Семінарія
Maтвій 19:16–30; Марк 10:17–31


Maтвій 19:16–30; Марк 10:17–31

“Чого ще бракує мені?” (Матвій 19:20)

Зображення
Lawyer asks Jesus what he should do to inherit eternal life. Outtakes include the desert landscape, Jesus with the two men/lawyers with his disciples and followers in the background, and some of the images from “Christ and the Rich Young Ruler.”

Заможний молодий чоловік запитав Ісуса про те, що йому необхідно зробити, аби отримати вічне життя. Ісус з любов’ю запропонував молодому чоловіку продати свої багатства та слідувати за Ним. Цей урок заохотить вас дізнатися про те, що Спаситель хотів би, аби ви робили, намагаючись краще слідувати за Ним.

Адаптування змісту уроку. Ідеї для навчання, що містяться у цьому посібнику, необхідно адаптувати до потреб студентів. Коли Святий Дух вас надихає, використовуйте особистий досвід та ідеї, а також проявляйте гнучкість, адаптуючи матеріал уроку.

Підготовка студентів: попросіть студентів пригадати випадки, коли вони відчували вдячність за те, що їм запропонували щось змінити. Яким чином підказку стосовно того, що ми можемо покращити в собі, можна вважати знаком любові?

Можливі навчальні завдання

Порада стосовно покращення

Ви можете спланувати наступне завдання, поділившись особистим прикладом використання наступних запитань. Після чого запропонуйте студентам зробити те саме з партнером.

Виберіть те, що вам подобається робити та що у вас добре виходить (наприклад, спорт, гра на музичному інструменті, хобі, предмет у школі чи заняття). Після цього відверто оцініть свої здібності у цьому виді діяльності та ваше бажання покращувати вміння, відповівши на запитання на кшталт наступних:

  • Які ваші сильні сторони? Які ваші слабкості?

  • Якби ви могли вибрати будь-яку людину для спостереження за вами і надання конкретної поради стосовно покращення умінь, хто б це був? Чому?

Попросіть студентів подумки виконати наступну вказівку, враховуючи її особисту суть.

А зараз ще раз поставте собі те саме питання, але цього разу з думкою про духовне зростання (наприклад, ви можете зосередитися на знанні євангелії, гідності, вашому бажанні вдосконалюватись чи рисах, подібних до Христових).

Ви можете виділити дві-три хвилини на те, аби студенти назвали сильні духовні сторони чи риси, подібні до Христових, які вони бачать у своїх однокласників—це підбадьорить членів класу та підтримає їх. Зосередьтесь на студентах, які особливо потребують похвали, бо, можливо, мають низьку самооцінку.

У Новому Завіті ми дізнаємося про молодого чоловіка, який вирішив звернутися до Спасителя за порадою. Прочитайте Матвій 19:16–19 , щоб дізнатись про поставлене молодим чоловіком запитання і те, як Спаситель спершу відповів йому.

  • Як, на вашу думку, відповідь Спасителя цьому молодому чоловіку також стосується і нашого життя?

  • Що ви дізналися про Ісуса Христа з Його відповіді?

Прочитайте та за бажанням позначте поставлене молодим чоловіком запитання, яке записане у Матвій 19:20 . Ви можете своїми словами переписати це запитання у власному примірнику Писань.

Президент Гарольд Б. Лі (1899–1973) навчав:

Зображення
Head and shoulders portrait of LDS Church President Harold B. Lee.

Кожен з нас, якщо ми бажаємо досягти досконалості, повинен одного дня запитати себе: “Чого ще бракує мені?”

  • Як це запитання може допомогти нам краще наслідувати Ісуса Христа?

  • Якщо ми не ставитимемо це запитання, як це вплине на наші зусилля слідувати за Спасителем?

  • Чому Небесний Батько та Ісус Христос найкраще готові, щоб допомогти вам дізнатися про потрібні зміни?

Євангелія від Марка додає важливі деталі про Ісуса Христа до цієї історії. Прочитайте Марк 10:21 і знайдіть свідчення про наступну істину: оскільки Ісус Христос нас любить, Він допоможе нам дізнатися, чого нам бракує в наших зусиллях слідувати за Ним.

Зауважте, що в Марк 10:21 не згадується, що Спаситель вголос виявляє Свою любов. Натомість Марк писав, що “Ісус же поглянув на нього з любов’ю”. Виділіть трохи часу на те, щоб поміркувати про ставлення Ісуса Христа до вас та любов, яку Він відчуває до вас.

Можна показати перше з представлених далі запитань та виділити студентам час на їх обмірковування перед відповіддю.

  • Чому важливо знати, що Ісус Христос любить тих, хто приходить до Нього за настановами щодо змін?

  • Яким чином заклики Спасителя до покращення є ознакою Його любові?

  • Чого Етер 12:27 навчає про те, як Господь може допомогти вам?

Прочитайте Марк 10:22 та дізнайтесь, як вирішив вчинити молодий чоловік.

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, пояснив деякі можливі наслідки рішення молодого чоловіка.

Зображення
Head and shoulders portrait of Elder Bruce R. McConkie.

Нам залишається лише здогадуватися, наскільки близьким [заможний молодий чоловік] був до Сина Бога, чи товаришував він з апостолами, які одкровення та видіння міг отримати, якби він міг жити за законом целестіального царства. Але він залишається безіменним, хоча його ім’я могло вічно згадуватись з шаною поміж імен інших святих.

(Bruce R. McConkie, “Obedience, Consecration, and Sacrifice”, Ensign, May 1975, 51)

Знайдіть способи, щоб усі студенти могли відповісти на наступне запитання. Вони можуть дати відповідь, розігравши сценку або записавши її у своїх щоденниках для навчання. Надаючи студентам можливості пояснити, чому нам слід слідувати за Спасителем, ви можете допомогти їм поглибити їхнє учнівство.

  • Якби ви могли повернутися в минуле та поговорити з цим молодим чоловіком, перш ніж він вирішить відхилити запрошення Спасителя, що б ви йому сказали?

Чи готові ви запитувати і слухатися?

Закрийте очі та спробуйте уявити Спасителя, який дивиться на вас з такою ж любов’ю, з якою він дивився на молодого чоловіка в цій історії.

Старійшина Ларрі Р. Лоуренс, сімдесятник, дав наступне запрошення та обіцяння.

Зображення
Official Portrait of Elder Larry R. Lawrence. Photographed March 2017.

Я хотів би порадити кожному з вас якось невдовзі взяти участь у духовній вправі, можливо навіть сьогодні ввечері, коли ви промовлятимете свої молитви. Смиренно поставте Господу таке запитання: “Що заважає моєму розвитку?” Іншими словами: “Чого ще бракує мені?” Потім тихо почекайте відповіді. Якщо ви щирі, то невдовзі отримаєте чітку відповідь. Це буде одкровення, призначене саме для вас.

(Ларрі Р. Лоуренс, “Чого ще бракує мені?”, Ensign або Ліягона, лист. 2015, с. 35)

  • Як, на вашу думку, прийняття пропозиції старійшини Лоуренса може вплинути на ваше життя? Які наслідки можуть бути в разі її неприйняття?

  • Який вплив має знання про любов Христа до вас на вашу готовність поставити це запитання?

Студентам може бути корисно виконати такі завдання у своїх щоденниках для навчання.

Тепер виділіть трохи часу на те, аби запитати Бога про те, що Він би хотів, аби ви змінили у своєму житті. Це може бути щось, що вам слід припинити робити, почати робити або робити інакше. Потім порозмірковуйте над своїм життям та запишіть свої думки та отримані спонукання. (Якщо відповідь не приходить до вас одразу, продовжуйте ставити питання з наміром дослухатися до відповіді після того, як ви її отримаєте. Бог дасть вам відповідь у належний час та у найкращий спосіб).

Поділіться власним досвідом або запропонуйте студентам розповісти про випадки, коли вони були вдячні за надані з любов’ю настанови щодо змін у їхньому житті. Ви можете привернути увагу до того, яким чином можуть проявлятися настанови від Бога щодо змін (через члена сім’ї, через провідника Церкви, через читання уривків з Писань, підказки від Святого Духа тощо).

Коментарі та довідковий матеріал

Яким чином заклики Спасителя до покаяння є ознакою Його любові?

Старійшина С. Марк Палмер, сімдесятник, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder S. Mark Palmer. Photographed in March 2017.

Якщо ми смиренні, то приймемо запрошення Господа покаятися, жертвувати і служити, як доказ Його досконалої любові до нас. Зрештою, запрошення покаятися—це також запрошення прийняти чудовий дар прощення і миру.

(С. Марк Палмер, “Ісус же поглянув на нього з любов’ю”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, с. 116)

Чи варто постійно непокоїтися про наші недоліки?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав:

Зображення
Official Portrait of Elder S. Mark Palmer. Photographed in March 2017.

Чи достатньо я роблю? Що ще мені слід зробити? Кроки, які ми робимо, щоб відповісти на ці запитання, є ключовими для нашого щастя у цьому житті та у вічностях. …

У той же час наш Небесний Батько та Ісус Христос не хочуть, аби під час нашого земного життя ми не знали, що робити через постійну невпевненість, і сумнівалися, чи робимо достатньо для нашого спасіння і піднесення.

(Дейл Г. Ренлунд, “Чинити справедливо, любити милосердя і ходити сумирно з Богом”, Ensign або Ліягона, лист. 2020, с. 111)

Марк 10:25 . Що означає те, що “верблюдові легше пройти через голчине вушко”?

Дехто стверджує, що вушком голки називали невеликий прохід у міській стіні Єрусалима, для проходження через який з верблюда потрібно було зняти вантаж. Хоча немає жодних доказів існування цього проходу. Інші припускають, що зміна однієї літери в грецькому тексті змінить зміст цього уривка з Писань, і у цьому значенні через вушко голки проходитиме мотузка, а не верблюд. Однак, коли Ісус Христос згадував про верблюда, який проходить через голчине вушко, ймовірно це був приклад перебільшення, навмисної гіперболізації з метою показати, “як тяжко отим, хто має багатство, увійти в Царство Боже” ( Матвій 19:23).

(New Testament Student Manual [Посібник для Системи церковної освіти, 2014], с. 63)

Maрк 10:23–27 . Чи справді багатій людині важко або й навіть неможливо потрапити на небеса?

У перекладі Джозефа Сміта у Марк 10:27 сказано, що “Для людей, які покладаються на багатства,—це неможливо; але це не є неможливим для людей, які покладаються на Бога і залишають усе заради Мене, бо для таких усе це можливо” (Переклад Джозефа Сміта, Марк 10:26).

Додаткові навчальні завдання

Відео

Особиста порада від Бога

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що Спаситель назвав багатому юнакові вимогу, “що відповідала його конкретним потребам і обставинам” (“Лагідні й невибагливі серцем”, Ensign або Ліягона, трав. 2018, с. 30).

Небесний Батько та Ісус Христос можуть також надати кожному з нас особисту пораду, якої ми потребуємо. Аби продемонструвати приклади особистої індивідуальної поради, яку люди отримували від Бога, ви можете поділитись зі студентами виступом старійшини Ларрі Р. Лоуренса, сімдесятника, “Чого ще бракує мені?” з часовим кодом від 2:41 до 7:20. Це відео можна знайти на сайті ChurchofJesusChrist.org.

//media.ldscdn.org/webvtt/general-conference/october-2015-general-conference/2015-10-1050-elder-larry-r-lawrence-eng.vtt

Митник та фарисей

Запропонуйте студентам порівняти ставлення до молитви двох людей, про яких згадується у Лука 18:9–14 та обговорити питання на кшталт наступних:

  • Як наше ставлення впливає на наше бажання шукати поради та настанови щодо змін?

  • Як воно може впливати на нашу готовність прийняти та виконати пораду, отриману від Господа, провідників Його Церкви, наших батьків та інших людей?

Щоб отримати вічне життя, ми повинні бути ладними віддати все, про що попросить нас Господь

Порівняйте реакцію молодого чоловіка у Марк 10:21–22 та інших людей, яких просили принести подібні жертви. Прикладами можуть служити Легій (див. 1 Нефій 2:2–4); Петро, Яків, Іван та Андрій (див. Матвій 4:18–22); Матвій, якого також називали Левій (див. Лука 5:27–29); Мойсей (див. Євреям 11:24–27); та інші вірні люди сьогодення.

У який спосіб Спаситель виконує обіцянку, записану в Матвій 19:29 , дану Ним тим, хто готовий пожертвувати всім, чого Він від них вимагає?

Роздрукувати