Семінарія
Матвій 20:1–16


Матвій 20:1–16

Притча про робітників у винограднику

Зображення
Men and women working in a vineyard picking grapes. Outtakes include the Lord of the vineyard, hiring workers to work in the vineyard, people picking grapes, being paid for their labors and also some pictures of the surrounding countryside/landscape and people working on the film

Петро запитав: “От усе ми покинули, та й пішли за Тобою слідом; що ж нам буде за це?” (Maтвій 19:27). Спаситель відповів притчею про робітників у винограднику. Ця притча вчить, що кожен, хто вирішить присвятити своє життя Йому, отримає обіцяну винагороду, незалежно від того, коли він почав іти шляхом завітів. Цей урок може допомогти вам відчути надію, що ви отримаєте благословення, які пропонує Ісус Христос через Свою Спокуту.

Візуалізація складних уривків. Студенти зможуть краще зрозуміти деякі складні уривки з Писань, якщо зможуть розігрувати їх або уявити їх іншим чином. Це може допомогти студентам краще зрозуміти події, людей та деталі в Писаннях.

Підготовка студентів: Запропонуйте студентам скласти список благословень, які вони отримали від Господа, тому що їх навчали євангелії ще в ранньому віці. В якості альтернативи вони можуть створити список можливостей, які люди можуть втратити, якщо їх почнуть навчати євангелії у більш зрілому віці. Попросіть студентів подумати над тим, що вони можуть дізнатися зі списку, який склали.

Можливі навчальні завдання

Замість того, щоб використовувати наведену нижче ситуацію, можете використати це завдання, адаптуючи його до потреб і розміру кожного класу:

Запропонуйте кільком студентам, які хотіли б виконати це завдання, встати і тримати Писання або іншу книгу обома руками протягом 2 хвилин, витягнувши руки прямо перед собою. Пообіцяйте їм винагороду (наприклад, маленькі цукерки), якщо вони зможуть вистояти так весь час. Кожні 30 секунд запрошуйте інших студентів зробити те саме, але не обіцяйте їм жодної конкретної винагороди. За 30 секунд до того, як минуть початкові 2 хвилини, запропонуйте виконати цю вправу решті студентів. Коли 2 хвилини закінчаться, скажіть усім студентам опустити руки. Усім, хто брав участь, починаючи з останніх, які приєдналися, дайте повну винагороду, яка була обіцяна першим волонтерам.

Запитайте студентів, що вони відчували під час цього завдання. Якщо перші студенти скаржаться на несправедливе ставлення до них, запитайте їх, чому вони так вважають.

Уявіть таку ситуацію:

Марісоль нещодавно приєдналася до Церкви разом зі своєю матір’ю, бабусею та дідусем. Невдовзі її дідусь помер. Марісоль ставить перед собою запитання, чи отримає її дідусь такі ж благословення, що й вона, хоча він прийняв євангелію набагато пізніше в житті.

  • Що б ви сказали Марісоль?

Спаситель навчив Своїх апостолів притчі, яка демонструє Його турботу про всіх, хто вирішив йти за Ним. Протягом цього уроку, коли ви шукаєте істини, які допоможуть вам краще зрозуміти бажання Спасителя щодо нас, шукайте натхнення у Святого Духа.

Робітники у винограднику

Можете створити таблицю на дошці з пробілами для наступної інформації про кожну групу робітників: час початку роботи, обіцяна зарплата, кількість відпрацьованих годин та оплачена сума. Запропонуйте студентам заповнити таблицю.

Під час вивчення цієї притчі корисно знати, що звичайний робочий день у часи Нового Завіту, ймовірно, становив близько 12 годин—починався рано-вранці й закінчувався ввечері. Словодинарій у цих віршах стосується римської монети, яка зазвичай використовувалася для оплати робітнику за цілий день роботи.

Прочитайте Матвій 20:1–7 і знайдіть, як господар виноградника наймав робітників.Можете також подивитися відео “Робітники у винограднику” з часового коду від 0:00 до 1:33, яке знаходиться на ChurchofJesusChrist.org.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів пояснив:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

За часів земного життя Спасителя, звичайна людина та її сім’я могли заробити за день лише на своє проживання. Якщо ви не працювали, не займались фермерством або не продавали, ймовірно, що ви і не харчувалися б.

(Джеффрі Р. Холланд, “Робітники у винограднику”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, с. 31)

Допоможіть студентам проаналізувати притчу з різних точок зору кожної групи робітників.

  • Як ви думаєте, кого символічно уособлюють господар виноградника та робітники?

  • Як ви думаєте, як би почувався один з перших робітників, найманих на цей день?

  • Які думки та почуття, на вашу думку, виникали у робітників, які чекали на роботу протягом дня?

Прочитайте Матвій 20:8–16 і знайдіть, як закінчився день для всіх робітників.Можете також подивитися відео “Робітники у винограднику” з часового коду від 1:34 до 3:00, яке знаходиться на сайті ChurchofJesusChrist.org.

Можливо, буде корисно знати, що наймання на роботу господарем виноградника в цій притчі може символізувати укладення завіту з Небесним Батьком та Ісусом Христом. Оплата може символізувати благословення вічного життя.

Поставте деякі або всі наступні запитання (або інші запитання), щоб допомогти студентам розпізнати божественні якості, виявлені господарем виноградника.

  • Які б почуття були у вас до господаря виноградника, якби ви були одним з перших найманих робітників або одним із останніх?

  • Яким чином господар виноградника виявив любов і турботу до всіх робітників?

  • Коли ви розумієте, що господар виноградника може бути символічним уособленням Небесного Батька або Ісуса Христа, які божественні якості ви бачите в ньому?

  • Які уроки можна засвоїти з цієї притчі?

Милість Господа

Старійшина Джеффрі Р. Холланд поділився важливими істинами про Господа, про які ми можемо дізнатися з цієї притчі. Можете переглянути відео “Робітники у винограднику” на сайті ChurchofJesusChrist.org, з часового коду від 10:02 до 11:42 або прочитати наведений нижче текст.

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Ця притча—як і всі притчі—насправді стосується робітників або заробітної платні не більше, ніж інші притчі стосуються овець і кіз. Це розповідь про доброту Бога, Його терпіння і прощення, та про Спокуту Господа Ісуса Христа. Це розповідь про великодушність і співчуття. Це розповідь про милість. Головною думкою в ній—яку я почув багато років тому—є те, що Бог, безперечно, має найбільше задоволення у тому, щоб бути Богом, завдяки радості, яка приходить від виявлення Ним милосердя, особливо до тих, хто не очікує на нього і часто відчуває, що не заслуговує цього.

Я не знаю, кому в цій численній аудиторії сьогодні може бути потрібним послання про прощення, яке є невід’ємною частиною цієї притчі, але наскільки б ви, на вашу думку, не запізнилися, скільки б, як ви думаєте, нагод не втратили, скількох би помилок, як ви відчуваєте, не припустилися, або скількох талантів, як ви думаєте, ви не маєте, чи як далеко від дому, від сім’ї та від Бога ви не віддалилися б, я свідчу, що ви не зайшли далі тієї відстані, куди сягає божественна любов. Ви не можете зійти нижче тієї глибини, до якої сяє нескінченне світло Спокути Христа.

(Джеффрі Р. Холланд, “Робітники у винограднику”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, сс. 32—33

  • Поміркуйте, що зі сказаного старійшиною Холландом, як ви вже знаєте, є істиною про Небесного Батька та Ісуса Христа. Як ви дізналися, що це істинно?

  • Які додаткові думки чи почуття у вас виникають щодо Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки тому, що ви дізналися сьогодні?

  • Як те, чого ви навчилися, може вплинути на ваше повсякденне життя?

Свідчіть про милість Ісуса Христа і Його бажання благословити всіх, хто приходить до Нього. Можете поділитися особистим досвідом або попросити студентів розповісти щось доречне про те, як вони відчули Його милість і благодать.

Коментарі та довідковий матеріал

Яка ціль притчі про роботу у винограднику Господа?

Президент Даллін Х. Оукс, з Першого Президентства, навчав:

Зображення
Official Portrait of President Dallin H. Oaks taken March 2018.

Винагорода від Господаря на Останньому cуді не залежатиме від того, скільки часу ми працювали у винограднику. Ми не отримаємо нашу небесну винагороду, якщо будемо відмічати години роботи. Важливим є те, що наша праця на роботі у Господа допомогла нам стати кимось. Декому з нас для цього потрібно більше часу, ніж іншим. Врешті-решт важливим є те, ким ми стали завдяки своїй праці.

(Даллін Х. Оукс, “Заклик перемінитися”, Ensign, лист. 2000, 34)

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Official Portrait of Elder Jeffrey R. Holland. Photographed January 2018.

Я свідчу про відновлювальну силу Божої любові і чудо Його благодаті. Він турбується про те, щоб у вас була віра, коли ви зрештою повернетесь, а не про те, о котрій годині дня ви туди потрапите.

Тож якщо ви уклали завіти, дотримуйтеся їх. Якщо ви ще не уклали їх—укладіть. Якщо ви уклали їх і порушили, покайтеся і поновіть їх. Ніколи не запізно зробити це, поки Господар виноградника каже, що час є. … Не зволікайте. Час спливає.

(Джеффрі Р. Холланд, “Робітники у винограднику”, Ensign або Ліягона, трав. 2012, c. 33)

Додаткові навчальні завдання

Виступ старійшини Холланда “Робітники у винограднику”

Залежно від потреб студентів, виступ старійшини Холланда “Робітники у винограднику” (Ensign або Ліягона, трав. 2012, сс. 31–33) можна використати для навчання про наступне:

  • щоб подолати заздрість і ревнощі (див. абзаци 2–8 його виступу або відео часового коду від 0:23 до 7:08)

  • щоб позбавитися розчарування минулого та рухатися вперед з вірою (див. абзаци 9–11 або відео часового коду від 7:08 до 9:57)

Лука 18:1–8, 35–43 . Притча про неправедного суддю та зцілення сліпого жебрака

Ці дві історії можна викладати разом або окремо. Обидві ілюструють принцип, що якщо ми щирі та наполегливі в наших щоденних молитвах до Небесного Батька і коли виявляємо віру в Ісуса Христа, ми можемо отримати Їхню милість.

У притчі про неправедного суддю (див. Лука 18:1–8) суддя, який спочатку був байдужим до певної вдови, вирішив все ж допомогти їй, бо вона докучала йому своїми проханнями. Спаситель вчив цієї притчі, щоб підкреслити, що Бог неодмінно почує та відповість “обраним Своїм, що голосять до Нього день і ніч” ( Лука 18:7).

Як ця сама істина проілюстрована в житті сліпого жебрака, який благав Господа про допомогу? (Див. Лука 18:35–43).

  • Як життя за цим принципом може допомогти вам у повсякденному житті?

  • Як Небесний Батько виявив Своє прагнення відповісти вам, навіть якщо ці відповіді не надходять у той час чи спосіб, як ми сподіваємося?

Роздрукувати