли ми просимо. … Воля Господа завжди є першочерговою. Священство Господа не можна використовувати для здійснення чуда всупереч волі Господа. Нам слід пам’ятати, що якщо чудо має трапитися, воно трапиться не тоді, коли ми очікуємо чи плануємо. Одкровення навчають, що чудеса трапляються “у Його належний час, і Його належним шляхом” (УЗ 88:68).

(Dallin H. Oaks, “Miracles”, Ensign, June 2001, 9)

Чому нечисті духи в розповіді з Марк 5:11–13 бажали увійти в свиней?

Пророк Джозеф Сміт (1805–1844) пояснював:

Зображення
Фронтальний портрет пророка Джозефа Сміта молодшого на півзросту. Голова Джозефа повернута вбік на три чверті, права рука на поясі, а ліва рука тримає аркуші паперу. Він зображений у темно-коричневому костюмі і в білій сорочці з краваткою.

Ми прийшли на цю землю, щоб мати тіло і представити його чистим перед Богом у целестіальному царстві. Великий принцип щастя полягає в наявності тіла. У диявола немає тіла, і в цьому його покарання. Він радіє, якщо може заволодіти скинією людини, і у випадку, коли був вигнаний Спасителем, то попросився вселитися в стадо свиней, чим показав, що радше буде в тілі свині, ніж без тіла. Усі істоти, які мають тіло, мають владу над тими, які його не мають.

Чи стануться ще чудеса до повернення Спасителя?

Президент Рассел М. Нельсон свідчив:

Зображення
Офіційний портрет Президента Рассела М. Нельсона, зроблений у січні 2018 року

Наш Спаситель і Викупитель, Ісус Христос, виконуватиме деякі зі Своїх найвеличніших справ від цього часу і до того, коли Він прийде знов. Ми побачимо дивовижні ознаки того, що Бог Батько і Його Син, Ісус Христос, головують над цією Церквою у величі й славі.

(Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 96)

Додаткові навчальні завдання

Ісус Христос є і залишатиметься Богом чудес

Щоб допомогти студентам переконатися, що чудеса досі трапляються, ви можете запропонувати їм розглянути Мормон 9:11–21. Попросіть їх знайти відповіді на наступні запитання:

  • Які здійснені Ісусом Христом чудеса Мороній визначив у цих віршах?

  • Яку пораду дав Мороній тим, хто не вірить у чудеса?

  • Чому Бог перестав здійснювати чудеса серед Свого народу?

Вигнання нечистих духів

Дізнавшись про те, що Спаситель має силу виганяти нечистих духів, студенти можуть прочитати пророцтво царя Веніямина у Мосія 3:5–6. Запропонуйте їм обговорити значення того, що Спаситель може “виганяти дияволів, або злих духів, які живуть у серцях дітей людських” (див. вірш 6). Попросіть їх поміркувати про те, чи стримує їх щось духовно, що вони хотіли б прибрати зі своїх сердець. Свідчіть про здатність Спасителя вилучити злі бажання з нашого серця, коли ми звертаємося до Нього з вірою.

Роздрукувати